KULTURNO-UMETNIŠKO DRUŠTVO MOMENT


Moment ponuja mladim ustvarjalcem možnost snovanja, kreativnega ustvarjanja, izražanja in usposabljanja na področju uprizoritvenih umetnosti.

Dejavnosti momenta se delijo na gledališko produkcijo, usposabljanje in organizacijo mednarodnega festivala Prestopi/Crossings.

 

Produkcija

Gledališki projekti so večinoma avtorske narave mladih ustvarjalcev, ki nastajajo skozi raziskovanje, poskušanje, učenje in samokritiko. Gojimo in združujemo različne uprizoritvene umetnosti. Tako nastaja gledališče, ki se odmika od konvencionalnih smernic, obenem pa stremimo k temu, da je naše delo kakovostno, da se pokažemo čim širši in raznovrstni publiki in da širimo gledališko zavest med vsemi generacijami.

 

Projekti usposabljanja

V Momentu razvijamo različne tipe delavnic iz področja uprizoritvenih umetnosti. Mladim ponujamo možnost pridobivanja novih znanj in veščin, obenem pa dvigujemo kulturno zavest, vzpodbujamo kreativnost, omogočamo razvoj skupine ter posameznika znotraj nje, povezujemo mlade za doseganje skupnih ciljev, vzpostavljamo pogoje za kvalitetno in kreativno delo ter nudimo izhodišča za nadaljnje delo.

Pri izvajanju delavnic s povezujemo z II. Gimnazijo Maribor, Zvezo prijateljev mladine, Lutkovnim gledališčem Maribor in nevladnimi organizacijami iz gledališkega področja.

 

Mednarodni festival neodvisnega gledališča PREESTOPI / CROSSINGS

Moment od 2010 organizira mednarodni festival neodvisnega gledališča. Festival opozarja na vrhunsko produkcijo mladih gledaliških ustvarjalcev, ki vplivajo na razvoj sodobnega gledališča, obenem pa se še vedno uveljavljajo v evropskem gledališkem prostoru.

Festival združuje sveže slovenske in tuje gledališke prakse, odpira vrata raznoliki produkciji, ki prestopa meje klasičnega teatra, hkrati pa združuje različne uprizoritvene zvrsti.

 

PRIMERI SODELOVANJA S ŠOLAMI

 

V momentu vzpostavljamo povezave z različnimi izobraževalnimi in kulturnimi inštitucijami. Sodelovanje z II. gimnazijo Maribor je že tradicionalno in zelo dobro, zato ga prav posebej izpostavljamo.

Francosko gledališče na II gimnaziji je vsakoletni projek. Na festivalih po Franciji so dijaki v zadnjih letih prejeli mnogo nagrad, v letu 2011 tudi za najboljšo predstavo festivala v Saint Maloju.

Projekt francosko gledališče poteka v obliki gledaliških delavnic, ki trajajo od januarja do aprila. Delavnice potekajo na II. gimnaziji Maribor pod vodstvom mentorja (v preteklosti so to bili Uroš Kaurin, Matevž Dobaj in Zoran Petrovič). Poudarek pri delu je na raziskovalnem in skupinskem delu, v iskanju in raziskovanju gledališkega jezika, na samostojnem delu in maksimalnem angažiranju vsakega posameznika.

Tovrstno sodelovanje mladim ponuja skrbno načrtovano in kvalitetno delo ter možnost odrskega izražanja na domačem odru in v tujini.

 


KULTURNO-UMETNIŠKO DRUŠTVO MOMENT

Kamniška ulica 34

2000 Maribor

Slovenija

 

Tel: 040 696 586

 

E-pošta: info@moment.si

 

Splet: http://moment.si/

Facebook: https://www.facebook.com/moment.maribor/

 

Spletne strani

 

WWW

FACEBOOK