KULTURNO DRUŠTVO CENTER PLESA


Center plesa Maribor je kulturno društvo v javnem interesu, ustanovljeno leta 2007 z namenom širjenja plesnega znanja in premikanja mej na področju performativnih umetniških praks. Naše vrednote temeljijo na kakovostnem izobraževanju v okviru neformalnih umetniških praks za otroke, mladostnike in polprofesionalne plesalce ter na raziskovanju in iskanju presežkov v plesni produkciji.

Mladim že zelo zgodaj nudimo možnost sodelovanje v plesnih projektih, saj smo prepričani, da imajo premalo priložnosti za realne izkušnje v umetniških poklicih, preden se (ali se ne) odločajo zanje. Vrh našega izobraževanja predstavlja Tovarishia Dance Company, v katero člane izbira umetniški vodja, Marko Urbanek, akademski plesalec, ki je na SEAD-u diplomiral iz baleta, sodobnega plesa in koreografije. 

Od leta 2011 se ukvarjamo z inkluzivnimi umetniškimi praksami, specializirani smo za populacijo gluhih, za katere ustvarjamo redni program Heartbeat Hears the Beat.


PROGRAMSKI SKLOPI CENTRA PLESA

 

Celoletno plesno izobraževanje

Naše poslanstvo je vzgajanje plesalcev z odprtimi očmi in telesi ter ustvarjanje spodbudnega okolja, v katerem imajo mladi umetniki možnost zoreti v osveščene posameznike, ki bodo morda nekoč temeljno prispevali k razvoju sodobne plesne scene. Pri nas pričnejo plesati otroci, stari od 3 let naprej, naš osrednji fokus je sodobna plesna tehnika in balet, ponujamo pa tudi različne street dance stile. Udeleženci celoletnih plesnih delavnic dvakrat letno sodelujejo v celovečerni odrski plesni predstavi ter enkrat letno pri plesnem projektu na prostem.

 

Odrska produkcija - Tovarishia Dance Company

TOVARISHIA je slovenska plesna kompanija, ki se posveča fizični in tehnični zahtevnosti sodobnega plesa, hkrati pa hoče in mora sporočati, izzivati, opominjati, spominjati, osvajati in predvsem ne puščati gledalcev hladnih.

Tovarishia je pojem zaupanja, skupnega razvoja in sprejemanja soplesalcev v vsej njihovi norosti. Tovarishio vodijo Tovarishi, ki so za to poklicani.

Umetniški vodja: Marko Urbanek

Plesalci: Maja Arzenšek, Ajda Pfifer, Jure Masten, Ana Germ, Paulina Šušek, Rebeka Hanžel, Tjaša Šramel, Katarina Rijavec, Katarina Barbara Kavčič.

 

Rekreativna vadba

Edini v Mariboru izvajamo Aerial Yogo pod vodstvom akademskega plesalca Marka Urbaneka, ki izvaja tudi Power Yogo, za Pilates pa skrbi licencirana vaditeljica Špela Paskolo.

Več o Aerial Yogi na: http://aerialyogamaribor.si/

 

Inkluzivno delo z gluhimi – Heartbeat Hears the Beat

Programski sklop inkluzivnega dela z gluhimi vodi psihologinja in plesalka Ajda Pfifer, ki se s populacijo ukvarja raziskovalno, in sicer na področju razvojne psihologije, hkrati pa z ekipo ustvarja različne inkluzivne umetniške vsebine.

Plesne delavnice, mednarodne plesne izmenjave, festivali mladih gluhih umetnikov, seminarske delavnice o inkluzivnem delu z gluhimi v kulturi, videospot za gluhe in ostale vsebine si lahko ogledate na FaceBook strani: https://www.facebook.com/pages/Heartbeat-Hears-the-BEAT/321246594620011

 

Pandora – Art of pole

Pandora je sekcija Centra plesa, ki se ukvarja s plesom ob drogu, umetniška vodja je Maja Logar. Pole dance oz. ples ob drogu je sodobna oblika umetniškega plesa, pri katerem s pomočjo vertikalnega droga izvajamo različne plesne prvine. 

Z zapeljivimi in mehkobnimi akrobatskimi gibi je zabavna in izvrstna oblika vadbe za oblikovanje telesa. Na nek način je mešanica plesa, fitnesa, joge in gimnastike. 

Več na: http://www.pandora-artofpole.com/


KULTURNO DRUŠTVO CENTER PLESA

Tkalski prehod 5

2000 Maribor

Slovenija

 

Tel:  040 362 042

E-pošta: ajda.pfifer@gmail.com

Splet: http://www.centerplesa.si/

Facebook: https://www.facebook.com/centerplesa
 

 

Spletne strani

 

WWW

FACEBOOK


DSC_4474.jpg
download (21).jpeg