Evropski kulturni in tehnološki center Maribor (EKTC)

PRIBLIŽEVANJE ZNANOSTI MLADIM SKOZI ŠPORT

12. avgusta 2019 je na Mariborskem otoku potekal Mednarodni dan mladih 2019, ki ga je organizirala EPEKA. Na njem smo sodelovali tudi člani in prostovoljci Evropskega kulturnega centra Maribor. Prednostna tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je bila preoblikovanje izobraževanja, zato smo se odločili povezati znanost in kulturo s športom. Tako smo prikazali, kako se lahko preproste in tudi kompleksnejše naravoslovne principe ne samo razloži, ampak tudi v praksi prikaže s pomočjo športnih aktivnosti. Tudi tokrat je bil z nami naš prostovoljec, študent fizike, ki je med drugim mladim prikazal, kako deluje koleno, zakaj lahko s kajakom plujemo po zelo plitki vodi in zakaj lažje plavamo v slani kot sladki vodi. Mladi, ki smo jim predstavili znanost skozi šport so pokazali veliko zanimanje za takšen način izobraževanja. Prejeli smo veliko pozitivnega odziva in kar nekaj mladih je pripomnilo, da si želijo, da bi tudi v šoli na bolj praktičen način spoznavali znanost. Z dogodkom smo zelo zadovoljni in upamo, da bomo tudi prihodnje leto sodelovali.

POVEZAVE: http://epeka.si/mednarodni-dan-mladih-2019/

mb-otok-avg2019.jpg

OČISTIMO OCEANE NA ART KAMPU

V okviru Art Kampa 2019 smo se v Centru eksperimentov Maribor odločili mlade osveščati o problematiki onesnaženosti oceanov. Količina odpadkov, ki plava na površju naših oceanov je alarmantna in človeštvo se prepočasi premika v smeri odpravljanja tega problema. Zato smo v Mestnem parku Maribor v tednu od 24. do 30. junija na igriv in informativen način organizirali posebne delavnice in igre, ki mladim približajo to tematiko. V pogovorih z mladimi smo izvedeli, da se sami delno zavedajo te problematike, a ne poznajo prave razsežnosti. Mnenja so tudi, da bi morali vsi ljudje več storiti, da se svet in oceane očisti odpadkov. Predstavili smo jim, da obstajata dva ključna načina, kako to storiti. Prvi način je, da ravnamo bolj odgovorno z embalažo in jo recikliramo ter na splošno poskušamo čim manj zavreči. Tako zmanjšamo količino novih odpadkov. Drugi del zavzema aktivno odstranjevanje odpadkov iz oceanov in njihovo zbiranje ter predelava na ustreznih mestih. Tukaj lahko vsak posameznik prispeva tako, da poziva lokalne in evropske politike k aktivnejši vlogi ali se poveže s svetovnimi organizacijami, ki na lastno iniciativo čistijo morja in vpraša, kako lahko pomaga. Odziv mladih je bil izredno pozitiven in verjamemo, da bodo tako vsak posamezno kot skupinsko prispevali k čistejšemu planetu.

POVEZAVE: http://www.ektc.si/sl/novice/art-kamp-2019

artkamp2019.jpg

50. OBLETNICA PRISTANKA NA LUNI
Letos mineva 50 let od kar je vesoljska misija Apollo 11 pristala s posadko na Luni. V čast temu zgodovinskemu dogodku smo v EKTC Maribor - Center eksperimentov Maribor posvetili razstavo, ki predstavlja določene podrobnosti misije. Pozornost smo tudi posvetili prihodnosti vesoljskih raziskav, ki odpirajo ogromno področje zaposlitev za mlade.
K soustvarjanju smo tudi povabili mlade navdušence nad vesoljem. Njihove prispevke si lahko ogledate v okviru razstave v prostorih Centra eksperimentov. Razstava bo potekala do konca meseca junija.

Več: http://www.ektc.si/sl/novice/otvoritev-razstave-50-obletnica-pristanka-na-luni

luna.jpg

KAKO RECIKLIRAMO POLIMERE

V sredo 5.6.2019 smo v Centru eksperimentov Maribor gostili predstavnike Fakultete za tehnologijo polimerov, ki so pripravili zanimivo in poučno predavanje z naslovom Kako recikliramo polimere. Mladi obiskovalci predavanja so se seznanili, kako pomembno je recikliranje za sodobno družbo, saj z ponovno uporabo prihranimo na osnovnih surovinah, energiji in s tem pripomoremo k reševanju ekološkega problema.

Več: http://www.ektc.si/sl/novice/kako-recikliramo-polimere

poli2.jpg

DAN ODPRTIH VRAT CENTRA EKSPERIMENTOV MARIBOR

V sredo 5.6.2019 smo v Centru eksperimentov Maribor imeli dan odprtih vrat. Obiskovalci so si lahko ogledali stalno zbirko eksperimentov. V okviru dogodka smo na ta dan tudi organizirali zelo zanimivo predavanje z naslovom Kako recikliramo polimere. Zelo veseli smo, da se je našega dogodka udeležilo veliko mladih, ki smo jih osveščali o pomembnosti varovanja okolja in večkratne predevale ter uporabe polimerov.
Več: http://www.ektc.si/sl/novice/dan-odprtih-vrat-0

dan odprtih vrat.jpg

EKO TEDEN

V okviru letošnjega EKO tedna 4.6.2019 do 6.6.2019 smo sodelovali na skupni prireditvi v Mariboru na Trgu svobode, kjer smo predstavili možnosti sortiranja in pobiranja odpadkov iz morja. V Centru eksperimentov Maribor smo prav tako pripravili izredno poučno predavanje kako recikliramo polimere s katerimi smo v stiku v vsakdanjem življenju in kako si ustvariti lepšo prihodnost brez odpadkov. Mladi srednješolci so se aktivno vključili v predstavljeno problematiko.

20190605_101716.jpg

PROSTOVOLJSKO MESTO

V sredo 5.6.2019 smo se prostovoljcem Leonom Tomaškom, študentom fizike, udeležili osrednjega dogodka Festivala prostovoljstva v Mariboru 2019, "Prostovoljsko mesto" na Trgu Svobode. Za par ur smo uspeli popestriti mestno dogajanje z interaktivnimi socialnimi igrami ter ponovno predstaviti in spomniti, da ima prostovoljstvo velik pomen za našo skupnost, saj pripomore k višji kakovosti življenja.

20190605_103006.jpg

IZOBRAŽEVANJE V TUJINI – PAOLO V EKTC
V mesecu marcu in aprilu je Evropski kulturni center Maribor – Center eksperimentov Maribor gostil mladega italijanskega dijaka Paola, ki je bil za en mesec na praksi v tujini v okviru ZNI – Zavoda za novodobno izobraževanje. Paolo je v Maribor prispel 17. marca 2019, domov pa se je vrnil 17. aprila. V tem mesecu je imel priložnost v EKTC pridobiti veliko novega znanja in izkušenj, ter spoznal in preizkusil eksperimente, ki jih sicer ne bi imel priložnosti. Zanimala ga je predvsem kemija, predstavili pa smo mu tudi veliko eksperimentov s področja fizike in biologije ter sodobnih tehnologij.


EKTC SODELOVANJE NA EBEC MARIBOR 2019
V prostorih FERIja je 25. marca potekalo tekmovanje EBEC Maribor 2019, kjer so skupine tekmovalcev morale pošteno napeti možgane in rešiti zahteven izziv, ki jim je bil podan: staliti čim več ledu v določenem času z materiali, ki so jim jih organizatorji dali na voljo. Tekom tekmovanja smo predstavniki Evropskega kulturnega centra Maribor predstavljali in promovirali znanost ter naš Center eksperimentov Maribor, tekmovalcem pa smo med odmori podajali dodatne miselne izzive in uganke, ki so jih reševali – malo za sprostitev, malo pa kot distrakcijo od glavnega izziva tekmovanja. Kot je bilo za pričakovati od perspektivnih bodočih mladih inženirjev, so se tudi naših ugank in izzivov lotili resno in sistematično ter jih rešili več kot uspešno.

ebec.png

OTVORITEV RAZSTAVE "LUNA, ZEMLJIN NARAVNI SATELIT"
V mesecu februarju 2019 smo imeli v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor razstavo mladega, talentiranega fotografa Tineta Gornika posvečeno Luni. Otvoritev razstave je potekala 4. februarja, razstavo pa si je bilo moč ogledati do konca meseca. Na razstavi smo lahko videli fantastične slike luninega mrka, ki se je odvijal 21. januarja 2019, kot tudi veliko drugih slik našega naravnega satelita, posnetih ob različnih priložnostih. Razstavo si je z velikim zanimanjem ogledalo več šol, mlade pa je zagotovo spodbudilo, da še sami večkrat in podrobneje ponoči pogledajo v nebo in morda zajamejo tudi kakšno sliko.
POVEZAVE: http://www.ektc.si/sl/novice/otvoritev-razstave-luna-zemljin-naravni-satelit

Luna Tine.png

POČITNIŠKA FOTOGRAFSKA DELAVNICA
V času zimskih počitnic (od 20. 2. do 22. 2.) smo v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor so.p. - Center eksperimentov Maribor organizirali fotografsko delavnico z namenom, da pobliže predstavimo poklic fotografa in spodbujanju ustvarjalnosti pri mladih ter usposobimo fotografske navdušence, da naredijo in prepoznajo "dobro" fotografijo.
Delavnica je bila razdeljena na tri dele, prvi del je bil namenjen strokovnemu predavanju, ki je vsebovalo zgodovino fotografije, razlago osnovnih fotografskih pojmov in spoznavanje fotoaparata – kako je sestavljen in kako deluje. V drugem delu so se udeleženci s svojimi fotoaparati odpravili po ulicah Maribora z namenom, da naredijo fotografijo, ki vključuje vse elemente, ki določajo, da je fotografija kvalitetna. Tretji del je bil namenjen analiziranju in izboru najboljših fotografij. Delavnico smo zaključili z otvoritvijo fotografske razstave.
Več: http://www.ektc.si/sl/novice/po%C4%8Ditni%C5%A1ka-fotografska-delavnica-1

foto delavnica.png

DAN ZA SPREMEMBE – ŽENSKE IN MOŠKI SOUSTVARJALCI ENAKOPRAVNOSTI
V torek, 2. aprila 2019 smo v sklopu projekta Dan za spremembe imeli v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor otvoritev razstave na temo boja proti diskriminaciji med spoloma v poklicih z naslovom "Ženske in moški soustvarjalci enakopravnosti".
Razstava je bila zastavljena kot kritičen pogled in hkrati opozorilo na še vedno neenak položaj žensk in moških pri zaposlovanju, razvoju kariere in napredovanju ter na razlike v plačilu, pa čeprav živimo v času hitrega tehnološkega razvoja. Žal diskriminacijo srečamo na vseh področjih sodobnega življenja in brez skupnega boja zoper le-te ter zavedanjem, da smo ženske in moški soustvarjalci in soodgovorni za ustvarijanje enakih možnosti in s tem enakopravnosti ne glede na spol.
Več: http://www.ektc.si/sl/novice/otvoritev-razstave-%C5%BEenske-mo%C5%A1ki-soustvarjalci-enakopravnosti

enakopravnost.jpg

TEDEN OTROKA 1 – 5. oktober

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor so.p. - Center eksperimentov Maribor je na Glavnem trgu  v Mariboru v okviru Tedna otroka (ZPM)od ponedeljka 1. oktobra do petka 5. oktobra 2018 predstavil na stojnici nekatere interaktivne eksperimente iz svoje stalne zbirke. Obiskovalci naše stojnice so bili predvsem mladi, tudi predšolski otroci in šolarji. Udeleženci so preizkušali eksperimente in makete, ki se nanašajo na ekološko ravnanje, zeleno energijo in prenašanje energije. Prav tako so lahko izdelovali rakete in helikopterje ter nenavadna letala.  Obiskovalci so bili navdušeni, saj so izvedeli veliko novih informacij in so z ogledom naših eksperimentov dobili predstavo o eksperimentalnem delu na področju tehnike in naravoslovja. Poleg tega so se lahko preizkusili tudi v reševanju zanimivih  miselnih iger, ki razvijajo kompetence za reševanje miselnih problemov.

20181003_101529.jpg

KAKO SE UBRANITI BOLEZNI

V prostorih Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor -  Centra eksperimentov Maribor smo 27.8.2018 gostili predavateljico Francko Čuk – članico društva Kneipp Maribor. K predavanju smo povabili tudi mlade, ker smo želeli pri njih vzbuditi zavedanje za lastno zdravje in kako pomemben je zdrav način življenja.

Predavanje je bilo zelo zanimivo in poučno. V začetku predavanja smo izvedeli nekaj zgodovinskih dejstev o Kneipp-u in njegovem delovanju. V nadaljevanju pa smo se podrobneje seznanili s Kneipp-ovo teorijo o zdravem načinu življenja, ki po njegovo temelji na petih stebrih zdravja in to so voda, gibanje, zelišča, uravnotežena prehrana in življenjski slog. Da bomo zdravje čim bolje ohranili pa navaja, da moramo najti ravnovesje med vsemi petimi stebri.

Predavateljica je s seboj prinesla nekaj zdravilnih zelišč iz domačega vrta. Mladi udeleženci so z zanimanje sodelovali pri prepoznavanju posameznih rastlin in zakaj se vse uporabljajo. Izvedeli smo tudi, katera zelišča nam pomagajo preprečiti in olajšati okrevanje pri prehladnih obolenjih, s katerimi se bomo srečevali v prihajajočih jesenskih dneh.

20180827_101218.jpg
20180827_110416.jpg
20180827_111242.jpg
20180827_113839.jpg

OTVORITEV RAZSTAVE VELIKE LADJE IN ŽERJAVI

28.6.2018 smo v Centru eksperimentov pripravili otvoritev razstave Velike ladje in žerjavi v sodelovanju z Luka Koper in Metalna Maribor. Dogodka se je udeležilo več nekdanjih zaposlenih v Metalni Maribor, veliko mladih in predstavnici Luke Koper. Dogodek je bil nadvse zanimiv, saj smo obudili spomine na proizvodnjo žerjavov v tovarni Metalni Maribor in na dogodke ob postavljanju teh žerjavov v Luki Koper.

•       V Luki Koper trenutno še obratuje 9 obalnih Metalninih dvigal, 2 na obali Generalnih tovorov,
•      2 za pretovor sipkih tovorov,
•      2 za pretovor projektnih in generalnih tovorov ter
•      2 kontejnerski obalni dvigali, na deponiji železove rude pa še dva deponijska stroja (odlagalec in rotobager).

Ob ogledu fotografij mogočnih žerjavov, ki še danes stojijo v Luki in jih je posnel mladi fotograf Tine Gornik, so stekli zanimivi pogovori o preteklem sodelovanju. Predstavnici Luke Koper sta s pisnim gradivom v obliki biltena razveselili vse prisotne. Vsi udeleženi otvoritve razstave smo ugotovili, da je veliko premalo tovrstnih dogodkov in s tem osveščanja današnje mladine o pomembnosti mariborske industrije. Razstava bo na ogled do 31.8.2018.

007.png
023.png
028.png

PREDSTAVITEV NALOG "MLADI ZA NAPREDEK MARIBORA"

Dne 11. in 12. aprila 2018 smo v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor - Centru eksperimentov Maribor v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor organizirali predstavitve najbolj atraktivnih nalog iz letošnjega tekmovanja Mladi za napredek Maribora z željo, da bi lahko čim več Mariborčanov videlo dosežke mladih ustvarjalcev.

11. 4. 2018 so osnovnošolci z velikim veseljem predstavili svoje inovativne raziskovalne naloge in inovacijske predloge, v katere je bilo vloženega veliko dela in znanja. V četrtek 12. 4. 2018 pa so predstavili dijaki srednjih šol svoje vrhunske praktične izdelke in prikazali postopke ter razložili potek dela. Mladi so nas presenetili s svojim inovativnim in tehnološko usmerjenim znanjem in z družbeno odgovornim obnašanjem. Z uporabo pametnih tehnologij so popestrili dogajanje in naredili tehnološko dovršene izdelke primerne za vsakdanjo uporabo.

03.png
14.png
40.png
48.png
56.png
63.png
67.png

ZA ŽIVLJENJE!

V sredo 23. 5. 2018 so člani projekta Za Življenje!, ki spada pod okrilje Društva študentov medicine Maribor (DŠMM), na Medicinski fakulteti v Mariboru, sprejeli avtorico raziskovalne naloge, učenko 7. razreda osnovne šole Tabor 1., ki je sodelovala na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Učenka je  naredila raziskovalno nalogo s področja prve pomoči pri srčnem zastoju.

Člani projekta Za Življenje! so predstavitev raziskovalne naloge zasledili v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor - Centru eksperimentov Maribor, ki je 11. 4. 2018 v svojih prostorih na Glavnem trgu 20 organiziral predstavitev najbolj zanimivih nalog udeleženih na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Tema raziskovalne naloge sovpada s cilji in področjem delovanja projekta Za Življenje!, saj zajema zelo pomembno šibko točko naše družbe – znanje prve pomoči in posledično nudenje le te ob nezgodah. Zato so, kot nagrado za trud in opravljeno raziskovalno delo, člani projekta učenko povabili na Medicinsko fakulteto Maribor. Obisk je bil namenjen spoznavanju in predstavitvi učenkinega raziskovalnega dela, pa tudi ogledu fakultete in simulacijskega centra, kjer so člani projekta Za Življenje! deklici prikazali uporabo avtomatskega defibrilatorja, postopek vstavljanja dihalne cevke z laringoskopom in druge oblike dodatnih postopkov oživljanja, ki se jih študenti medicine priučijo tokom študija. Verjamemo, da tak pristop z medgeneracijskim sodelovanjem mlade vzpodbuja pri nadaljnjem raziskovalnem delu in da je s tem narejen  pomemben napredek na področju ozaveščanja javnosti o veščinah prve pomoči in njihovem pomenu za našo družbo.

V Centru eksperimentov Maribor so bili veseli tovrstnega odziva, saj so s predstavitvijo mladih raziskovalcev in njihovih raziskovalnih nalog ter inovacijskih predlogov dosegli namen prireditve s katero so hoteli širši javnosti pokazati koliko dela in znanja je vloženega s strani mladih v te naloge in kako zelo  zanimivi so predstavljeni postopki in modeli.

13.png

MEDNARODNI FESTIVAL ČILI & ČOKOLADA

Na trgu Leona Štuklja v Mariboru se je med 23. 3. 2018 in 24. 3. 2018 odvijal Mednarodni festival Čili & Čokolada. V Maribor je prišlo več kot 35 različnih ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine. Predstavili so nam svoje slastne in pikantne izdelke, ter nas popeljali na posebno pikantno in sladko avanturo, kjer smo lahko, tako okušali, kot tudi soustvarjali. Izvedeli smo vse, česar do zdaj še nismo vedeli o čokoladi in čilijih ter zakaj se nasprotja tako močno privlačijo.

S svojimi sladkimi delavnicami za mlade smo se predstavili tudi mi Evropski kulturni in tehnološki center Maribor – Center eksperimentov Maribor, v petek z zabavno kemijsko-čokoladnim čaranjem za otroke; ustvarjali smo s čokoladnim plastelinom v soboto pa smo program popestrili tudi s Teslovo tuljavo.

Skupaj smo začinili Maribor in ga za dva dni spremenili v najslajše mesto na svetu.

067.png
072.png
077.png
087.png
101.png
122.png

OTVORITEV RAZSTAVE

V času zimskih počitnic, od 28. februarja 2018 do 2. marca 2018, je potekala brezplačna fotografska delavnica. Udeleženci so spoznavali zgodovino fotografije, osnovne fotografske pojme, sestavne dele in delovanje fotoaparata.

Terensko fotografiranje je potekalo na območju Maribora pod strokovnim vodstvom mentorja, dolgoletnega člana Foto kluba Maribor, Jožeta Mariniča. Posnete fotografije smo skupaj pregledali in analizirali. 
Dobra volja in želja do fotografiranja je vodila do tega, da so udeleženci delavnice posneli odlične fotografije, ki so bile na ogled v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor – Centru eksperimentov Maribor od 10. 3. 2018 - 31. 3. 2018.
 

s4.png
s2 (1).png

FOTOGRAFSKA DELAVNICA

Fotografska delavnica je potekala med zimskimi počitnicami od 28. februarja 2018 do 2. marca 2018. Delavnice bodo potekale v prostorih Centra eksperimentov v Mariboru, Glavni trg 20.

Na delavnicah so udeleženci spoznali:

 • zgodovino fotografije,

 • osnovne pojme fotografije (narava, portreti, nočna fotografija, arhitektura),

 • delovanje fotoaparata (razlaga osnovnih pojmov kaj je fotoaparat, objektiv, tipalo, zaslonka, čas zaklopa, nastavitve ISO in drugo),

 • vsak udeleženec je spoznal svoj fotoaparat (opis različnih tipov fotoaparatov in njihovo delovanje),

 • praktično fotografiranje na terenu,

 • pregled in analiza posnetih fotografij,

 • razstava fotografij v Centru eksperimentov Maribor.

Delavnica je potekala v 3 sklopih. Vsak sklop je potekal po 3 – 4 šolske ure in sicer od 9.00 do 12.00 ure.

Prvi dan 28. februarja je bila podana kratka zgodovina fotografije, osnovni pojmi fotografije, sestavni deli fotoaparata in spoznavanje delovanja fotoaparata. Opis delovanja tipala, vrste objektivov, globinska ostrina, avtomatika zaslonke, časovna avtomatika, fotografiranje v ročnem načinu, ostrenje, merjenje svetlobe, kompozicija fotografije in drugo.

Drugi dan 1. marca je bil namenjen obnovitvi znanja o delovanja fotoaparata vsakega udeleženca, odhod na teren v mesto Maribor in praktično fotografiranje s strokovnim vodenjem. Ogled fotografskega muzeja na Koroški v Mariboru.

Tretji dan 2. marca smo pod strokovnim mentorstvom Jožeta Mariniča, dolgoletnega člana Fotokluba Maribor, pregledali posnete fotografije v MC.

05_caught in the act.png
18_strip2.png

PRIREDITEV OB MEDNARODNEM DNEVU ZEMLJE - 20.4.2018 - TRG LEONA ŠTUKLJA MARIBOR

V petek, 20. 4. 2018, smo sodelovali na prireditvi ob Dnevu Zemlje, ki jo je organizirala Zveza prijateljev Mladine Maribor. Na stojnici smo predstavili naše zanimive eksperimente, ki so jih lahko preizkusili tudi mladi. Poleg tega so si otroci in mladi iz odpadnega materiala (plastični lončki, plastični zamaški, papir) lahko izdelali tudi svojega gospoda Zelenka, ki pridno ločuje svoje odpadke in o tem poučuje tudi druge. Zanimivo dogajanje in lepo vreme je na Trg privabilo veliko število obiskovalcev, ki so se z veseljem preizkusili v različnih aktivnostih.

_20180420_114519.jpg

RAZSTAVA: PUSTOVANJE 2017/2018

V počastitev vpisa Obhodov kurentov na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva smo organizirali fotografsko razstavo z naslovom Pustovanje 2017/2018. Tine Gornik je s svojim objektivom ujel zabavne in pisane utrinke Mednarodne karnevalske povorke in Kurentovanja na Ptuju, kjer je 2500 glava množica etnografskih likov in karnevalskih mask staro mesto jedro spremenila v veselo rajanje, kjer se je tradicija prepletala s sedanjostjo. To energijo karnevalske povorke smo skozi odlične Tinetove fotografije uspešno prenesli v prostore Evropskega kulturnega in tehnološkega centra, saj si naši mladi obiskovalci z zanimanjem in občudovanjem ogledujejo razstavo pustnih fotografij, kjer je glavni akter dogajanja nihče drug kot Kurent. 

kurenti.jpg
KURENTI 1.jpg
KURENTI 2.jpg
KURENTI 3.jpg

LABORATORIJ OTROŠKE VEDOŽELJNOSTI, 15.-21. 1. 2018, Celje

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor - Center eksperimentov Maribor je tudi letos že tretje leto sodeloval kot gost na atraktivnem dogodku »Laboratorij otroške vedoželjnosti 3«, ki je potekal od 15.-21. januarja 2018 v Citycentru v Celju. Dogodek je zajemal veliko znanstvenih disciplin na področju fizike, kemije, računalništva, elektrike in magnetizma, biologije in ekologije, podprtimi z atraktivnimi eksperimenti, ki pomagajo vedoželjnim mladim spoznavati naravne zakone in principe. Celoten dogodek je bil zelo dobro organiziran in vsaka podrobnost smiselno postavljena. Že prvi dan, ko smo začeli z izvajanjem dogodka, se je otroška in mladinska vedoželjnost in radovednost občutila vse okoli nas. Toliko neverjetno atraktivnih poskusov na enem mestu nobenega ne mora pustiti ravnodušnega. Osnovnošolci 9. razreda so v belih majicah in očalih na glavah polni pričakovanja radovedno čakali pred vhodom vrat, ki odpirajo pot do novih spoznanj, znanj in pot do nas, da jim razložimo znanost na zabaven in zanimiv način. Spomnimo se prijetnega občutka, ko so nas radovedni pogledi pozorno spremljali, celotno ozračje je bilo nabito z veseljem, slišali so se vzkliki navdušenja, začudenja in občudovanja. Opazili smo nasmehe odobravanja in zadovoljstva, ko smo zasvetili s sijalko v roki v močnem elektromagnetnem polju, ki ga oddaja Teslova tuljava. Razumeli so, da je neka nevidna skrivnostna energija prižgala tisto sijalko, niso pa razumeli natanko kako. To vzdušje tam, v tistem trenutku, bi težko znanstveno opisali, se pa dobro spomnimo občutka našega zadovoljstva ob odzivu in navdušenju razigranih mladih. Celotno dogajanje je pritegnilo veliko radovednežev in oddajalo energijo radosti. Posebej so jih zanimali naši interaktivni eksponati in miselne igre. Nagubali so čelo in zbrano razmišljali, kako razvozlati miselne uganke, ločiti ukrivljene žeblje, ločiti vijak in matico in primerjati like po velikosti. Posebej so jih navdušili zabavni preprosti helikopterji, ki so jih iz papirja izdelali sami. Radovedno so preizkušali in opazovali poskuse, ki jih drugje nimajo priložnosti videti in preizkusiti. Tovrstni dogodek je po našem mnenju najbolj obogatil znanje učencev iz veliko različnih področij, skozi preizkušanje in vzpodbujanje veselje do znanja in znanosti prikazane na zabaven način. Veselimo se že naslednjega dogodka prihodnje leto, ki pritegne veliko mladih, staršev in vedoželjnih ljudi v nakupovalni center. Neprecenljiv je občutek zadovoljstva ob navdušenem odzivu učencev in predstavlja nagrado za naš trud ob predajanju znanja na mlajše generacije bodočih znanstvenikov.

city.JPG
city2.JPG
city1.JPG

USPOSABLJANJE ZA PROSTOVOLJCE IN MENTORJE, 16. 1. 2018

Slovenska filantropija, ki se že vsa leta aktivno odziva na družbene problem, organizira za prostovoljce in mentorje čez vse leto razna usposabljanja. Usposabljanje, ki je bilo 16.1.2018 organizirano v njihovih prostorih v Ljubljani je bilo za mentorje prostovoljstva.
Izvajala sta ga Tjaša Arko in Jaka Matičič in sta ga odlično izvedla.
Udeleženci smo si izmenjali izkušnje pri delu s prostovoljci. Podrobno smo preučili ciklus organiziranega prostovoljstva in ugotavljali kje se pojavlja največ problemov. Iz nekaterih organizacij so povedali, da imajo zanimive programe a da zelo težko dobijo prostovoljce. Voditelja programa sta jim svetovala kako ravnati v takih primerih in kako prostovoljce nagovarjati. Velik motiv dela in aktiviranja prostovoljcev je pripadnost organizaciji. Obravnavali smo tudi problem, da so ponekod prostovoljci preveč obremenjeni. Ob zaključku smo si bili enotni da naj ostane namen prostovoljstva neokrnjen, da je to delo brez plačila, da se svobodno odločimo za prostovoljstvo, da pomagamo drugim in da je delo častno.

EKTC 12.2..jpg

STANOVANJSKA PROBLEMATIKA MLADIH, 9. 1. 2018

V prostorih Centra eksperimentov Maribor je 9. 1. potekala okrogla miza na temo Stanovanjska problematika mladih. Dogodek je organiziral Evropski kulturni in tehnološki center Maribor so. p. (Center eksperimentov Maribor).

Gostje okrogle mize so bili, Tanja Vindiš Furman, direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, Matic Matjašič, predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor, Tanja Jakopič direktorica Evropskega kulturnega in tehnološkega centra in mladi. Moderatorka okrogle mize je bila Sabina Gaberšek.

Matic Matjašič poudarja, da število mladih v Mestni občini Maribor upada in eden ključnih razlogov so neurejene stanovanjske razmere. Stanovanjska problematika je rešljiva, vendar je treba k temu aktivno pristopiti. Rešitev vidi v posebnem razpisu neprofitnih stanovanj za mlade, kakršnega se poslužujeta Mestna občina Ljubljana, Celje in Ajdovščina.

Tanja Vindiš Furman razlaga, da so pripravljeni, preko posebnega razpisa, prevzeti upravljanje teh stanovanj in jih nameniti mladim.

Mladi ugotavljajo, da je premalo informaciji o razpisih za neprofitna stanovanja za mlade. Ne vedo, na koga se obrniti, kje najti razpis, tisti, ki pa vedo za razpis pa se ne prijavijo, ker mislijo, da ne bodo izbrani. Želijo si nekakšna informativna srečanja, ki bi bila organizirana preden bi bil razpis objavljen, na katerih bi pridobili željne informacije.

V Centru eksperimentov Maribor smo pripravljeni gostiti kakršnakoli srečanja na to tematiko.


Obisk moderne tovarne v Mariboru, Orodjarne Imenšek, 7. 12. 2017

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor je v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje Maribor v mesecu novembru 2017 izvedel projekt Poklici v moderni industriji. V projektu so bile izvedene delavnice, ki so jih vodili izključno strokovnjaki iz industrije. Namen delavnic je bil prikazati mladim različne poklice danes v industriji, kakšna so nova delovna okolja in zahteve delodajalcev ter predstaviti možnosti zaposlitev, četudi nimaš prave izobrazbe. Mladi so videli da so delovna mesta v industriji zelo urejena, čista, delo poteka v klimatiziranih prostorih brez povečanega hrupa.

Ob koncu projekta je bil 7.12.2017 še obisk moderne tovarne v Mariboru, Orodjarne Imenšek kjer so mladim slušateljem prijazno predstavili proizvodni obrat s CNC obdelovalnimi stroji in so se mladi sami prepričali o delu v tovarni. Povabili so jih tudi k sodelovanju.

o.jpg
o1.jpg
o3.JPG

DELAVNICA VITAMINSKO PIVO, 5. 12. 2017

S študentkami predšolske vzgoje, Pedagoške fakultete UM smo dne 5.12.2017 v Centru eksperimentov Maribor izvajali delavnico vitaminsko pivo. Ogledale so si tudi razstavo Oblike in barva Srednje šole za oblikovanje.

Študentke so naredile pijačo, ki izgleda kot pravo pivo, a ne vsebuje nič alkohola, zato pa veliko vitaminov. Z zanimanjem so preizkušale različne recepture za izdelavo vitaminskega piva. Vitaminsko pivo lahko vzgojiteljice vključijo v učni proces, kjer otroci sami naredijo vitaminsko pivo. Med poskusom lahko opazujejo in spoznavajo fizikalne pojave in vitaminsko pijačo podobno pivu tudi popijejo. Študentkam smo znanstveno pojasnili nekatere pojave, kot je topnost plinov v vodi, v odvisnosti od tlaka in temperature. Razložili smo jim, kako kislost vode vpliva na ravnotežne reakcije. Sedaj razumejo, kaj se dogaja ko odpremo steklenico penečega vina. Pokazali smo jim nekaj preprostih eksperimentov z ogljikovim dioksidom, ki jih lahko izvajajo same in so zelo aktualni. Navdušene so bile, da smo skupaj  ustvarili nove ideje za poučne poskuse. Peno smo stabilizirali s smetano za stepanje in nastala je pijača, ki izgleda kot pravo pivo. Na koncu smo nazdravili z vitaminsko pijačo in jo tudi popili.

pivo .JPG
pivo 1.JPG
pivo 3.JPG
pivo 2.JPG

11. slovenski kongres prostovoljstva, 5. 12. 2017

Mag. Ksenija Klampfer, državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo, je v pozdravnem nagovoru čestitala vsem prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za veliko in dobro opravljeno delo, ki je nepogrešljiv del življenja v naši družbi. Udeležence je z aktualno tematiko »Prostovoljstvo – most med ljudmi in skupnostjo« vzpodbudila k nadaljevanju svoje aktivnosti dr. Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije. Prostovoljstvo namreč predstavlja socialni kapital, katerega v sodobnem svetu vse bolj izpodriva finančni kapital s svojimi zakonitostmi, ki ogroža velik del skupnosti tudi v bogatih državah.

Po uvodnem pregledu stanja organiziranega in neorganiziranega prostovoljstva v Sloveniji smo pozornost namenili mentorski podpori prostovoljcem kot osrednji temi kongresa. V Sloveniji namreč kljub zelo razširjenemu, celo množičnemu prostovoljskemu angažiranju in pomembnemu prispevku prostovoljcev k družbeni blaginji, nevladne organizacije prav tako pa javni zavodi, še vedno ne morejo zagotoviti kakovostnega mentorstva prostovoljcem povsod, kjer je to potrebno.

Za doseganje kakovosti prostovoljskega dela je pomembno zagotavljanje ustreznih pogojev, med katere sodi tudi strokovna podpora prostovoljcem. Za vzgojo otrok za solidarnost, za motiviranje mladih za prostovoljske aktivnosti, za socialno aktivacijo dolgotrajno brezposelnih, za povezovanje skupnosti, za nudenje prostovoljske pomoči najrazličnejšim ranljivim skupinam in za to, da dobi prostovoljsko priložnost vsak, ki to želi, so potrebni dobro usposobljeni mentorji, ki svoje delo opravljajo profesionalno. Priložnosti za razvoj na tem področju je veliko, kar se je jasno izpostavilo tudi v procesu oblikovanja strategije.

Zagotavljanje strokovne podpore prostovoljcem, ki delujejo na najrazličnejših področjih, ostaja največji izziv prostovoljskega sektorja – tako v nevladnih organizacijah kot v javnih zavodih, v katerih delajo prostovoljci, zato so bili predstavljeni primeri dobre prakse:

 • Mentorstvo prostovoljcem v večgeneracijskem skupnostnem centru – dr. Barbara Lužar, vodja Hiše Sadeži družbe Žalec, in prostovoljka Alenka Tabor

 • Prostovoljstvo in socialna aktivacija ranljivih oseb – Nastja Slamič Tisovec, Nives Kodela in in Aleš Romih – ŠENT, Slovensko združenje za duševno zdravje

 • Koordiniranje prostovoljstva na kulturnem dogodku – Tanja Hladnik, direktorica mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, in Andreja Kranjec, prostovoljka

 • Mentorstvo mladim prostovoljcem – dr. Mojca Čerče, šolska svetovalna delavka in prof. psihologije na Gimnaziji Slovenj Gradec, in Anastasia Gorgieva, dijakinja, prostovoljka

Udeleženci smo v sklopu Potenciali in izzivi mentorstva prostovoljcem ustvarjalno prispevali pri delu v šestih skupinah, ki so podrobneje obravnavale posamezna vprašanja, povezana s skrbjo za prostovoljce. V začetku leta 2018 bo Slovenska filantropija razpisala prvi natečaj za podelitev naziva naj mentor in naj mentorica prostovoljcev. Nazivi bodo podeljeni na Slovesnem dnevu prostovoljstva maja 2018.

Novo leto bo prineslo tudi čas uresničevanja strategije razvoja prostovoljstva in s tem nove izzive, predvsem na področju dialoga z ministrskimi resorji, v katerih se odvijajo prostovoljski programi.

Kongres se je zaključil z zahvalo udeležencem in povabilom na prostovoljske dogodke v prihajajočem letu:

- Dan za spremembe v začetku aprila 2018,

- Nacionalni teden prostovoljstva od 14. do 20. maja 2018 z Veselim in Slovesnim dnevom prostovoljstva,

- Forum prostovoljstva decembra 2018.

ektc 5.1. 1.jpg
ektc 5.1. 2.jpg
ektc 5.1. 4.jpg
ektc 5.1..jpg
ektc 51.1. 3.jpg

Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017, 27. 11. in 28. 11. 2017, Narodni dom Maribor

Posvet mladinskega sektorja je potekal v ponedeljek, 27. 11. 2017 in v torek, 28. 11. 2017, v Narodnem domu v Mariboru. Je letni dogodek namenjen mladim, mladinskim delavcem in voditeljem, predstavnikom mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem drugim, ki na takšen ali drugačen način soustvarjamo in sooblikujemo področja, politike in programe za mlade. Posveta se je skupaj udeležilo več kot 150 mladinskih delavk in delavcev.

Letošnji posvet mladinskega sektorja je potekal dva dni in v organizaciji treh partnerjev – Urada RS za mladino, Mladinskega sveta Slovenije in Mestne občine Maribor ter s sodelovanjem Mladinskega kulturnega centra Maribor ter Mestnega Mladinskega Sveta Maribor.

Predstavljene so bile aktualne teme, ki predstavljajo naš skupen izziv in so povezane s s hitrim tehnološkim razvojem in digitalizacijo družbe. Digitalno okolje je postalo glavno gonilo inovacij, rasti, izobraževanja in zaposlovanja.

Kako se na vse to dogajanje v Sloveniji odziva mladinski sektor? Kako smo pripravljeni na nove izzive, ki nam jih prinaša digitalizacija družbe? Ali znamo izkoristiti vse možnosti in priložnosti, ki nam jih ponuja razvoj informacijskih tehnologij? Kaj nam ta proces prinaša dobrega in kaj slabega? Kakšne so digitalne kompetence in zakaj so pomembne? Kako lahko s pomočjo tovrstnih znanj pospešimo razvoj mladinskega dela, mladinskih politik in participacijo mladih na vseh ravneh?

Mladinski delavci Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor smo se udeležili izobraževalnih delavnic: 1. Digitalne kompetence, 2. Medijsko opismenjevanje mladih, 3. Uporaba družbenih omrežij pri komuniciranju, 4. Digitalno zagovorništvo, 5. Odprti podatki za odprte glave.

V okviru delavnice Medijsko opismenjevanje mladih smo se dotaknili cyberbullyinga, sextinga, delikatnih vsebin in kontaktov za pomoč pri zlorabi interneta, govorili smo o varovanju osebnih podatkov, prekomerni rabi interneta ter ne nazadnje kako se odklopiti/offline. Naučeno smo uporabili na praktičnem primeru 16. letnika, kako bi lahko ustrahovanje preprečili oziroma ustavili. Pridobljeno znanje nam bo koristilo pri vsakodnevnem delu z mladimi.

V okviru posveta je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič podelila državna priznanja v mladinskem sektorju za letošnje leto. Prejeli so ga: Zveza tabornikov Slovenije, Društvo parada ponosa, Društvo center za pomoč mladim Maribor in državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju pa je dobil Janez Plevnik.

n2.jpg
n3.jpg
n4.jpg
n5.jpg
n1.jpg
n6.jpg

DELAVNICA BIOPLASTIKA, 21. 11. 2017

S študenti Pedagoške fakultete UM smo dne 21.11.2017 v Centru eksperimentov Maribor izvajali delavnico bioplastike. Okolju prijazne surovine in materiali se vse bolj uporabljajo v vsakdanjih izdelkih in prihodnje generacije otrok in mladih se bodo z njimi redno srečevali pratično na vsakem koraku. Prav je, da se mlade vzgaja v duhu ekološkega ravnanja in rabe materialov. Učitelji so prvi in pomemben oblikovalec otrokovih stališč in etičih načel družbe do odnosa do narave. Izpostavili smo problem plastike kot odpadka in nujnostjo ozaveščanja prihodnjih generacij v pedagoškem in vseživljenskem učenju o alternativnih rešitvah vse bolj očitnega globalnega problema. Študenti so izdelali delovne liste, z recepturo za pripravo bioplastike. Sestavine so segrevali da je potekla polimerizacije, snov se je zgostila in nastala je snov z mehanskimi lastnostmi mehke gume. Vse uporabljene sestavine so užitne in niso strupene. Zanimivo je bila ugotovitev, da lahko iz škroba pripravimo bioplastiko s podobnimi fizikalnimi lastnostmi kot jih ima plastika pridobljena iz fosilnih goriv.

bioplastika 22.1.jpg

 

RAZSTAVA "OBLIKA IN BARVA", 21. 11. 2017

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor – Center eksperimentov Maribor je skupaj s Srednjo šolo za oblikovanje 21. novembra ob 17. uri odprl razstavo "Oblika in barva". Cvetka Hojnik je predavala o odnosih med obliko in barvo. »Koliko oblike in koliko barve?«

Svoje izdelke so predstavili dijaki modnega in grafičnega oblikovanja, oblikovanja uporabnih predmetov ter dijaki programa medijski tehnik.

Dijaki programa frizer so prikazali možnosti barvanja las z naravnimi izdelki. Center eksperimentov je predstavil eksperimente povezane s svetlobo in barvami.

Razstava bo na ogled do konca decembra 2017.

1-_EN15816.jpg
20171121_171400.jpg
20171121_174749.jpg
20171121_180817.jpg
IMG_20171204_155540.jpg
IMG_20171204_155645.jpg

VESELJE DO ZNANOSTI, 17. 11. 2017

S projektom Veselje do znanosti je v petek, 17. novembra 2017, v športni dvorani Gimnazije Celje – center, obeležen dan znanosti za mir in razvoj. Dijakom in osnovnošolcem zadnje triade smo predstavili naravoslovne znanosti, nove tehnologije in zanimive eksperimente. Mlade je potrebno usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje naravoslovja ter jih navdušiti tudi za študij v tej smeri. K sodelovanju so bile povabljene osnovne šole celjske regije in UNESCO šole Slovenije ter partnerji iz tujine. Prireditev je bila razdeljena na dva dela, v prvem delu je bil plenarni prikaz eksperimentov, ki ga je pripravil Evropski kulturni in tehnološki center Maribor kot osrednji gost prireditve, v drugem delu pa so dijaki in učenci pod mentorstvom učiteljev samostojno izvajali eksperimente. Del prireditve je bil namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki.

Mladim smo na slikovit način predstavili aktualno tematiko obnovljivih virov energije, predstavili najnovejše dosežke iz tega področja in jim s praktičnim prikazom izdelave bioplastike in vožnje avtomobila na vodikov pogon razložili nove pojme ter jim razložili učinke na vsakdanje življenje ter prihodnjega razvoja. Z velikim zanimanjem so učenci spremljali našo predstavo in nas kasneje tudi spraševali o novostih.

veselje.jpg
vd3.jpg
vd2-1.jpg
vd4.jpg

KARIERNI SEJEM – SEJEM POKLICEV IN IZOBRAŽEVANJA

V petek, 10. 11. 2017, se je v dvorani Tabor odvijal že drugi Karierni sejem pod naslovom Sejem poklicev in izobraževanja. Organizator sejma je bila Mestna občina Maribor v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru in Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor.

Obiskovalci, učitelji, strokovni sodelavci, mladi in njihovi starši so bili seznanjeni o različnih programih na srednjih šolah v Mariboru, ki temeljijo na tehniških poklicih, o posameznih študijskih programih na fakultetah Univerze v Mariboru in ostalih ustanovah, ki so namenjene izobraževanju. Vendar je bil sejem v prvi vrsti namenjen osnovnošolcem, ki nadaljujejo izobraževanje v srednji šoli. Poudarek je bil na tehniških poklicih, strojni tehnik, elektrotehnik, oblikovalec kovin, zidar, mizar, gozdar, turistični tehnik, kuhar in mnogi drugi poklici, saj jih gospodarstvo v Podravski regiji nujno potrebuje.

Na sejmu smo predstavili tudi delo in aktivnosti v Centru eksperimentov Maribor z namenom, da mlade navdušimo za izobraževanje različnih naravoslovnih smeri.

Ekipa Centra eksperimentov Maribor

IMG_3221.JPG
IMG_3225.JPG
IMG_3226.JPG
Karierni sejem.JPG

Projekt »Poklici moderne dobe«: Delavnica Sodoben način konstruiranja, 22.9.2017

V okviru pilotnega projekta »Poklici moderne dobe«, ki ga organizira Evropski kulturni in tehnološki center Maribor v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje OE Maribor, je bila dne 22.9.2017 izvedena delavnica na temo Sodoben način konstruiranja. Predavatelj Aleksander Brecl, univerzitetni diplomiran inženir je na zelo zanimiv način predstavil načine konstruiranja velikih mostov, žerjavnih konstrukcij in dekorativnih izdelkov, ki jih kot projektant z dolgoletnimi izkušnjami izvaja za velika podjetja v Evropi, Indiji, Afriki in tudi Ameriki. Natančno nam je predstavil npr. kako nastaja mostni žerjav za Luko Koper. Poklic, ki zahteva veliko natančnosti a tudi veliko izzivov, posebno z uporabo najmodernejše tehnologije.

ektc 5.12..jpg

DELAVNICA: POLIMERNI MATERIALI OBLIKUJEJO PRIHODNOST, 8. 11. 2017

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor so.p. je 8. 11. 2017 skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje, Območno službo Maribor, izvedel 1. delavnico v sklopu pilotnega projekta »Poklici v moderni industriji«, ki je potekala v prostorih ZRSZ.

Na delavnici »Polimerni materiali oblikujejo prihodnost« je bila pojasnjena razlika med konvencionalno plastiko narejeno na osnovi fosilnih virov in bioplastiko. Razložena je bila tehnologija biopolimerov:

- kaj to sploh je, kako jih pridobivamo,  kako poteka biorazgradnja, kaj vse lahko proizvedemo iz bioplastike in kako ravnamo s proizvodi iz bioplastike, ko jih ne potrebujemo več.

Udeležencem delavnice smo predstavili možnosti usposabljanja na področju polimerov, študijske programe na šolah in tudi možnosti zaposlitve v podjetjih ter potencialna delovna mesta in področja v industriji, kjer bi se mladi lahko zaposlili.

ektc 2 13.11..jpg
ektc 13.11..jpg

NAK 2017, 26. in 27. 10. 2017

26. in 27. oktobra 2017 je potekala 4. medgeneracijska konferenca učiteljev naravoslovnih predmetov v kongresnem centru v Laškem na kateri je sodeloval tudi Evropski kulturni in tehnološki center Maribor – Center eksperimentov Maribor.

Na dvodnevni vseslovenski konferenci so bili prisotni mladinski delavci EKTC in med drugim tudi učitelji mladi, ki poučujejo naravoslovne predmete. Glavna tema je bila  “Sprašujem, raziskujem in ustvarjam” in je v ospredje postavila učenje z raziskovanjem/preiskovanjem (IBL – Inquiry-Based Learning) v luči razvijanja naravoslovne pismenosti v presečišču z digitalno pismenostjo (smiselno in učinkovito uporabo IKT v naravoslovnem izobraževanju).

Poudarek je bil na aktivnem, na učenca osredotočenem pouku in vključevanju raznolikih naravoslovnih dejavnosti učencev (posebej eksperimentalnega, praktičnega in terenskega dela), uporabi Izobraževalnih lističev Scientix NA-MA itd.. Predstavljene so bile aktualne novosti na področju naravoslovnih predmetov in njihovega učenja in poučevanja. Posebna pozornost je bila usmerjena na vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj (VITR), motivacijo in odnos do naravoslovja ter vključevanju umetnosti v naravoslovje iz STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) v STEAM (Science, technology, engineering, art and mathematics).

EKTC se je predstavil z atraktivnimi fizikalnimi in kemijskimi eksperimenti ter logičnimi igrami, saj Center eksperimentov Maribor predstavlja inovativno obliko pedagoškega programa v namen nadgradnje znanja in praktičnih veščin ter izkustev pridobljenih s formalnim izobraževanjem.

ektc 8.11.jpg
ektc 2 8.11.jpg

Poklici v moderni industriji – pilotni projekt, 25. 10. 2017

V Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor so.p. smo 25. 10. 2017 skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje, Območno službo Maribor, organizirali uvodno delavnico, kjer je bil predstavljen pilotni projekt Poklici v moderni industriji.

Hitre spremembe novih tehnologij narekujejo tempo razvoja in dela v industriji. Posledično prihaja do novih oblik dela in s tem se odpirajo nova, predvsem pa drugačna delovna mesta. Za spremembo poklica ni nikoli prepozno, morda je za novo službo dovolj le nekaj dodatnih usposabljanj.

Stopite novim izzivom naproti.

ektc 3 8.11..jpg
ektc 4 8.11..jpg

Nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti za mlade, 20. 10. 2017

Ekipa Centra eksperimentov Maribor se je udeležila nacionalne konference o trajnostni mobilnosti Z mladimi o trajnostni mobilnosti. Letos je konferenca potekala 20. 9. 2017 pod geslom »Ali lahko zgradimo boljšo, čistejšo in varnejšo prihodnost?« v hiši Evropske unije v Ljubljani.

Iz Maribora v Ljubljano smo se odpravili z vlakom in tako prepotovali okrog 160 km, ki so jih zabeležili pri registraciji. Naloga vsakega participanta je bila, da sporoči organizatorjem način transporta v Ljubljano in čas trajanja. Pozdravili so nas Jurij Leben, državni sekretar, Ministrstvo za infrastrukturo, Rok Primožič, v.d. direktorja, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, znanost in šport, Urad RS za mladino, Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora in Miro Cerar, predsednik vlade. Slednji je zaradi njegove odsotnosti posnel pozdravni video. Program je povezoval stand up komik, Boštjan Gorenc – Pižama.

Uvod v predstavitveni del je začel dr. Aljaž Plevnik iz Urbanističnega inštituta RS, ki je predstavil kaj je trajnostna mobilnost in kaj je problematika mobilnosti med mladimi. Iz njegovega predavanja so sledile smernice za kasnejše delavnice. Mladinsko participacijo na področju trajnostne mobilnosti je predstavila Sarah Zaunar, predstavnica Austrian Youth Council. Sledilo je zanimivo predavanje kako je biti solastnik avtomobila s prijatelji. Slednje je predstavil Peter Prinčič, ki je poudaril veliko pozitivnih stvari solastništva avtomobila, predvsem cena in čistejše okolje. Živeti brez avtomobila si marsikdo ne zna predstavljati, ampak Borut Tavčar pravi, da lahko, brez problema. Pravi, da je precej več načrtovanja, kdaj in kako boš šel kam. Po izčrpnih predavanjih je bil čas za kosilo.

Več kot 100 udeležencev se je razdelilo v 3 delavnice: Aktivna mobilnost - zdrava izbira, vodja Andrea Backovič Juričan, Prometna varnost in posledice nesreč, vodji Vesna Marinko in Mateja Markl in Živeti brez avtomobila, vodji Borut Tavčar in Peter Prinčič. Naša ekipa se je udeležila prve delavnice. V 90 minutah smo si izmenjali precej izkušenj ter oblikovali stališča, ki bi lahko prispevala k boljši aktivni mobilnosti med mladimi.

Vsaka skupina je naredila seznam »Mladi hočemo ali zahtevamo« in delila mnenja z udeleženci ostalih delavnic. Vsa stališča so se predala predstavniku ministrstva za infrastrukturo v upanju, da se jih vsaj nekaj realizira.

Sabina Gaberšek

koferenca.JPG

PREDAVANJE O GOZDARSTVU IN LOVSTVU, 18. 10. 2017

V sredo, 18. 10. 2017, smo v Centru eksperimentov Maribor imeli zanimivo predavanje profesorice Mateje Kišek iz Srednje Lesarske šole Maribor. Predavala je o gozdarstvu in lovstvu v Sloveniji z namenom seznanitve mladih o razvoju gozdarstva in lovstva. Obiskovalce je seznanila tudi s poklici na njihovi šoli in možnosti vpisa. Za konec je pripravila gozdarsko-lovski kviz s pomočjo katerega so se obiskovalci še bolj seznanili o gozdarstvu in lovstvu. 

Sabina Gaberšek

predavanje ektc.JPG

Francesco Mariani na Erasmus+ izmenjavi v Centru eksperimentov Maribor

Francesco na kratko se predstavi.

Moje ime je Francesco Mariani. Prihajam iz Italije, iz mesta Terni, to je mesto v bližini Rima. Izobražujem se na ITT Allievi – Sangallo, tehničnem inštitutu v Terni, smer analitična in organska kemija ter procesi v kemijski industriji.

Zakaj si se odločil za študij kemije?

Za kemijo sem se odločil zato, ker jo imam najrajši, hkrati pa mi bo po veliki verjetnosti dala tudi službo.

Opiši nam italijanski šolski sistem.

Ko je otrok star pet ali šest let, začne obiskovati osnovno šolo, ki traja do desetega ali enajstega leta. Nato poteka "višja osnovna šola". Po teh treh letih imamo izpit in če ga izdelaš, začneš obiskovati srednjo šolo, ki traja pet let. Izbiraš lahko med različnimi programi. Izobraževanje zaključiš z maturo. Nato sledi še študij na Univerzi.

Zakaj si se odločil za Erasmus+ izmenjavo?

Za izmenjavo sem se odločil zaradi tega, ker je pomembno, da vem kako drugi ljudje delajo, živijo in razmišljajo, še sploh v tujini. Poleg tega obožujem potovanja, zato sem še bolj navdušen, da sem tukaj.

Opiši izkušnjo v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor – Centru eksperimentov Maribor.

V Centru eksperimentov Maribor sem pridobil veliko izkušenj pri delu z mladimi, pripravi in izvedbi delavnic prav tako sem se naučil tudi veliko slovenskih besed in povečal moje tehnično znanje angleščine.

Ali imate takšen center tudi v Italiji?

V Italiji nisem videl česa podobnega.

Kakšne so podobnosti in razlike med mladimi pri vas in pri nas.

Slovenski mladi, ravno tako kot italijanski, izgledajo, da so hladni, zadržani, oziroma ne preveč gostoljubni, dokler jih ne spoznaš. Na splošno menim, da so Slovenci in Italijani med seboj zelo podobni.

Kaj bi svetoval mladim, ki pridejo na izmenjavo v Maribor.

Spoznali boste kaj pomeni življenje brez družine, domačih, preizkusili se boste v veščini komuniciranja v tujem jeziku, v mojem primeru v angleščini.

Takšna izkušnja se zgodi enkrat ali morda dva krat v življenju, izkoristite jo!

Jelena Kosi,

strokovna sodelavka EKTC

intrevju 1.jpg
intervju 2.png

PREDSTAVITEV PROJEKTA regioWIN, INTERREG SI-AT IN ČRPANJE EVROPSKIH SREDSTEV – DELAVNICA S SREDNJO EKONOMSKO ŠOLO MARIBOR, 17. 10. 2017

17. oktobra 2017 je skupaj z dijakinjami 3. In 4. letnikov Srednje ekonomske šole potekala delavnica na temo »Predstavitev projekta regioWIN, Interreg SI AT« z namenom predstavitve črpanja evropskih sredstev. Dijakinje so same glede na njihove ideje in poslovni načrt raziskale možnosti financiranja s pomočjo razpisov Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), ki predstavlja enega glavnih finančnih instrumentov evropske kohezijske politike.

Jelena Kosi,

Strokovna sodelavka

regio1.jpg
regio2.jpg

Vesna Kalazić Bolte