INTERREG: NewGenerationSkills

Odprtje Družbeno inovacijskega laboratorija za mlade - FEJS(T)SPEJS

V četrtek, 20. septembra 2018, ob 15. uri se je v okviru evropskega projekta NewGenerationSkills v pritličju Tkalke odprl Družbeno inovacijski laboratorij za mlade imenovan FEJS(T)SPEJS.

Navzoče je ob pričetku pozdravil župan Mestne občine Maribor. Za tem sta slovenska partnerja projekta, Mestna občina Maribor in Fundacija PRIZMA, predstavila kaj FEJS(T)SPEJS ponuja mladim. Na zanimiv način, prek kviza na mobilnem telefonu, so nato prisotnim približali socialno ekonomijo in družbene inovacije ter zmagovalcu podarili nagrado.

Svoje zgodbe o poti socialnega podjetništva so z navzočimi delili uspešni mladi družbeni inovatorji: Marko Funkl (Zadruga Soglasnik), Bogdan Dobnik (Bolje so.p.) in Katja Zajko (RECOSI d.o.o., so.p.). Odprtje se je zaključilo z igro v kateri so se prisotni opredelili kakšen Maribor bi želeli leta 2025.

Mladi so vabljeni v FEJS(T)SPEJS, kjer se lahko udeležijo raznih dogodkov ter delavnic in usposabljanj o katerih bodo obveščeni prek Fejstspejs Facebook strani in Instagrama. V FEJS(T)SPEJS-u lahko mladi dobijo vse potrebne informacije v zvezi z družbenim inoviranjem in socialnim podjetništvom, prostor pa je tudi na voljo za druženje, in sicer od ponedeljka do petka, od 10. do 17. ure.


4. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru projekta NewGenerationSkills

V četrtek, 20. septembra 2018, je v Tkalki potekalo 4. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru evropskega projekta NewGenerationSkills. Udeležili so se ga predstavniki Mestne občine Maribor (v nadaljevanju: MO Maribor), Fundacije PRIZMA, Mariborske razvojne agencije ter Univerze v Mariboru.

Na srečanju sta projektna partnerja udeležence seznanila z zagonom Družbeno inovacijskega laboratorija za mlade (v nadaljevanju: DIL) ter programom dogodkov v prihajajočih mesecih. Sledila je predstavitev izsledkov vprašalnika o potencialnih prispevkih deležnikov pri delovanju DIL. Nazadnje pa so navzoči spregovorili o konceptu delavnice za spodbujanje družbenega inoviranja namenjene ključnim lokalnim deležnikov.

7 (002).jpg

HEKATON »NARE'I, DA'O VRE'I

Za nami je uspešno izveden hekaton »NARE'I, DA'O VRE'I«. Družili smo se od petka, 25. maja, od 16. ure, do sobote, 26. Maja, do 22. ure v Tkalki, Tkalski prehod 4 v Mariboru.
Dogodek sta organizirali Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova in Mestna občina Maribor v okviru projekta NewGenerationSkills, ki je sofinanciran s sredstvi Evropske unije (ESRR, IPA). 
V sproščenem in prijetnem druženju so mladi spoznali pomen in dobre prakse družbenih inovacij, možnosti tehnološkega inoviranja v Kreatorlabu, način organiziranja in delovanja stanovanjske zadruge, pasti prekarnega dela, izzive kakovostnega preživljanja prostega časa... 
Pri generiranju idej za boljše bivanje, delo in življenje v Mariboru ter okolici so mlade spodbujali dr. Karolina Babič (Center alternativne in avtonomne produkcije), dr. Andrej Žižek (Kreatorlab), Borut Brezar (Gibanje za dostojno delo in socialno družbo), Matevž Breška (stanovanjska zadruga Zadrugator) in Maša Dobrina (Zveza prijateljev mladine).
Mladi so bili inovativni, potekalo je »pitchanje«, in 6 si jih je prislužilo udeležbo na Mednarodnem mladinskem taboru v Beogradu (13. in 14. junij 2018). Vsi sodelujoči so prejeli praktične nagrade in vstopnico za jesenski družbeno inovacijski BOOTCAMP v Tkalki.
Dogodek smo zaključili z afterčago ob zvokih Bandass-a. Razšli smo se s pozitivno energijo, saj se je pričela odvijati še ena uspešna zgodba za boljšo prihodnost mladih v Mariboru in okolici.

NGS1.jpg
NGS2.jpg
NGS3.jpg
NGS4.jpg

logotikarina.jpg

Predstavitev projekta NewGenerationSkills: https://www.mladimaribor.si/newgenerationskills

Strokovno srečanje in 2. Mednarodno srečanje partnerjev projekta NGS v Mariboru

Mestna občina Maribor in Fundacija Prizma sta od 24. do 26. januarja 2018 gostili partnerje projekta NewGenerationSkills. Organizirali sta Predstavitev dobrih praks, ki so se ga udeležili partnerji iz Avstrije, Bolgarije in Romunije ter Mednarodno delavnico projekta kjer so se pridružili še partnerji iz Madžarske, Češke in Srbije.

Na predstavitvi so gostitelji udeleženim partnerjem predstavili Lokalni akcijski načrt in primere lokalnih dobrih praks (Tkalka, projekt Model M, projekt My generation at work, KreatorLAb, Fundacija SONDA). Ti so tako pridobili globlji vpogled v obstoječ lokalni sistem, različne podjetniške tehnike in ukrepe za podporo socialnih inovacij za podjetništvo mladih. Nadaljnja skupna debata udeležencev je omogočila opredelitev izzivov nastalih v okviru projekta ter izmenjavo mnenj, izkušenj in inovativnih ukrepov.

V okviru Mednarodnega srečanja vseh partnerjev so gostitelji organizirali delavnice, kjer so udeleženi skozi dinamične metode obravnavali ključna vprašanja. Ugotavljali so kako vključiti in motivirati mlade, kako spodbuditi podjetništvo na področju družbenih inovacij na lokalni ravni, kako prilagoditi transnacionalni inovacijski laboratorij in dinamični učni paket za lokalne potrebe. Obravnavali so problematiko trajnega delovanja in financiranja ter načine kako nastaviti lokalne ekipe za vodenje in upravljanje inovacijskih laboratorijev in dinamičnega učnega paketa.

Karina Šenveter

Mestna občina Maribor

20180126_092802.jpg
P1050439.JPG
P1050487.JPG
P1050511.JPG

3. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru projekta NewGenerationSkills, 18. 12. 2017

V ponedeljek, 18. decembra 2017, je v prostoru Tkalke potekalo 3. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru evropskega projekta NewGenerationSkills. Udeležili so se ga predstavniki Mestne občine Maribor (v nadaljevanju: MO Maribor), Fundacije PRIZMA, Citilaba in Razvojne zadruge Tkalka, Mariborske razvojne agencije, Zavoda RS za zaposlovanje - OS Maribor, Univerze v Mariboru, Mestnega mladinskega sveta Maribor, javne agencije SPIRIT Slovenija ter inštituta IRDO.

Na srečanju so udeleženci obravnavali delovno gradivo Lokalnega akcijskega načrta za zagon Družbeno inovacijskega laboratorija. Le-ta bo ponujal skupnostni sodelovalni prostor ter deloval kot točka “Vse na enem mestu” za področje družbenih inovacij ter podjetniške podpore mladim. Vzpostavitev inovacijskega laboratorija MO Maribor načrtuje v začetku leta 2018.

MO Maribor ter Fundacija PRIZMA kot slovenska projektna partnerja NewGenerationSkills organizirata Mednarodno srečanje v Mariboru, ki bo potekalo od 24. do 26. januarja 2018. Ob zaključku 3. srečanja Lokalne inovacijsko svetovalne skupine sta tako organizatorja člane seznanila z mednarodnimi aktivnostmi, ki se bodo izvajale v okviru tega dogodka, ter jih povabila k sodelovanju.

5.jpg
11.jpg
12.jpg

2. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru projekta NewGenerationSkills, 10. 10. 2017

V torek, 10. oktobra 2017, je v prostoru Tkalke potekalo 2. srečanje Lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru projekta NewGenerationSkills. Srečanja so se udeležili predstavniki Mestne občine Maribor, Fundacije PRIZMA, Citilaba in Razvojne zadruge Tkalka, Mariborske razvojne agencije, Mladinskega kulturnega centra Maribor, Zavoda PIP, Infopeke ter inštituta IRDO.

Na srečanju so udeleženci obravnavali Strateški program družbeno inovacijskega potenciala mladih v Mariboru in regiji Podravje ter predlog transnacionalnega koncepta Družbeno inovacijskega laboratorija in smernice priprave lokalne modela Družbeno inovacijskega laboratorija za Maribor in Podravje. V nadaljevanju so izvedli delavnico za pripravo Lokalnega akcijskega načrta ter obravnavali predlog celovitega programa izgrajevanja podjetniških kompetenc mladih.

2. srecanje (3).jpg
2. srecanje (5).jpg
2. srecanje (6).jpg
2. srecanje 1.jpg

Uvodno srečanje lokalne inovacijsko svetovalne skupine v okviru EU projekta NEW GENERATION SKILLS, 10. 5. 2017

V prostorih Tkalke je v sredo, 10.5.2017 od 9. do 12. ure potekalo uvodno srečanje Lokalne Inovacijsko Svetovalne Skupine v okviru EU projekta NewGenerationSkills. Na srečanju sta partnerja v projektu, Mestna občina Maribor in Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, predstavnikom ključnih deležnikov s področja družbenega inoviranja in zaposlovanja mladih v MOM, predstavila projekt ter jih povabila k njegovemu soustvarjanju.

Projekt je bil pridobljen z namenom krepitve potenciala mladih in iskanja učinkovitih rešitev, ki bodo mlade talente opremile z ustreznimi kompetencami za reševanje lokalnih izzivov, generiranje novih družbeno inovativnih idej in posledično razvoj tržnih produktov za vstop na samostojno, varno in odgovorno pot podjetništva in socialnega podjetništva, ki predstavlja potencial za ustvarjanje novih delovnih mest in trajnostenrazvoj lokalnega okolja.

Z  mednarodnim projektomNewGenerationSkills želimo:

·        vzpostavitinove načine povezovanja/ sodelovanja ključnih akterjev štiri-spiralne mreže (quadruple-helix ),

·        izboljšati lokalni/regionalni okvir družbenega inoviranja,

·        vzpostaviti lokalni/regionalni Družbeno Inovacijski Laboratorij,

·        oblikovati in preizkusiticelovit program, ki bo mladim omogočali podporo pri razvoju, rasti in realizaciji podjetniških in socialnopodjetniških podjemov (učenje, coaching, mentorstvo, mreženje, prostori).

Projekt je sofinanciran v okviru programa InterregDanubeTransnationalProgramme,  Prioriteta 1: Inovativna in družbeno odgovorna regija Podonavje, Specifični cilj 1.2. Vodilni partner projekta je 11. okrožje Budimpešte – Ujbuda, Madžarska.

IMG_6294.JPG
img 2.jpg
img 3.jpg
img4.jpg