Filtering by: skupnost

Pričetek pomladi na mali tržnici
Apr
13
8:00 AM08:00

Pričetek pomladi na mali tržnici


 
55811530_561628934346104_7436387113089630208_o.jpg
 

Potrebujete vrtičkarski nasvet? Imate doma odvečne sadike in zelišča, ki bi jih podarili ali zamenjali? Iščete svežo lokalno zelenjavo za sobotno kosilo? Vas mika dišeča kava na sončni ploščadi? Se sprašujete kako poteka čebelarjenje? Po skupinskem čiščenju je mala tržnica pripravljena, da z novim sijajem ponosnejše vstopi v novo sezono. 13. aprila bo živahno, vabljeni!

sobota, 13. april 2019 8.00-13.00
mala tržnica na Dominkuševi ulici

Domači pridelki in lokalni izdelki
Diščeča kava in sladki prigrizki
Osvežilni sokovi in limonade
Druženje na ploščadi
Pomladanska poslikava oken
Ping pong
Vrtičkarski nasveti
in predstavitev Mestni vrt pod Gorco

- Ureditev kotička z zelišči + izmenjava rastlin in sadik
Če imate doma odvečne sadike in zelišča, če je drevo limone preraslo vaše stanovanje, če balkonska džungla prerašča dimenzije vašega balkona - na tržnico z njimi! Veseli bomo posod zanje, obiskovalka Sabina Šram pa je že poskrbela za zemljo. Sadike, rožice ter sobne, balkonske in druge rastline boste lahko tudi izmenjali.

- Čebelarstvo: zakaj in kako? Aktivni čebelar Svetozar Mujović iz Dominkuševe bo predstavil čebelarsko dejavnost

- Otroški program:
- branje pravljice na travniku ob tržnici (Petja Labović)
- delavnica zasaditve mini vrtičkov iz odpadnih materialov (Aktivirajse Aktivirajse Aktivirajse)

V soboto bodo ob stalnih ponudnikih iz Mariborske tržnice z nami še Čebelarstvo Lovrec, veganske dobrote Fajn Food At P's, gurmanske in medicinske gobe Mujšnica - Kralj Luka, Kmetiji Skok in Liponik z jabolki in jabolčnimi izdelki, Bukvarna Ciproš Maribor z naborom knjig o vrtičkanju in drugem, Jumping Goat Cafe s hladno varjeno kavo, medeni izdelki Mr.Bee - Čebelarstvo Poslek, naravne dobrote Herbessa, granola Fruštek, Zadruga Dobrina, Zadruga za razvoj trajnostne lokalne preskrbe, z.o.o. , ekološko gnojilo Vermipur, Naša kašča z marmeladami, kompoti, in žiti, Konopko z izdelki iz industrijske konplje, naravna mila IOMY delights in bližnji sosed iz MČ Ivan Cankar Gallus drive-in s svežimi sendviči in jogurti za jutranjo malico.

Za osvežilne sokove in tortice ponovno poskrbi Pia Sencar - Špajza & S bar.

NAJ ŽIVI MALA TRŽNICA!

Živahni soboti v maju in juniju: 18. 5. in 15. 6. 2019
@: mala.trznica.mb@gmail.com

Dogodek nastaja v sodelovanju lokalne pobude za oživitev male tržnice in javnega podjetja Snaga Maribor / Mariborske tržnice.

Organizacija: Pav Jap, društvo Placek
Oblikovanje plakata: Nenad Cizl
Tisk plakata: V-tisk

View Event →
DRUGA PRILOŽNOST:  Bodi in, z naravo tim
Apr
13
8:00 AM08:00

DRUGA PRILOŽNOST: Bodi in, z naravo tim


 
Snaga_Druga priloznost_dopis_v2_1.jpg
 

DRUGA PRILOŽNOST_ TRŽNICA PONOVNE UPORABE

Druga priložnost smo poimenovali nov projekt, ki bo zaznamoval letošnje leto na vsaj dveh lokacijah Mariborskih tržnic.

Druga priložnost je namenjena vsem občanom, ki se nam želijo pridružiti v načinu življenja z manj odpadki, do katerega pridemo prek ponovne uporabe opreme, predmetov in oblačil, ki so ohranjena in primerna za nadaljnjo uporabo. Z Drugo priložnostjo lahko zaslužimo nekaj denarja in ga namenimo za nakup tistih stvari, ki jih potrebujemo.  

Prva letošnja Druga priložnost bo organizirana na tržnici Tabor v soboto, 13. 4. 2019, med 8. in 13. uro.

Namenjena bo Mariborčanom, ki bi želeli prodati svoja oblačila, kolo, otroški voziček, športno opremo, gospodinjski aparat, knjigo, igračo ali kaj drugega še uporabnega. Namenjena bo seveda tudi tistim, ki te stvari iščejo in jih bodo lahko dobili po simboličnih cenah. Takšna izmenjava zmeraj pomeni tudi druženje, zabavo in klepet s starimi ali novimi prijatelji.

Vsem prodajalcem priporočamo, da oblikujejo prijazne in dostopne cene za svoje prodajne artikle, saj jih bodo na tak način tudi uspešno prodali.

Družine z otroki vabimo, da prinesejo vse obleke in izdelke, opremo, knjige in igrače, ki so jih otroci že prerasli in jih zato ne potrebujejo več. Tudi na tak način otroke učimo učinkovitega ravnanja z dobrinami in denarjem.

 

Na Drugo priložnost se lahko prijavite en teden pred prodajo (torej od 6. 4. 2019) tako, da izpolnjeno vlogo pošljete na mail info@snaga-mb.si ali vlogo, ki jo najdete na tržnici Tabor, izpolnite in oddate v zabojček, ki se nahaja na tržnici.

Vloga za prodajo in pravila prodaje

Lahko pa preprosto pridete na tržnico v soboto, 13. 4. 2019, do 8. ure zjutraj, poiščete našega inkasanta in se prijavite. Dodeljena vam bo miza, za katero boste plačali 2,00 EUR, s tem pa boste dobili priložnost za prodajo. Prednost pri oddaji miz in razvrščanju prodajalcev bodo imeli predhodno prijavljeni, zagotavljamo pa, da bo prostora dovolj za vse prodajalce.

Kupci pravijo, da si ti najbolj želijo koles, rolerjev, otroške opreme in seveda oblačil, otroških in odraslih, da si posodobijo pomladno kolekcijo.

Na tržnici bo organizirana pestra gostinska ponudba, našlo se bo tudi kaj sladkega, seveda pa bodo v izobilju na voljo različne vrste sadja in zelenjave naših zvestih branjevk in branjevcev.

Tudi če nimate namena prodajati, se nam pridružite na klepetu, morda pa najdete kaj uporabnega zase, ali za velikonočnega zajčka, ki se bo oglasil naslednji teden.

View Event →
Okrogla miza: Kakovost bivanja v našem mestu
Apr
8
7:00 PM19:00

Okrogla miza: Kakovost bivanja v našem mestu


 
56229264_1412416885565450_1155403789545504768_n.jpg
 

Na okrogli mizi želimo izpostaviti vprašanje kakovosti bivanja v našem mestu: kaj sploh je in kaj ni, kam nas vodijo trendi in kaj bi veljalo storiti, da se negativne trende preusmeri v pozitivne.
Kakovost bivanja sicer lahko razumemo na različne načine. Nekomu veliko pomenijo drevesa v mestu, nekaterim je ljubši asfalt. Nekateri zagovarjajo mehko (trajnostno) mobilnost, drugi vidijo kakovost v dostopnosti čim več lokacij z avtomobilom. Vendar obstajajo tudi objektivni kriteriji: zagotavljanje osnovnih potreb, osnovne človekove pravice, stanje narave in okolja, kakovost zraka in hrane. Če med navedenimi objektivnimi kriteriji izpostavimo zdravje, tako fizično kot mentalno, se lažje približamo definiciji kakovosti bivanja, saj obstajajo jasne povezave med vzroki (npr. slab zrak, hrup, pomanjkanje zelenih površin) in posledicami (npr. bolezni dihal, anksioznost, stres).

Pregled tem:
1. Kaj je kakovost bivanja? (primeri dobrih praks), Prof. Uroš Lobnik, arhitekt, predstojnik Oddelka za arhitekturo na FGPA UM
2. Promet in kakovost bivanja? (kako prometna politika in infrastruktura vplivata na kakovost bivanja v mestu), Doc. Dr. Marjan Lep, strokovnjak za promet
3. Maksimalizem vs minimalizem bivanja (je manj več ali ne?), Dr. Franc Trček, sociolog in poslanec DZ
Za pogovorom bo sledila razprava. Vljudno vabljeni.

Organizator: Levica LO Maribor
Moderator: Dr. Danijel Rebolj
Vstop prost.

View Event →
Dan za spremembe - Kavarna sveta
Apr
6
11:00 AM11:00

Dan za spremembe - Kavarna sveta


 
kavarna.png

Tako se glasi tema letošnje vseslovenske prostovoljske akcije Dneva za spremembe, ki jo letos že desetič koordinira Slovenska filantropija. Tokrat se k akciji kot izvajalci aktivnosti, pridružujemo tudi mi – s Kavarno sveta. Kavarna, ki smo jo izza štirih sten premaknili v park pred MKC Maribor, služi kot simbol odprtosti in vključevanja.  

Če rad_a spoznavaš nove ljudi, nevsakdanje pijače ali te zanimajo različne kulture, se nam pridruži v soboto, 6. 4. 2019, med 11. in 16. uro v parku pred MKC Maribor. Imeli bomo vse troje in še več. Podružili se bomo ob prijetni glasbi, osvežilnih in »odštekanih« pijačah, lahko boš sodeloval_a tudi pri eritrejskem obrednem pitju kave. Slovenska filantropija bo poskrbela tudi za prigrizke. Pozabili pa nismo niti na najmlajše, ki bodo lahko na delavnicah – barvanja zastavic in poslikave kamenčkov – izživeli svojo ustvarjalno stran.   

Z druženjem do sprememb!

Če te zanima, kdo vse se je še pridružil k akciji, si lahko pogledaš na tej povezavi: http://www.prostovoljstvo-mb.si/?p=4618#more-4618  

 

Dogodek je organiziran v okviru projekta Središče medkulturnega dialoga Maribor, ki ga sofinancira Evropska unija iz sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje.

View Event →
Skupaj pomladimo slovenske gozdove
Apr
6
9:00 AM09:00

Skupaj pomladimo slovenske gozdove


 
54080426_2156856897713632_111589228944556032_o.jpg
 

Skavti tudi letos sodelujemo v vseslovenski prostovoljni akciji sadnje dreves z naslovom »Pomladimo gozdove, ki jo organizira družba Slovenski državni gozdovi in bo potekala 6. aprila 2019 na več lokacijah po Sloveniji: v Spodnjih Cvišlerjih pri Kočevju, Lovrencu na Pohorju, Ravniku pri Logatcu in dveh lokacijah pri Postojni – Ravbarkomandi in koči Mladika.

Z akcijo želimo krepiti zavedanje, da smo za naravo odgovorni vsi in da ji lahko vsi tudi pomagamo.

Prijave: goo.gl/tVRmK4

Več info: Skavtinje in skavti, https://www.facebook.com/events/294004217944425/

View Event →
Tutorske igre brez meja
Mar
27
7:00 PM19:00

Tutorske igre brez meja


 
52886932_307148613333994_2475784153467977728_o (1).jpg
 

ŠOUM organizira "Tutorske igre brez meja za študente in tutorje", na fakultetah kjer je tutorstvo organizirano v sodelovanju s ŠOUM. :)

Ekipe, s po 6 člani, se bodo pomerile v različnih športno-zabavnih igrah. Pri vsaki igri bo ekipa nagrajena s točkami. Vsaka ekipa dobi tudi svoje majice. Igre ne bodo fizično naporne, ampak zabavne in temeljile bodo na team-buildingu.

Na koncu sledi pogostitev v prostoru pred telovadnico, razglasitev rezultatov in nagrade za prve tri ekipe.

V kolikor bi želeli sodelovati se obrnite na tutorje na svojih fakultetah.

Za sodelovanje na igrah je obvezna prijava pri koordinatorju tutorjev! Na vsako fakulteto je predvideno omejeno število mest, zato pohitite s prijavami.

View Event →
Predstavitev knjige: Mesto neizpolnjenih pričakovanj
Mar
26
6:00 PM18:00

Predstavitev knjige: Mesto neizpolnjenih pričakovanj


 
54256874_159734914961724_659582405434146816_o.jpg
 

V čem se Mariborčani najbolj razlikujejo od prebivalcev primerljivih mest? Ali Maribor res 'umira'? Ali pa je mesto že na poti razvojnega preobrata? In kakšne vrste preobrat lahko mesto, ki so ga nekateri označili kot delavsko pokopališče, sploh pričakuje?

Mestna občina Maribor in Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča vabita na predstavitev knjige Mirana Lavriča in Andreja Natererja
z naslovom Mesto neizpolnjenih pričakovanj: družbeni profil Maribora v začetku 21. stoletja.
Knjiga ponuja odgovore skozi sistematično predstavitev temeljnih potez družbenega življenja v mestu, ki temelji na prepletanju uradnih statističnih in anketnih podatkov, intervjujev z izbranimi prebivalci mesta ter obstoječih raziskav in novinarskih prispevkov.

Pridružite se nam v torek, 26. marca 2019, ob 18. uri
v prostorih Vetrinjskega dvora. Pogovor o knjigi bo vodil Andrej Brvar.

Z veseljem vas pričakujemo!

View Event →
Speed-friending: locals meet Erasmus
Mar
12
6:00 PM18:00

Speed-friending: locals meet Erasmus


 
53752221_3038641656161418_8466126563350413312_o.jpg
 

Opis za slovenske študente spodaj!

Association of Maribor students in collaboration with ESN MARIBOR brings you the so called “Speed-friending” event.

It’s based on the speed-dating rules from American movies, but with friends. You will have the opportunity to meet and chat with locals, ask them all sorts of questions and make new friends on the way.

This will enable you to discover our pretty little town from a different perspective, you will find out where locals party, how they spend their free time and of course, you will have the opportunity to share your wisdom, culture and experiences with them.

You will be able to chat with Slovenian students in pairs and after a few minutes, you will be seated with the next person.

The event is happening on 12. 3. 2019, in Pisarna.

The event is free, but the number of participants is limited, so you must apply. Registration for Erasmus students: https://goo.gl/forms/Rtfg24esMEW1jRh03

***SLO OPIS***

KMŠ v sodelovanju z ESN MARIBOR za vas pripravlja dogodek “Hitro prijateljevanje”. Ta temelji na že ustaljeni formi “speed-dating”, kot ga poznamo iz ameriških scenarijev.

Posedeni v paru lahko kramljate z Erazmus študenti in se po nekaj minutah presedete k drugemu. Za začetno tremo smo pripravili vprašanja in nekaj za pod zob.

Če te zanima, kje vse so bili in kam vse potujejo ter bi se rad oziroma rada pridružila njihovi dogodivščini, potem zagotovo ne smeš zamuditi te edinstvene priložnosti!

Erazmus so študenti iz tujine, ki preko izmenjave potujejo na različne študentske kampuse okoli sveta. Prihajajo iz različnih evropskih držav, s severa Afrike in tudi iz Azije. Seboj v nahrbtniku pa prinesejo ogromno dozo kulturnih različic in izkušenj.

Dogodek se bo odvijal 12. 3. 2019, v Pisarni.

Vstopnine ni, potrebna je le prijava zaradi omejitve mest.

Prijava za slovenske študente: https://goo.gl/forms/Nu5ruPtNGnEfO84q2

Vljudno vabljeni!

View Event →
Javni pogovor o mali tržnici, drugič
Feb
23
10:00 AM10:00

Javni pogovor o mali tržnici, drugič


 
52337603_541513509690980_8174754525995859968_o.jpg
 

Drage prebivalke, sosedje, prijateljice in prijatelji male tržnice!

Leto nazaj smo se prvič sestali v hladnih prostorih male tržnice, naslovili nekatere pereče teme in zagnali lokalno pobudo za poživitev tega priljubljenega prostora srečevanja. Tako je spomladi tržnica s pomočjo dela in energije mnogih ljudi ob izbranih sobotah oživela ter še dodatno povezala ljudi iz soseske in onkraj nje. Z veseljem oznanjamo, da prihaja druga edicija (p)oživitvenih aktivnosti! Zato tudi letos sezono pomlad/poletje 2019 otvarjamo z javnim pogovorom.

Pridružite se nam v soboto, 23. februarja 2019, ob 10.00, v pokritem delu tržnice na Dominkuševi ulici.

Pogovor bo namenjen pregledu dosedanjega dela, sprememb in premikov, predstavitvi okvirnih aktivnosti pomladno/poletje edicije, predvsem pa nabiranju konkretnih predlogov in rekrutaciji sodelujočih. Samo skupaj lahko izboljšamo del naše soseske!

Če želite ideje in predloge sporočiti še pred pogovorom, se oglasite na mala.trznica.mb@gmail.com.

Kot vedno, vabljeni VSI IN OD POVSOD!

Z vami bova Pavlina Japelj in Dubravka Sancin
[Lokalna pobuda za oživitev male tržnice]

P. S. Pogovoru sledi druženje v Čvek Baru ob kranjskih klobasah Mesarije Skodič in krofih! Hvala obema! Za podporo se znova zahvaljujemo tudi upravitelju Mariborske tržnice javnemu podjetju Snaga Maribor.

Zabeležite tudi ostale pomembne datume:
30. 3. (skupinsko čiščenje) + 13. 4. + 18. 5. + 15. 6.

View Event →