Filtering by: okolje
Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade
Oct
22
to Nov 26

Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade

  • Zveza Prijateljev Mladine Maribor (map)
  • Google Calendar ICS
zpm3.jpg

CUNJAMI - Kaj te to je?!

Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepe in modne? Hkrati pa ste se naveličali trgovskih zvijač, ki vam želijo iz žepa iztisniti čim več denarja, ne glede na to, kako slabo so plačani in v kakšnih razmerah živijo delavci, ki oblačila izdelujejo? Vsak dan bolj razmišljate o tem, kako dolgo bo planet Zemlja še trpel zapravljive in brezvestne Zemljane na svoji obli?


Naš slogan je: MISLI EKO – IZMENJAJ SI OBLEKO!


V novem letu 2019 smo si zaobljubili, da bomo več menjavali. Oblačila seveda! Prvi CUNJAMI – IZMENJEVALNICA OBLAČIL bo v torek, 29. 1. 2018, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16).

DATUMI PRIHAJAJOČIH MENJALNIC 2019:
26.2., 26.3., 23.4., 28.5., 24.9., 22.10., 26.11.


DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, kornelija@zpm-mb.si.

View Event →
Plant swap
Oct
22
6:00 PM18:00

Plant swap

kms3.jpg

Zdravo, rastlinoljubci!

Kot ste najbrž že opazili, imamo v Pisarni res res res radi rastline in zato smo se odločili, da jih z veseljem izmenjamo!

Z Janom Robinom (ki ga lahko na Instagramu spremljate pod @botanistbyheart) organiziramo prvi pisarniški PLANT SWAP!

Kdaj? 22. 10. ob 18. uri.
Predpriprava? Da!

Da boš lahko kaj izmenjal/-a, potrebuješ svoje potaknjence, zato pridno na delo!

Kako narediš potaknjenec?

Izbereš zdrav poganjek in ga odrežeš tik pod tretjim kolencem, pod rastnim vršičkom.

Na poganjku pustiš dva zgornja lista, druge odstraniš. Na koncu potaknjenec namočiš samo še v vodo in počakaš, da na dan pokukajo korenine.

Če pa ti ne uspe pravočasno narediti potaknjencev, pa brez skrbi. Dobrodošel je prav vsak, z rastlino ali brez. ;)

Še nekaj nasvetov pred dogodkom:

- Potaknjence lahko prineseš v vodi ali v zemlji. Ne pozabi jih opremiti z imenom, da bomo vedeli za katere rastline gre, prav tako pa dodaj še svoje ime, da bomo vedeli od koga so!

- S seboj prinesi kakšno papirnato vrečko ali manjšo škatlo, da boš rastline lažje pretransportiral/-a domov.

Zelene nasvete bodo na dogodku delili tudi OrganicsNutrients.

Prijavi se: http://bit.ly/2IoIlir

Do kmalu!

View Event →

Veganska večerjica
Oct
17
7:30 PM19:30

Veganska večerjica

infopeka.jpg

V četrtek, 17. 10. 2019, ob 19.30 vas ZaŽivali in Pekarna Magdalenske mreže vabimo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico. Prisluhnile_i bomo predavanju Igorja Dragišiča z naslovom Osvoboditev v 22 slikah – skica za revolucijo.

Kaj nam v aktualnem trenutku, ko strmo narašča zavest o omejenosti našega planeta in pogubnem delovanju ideologije in prakse nenehne rasti na ekosistem zaradi nenehne rasti same, lahko pove marksistična teorija? Kakšen je njen resničen in vsebinski odnos do vprašanja osvoboditve drugih živali? Katere vzporednice lahko povlečemo med Marxovo in Engelsovo in drugo marksistično doktrino revolucionarne poti v brezrazredno družbo na eni strani ter destabilizacijo speciesizma kot ideologije, izgrajene na konstruktu drugosti in podrejenosti vsake živalske vrste, ki ni človeška, na drugi? Predavanje bo sestavljeno iz petih delov. V prvem delu bodo z vidika marksizma predstavljeni pojmi, kot so narava, položaj živali in posebni položaj človeka kot tiste živali, ki želi sebe in družbo udejanjati ter oplemenititi na način izpolnjevanja najglobljega notranjega vzgiba – čutenja osebnega in občečloveškega poslanstva. V drugem delu bodo podrobno razloženi štirje temeljni pojmi, pomembni za razumevanje in razvoj Marxove in Engelsove misli, in sicer: zgodovina, država, kapital in blago. Predavanje se bo v tem delu dotaknilo tudi konstrukta nacije, v preciznem kontekstu kritike aktualnih desničarskih in ultradesničarskih infiltracij v vegansko gibanje, tako pri nas kot v tujini. Temeljna pojma kapital in blago bosta podrobneje osvetljena predvsem v luči kritike liberalnega veganstva in ideje ‘glasovanja z denarnico’, pri čemer bo sodobna referenca filozof John Sanbonmatsu. V tretjem in osrednjem delu bo fokus na ideji dekonstrukcije koncepta vladajoče biološke vrste v analogiji z marksistično doktrino preseganja koncepta vladajočega družbenega razreda. Vodilna nit četrtega strukturnega sklopa bodo prve štiri izmed enajstih slovitih tez o Feuerbachu, ki jih je po Marxovi smrti uredil in objavil Engels. V tem poglavju bo aktualna kritična animalistična referenca Dinesh Wadiwel. Peti in zadnji del bo kontekstualiziral revolucionarnost in analogno ranljivost veganskega gibanja.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

View Event →
Prazen koš, polna denarnica
Oct
8
7:00 PM19:00

Prazen koš, polna denarnica

prazenkos.jpg

Na predavanju “Prazen koš, polna denarnica’ boste izvedeli, kako imeti manj navlake, več časa zase in pri tem še prihraniti denar v vsakem gospodinjstvu. Spoznali boste, kje vse nastajajo odpadki v naših domovih in zakaj. Izvedeli pa boste tudi, kje v Mariboru lahko nakupujemo brez embalaže, kje si lahko izposodimo vrtalnik, ki ga potrebujemo le nekajkrat letno ter kam se lahko odpravimo na izmenjave oblačil.

Brezplačno predavanje poteka v Tednu brez embalaže, ki ga pripravlja Radio Maribor, in je prva postojanka naše ‘mini turneje’ po Sloveniji. Po predavanju bo na voljo čas za pogovor in izmenjave idej ob prigrizkih. Obvezne prijave sprejemamo na tej povezavi: https://forms.gle/FrPkahUcSCCvKD2n6. Število udeležencev je omejeno.

Predava: Katja Sreš
Hvala: MKC Maribor, C&A

View Event →
Evropski teden mobilnosti 2019 - Maribor
Sep
16
to Sep 22

Evropski teden mobilnosti 2019 - Maribor

70880014_2144441158994833_3862119645800562688_o.jpg

»GREMO PEŠ!«

GREMO PEŠ! je slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti. Hoja nas sicer resda premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Zaradi vsega tega bomo v septembru slavili hojo.
(Vir: tedenmobilnosti.si)

Tudi letos smo v Mestni občini Maribor pripravili pester nabor aktivnosti. Potrudili smo se in jih umestili na več lokacij znotraj občine. Ne dvomimo, da boste našli tudi kaj zase. Prav tako vas vabimo, da v omenjenem tednu kak dan za pot v šolo, službo ali po vsakodnevnih opravkih namesto avtomobila uporabite kolo, avtobus ali vzamete kar pot pod noge. Z majhnimi koraki lahko skupaj naredimo velike spremembe. Pridružite se nam!

PROGRAM
Evropski teden mobilnosti 2019 v Mariboru -> https://www.facebook.com/events/685248391973107/

View Event →
Bademantl dan - dan gole resnice o globalnem segrevanju
Aug
30
10:00 AM10:00

Bademantl dan - dan gole resnice o globalnem segrevanju

Kopališče Mariborski otok (10.00 – 18.00)

Trg Leona Štuklja (18.00 - 22. 00)

Leto 2059, nekje v majhnem kraju ob reki

Lovro: "Ojoj, odkar pomnim sem v kopalkah in v tem bademantlu, počasi bo čas za novega..."

Maja: "Dedek in babica sta povedala, da včasih ni bilo tako, da so obstajali letni časi, celo zima. Da je babica imela polno omaro oblek. Sedaj pa lahko oblečeš še samo kopalke in bademantl čez. Brez bazenov sploh ne bi mogli preživeti te vročine."

Lovro: "Kdo je kriv za to? Kdo je dovolil globalno segrevanje do te mere, da moramo mi sedaj trpeti zaradi te vročine?"

30. avgust 2019, Maribor

Junaki se zbiramo na zadnji petek v avgustu, da bi rešil Zemljo pred globalnim segrevanjem. Med superjunakinjami in superjunaki iščemo okrepitve, saj je svet v nevarnosti kot še nikoli doslej. Na na ta dan celoten Maribor preplavijo bademantli. Svetovni javnosti pokažemo, da nam je mar za okolje in prihodnost. Prihodnost sveta je odvisna od nas, od majhnega kraja v majhni državi, od Mariborčank in Mariborčanov, zato se na ta dan zbiramo tisti, ki nam ni vseeno za okolje in prihodnost.

Pridite na Mariborski otok peš, s kolesom ali busom. V bademantlu. Simbolno. Če ne ukrepamo zdaj, bomo bademantle morali nositi celo leto. Poleti se bomo v njih skrivali pred soncem, pozimi pa nam bodo nudili dovolj toplote za prijetno posedanje na Poštni. Ampak... Si res želiš nosit bademantl celo leto? Švicarji pravijo, da bodo že leta 2050 v Ljubljani temperature v povprečju višje za 3,5 °C. Virginia Beach v osrčju Slovenije, brez plaže, brez morja. Nekaj se more spremeniti! Zdaj.

Na globalno segrevanje ne bomo vplivali sami, imamo pa možnost, da opozorimo na majhne korake, ki jih lahko naredi vsak izmed nas. Reciklirajmo več, aktivirajmo kolesa, porabimo manj tople vode, uporabimo varčne žarnice, tu in tam posadimo kakšno drevo! Ne iščimo izgovorov za lenobnost, opozorimo z bademantlom, da nam ga kmalu ne bo treba nositi ves čas.

V petek, 30. avgusta se bomo v bademantlih na kopališču Mariborski otok družili od 10. do 18. ure. Vsi bademantlarji imate ta dan brezplačen vstop na kopališče. Ob 11. uri pričnemo z okroglo mizo na temo Globalnega segrevanja, kjer se bomo pogovarjali o težavah, ki pestijo naše okolje in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, kasneje pa Lovro (Youtube kanal Nekineki) prične z animacijskim programom ob podpori katerega bo mladim približam pomembnost okoljske ozaveščenosti.  Več nas bo, bolj fino se bomo imeli pa še manj tople vode bomo porabili. Si takrat v službi? Nič hudega. Povej sodelavcem, da je 30. avgust prvi mariborski bademantl dan, šefu ali šefici povej, da je ena izmed nalog podjetja tudi skrb za okolje, potem pa skupaj bademantlajte v pisarnah in pridite na kopališče, ko končate. Ob 18. uri se bo bademantl procesija skupaj odpravila na Trg Leona Štuklja. Baje bo še DJ v bademantlu. Pridi!

Splet: http://epeka.si/bademantl-dan/

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/894107704293174/

Za dodatne informacije smo na voljo na: 030 610 606 (Štefan Simončič)

View Event →
DRUGA PRILOŽNOST:  Bodi in, z naravo tim
Apr
13
8:00 AM08:00

DRUGA PRILOŽNOST: Bodi in, z naravo tim


 
Snaga_Druga priloznost_dopis_v2_1.jpg
 

DRUGA PRILOŽNOST_ TRŽNICA PONOVNE UPORABE

Druga priložnost smo poimenovali nov projekt, ki bo zaznamoval letošnje leto na vsaj dveh lokacijah Mariborskih tržnic.

Druga priložnost je namenjena vsem občanom, ki se nam želijo pridružiti v načinu življenja z manj odpadki, do katerega pridemo prek ponovne uporabe opreme, predmetov in oblačil, ki so ohranjena in primerna za nadaljnjo uporabo. Z Drugo priložnostjo lahko zaslužimo nekaj denarja in ga namenimo za nakup tistih stvari, ki jih potrebujemo.  

Prva letošnja Druga priložnost bo organizirana na tržnici Tabor v soboto, 13. 4. 2019, med 8. in 13. uro.

Namenjena bo Mariborčanom, ki bi želeli prodati svoja oblačila, kolo, otroški voziček, športno opremo, gospodinjski aparat, knjigo, igračo ali kaj drugega še uporabnega. Namenjena bo seveda tudi tistim, ki te stvari iščejo in jih bodo lahko dobili po simboličnih cenah. Takšna izmenjava zmeraj pomeni tudi druženje, zabavo in klepet s starimi ali novimi prijatelji.

Vsem prodajalcem priporočamo, da oblikujejo prijazne in dostopne cene za svoje prodajne artikle, saj jih bodo na tak način tudi uspešno prodali.

Družine z otroki vabimo, da prinesejo vse obleke in izdelke, opremo, knjige in igrače, ki so jih otroci že prerasli in jih zato ne potrebujejo več. Tudi na tak način otroke učimo učinkovitega ravnanja z dobrinami in denarjem.

 

Na Drugo priložnost se lahko prijavite en teden pred prodajo (torej od 6. 4. 2019) tako, da izpolnjeno vlogo pošljete na mail info@snaga-mb.si ali vlogo, ki jo najdete na tržnici Tabor, izpolnite in oddate v zabojček, ki se nahaja na tržnici.

Vloga za prodajo in pravila prodaje

Lahko pa preprosto pridete na tržnico v soboto, 13. 4. 2019, do 8. ure zjutraj, poiščete našega inkasanta in se prijavite. Dodeljena vam bo miza, za katero boste plačali 2,00 EUR, s tem pa boste dobili priložnost za prodajo. Prednost pri oddaji miz in razvrščanju prodajalcev bodo imeli predhodno prijavljeni, zagotavljamo pa, da bo prostora dovolj za vse prodajalce.

Kupci pravijo, da si ti najbolj želijo koles, rolerjev, otroške opreme in seveda oblačil, otroških in odraslih, da si posodobijo pomladno kolekcijo.

Na tržnici bo organizirana pestra gostinska ponudba, našlo se bo tudi kaj sladkega, seveda pa bodo v izobilju na voljo različne vrste sadja in zelenjave naših zvestih branjevk in branjevcev.

Tudi če nimate namena prodajati, se nam pridružite na klepetu, morda pa najdete kaj uporabnega zase, ali za velikonočnega zajčka, ki se bo oglasil naslednji teden.

View Event →
Okrogla miza: Kakovost bivanja v našem mestu
Apr
8
7:00 PM19:00

Okrogla miza: Kakovost bivanja v našem mestu


 
56229264_1412416885565450_1155403789545504768_n.jpg
 

Na okrogli mizi želimo izpostaviti vprašanje kakovosti bivanja v našem mestu: kaj sploh je in kaj ni, kam nas vodijo trendi in kaj bi veljalo storiti, da se negativne trende preusmeri v pozitivne.
Kakovost bivanja sicer lahko razumemo na različne načine. Nekomu veliko pomenijo drevesa v mestu, nekaterim je ljubši asfalt. Nekateri zagovarjajo mehko (trajnostno) mobilnost, drugi vidijo kakovost v dostopnosti čim več lokacij z avtomobilom. Vendar obstajajo tudi objektivni kriteriji: zagotavljanje osnovnih potreb, osnovne človekove pravice, stanje narave in okolja, kakovost zraka in hrane. Če med navedenimi objektivnimi kriteriji izpostavimo zdravje, tako fizično kot mentalno, se lažje približamo definiciji kakovosti bivanja, saj obstajajo jasne povezave med vzroki (npr. slab zrak, hrup, pomanjkanje zelenih površin) in posledicami (npr. bolezni dihal, anksioznost, stres).

Pregled tem:
1. Kaj je kakovost bivanja? (primeri dobrih praks), Prof. Uroš Lobnik, arhitekt, predstojnik Oddelka za arhitekturo na FGPA UM
2. Promet in kakovost bivanja? (kako prometna politika in infrastruktura vplivata na kakovost bivanja v mestu), Doc. Dr. Marjan Lep, strokovnjak za promet
3. Maksimalizem vs minimalizem bivanja (je manj več ali ne?), Dr. Franc Trček, sociolog in poslanec DZ
Za pogovorom bo sledila razprava. Vljudno vabljeni.

Organizator: Levica LO Maribor
Moderator: Dr. Danijel Rebolj
Vstop prost.

View Event →
Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade
Mar
23
5:00 PM17:00

Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade


 
49789469_2117095631686246_5423552742813597696_n.jpg
 

CUNJAMI - Kaj te to je?!

Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepe in modne? Hkrati pa ste se naveličali trgovskih zvijač, ki vam želijo iz žepa iztisniti čim več denarja, ne glede na to, kako slabo so plačani in v kakšnih razmerah živijo delavci, ki oblačila izdelujejo? Vsak dan bolj razmišljate o tem, kako dolgo bo planet Zemlja še trpel zapravljive in brezvestne Zemljane na svoji obli?

Naš slogan je: MISLI EKO – IZMENJAJ SI OBLEKO!

V novem letu 2019 smo si zaobljubili, da bomo več menjavali. Oblačila seveda! Prvi CUNJAMI – IZMENJEVALNICA OBLAČIL bo v torek, 29. 1. 2018, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16).

DATUMI PRIHAJAJOČIH MENJALNIC 2019:
28.5., 24.9., 22.10., 26.11.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, kornelija@zpm-mb.si.

View Event →
Podnebni štrajk - Maribor
Mar
15
11:55 AM11:55

Podnebni štrajk - Maribor


 
54436194_2170449253208467_6676588994492366848_n.jpg
 

BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST!

Naj res verjamemo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamemo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto?

Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu - od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo! Ne bomo se odrekli svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajamo in zahtevamo spremembe!

DOVOLJ JE!

V petek, 15. marca 2019, bomo protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Grajskem trgu v Mariboru.


Zahtevamo:
>> omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,
>> takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
>> zelena delovna mesta,
>> skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,
>> polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
>> čisto okolje,
>> dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!

________________________________________________________
Za celotne zahteve slovenskega gibanja Mladi za podnebno pravičnost klikni https://bit.ly/2NIi0xk.

Spremljaj nas na IG: @solski.strajk
#šolskištrajk #niplanetab #petekzaprihodnost

BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST!

View Event →
Sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost
Mar
13
6:00 PM18:00

Sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost


 
53804639_992060494329921_6211436910984822784_o.jpg
 

Informativni sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost v Mariboru

Vsi mladi in manj mladi, ki vam ni vseeno, v kakšnem okolju bomo živeli v naslednjih letih, ste vabljeni na kratek informativni sestanek, na katerem se bomo dogovorili o tem, kaj bomo v petek počeli na Grajskem trgu. Dobra volja in kreativnost sta zelo dobrodošli!

Več informacij o petkovem dogodku (vabilo na dogodek še sledi):

Naj res verjamemo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamemo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto?

Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu - od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo! Ne bomo se odrekli svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajamo in zahtevamo spremembe!

DOVOLJ JE!

V petek, 15. marca 2019, bomo protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Grajskem trgu v Mariboru.

Zahtevamo:
>> omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,
>> takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
>> zelena delovna mesta,
>> skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,
>> polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
>> čisto okolje,
>> dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!


________________________________________________________
Za celotne zahteve slovenskega gibanja Mladi za podnebno pravičnost klikni https://bit.ly/2NIi0xk.

Spremljaj nas na IG: @solski.strajk
#šolskištrajk #niplanetab #petekzaprihodnost

BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST!

View Event →
Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade
Mar
7
3:30 PM15:30

Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade


 
49789469_2117095631686246_5423552742813597696_n.jpg
 

CUNJAMI - Kaj te to je?!

Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepe in modne? Hkrati pa ste se naveličali trgovskih zvijač, ki vam želijo iz žepa iztisniti čim več denarja, ne glede na to, kako slabo so plačani in v kakšnih razmerah živijo delavci, ki oblačila izdelujejo? Vsak dan bolj razmišljate o tem, kako dolgo bo planet Zemlja še trpel zapravljive in brezvestne Zemljane na svoji obli?

Naš slogan je: MISLI EKO – IZMENJAJ SI OBLEKO!

V novem letu 2019 smo si zaobljubili, da bomo več menjavali. Oblačila seveda! Prvi CUNJAMI – IZMENJEVALNICA OBLAČIL bo v torek, 29. 1. 2018, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16).

DATUMI PRIHAJAJOČIH MENJALNIC 2019:
26.2., 26.3., 23.4., 28.5., 24.9., 22.10., 26.11.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, kornelija@zpm-mb.si.

View Event →