Filtering by: mladizmanjpriloznostmi

Nogometni turnir ranljivih skupin
Aug
16
10:00 AM10:00

Nogometni turnir ranljivih skupin

62239405_2392100807494693_6436994338374287360_n.jpg

Vabimo vas na nogometni turnir ranljivih skupin in ljubiteljev nogometa, ki bo 16. 8. 2019 potekal v Mariboru.

Poskrbljeno bo za hrano, pijačo, nagrade za prva tri mesta in dobro družbo.

Prijavite se na: https://forms.gle/CxpRMxgz9pYdqKAb8

Več informacij sledi kmalu. Spremljaj -> https://www.facebook.com/events/2355849331401737/?active_tab=about

Organizacija: Društvo Podpora mladim Romom

View Event →
Mednarodni dan mladih 2019
Aug
12
10:00 AM10:00

Mednarodni dan mladih 2019

66833722_2215558138499735_1530457951788072960_n.jpg

Mladenke, mladeniči!

Prav lepo vas vabimo na Mariborski otok, kjer bomo 12. avgusta skupaj praznovali Mednarodni dan mladih. Na ta dan bo celodnevna vstopnica vsem obiskovalcem na voljo po akcijski ceni 3 EUR. Pa to ni vse! Če se boš pomeril/a v hitrostnem spustu po toboganu, dovolj dolgo zdržal/a pod vodo, se izkazal/a v skoku na glavo ali kar največ ljudi poškropil/a z bombico, lahko osvojiš katero izmed nagrad in večno slavo. Bi se želel/a na dogodku preizkusiti kot prostovoljec ali prostovoljka? V tem primeru ti lahko v zameno za nekaj pomoči podarimo brezplačno vstopnico :) Za dodatne informacije o možnosti opravljanja prostovoljskega dela se obrni na: epeka@epeka.si

Tekom celotnega dne se bodo zvrstili različni dogodki! Ob 10. uri pričnemo z okroglo mizo, potem pa ti bodo vse tja do 18. ure na voljo raznolike delavnice, športne igre, tekmovanja, glasbeni program, lahko boš spoznal/a organizacije, ki na območju Maribora ustvarjajo programe namenjene mladim, se pozanimal/a o možnostih neformalnega izobraževanja, prostovoljstvu, ipd. Za natančen program sledi dogodku, kjer bomo sproti objavljali novosti ali obišči: http://epeka.si

Na dogodku sodelujemo: Združenje EPEKA, so.p., ŠPORTNI OBJEKTI MARIBOR, Pika. Dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, Društvo študentov invalidov Slovenije, enota v Mariboru, Mestna občina Maribor in drugi.

Veš kaj mednarodni dan mladih sploh je?

Združeni narodi so leta 1999, 12. avgust razglasili za mednarodni dan mladih z namenom, da bi se na ta dan razpravljalo o različnih tematikah, ki zadevajo in vplivajo na mlade. Letošnja prednostna tema mednarodnega dneva mladih je preoblikovanje izobraževanja.

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/329764151246920/

View Event →
VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju
Aug
28
10:00 AM10:00

VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju

Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor na pobudo in v sodelovanju s Komisijo za mladinska vprašanja organizira srečanje organizacij v mladinskem sektorju, ki delujejo na območju Mestne občine Maribor in izvajajo projekte na področju politične participacije mladih v letu 2018.

Več informacij o dogodku in navodila za prijavo aktivne udeležbe preberite tukaj

View Event →
Živa knjižnica Maribor na Art kampu
Jun
23
to Jun 24

Živa knjižnica Maribor na Art kampu

 
34726504_2133038906917220_416042426717700096_n.jpg
 

Ekipa Žive knjižnice Maribor 23. in 24. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro pripravlja Živo knjižnico Maribor, ki bo tudi tokrat potekala na festivalu Art kamp, v Mestnem parku Maribor. 

Vabijo te, da se jim pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postaneš bralec_ka Žive knjižnice.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade. 

Kaj je Živa knjižnica?
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_kami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov_c ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?
Žive knjige so posameznice_ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?
Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene.

Živo knjižnico Maribor organizira Mladinski kulturni center Maribor.

View Event →
USPOSABLJANJE: SLOVENŠČINA ZA MIGRANTE
Apr
4
3:00 PM15:00

USPOSABLJANJE: SLOVENŠČINA ZA MIGRANTE

 
slovenščina.jpg
 

USPOSABLJANJE ZA VEČANJE KOMPETENC SPORAZUMEVANJA V SLOVENSKEM JEZIKU

V mesecu aprilu nadaljujemo z novim ciklom usposabljanj iz slovenskega jezika, s pričetkom 4. 4. 2018. Usposabljanja potekajo vsak teden ob sredah ob 15. uri v prostorih MKC Maribor (Ob železnici 16, Maribor) v 1. nadstropju.

Usposabljanje se bo odvilo v 8 srečanjih, v skupnem obsegu 32 ur. Izvajalki usposabljanja sta Mojca Marič, profesorica slovenskega jezika, in Doris Špurej, socialna pedagoginja, obe z bogatimi izkušnjami pri poučevanju slovenskega jezika in vključevanju migrantov v zaposlitveno in lokalno okolje.

Usposabljanja so namenjena mladim migrantom med 15. in 29. letom starosti, ki si želijo pridobiti nova znanja in kompetence pri sporazumevanju v slovenskem jeziku, kar jim bo v prihodnje pomagalo tudi pri iskanju zaposlitve.

View Event →
Razpisni rok: Razpis za prostovoljce – vzgojitelje na letovanjih (2018)
Mar
31
1:00 PM13:00

Razpisni rok: Razpis za prostovoljce – vzgojitelje na letovanjih (2018)

 
ZPMMb.jpg
 

Eden izmed temeljnih ciljev ZPM Maribor je zagotoviti vsem otrokom enake možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa, pri čemer je pomoč prostovoljk in prostovoljcev neprecenljiva. Brez njih (vsako leto jih je okoli 200) ne bi mogli omogočiti počitnic skoraj 1.800 otrokom, ki vsako leto letujejo z njimi.

Priprave na novo sezono letovanj v Vzgojno izobraževalnem in rekreativnem centru v Poreču (VIRC Poreč), na Domu Miloša Zidanška na Pohorju (DMZ Pohorje) in v Marburgu, vsako leto stečejo februarja, ko objavijo RAZPIS za prostovoljce na letovanjih. K sodelovanju vabijo prostovoljce, ki bi kot vzgojitelji ali športno rekreativni vzgojitelji želeli del poletnih počitnic preživeti z otroki in mladostniki (od 6 do dopolnjenega 18 leta starosti) v Poreču, na Pohorju ali v Marburgu. Počitnice vključujejo športno – rekreativne dejavnosti, ustvarjalne delavnice ter pestre zabavne in kulturne programe, ki jih pripravijo prostovoljke in prostovoljci sami.

Za otroke in mladostnike je letovanje z vrstniki nepozabna izkušnja, prav tako pa tudi za prostovoljce. Pridruži se tudi ti!

Rok za oddajo prijave je 31. marec.

Več informacij o razpisu in prijavnice: http://zpm-mb.si/novice-dogodki/razpis-za-prostovoljce-vzgojitelje-na-letovanjih-2018/

View Event →
EU projekt - NGS - VPRASALNIK ZA MLADE
Jun
5
10:00 AM10:00

EU projekt - NGS - VPRASALNIK ZA MLADE

Mestna občina Maribor je partner projekta NEWGENERATIONSKILLS (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/newgenerationskills), namenjenega ustvarjanju spodbudnega lokalnega okolja za mlade, ki omogoča družbeno inoviranje, in sicer od prepoznavanja potreb okolja do razvoja idej in oblikovanja inovativnih produktov. Slednje terja povezanost vseh deležnikov in spremembo miselnosti ter izboljšanje kompetenc relevantnih akterjev: mladih, gospodarstva, izobraževalcev, podpornih organizacij, lokalnih skupnosti ter drugih javnih organizacij odgovornih za pripravo in odločanje o politikah in programih spodbujanja inovativnosti, podjetništva in socialnega podjetništva ter zaposlovanja mladih (http://www.fundacija-prizma.si/index.php/socialno-podjetnistvo/2-staticni-prispevki/379-projekt-newgenerationskills in https://www.mladimaribor.si/blog/newgenerationskills).

View Event →