Filtering by: LGBT+

Čas za STIK
Sep
9
6:00 PM18:00

Čas za STIK

cas-za-stik-MB-cover.jpg

STIK dogodki so namenjeni mladim LGBT+* osebam, ki se identificirajo izven normativnih identifikacij in osebam, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. Ob kavi, čaju in raznovrstnih prigrizkih bomo preko iger in debat poskušali kreirati neizključujoče prakse ravnanja znotraj skupin in skupnosti.

Vabljeni vsi, ki se STIKa še niste udeležili in seveda vabljeni vsi tisti, ki ste STIK obiskovali že v prejšnji sezoni!

 STIK skupina postaja tradicija. Dogaja se enkrat na mesec, ob istem času, na istem mestu. Da ne bo kakšne zmede. V Mariboru je to vsak drugi ponedeljek v mesecu, ob 18:00 uri, v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16.

Vstop je prost, zaželene pa so prijave na stik@legebitra.si zaradi lažje organizacije. 

Se STIKnemo! 

 POMEMBNO: na vseh STIK dogodkih velja ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja, diskriminacije, sovraštva in sovražnega govora. 

*kratica LGBT pomeni lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

STIK srečanja izvaja Društvo Legebitra v sodelovanju z MKC Maribor.

View Event →
Parada ponosa Maribor
Jun
29
1:00 PM13:00

Parada ponosa Maribor

  • Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
  • Google Calendar ICS
61957041_2189679404412623_5613493479591116800_n.jpg

Parada ponosa letos prvič tudi v Mariboru.

Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free, v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom/United with PRIDE, organizira prvo Parado ponosa v Mariboru, ki se bo zgodila v soboto, 29. junija.

Potek:
- zbiranje in priprave na shod: med 13:00 - 14:00 na Glavnem trgu v Mariboru,
- shod po ulicah Maribora,
- zaključek shoda z nagovori ter krajšim glasbenim programom.

Podrobnejše informacije o shodu, govorcih in glasbenem programu bodo objavljene do same Parade ponosa Maribor.

Aktualne INFO: https://www.facebook.com/events/619414575190976/

View Event →
Živa knjižnica Maribor gostuje
May
24
4:00 PM16:00

Živa knjižnica Maribor gostuje


 
56161339_2339951582892617_679975623120125952_n.jpg
 

Živa knjižnica Maribor bo 24. maja letos že petič gostovala v Hiši vseh Generacij v Zgornji Kungoti. Dogajanje se bo pričelo ob 16. uri in bo traja vse do 19. ure.

Vzporedno z Živo knjižnico Maribor bo potekala tudi delavnica risanja s kano.

Za tiste, ki nas še niste obiskali - ko bralec_ka pride na Živo knjižnico Maribor, se, tako kot v običajni knjižnici, registrira, dobi izkaznico, polista po knjižnem katalogu (kjer so zbrani vsi profili živih knjig) in si eno izbere.

Kaj je Živa knjižnica?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_kami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov_c ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?

Žive knjige so posamezniki_ce, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu npr. nekdanji brezdomec_ka, vojak_inja, gej, transspolna oseba, oseba, ki se je  zdravila za depresijo, porodni_a aktivist_ka, mama geja, ...

Kako poteka Živa knjižnica?

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga/jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec_ka pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga/jo zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene :)


View Event →
STIK Maribor - Reprezentacije LGBT likov v filmih in serijah
Feb
11
6:00 PM18:00

STIK Maribor - Reprezentacije LGBT likov v filmih in serijah


 
50454580_2149425925095825_2350181644532449280_o.jpg
 

Kako so LGBT liki reprezentirani v filmih in serijah? Ali je legitimno, da LGBT like uprizarjajo igralke_ci, ki niso del LGBT skupnosti? Ali je vsako pojavljanje LGBT dobro, saj doprinaša k vidnosti, ali lahko nekatere reprezentacije dodatno utrjujejo predsodke in stereotipe do LGBT skupnosti?

Na ta in številna druga vprašanja bomo poskušale_i najti odgovore na naslednji delavnici STIK terenske ekipe v Mariboru.

** Dobimo se v ponedeljek, 11. februarja 2019 ob 18.00 uri v Mladinskem kulturnem centru Maribor / MKC Maribor (Ob železnici 16), v Mariboru. **

Se STIKnemo!

______________________________________________________

*******

POMEMBNO: na vseh STIK dogodkih velja ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja, diskriminacije, sovraštva in sovražnega govora.
*kratica LGBT pomeni lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

Čas za STIK izvaja Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z MKC Maribor.
_________________________________________________
Terensko svetovalnico STIK omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v okviru programa Svetovanje in samopomoč za istospolno usmerjene.

Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata: Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

View Event →
Večerni pogovor o seksu in drogah
Jan
30
7:00 PM19:00

Večerni pogovor o seksu in drogah


 
50458263_1986560721391160_2561045975917395968_o.jpg
 

MKC Maribor te vabi, v sodelovanju z ekipo programa Kemseks, na pogovor o seksu in drogah.
Odpirali bomo vprašanja uporabe drog pri seksu, o njihovih plusih in minusih, spregovorili bomo o konsenzu, kje so meje in kdaj so meje prestopljene, na kratko obnovili tveganja o spolno prenosljivih okužbah in predstavili program Kemseks.

Z veseljem bomo odgovorili tudi na tvoja vprašanja, dileme, pomisleke, ki jih imaš v povezavi s seksom, drogami in spolno prenosljivimi okužbami.

Udeležencem_kam pogovora bo na voljo tudi Kemseks party paketek in drugi informativni materiali in materiali za zmanjševanje škode.

Program Kemseks je sicer namenjen gejem in biseksualnim moškim, ki se srečujejo s kemseksom, a smo tokratno delavnico odprli za vse, ki vas ta tematika zanima.

Vidimo se v sredo, 30. januarja, ob 19:00, v prostorih MKC Maribor.

Program Kemseks: zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM izvajajo DIC Legebitra, DrogArt in ŠKUC Magnus. Program finančno podpirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir ilustracije: https://www.thrillist.com/sex-dating/nation/best-drugs-for-sex-tested#

View Event →
Anonimno Testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi
Jan
30
5:00 PM17:00

Anonimno Testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi


 
mkc.jpg
 

Društvo Legebitra, v okviru projekta KAJiščeš.si, izvaja terenska testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Testiranje je anonimno, zaupno in brezplačno, za udeležbo ni potrebno imeti zdravstvene kartice.

Testiranje se izvaja za naslednje spolno prenosljive okužbe:

- odvzem krvi: HIV, hepatitis B, hepatitis C in sifilis,
- oralni bris: gonoreja,
- analni bris: gonoreja (samoodvzem).

Za lokacijo testiranja, prijave in dodatne informacije piši na: info@testiran.si.

Dodatne informacije o poteku testiranja ter prevzemu izvidov nahttp://kajisces.si/testiranje/.

Vir fotografije: http://www.onlymyhealth.com/how-safe-sex-without-condom-1308720338

View Event →
Teden duševnega zdravja z MKC Maribor
Oct
5
to Oct 11

Teden duševnega zdravja z MKC Maribor

V sklopu tedna duševnega zdravja (5. - 11. oktober) MKC Maribor vabi na ogled filma The Danish girl in na Živo knjižnico Maribor.

59483f71-305e-4bc6-8a62-14977f5cc36e.jpg
 

V sodelovanju z Mariboxom v okviru Kako si? Maribor, za Vas pripravljajo ogled filma The Danish Girl, z novimi informacijami in s kokicami v rokah. Projekciji bo sledil strokovni komentar in pogovor, ki ga bo vodila Lea Aymard, snemalka in trans aktivistka, rojena v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka.

0bb9f861-d878-478d-89d4-67d8b5f8c5f1.jpg
 

Ker v okviru letošnjega Kako si? Maribor, nikakor ne moremo spregledati zakladnice znanja, ki jo na temo spola in spolnosti premorejo soljudje vas, v sodelovanju z Živo knjižnico Maribor MKC Maribor vabi na popoldan prežet z izjemnimi zgodbami "živih knjig", ki se skrivajo v posameznikih. Pridite in si izposodite, izkušnjo ali dve.

View Event →
Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji
Sep
20
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji

KORAK NAZAJ ZA ROMUNIJO? OBIŠČI ROMUNIJO IN PODPRI DELO LGBT+ ORGANIZACIJ (rok za prijavo četrtek, 20. 9. 2018)
Oktobra bo v Romuniji izveden referendum, na katerem bodo prebivalci Romunije odločali o spremembi zapisa 48. člena njihove ustave, ki sedaj opredeljuje družino kot zvezo zakoncev, z referendumom pa želijo to definicijo družine opredeliti kor zvezo moškega in ženske. Zveni poznano?!?!
__
MKC Maribor sodeluje v projektu "P.R.I.D.E.- Promoting Rights, Inclusion, Diversity and Equality", ki ga bodo v letih 2018 – 2019 izvajali partnerji iz Romunije, Hrvaške, Madžarske, Litva, Poljske, Srbije in Slovenije. Vodilna organizacija projekta je romunska organizacija Go Free.

Ker bo glavna aktivnost projekta izvedena že v letošnjem letu, med 14. – 21. oktobrom 2018, v Cluj – Napoci, Romunija, ko bo izveden mednarodni trening za 28 mladinskih delavcev_k, vabijo k sodelovanju še 1 - 2 mladi osebi, ki bi se pridružili projektu.

V okviru projekta bodo udeleženci spoznali ter navezali stike z mnogimi LGBT+ (mladinskimi) organizacijami, spoznali njihovo delo, na samem treningu pa bo poudarek na spoznavanju načinov vključevanja LGBT+ mladih oseb v mladinsko delo. Pridobljeno znanje bodo lahko udeleženci_ke nato skozi organizacijo različnih aktivnosti preizkusili v lokalnem okolju.

Pogoj za udeležbo je starost nad 18 let, potne stroške, stroške nastanitve, hrano na mednarodnem treningu, pokrijejo organizatorji.

Prijave, v obliki motivacijskega pisma, za sodelovanje v projektu, sprejemajo še do četrtka, 20. septembra 2018, na oba elektronska naslova: marja.gucek@mkc.si in luka.kristich@gmail.com. V motivacijskem pismu prepričaj zakaj si ravno ti najboljši_a kandidat_ka za trening, z idejo(ami) za delo z mladimi na LGBT+ področju v Mariboru ali v tvoji lokalni realnosti. Motivacijsko pismo naj vsebuje minimalno 300 besed.

Zakaj motivacijsko pismo? Ker se projekt ne konča s treningom!
Udeleženci projekta bodo kasneje pripravili tudi priročnik, v katerem bodo na enostaven in razumljiv način predstavili temo spola iz različnih vidikov (npr. spolna identiteta, razumevanje širokega spektra spolov, enakost spolov …). Jezik priročnika bo vključujoč in bo upošteval vse spole. V okviru projekta bo izvedena tudi kampanja ozaveščanja o razumevanju različnih spolov, udeleženci_ke pa bodo k aktivni udeležbi povabili mlade LGBT+ osebe vseh spolov.

 
41991735_1830017603712140_6421043212089032704_n.jpg
 
View Event →
DRUGI SAMOROGOV ROADTRIP, DESTINACIJA: DEŽELA MEDIJEV
Sep
8
to Sep 9

DRUGI SAMOROGOV ROADTRIP, DESTINACIJA: DEŽELA MEDIJEV

photo cover.jpg

Ali ima LGBT+* skupnost v medijih poseben prostor?
Kako smo reprezentirani?
Kakšna so pravila dejtanja na spletu?
Kaj narediti v primeru sovražnega govora in groženj na internetu?
Katere serije je treba nujno gledat?
Kaj je must-read LGBT+ knjiga tega poletja?

Maribor skozi rožnata očala ponovno vabi na dvodnevno delavnico. Letos bomo raziskovali sebe in svet socialnih omrežij, dejting aplikacij, serij, pop kulture in vse ostalo, kar ti pade na pamet. Delavnica pred teboj je priložnost, da v skupini mladih poiščemo odgovore na vprašanja, ki nas zanimajo. Poudarek bo na izmenjavi osebnih vprašanj, mnenj in izkušenj.

Naš skupen roadtrip se bo pričel v soboto, 8. septembra, ob 10.00 uri in bo trajal do nedelje, 9. septembra 2018, do 17. ure. Družili se bomo v prostorih MKC Maribor, Ob železnici 16, Maribor. Delavnica poteka dva dni, tako da bomo v celoti poskrbeli za hrano in materiale. Zaželeno je, da si na delavnici oba dni. Ker bodo aktivnosti potekale tudi v večernih urah, ti lahko ponudimo nočitev v Hostlu Pekarna, strošek nočitve pa bo kril MKC Maribor.

Delavnica je namenjena mladim med 15. in 29. letom, ki se jih LGBT+ tematika osebno dotika. Prijava na delavnico je možna do srede, 5. septembra, na povezavi:
https://goo.gl/forms/3WU4r7C3eAQ1Xt8Q2

Cilj delavnice je ustvariti varno in sprejemajoče okolje, zato velja ničelna toleranca do kakršne koli oblike nasilja ali sovražnega govora. Število mest na delavnici je zaradi zagotavljanja varnega prostora in kvalitete dela omejeno. Prijave na delavnico bomo sprejemali do zapolnitve mest.

Delavnico bosta vodila Gregor Brdnik in Tanja Veber.

Za dodatne informacije o delavnici se lahko obrneš na Gregorja (gbrdnik@gmail.com) ali Tanjo (tanja.veber@mkc.si, 051 659 929) ali nas kontaktiraš preko Facebook strani Maribor skozi rožnata očala.

Samorog čaka, tako da vabljen_a, da se nam pridružiš!

_____________________

*Kratica LGBT+ označuje lezbijke, geje, biseksualce_ke, trans osebe in druge spolne usmerjenosti, identitete in izraze.

View Event →
Živa knjižnica Maribor na Art kampu
Jun
23
to Jun 24

Živa knjižnica Maribor na Art kampu

 
34726504_2133038906917220_416042426717700096_n.jpg
 

Ekipa Žive knjižnice Maribor 23. in 24. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro pripravlja Živo knjižnico Maribor, ki bo tudi tokrat potekala na festivalu Art kamp, v Mestnem parku Maribor. 

Vabijo te, da se jim pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postaneš bralec_ka Žive knjižnice.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade. 

Kaj je Živa knjižnica?
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_kami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov_c ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?
Žive knjige so posameznice_ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?
Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene.

Živo knjižnico Maribor organizira Mladinski kulturni center Maribor.

View Event →
STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado
Jun
11
6:00 PM18:00

STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado

 
 

STIK v mesecu juniju v koprodukciji organizirata društvo Legebitra, društvo Parada ponosa in MKC Maribor, tematsko pa bodo srečanja posvečena tematiki paradi ponosa. 
Tokrat bodo v Mariboru izdelovale_i transparente za Parado ponosa 2018. Nekaj materiala prinesejo one_i, več kot dobrodošlo je, da tudi ve_i prinesete kakšne šablone, spreje, predvsem pa ideje. 

Skupina STIK je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem. Je čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja, za STIK mladih LGBT+ oseb, oseb, ki se identificirajo izven normativov, in oseb, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. 


 

View Event →