Back to All Events

POZIV ZA USTVARJALCE: Festival Prebujanje spečega velikana

  • 20 Pobreška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
82C8B021-AFDC-4262-8028-B13DCDCED262.PNG

Vabilo k udeležbi in predstavitvi

Festival PREBUJANJE SPEČEGA VELIKANA: KPD Maribor

Projektna skupina URBACT projektov Mestne občine Maribor prijazno vabi na javni dogodek z namenom predstavitve lokalnega akcijskega načrta revitalizacije nekdanje kaznilnice (KPD) in predstavitve ustvarjalcev na področju kulturnih in kreativnih industrij (KKI) v Mariboru.

Dogodek bo potekal v okviru dveh URBACT III projektov:

- 2nd CHANCE', kjer je poudarek na iskanju inovativnih načinov in kvalitetnih prostorsko načrtovalnih metod za oživitev degradiranih področij in velikih zapuščenih kompleksov in stavb, ki so izgubile svoj prvoten pomen in jih je potrebno ponovno usposobiti z novimi kulturno gospodarskimi vsebinami. V Mariboru se projekt osredotoča predvsem na območje in stavbo bivših zaporov 'KPD' in

- 'CREATIVE SPIRITS' s poudarkom na nadgradnji izvajanja obstoječih integriranih urbanih strategij/akcijskih načrtov z vključevanjem novih pristopov na področju KKI. Izziv je pritegniti ustvarjalne podjetnike in spodbujati ustvarjalno podjetništvo v specifičnem (degradiranem) delu mesta ter ga s tem preoblikovati v ustvarjalno območje.

Dogodek omogoča:

- spoznavanje in mreženje kreativnega sektorja z namenom vzpodbude za nadaljnje sodelovanje,

- predstavitev posameznikov in organizacij na področju kulture in kreativnih industrij zainteresirani javnosti,

- nabor (mapiranje) in spremljanje kreativnega sektorja z namenom izboljšanja prepoznavanja ključnih organizacij in posameznikov v Mariboru,

- javno zbiranje idej ter predstavitev podjetij in posameznikov iz področja kulturnih in kreativnih industrij, ki bi imeli interes izvajanja dejavnosti v objektu KPD.

Festival bo potekal 15. marca 2018 na lokaciji KPD Maribor, Pobreška cesta 20, od 15. do 21.ure.

Predviden spored:

Od 15.00 do 19.30 ure:

1. Tržnica KKI (promocijske in prodajne stojnice mariborskih ustvarjalcev na področju kulturnih in kreativnih industrij)

2. Kratke predstavitve ustvarjalcev iz področja KKI (mariborski ustvarjalci na področju KKI se predstavijo)

3. Predstavitev kulturnih društev delujočih v stavbi ob 'KPD' imenovani 'Karantena' (dan odprtih vrat)

4. Ogled razstave arhitekturnih projektnih idej študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru z naslovom Prebujanje spečega velikana: Trajnostna regeneracija objekta 'KPD'.

Ob 18.00 uri

Uradna predstavitev URBACT projektov '2nd- Chance' in 'CREATIVE SPIRITS', z vodenim ogledom notranjosti severnega kraka KPD.

Ob 19.30

Projekcija umetniškega filma avtorice Mojce Kasjak z naslovom Prebujanje spečega velikana na pročelje nekdanje kaznilnice (KPD).

Spored bomo dokončno oblikovali na osnovi prejetih prijav in po uskladitvi interesov udeležencev. Udeležba na festivalu je brezplačna.

Prijavni obrazec za stojnice in predstavitve:
https://goo.gl/PFvuR7

Prijave sprejemamo do 23.2.2018.

Za dodatne informacije prosimo kontaktirajte Andrejo Budar na andreja.budar@maribor.si ali tel. 041- 536-498.

Veselimo se vašega sodelovanja!