Filtering by: izobrazevanje
EYFCC 2.0 - European Youth Friendly Cities Conference 2019
Jun
21
9:30 AM09:30

EYFCC 2.0 - European Youth Friendly Cities Conference 2019

 
36236155_2103868259626327_4679048852433534976_o.jpg
 

Cluj-Napoca will be the host the second EUROPEAN YOUTH FRIENDLY CONFERENCE on 21 June 2019, a gathering in Cluj-Napoca, the new innovation, cultural and youth hub of Central and Eastern Europe. The event connects municipality representatives, youth and urban development experts from Romania and from all around Europe, key people and coordinators involved in European Youth Capital programmes throughout Europe and youth workers actively involved in developing youth friendly ecosystems all around Europe.

The event is also connected to Cluj Never Sleeps, edition 2019.

TOPICS ADDRESSED:
* Youth Participation in Urban Development
* Social Innovation in Youth Participation
* Urban thematic Youth programmes and Strategies
* Support Sturcutres and Mechanisms for Youth
* Participatory Budgeting for Youth in Cities

The event will have contributions from:

EUROPEAN YOUTH FORUM
EUROPEAN THINK TANK ON YOUTH PARTICIPATION
EUROPE
NOVI SAD, SERBIA, EUROPEAN YOUTH CAPITAL 2019

Upcoming European Youth Capitals
AMIENS 2020, France
City nominated for 2021 (nomination in November 2018)

Former European Youth Capitals
TURIN 2010, ITALY
BRAGA 2012, PORTUGAL
MARIBOR 2013, SLOVENIA
THESSALONIKI 2014, GREECE
CLUJ-NAPOCA 2015, ROMANIA
GANJA 2016, AZERBAIJAN
VARNA 2017, BULGARIA
CASCAIS 2018, PORTUGAL

The event will also host cities nominated as Romanian Youth Capitals, such as:
TIMIȘOARA 2016-2017
BACĂU 2017-2018
BAIA MARE 2018-2019

The event combines several ongoing efforts regarding the development of dedicated participatory budgeting mechanisms for youth, urban level thematic programmes and specific urban consultation mechanisms for young people. The event is also the closing moment for the strategic project of these cities called COM'ON EUROPE (European Platform of Participatory Budgeting for Youth) and also the launch of the European Centre of Participatory Budgeting for Youth

The also event takes place in the context of several initiatives and endeavours launched in the framework of the Network of European Youth Capitals, a project based cooperation of the cities of Turin from Italy, Braga and Cascais from Portugal, Maribor from Slovenia, Thessaloniki from Greece, Cluj-Napoca from Romania, Ganja from Azerbaijan, Varna from Bulgaria, Novi Sad from Serbia and Amiens from France, all cities which earned this ever more prestigious title through its 10 years’ existence.

View Event →

Dan odprtih vrat in otvoritev razstave v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor
Dec
12
12:00 PM12:00

Dan odprtih vrat in otvoritev razstave v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor


 
center eksp - vabilo.png
 

Vabljeni na otvoritev razstave ob 60-letnici Prometne šole Maribor in Dan odprtih vrat Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor.

Dogodek bo v sredo, 12. 12. 2018 ob 12. uri v prostorih Centra eksperimentov Maribor, Glavni trg 20.

Vabijo vas dijaki, študentje in kolektiv Prometne šole Maribor z ekipo Centra eksperimentov Maribor

View Event →
Legal tech – nove tehnologije in storitve - danes in jutri
Dec
3
8:30 AM08:30

Legal tech – nove tehnologije in storitve - danes in jutri

 
46677571_10156960269752716_2716439198356733952_o.jpg
 

SEMINAR/KONFERENCA/IZOBRAŽEVANJE Z OKROGLO MIZO


Kdaj: Ponedeljek, 3. 12. 2018
Kje: Hotel Mercure Maribor City Center (bivši hotel Piramida), Ulica heroja Šlandra 10, Maribor
Organizator: Zavod PIP (Pravni in informacijski center Maribor)
Način prijave: preko e-pošte na pip@zavodpip.si (dovolj sta samo ime in priimek udeleženca)

Digitalna revolucija odvetnikom in pravnikom ne prizanaša, temveč jih zadeva tako v zasebnem smislu kot tudi poklicnem. Informacijska tehnologija povzroča temeljno preoblikovanje dejavnosti odvetnikov, ki bodo lahko kmalu uporabljali tudi umetno inteligenco in napovedovalno pravičnost (fr. la justice prédictive, angl. predictive justice). Trgu pravnih storitev se obeta velik razvoj, saj trenutni model ne daje zadovoljivih rezultatov, čeprav se odvetnikom in pravnikom morda ne zdi tako. 

Med gospodarskimi panogami so bolj in manj IKT dovzetne panoge in pravo velja kot tradicionalno manj oz. slabo dovzetno za razvoj IKT storitev. Vseeno se zadnja leta dogaja hiter IKT razvoj tudi tega področja, zato smo ga izbrali za primer kako lahko prav na vsakem področju E-razvoj prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest. EU poudarja, kako pomemben je razvoj enotnega digitalnega trga za rast in nova delovna mesta. E-razvoj prinaša novo dimenzijo in res obširen spekter priložnosti, ki pa jih je potrebno umestiti v ustrezen pravni okvir. Zato smo na enem mestu združili pravne in IKT strokovnjake, ki bodo podali smernice razvoja evropske digitalne družbe.

Moderator okrogle mize:
dr. Benjamin Lesjak, docent na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za management je strokovnjak na področju prava in informatike, predavatelj na več visokošolskih zavodih ter predavatelj in član sveta Centra za varnejši internet – SAFE.SI. Je ustanovitelj Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe – iprid.si. S pravom in informatiko se aktivno ukvarja od leta 2000. (Univerza na Primorskem / University of PrimorskaSafe.siIPRID)

Razpravljalci:
Katja K. Ošljak Katja K. Ošljak je komunikologinja, ki opravlja poglobljene raziskave na področjih uporabe in načrtovanja digitalnih produktov ter digitalnega opismenjevanja. Kot ambasadorka Evropskega tedna programiranja Code Week – codeweek.eu si prizadeva za dvig digitalne pismenosti in mlade spodbuja k učenju programiranja.

Katja Drnovšek, univ. dipl. prav. z opravljenim državnim pravniškim izpitom, je asistentka na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer sodeluje predvsem pri izvedbi predmetov Pravoznanstvo, Filozofija in teorija prava, Družinsko in dedno pravo ter Angleška pravna terminologija, aktivno pa je vključena tudi v izvedbo EU projektov s področja čezmejnih sodnih postopkov. (Univerza v Mariboru - Pravna fakulteta Maribor)

Uroš Cuder, univ. dipl. ekon., je direktor za digitalni marketing v Media Publikum, ki je največja slovenska oglaševalska agencija za medijsko načrtovanje, optimizacijo in zakup oglasnega prostora v klasičnih in digitalnih medijih – media-publikum.si. Z digitalnim marketingom ima dolgoletne izkušnje. Bil je vodja prodaje v TS Media (skupina Telekom) in v Žurnalu 24. Pridobil je certifikat Buerau Veritas za DPO.

Miro Ekart, univ. dipl. prav. z opravljenim državnim pravniškim izpitom. Je pooblaščena oseba za varstvo podatkov v DATAINFO.SI. Dolga leta je deloval na vodilnih mestih v zavarovalništvu. Bil je tudi direktor Bisnode Srbija. Poleg prava ima veliko izkušenj z vodenjem prodaje in marketinga, pokrival pa je tudi vodenje IT. Pridobil je certifikat Buerau Veritas za DPO. (Datainfo.si)P.S.: - seminar ni namenjen samo pravnikom. Pravo so izpostavili oz. izbrali ker velja za slabše dovzetnega za razvoj IKT storitev. Razvoj pravnih storitev je lahko v izziv še marsikateremu drugemu profilu. 

P.S.S.: - Udeležba je zahvaljujoč različnim financerjem BREZPLAČNA! 

P.S.S.S.: - Parkiranje pri hotelu je možno za doplačilo 1€ za cel dan parkiranja.

View Event →
Loop Groove aka Vedre urice zank: Pletenje in kvačkanje v družbi
Nov
29
6:30 PM18:30

Loop Groove aka Vedre urice zank: Pletenje in kvačkanje v družbi

 
40231332_2257430237808588_1120805087787089920_n.jpg
 

Loop Groove je namenjen druženju in skupnemu ustvarjanju mladih, od 18. leta naprej, in odraslih, ki pletejo in kvačkajo.
Druženja bosta vodili Nina Logar, tekstilna inženirka, in Staša Grilc, profesorica filozofije in sociologije. Materiale in orodja si zagotovi vsak sam.

In namen?
. Ustvarjanje skupnosti, mreže posameznikov in posameznic, ki jih povezuje ljubezen do ročnih del,
. izmenjava izkušenj in znanj,
. spodbujanje ohranjanja izročila ročnih spretnosti,
. izdelovanje vsakovrstnih, svojstvenih in raznolikih oblačil, obutve, modnih dodatkov, igrač, uporabnih ter dekorativnih izdelkov za bivanjske prostore ipd.,
. skupinsko ustvarjanje večjih kosov za ljubke intervencije v urbanem prostoru,
. podajanje informacij o materialih in na ta način omogočanje posameznikom, da postanejo ozaveščeni in boljši potrošniki, 
. izpostavljanje pomena recikliranja,
. recikliranje plastičnih vrečk, starega tekstila, vrvi ipd.,
. vključevanje v svetovne in lokalne dobrodelne projekte (npr. Projekt Hobotnica – kvačkanje izdelkov za nedonošenčke),
. snovanje lastnih dobrodelnih akcij in projektov,
. povezovanje in sodelovanje z drugimi organizacijami,
. kvalitetno preživljanje prostega časa,
. medgeneracijsko povezovanje
. ter še MARSikaj.

Loop groove se bo spletal vsak zadnji četrtek v mesecu, med pol sedmo in pol deveto zvečer.

VSTOP PROST!

PRIJAVE NISO POTREBNE, več informacij pa lahko dobite na telefonskih številkah 040 706 296 (Staša) ali 041 875 759 (Nina).


Zavod MARS Maribor

Fotografija sneta iz: tameside.gov.uk

View Event →
Korak čez prag: Moj prvi App!
Nov
27
6:00 PM18:00

Korak čez prag: Moj prvi App!

 
46502147_2813106662048253_3110482982972948480_o.jpg
 

Kako ustvariti app? Ga spraviti na trg in že v prvem dnevu postati največkrat prenesena aplikacija v Sloveniji? 

Na vse to bo na okrogli mizi odgovorila ekipa Leksi app-a! 

Leksi je vseslovenska študentska aplikacija, ki študentu omogoča vpogled v ocene, koledar in predmetnik vse na enem mestu. Leksi pomaga tudi pri iskanju najboljše študentske hrane in dogodkov, ki se jih lahko mladi udeležijo. 

Vse to pa ni nastalo kar čez noč. Če te zanima kakšna je pot do tega, da ustvariš svoj prvi app, se pridruži v torek, 27. novembra v Pisarna in naredi svoj prvi korak čez prag!

View Event →
FAMILYLABOV STARŠEVSKI VEČER
Nov
27
5:30 PM17:30

FAMILYLABOV STARŠEVSKI VEČER

Sredini-večeri-splošno-300x131.jpg

FAMILYLABOV STARŠEVSKI VEČER (v okviru vsebin Večgeneracijskega centra Štajerska)

torek, 27. 11. 2018, ob 17.30 uri, v Domu ustvarjalnosti mladih

Zadnja letošnja tema bo KJE SO MEJE?, večer pa bo vodila Nina Babič, certificirana voditeljica Familylabovih seminarjev za starše, mladostnike in strokovne delavce. Potrebna je predhodna prijava na e-naslov info.dum@zpm-mb.si, več o vsebini in izvajalki na: http://zpm-mb.si/novice-dogodki/familylabov-starsevski-vecer-kje-so-meje/.

 

View Event →
Šivalnica popravljalnica: Tečaj osnov šivanja s šivalnim strojem
Nov
26
5:30 PM17:30

Šivalnica popravljalnica: Tečaj osnov šivanja s šivalnim strojem

 
43727026_2289204567964488_3580382968142626816_o.jpg
 

V Marsovo izbo vabijo vse, ki bi se želeli naučiti osnov šivanja s šivalnim strojem pod izkušeno roko Nine Logar, tekstilne inženirke in oblikovalke svoje lastne znamke oblačil, modnih dodatkov in uporabnih predmetov iz tekstila, Ninarozina. 

Nina vas bo vodila med sestavnimi deli stroja, vpeljala v napeljevanje niti, naučila pravilne izbire igel, botrovala prvemu šivu, in vas spremljala pri vseh naslednjih, vse do spretnosti šivanja s strojem.
Zaželeno je, da na tečaju rokujete s svojim, ker ima kot vsak drug tudi šivalni stroj svoje značilnosti in posebnosti. Za tiste, ki te možnosti nimate, pa imajo na Marsu tudi kakega na zalogi. 
Raven šiv, zarobljene hlače, nova preobleka za vzglavnik so prvi izzivi, ki jim z veliko potrpežljivosti in vaje lahko sledi menjava zadrge ali pa preprosto oblačilo.
Ker je pristop k poučevanju individualen, tečaj poteka v manjših skupinah, do 5 udeležencev, udeleženk. Po zaključenem enomesečnem tečaju, se lahko prijavite na novega, kjer boste svoje znanje nadgrajevali, nadgrajevale.

OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 041 875 759 (Nina).

CENA je 80 €/mesec, ki vključuje vse materiale in orodja ter znanja in vedenja, ki jih Nina deli z vami.


Zavod MARS Maribor

View Event →
PAK za izboljšanje okolja in zdravja - Maribor
Nov
22
4:00 PM16:00

PAK za izboljšanje okolja in zdravja - Maribor

 
46492338_568452993598429_6659090090842652672_o.jpg
 

»Ko se odločimo spreminjati svet, bi ponavadi radi, že kar na začetku, obuli velike čevlje.« Kljub velikim ambicijam je naše lokalno okolje zelo pomembno. Med drugim namreč močno vpliva na naše zdravje, saj smo vanj vpeti vsak dan. S spremembo lokalnega okolja na bolje, lahko na bolje spremenimo kakovost našega vsakdana ter hkrati druge spodbudimo k aktivni participaciji pri varovanju okolja in s tem tudi našega zdravja."

Partnerstvo za okolje in zdravje (POZ) v okviru projekta Okolje, zdravje in mladi 2017-19 organizira mladinske proaktivne kavarne o okolju-zdravju, ki bodo potekale v 12 krajih po Sloveniji. 

V njihovem okviru bodo imeli udeleženci priložnost, da razvijejo svoje ideje in predloge za nove projekte, ki bi doprinesli k bolj kakovostnemu lokalnemu okolju. To bodo izvedli s pomočjo interaktivne metode "proaktivna kavarna".

Ena izmed proaktivnih kavarn bo v sodelovanju s KMŠ - Klub Mariborskih Študentov potekala tudi v Mestna občina Maribor, in sicer 22. 11. 2018 ob 16:00 uri v Klubu mariborskih študentov (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor).

Proaktivna kavarna bo priložnost za akcijsko naravnane in osmišljene razgovore na temo kakovosti zraka, mobilnosti, virov energije in podnebnih sprememb v vašem lokalnem okolju.

Dogodek financira Ministrstvo za zdravje RS.

Lepo vabljeni!

OBVEZNE PRIJAVE: https://goo.gl/forms/DOmSUCrt6ao7DZuY2

View Event →
Kako v tujino?!
Nov
21
5:00 PM17:00

Kako v tujino?!

 
44298343_2428854397157093_3621141658025852928_o.jpg
 

Novo študijsko leto se je že dodobra začelo, obveznosti na fakultetah se kopičijo in zagotovo že vsakdo izmed nas razmišlja o krajšem ali daljšem oddihu nekje izven meja Slovenije. Kaj pa, če ne bi čakali na novoletne praznike, zimske počitnice ali daljši poletni oddih? Kaj pa, če obstaja možnost, da se podaš v tujino, se naučiš tujega jezika, spoznaš mednarodne prijatelje, prepotuješ deželo, ne zamudiš študijskih obveznosti in hkrati pridobiš neprecenljive izkušnje? Da je vse to mogoče, ti bomo predstavili na dogodku Kako v tujino?, ki ga v sodelovanju z Mednarodno pisarno Univerze v Mariboru organizira Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM.

Na dogodku se bodo predstavila številna društva in organizacije, ki delujejo na območju Maribora in omogočajo študentom najrazličnejše možnosti odhoda v tujino. Študentje boste imeli v okviru mednarodne tržnice priložnost obiskati njihove stojnice in pridobiti vse potrebne informacije o tem, kam v tujino, kako se prijaviti, kdaj so razpisni roki, kakšne so možnosti sofinanciranja in štipendij ter na kaj morate biti še posebej pozorni. Sledila bo okrogla miza, na kateri bodo sodelovali študentje, ki so že imeli priložnost izkusiti tujino, bodisi preko študijske izmenjave, prostovoljstva, dela v tujini, študentske konference ali poletne šole. Vsi ti bodo z nami iz prve roke delili številne zanimive zgodbe, manj prijetne izkušnje in nam predstavili trike, kako se z njimi soočiti. Po okrogli mizi bo sledil neformalen klepet s sodelujočimi študenti, društvi in organizacijami, kjer boste imeli študentje ob brezplačni pijači možnost pridobiti še manjkajoče informacije, ki vas glede specifične izkušnje v tujini zanimajo.

PROGRAM DOGODKA:
- 17:00 mednarodna tržnica,
- 18:00 okrogla miza,
- 19:20 predstavitev društev in organizacij,
- 19:30 neformalen klepet.

Tekom dogodka boste imeli študentje možnosti sodelovanja in postavljanja vprašanj, v kolikor pa te specifično področje, društvo ali organizacija še posebej zanima, lahko vprašanje postaviš že danes, odgovor nanj pa bodo podali na dogodku: https://tlk.io/kakovtujino

Pojdi, vprašaj, poklepetaj ob brezplačni skodelici kave ali čaja, pridobi potrebne informacije in si izberi svojo naslednjo destinacijo!

Vstop je prost.

View Event →
Akademija 2018 - družbena odgovornost z mladimi in za mlade
Nov
16
10:00 AM10:00

Akademija 2018 - družbena odgovornost z mladimi in za mlade

46167440_264076677634100_7811348083131809792_o.jpg

𝐓𝐮𝐝𝐢 𝐯𝐢 𝐳̌𝐞𝐥𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐨𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐤𝐚𝐭 𝐕𝐨𝐝𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐨 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐚?

𝐙̌𝐞𝐥𝐢𝐭𝐞, 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐯𝐚𝐬̌𝐞 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐨 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨, 𝐚 𝐧𝐞 𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐤𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐭𝐢?

𝐏𝐨𝐭𝐞𝐦 𝐣𝐞 𝐮𝐝𝐞𝐥𝐞𝐳̌𝐛𝐚 𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐨𝐠𝐨𝐝𝐤𝐮 𝐳𝐚 𝐯𝐚𝐬 𝐨𝐛𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚! :)

𝐊𝐀𝐉?

Vabimo vas na zaključek projekta Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade. Mlade smo skozi tri celodnevne seminarje seznanili z osnovno abecedo družbene in osebne odgovornosti ter jih povezali s petimi mariborskimi podjetji:
- Mariborski vodovod, javno podjetje, d.d.,
- Neuroth slušni aparati d.o.o.,
- Tenovis, družba za proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o.,
- Hotel DRAŠ, HOT-TEN d.o.o.,
- Prohit d.o.o.

𝐊𝐃𝐀𝐉? 𝐊𝐉𝐄?

Zaključek projekta bo v petek, 16. 11. 2018, s pričetkom ob 10. uri, na Univerzi v Mariboru, Karierni center Univerze v Mariboru, Mansarda jug, Slomškov trg 15, Maribor. Udeležba je brezplačna. Prijava ni potrebna.

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐙𝐀𝐊𝐋𝐉𝐔𝐂̌𝐊𝐀?

1.) Predstavitev projekta Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade in povzetek izvedenih predavanj.
2.) Predstavitev nalog mladih udeležencev projekta, ki so jih pripravili v sodelovanju s 5 mariborskimi podjetji.
3.) Podelitev certifikatov Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja vključenim mladim in zahvala sodelujočim mariborskim podjetjem, Mariborski vodovod, javno podjetje d.d., Neuroth slušni aparati d.o.o., Tenovis, družba za proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o., Hotelom Draš, HOT-TEN d.o.o. in Prohit d.o.o.
4.) Najava novega cikla izobraževanj za pridobitev certifikata Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja.

𝐙𝐀𝐊𝐀𝐉?

Družbena odgovornost podjetij (DOP) prinaša konkurenčno prednost in pomeni, da se morajo podjetja zavedati svojih vplivov na skupnost in okolje ter o tem poročati, ne samo z ekonomskimi, ampak tudi z okoljskimi in družbenimi kazalci.

Z letom 2017 morajo velika podjetja v EU, tudi v Sloveniji, v svojih letnih poročilih poročati še o nefinančnih vidikih poslovanja. Družbena odgovornost je orodje za dosego trajnostnega razvoja (TR) v skladu s Cilji trajnostnega razvoja do leta 2030, ki jih je že leta 2015 zapisala Organizacija Združenih narodov v svoji Agendi 2030 za trajnostni razvoj.

𝐍𝐀𝐒𝐋𝐄𝐃𝐍𝐉𝐄 𝐈𝐙𝐎𝐁𝐑𝐀𝐙̌𝐄𝐕𝐀𝐍𝐉𝐄?

Naslednje izobraževanje za pridobitev certifikata Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja se prične 29. 11. 2018. Prijave so možne do 25. 11. 2018. Več info: https://www.facebook.com/events/2240304672908162/

𝐃𝐎𝐃𝐀𝐓𝐍𝐄 𝐈𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄:

Elektronski naslov: info@irdo.si
Telefonska številka: 031 344 883 (Anita) in 051 365 443 (Martina)
Spletna stran: http://www.irdo.si/

View Event →
Veganska večerjica: Predavanje »Presečnost speciesizma in rasizma«
Nov
15
7:30 PM19:30

Veganska večerjica: Predavanje »Presečnost speciesizma in rasizma«

V četrtek, 15. 11. 2018, vas ZaŽivali! ob 19.30 vabijo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico z naslovom »Presečnost speciesizma in rasizma«.

Branislava Vičar bo pozornost namenila prepletu speciesizma in protibegunskega / protimigrantskega rasizma. Pokazale_i bomo na presečišča specisističnih in rasističnih praks v politični in medijski narativi v kontekstu krize odziva na množičen prihod begunk_cev v Slovenijo. Posebna pozornost bo namenjena opozarjanju na perpetuiranje speciesizma v kritiki rasističnih praks na eni strani in pomanjkanju kritike rasizma znotraj animalističnih gibanj na drugi, kakor tudi opredelitvi možnosti skupnega boja proti strukturni diskriminaciji tako na aktivističnem kot znanstvenem polju. Dogodek bo v drugem delu namenjen predstavitvi skupine No-Border Craft, ki deluje na področju graditve socialne mreže med lokalnimi prebivalkami in migrantkami ter si prizadeva za krepitev moči, uveljavljanja znanja in poguma migrantk. Delovanje skupine bo predstavljeno v kontekstu begunske/migrantske in azilne politike v Sloveniji.

Osrednji sestavini tokratnih jedi bodo jabolka in korenje.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja 2018
Nov
14
8:00 AM08:00

Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja 2018

43696234_1653001354805485_847938874805059584_n.jpg

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal enodnevni karierni sejem, ki ga že tretjič zapored organizira Mestna občina Maribor v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Območno obrtno - podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico in Univerzo v Mariboru.

Vam, dragi šolarji in dijaki, spoštovani starši, učitelji in svetovalni delavci, prav tako pa tudi vsem ostalim, ki skrbite za karierni razvoj mladih, bomo v sodelovanju z izobraževalnimi zavodi in ustanovami, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter javnimi institucijami predstavili priložnosti za karierni razvoj v našem mestu in regiji. V lanskem letu se je obeh sejmov udeležilo več kot 5.000 obiskovalcev. Upamo, da se boste kariernega sejma tudi letos udeležili v čim večjem številu, da boste ob tem prejeli veliko koristnih informacij, in da boste navezali veliko koristnih stikov, ki jih potrebujete za kvalitetno načrtovanje vaše izobraževalne in poklicne poti.

KOMU JE NAMENJEN

Osnovnošolcem, srednješolcem, šolskim svetovalcem in tudi njihovim staršem, da bodo seznanjeni s posameznimi izobraževalnimi programi na srednjih šolah v Mariboru. Prav tako bo na sejmu predstavljeno kako nadaljevati poklicno pot po srednji šoli, kjer bodo predstavljene različne študijske smeri.

KAJ BODO VIDELI OBISKOVALCI

Vsak si želi dobro izbrati svojo nadaljnjo poklicno in karierno pot, to pa lahko stori le z dobrimi informacijami, ki jih lahko pridobi na Kariernem sejmu- sejmu poklicev in izobraževanja na katerem se bo predstavilo več kot 50 razstavljavcev.

Mladi bodo spoznali posamezne poklice, se morda znebili predsodkov do posameznih poklicev v gospodarstvu in se hkrati seznanili s potencialnimi delodajalci in možnostmi prvih zaposlitev ali opravljanja praks. Prav tako se bodo lahko dijaki mariborskih srednjih šol seznanili z možnosti posameznih študijskih programov na posameznih fakultetah.

POSLANSTVO

Poslanstvo kariernega sejma je informiranje mladih o možnostih nadaljnjega kariernega razvoja, pri čemer prispevamo k večji motivaciji mladih in jih želimo navdušiti za posamezne poklice, ki so aktualni v gospodarstvu in omogočajo lažji prehod do zaposlitve. Poslanstvo Kariernega sejma je povezava med šolstvom in potjo do zaposlitve.

VSTOP PROST!

View Event →
Razstava: Predstavitev poklica strojnega inženirja in gradbenega inženirja
Oct
26
9:00 AM09:00

Razstava: Predstavitev poklica strojnega inženirja in gradbenega inženirja

 
инженер (1).jpg
 

Z razstavo želi Center eksperimentov Maribor - EKTC predstaviti mladim pred odločitvijo za poklic, delo inženirjev na področju strojništva in gradbeništva. Spoznali boste, kaj vse mora znati bodoči inženir in kaj lahko s svojim znanjem ustvari. Na razstavi je prikazan zanimiv pregled vrhunskih ustvarjenih del iz celega sveta.

Vljudno vabljeni v Center eksperimentov.

Otvoritev: 26.10.2018

View Event →
Moj jezik v digitalnem svetu
Oct
23
5:00 PM17:00

Moj jezik v digitalnem svetu

 
43390584_2722097981149122_9143201026256404480_o.jpg
 

Kdor piše, dela tudi napake, in kdor govori, pove kdaj tudi kaj narobe. 

Kam po pomoč, ko niti dobra volja in trud ne pomagajo najti prave besede? Digitalni jezikovni globus DITKO.si vas bo odpeljal v svet jezika danes in vam pokazal, kako si lahko pomagate s spletnimi jezikovnimi viri.

Dogodek je namenjen spoznavanju digitalnih jezikovnih virov - dobili boste vpogled v različne priročnike, korpuse in druge jezikovne portale, ki so na voljo na spletu, spoznali bomo njihove uporabnosti, namembnosti … 

Pridobljeno znanje bo zagotovo prišlo prav vsakemu študentu, ki piše seminarske naloge, diplomsko, magistrsko… ali zaposlenim, ki vsak dan pri svojem delu uporabljajo formalno komunikacijo.

Delavnico bo izvedla izr. prof. dr. Darinka Verdonik s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Na delavnico je potrebna prijava: https://goo.gl/forms/pnKUWoIzQoSZ1oGQ2

View Event →
Konferenca "Govoriš kohezijsko?"
Oct
23
to Oct 24

Konferenca "Govoriš kohezijsko?"

 • Mercure Maribor City Center (map)
 • Google Calendar ICS
 
frog-kohezija (1).jpg
 

CNVOS (Zavod za informiranje, sodelovanje in razvoj NVO) v sodelovanju z Radiom Študent 23.10.2018 v Mariboru (ob 10.00-14.00) organizira konferenco "Govoriš kohezijsko?", na kateri bodo obravnavali ključne pretekle izkušnje in dosežke kohezijske politike, novosti, ki se nam obetajo v naslednji perspektivi, ter dobre prakse izvajanja kohezijskih projektov na terenu. 

Vabljeni k aktivni udeležbi in razpravi o tem, kakšno kohezijsko politiko bi si želeli po letu 2020.

Program dogodka in prijava:
https://www.cnvos.si/novice/2161/govoris-kohezijsko/

View Event →
12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST
Oct
22
to Nov 9

12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST

 • Zveza prijateljev mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
42586775_1959277257468085_1220259045550587904_o.jpg
 

Vsi mladi vabljeni k sodelovanju pri 12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST

Vsi smo od česa odvisni (družabna omrežja, kava, sladkarije, cigareti, igre na srečo, alkoholne pijače …). Kje je meja, ko te drugi označijo, da si »odvisnik« in kako si takrat drugačen? 

Na dvo-dnevnih delavnicah na petih lokacijah boste:

-prvi dan
iz "prve roke" spoznali zgodbo ozdravljenega odvisnika Mitja Duha, ki je napisal motivacijsko knjigo »Tek za življenjem« (https://www.facebook.com/MITJA-Duh-Tek-ZA-%C5%BDivljenjem-Naro%C4%8Dilo-1618670061509035/

-drugi dan 
si ogledali predstavo Forum teatra (metoda z elementi psihodrame v obliki interaktivne predstave, ki prikazuje konkretno situacijo, v kateri se odvisniki znajdejo ter preko sodelovanja občinstva išče boljše možne reakcije posameznika v težkih situacijah). Predstavo so pod mentorstvom Jelena Jokic- Grobler pripravili talentirani mladi igralci iz različnih srednjih šol (Biotehniška šola MariborDruga GimnazijaSrednja šola za oblikovanje Maribor).

Slogan lahko oddate na tej povezavi: https://goo.gl/forms/Ov56nWUlgSNGxhDC2)

Da boste lažje napisali zmagovalni slogan, pa se pridružite na eni izmed naslednjih lokacij:

Prometna šola – 23. (ob 12:00) in 24. oktober (ob 10.00)
Tehniški šolski center – 25. in 26. oktober, ob 10.00

Slogane proti nestrpnosti lahko do 9. novembra 2018 oddaš:
– v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16), vsak dan med 8. in 19. uro ali
- kadarkoli in kjerkoli preko te povezave: https://goo.gl/forms/Ov56nWUlgSNGxhDC2.

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad avtorjem najboljših sloganov bo v petek, 16. novembra 2018 (mednarodni dan strpnosti), ob 18. uri, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor.

Natečaj je namenjen mladostnikom od 15. leta dalje.

DODATNE INFORMACIJE: Maša Dobrina, 059 177 799, 040 745 568, masa.dobrina@zpm-mb.si. 

View Event →
(ne)moč odnosa
Oct
17
7:00 PM19:00

(ne)moč odnosa

Salezijanski mladinski center Maribor vas v sredo, 17. oktobra ob 19.00 uri vabi v Don Boskov center Maribor na tematski večer "(ne)moč odnosa".

Gost večera bo teolog, pedagog in psiholog dr. Stanko Gerjolj, ki vam bo spregovoril o značaju in kako se ta kaže v medosebnih odnosih.

image.png
 
View Event →
Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade
Oct
10
7:30 AM07:30

Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade

 • Karierni center Univerze v Mariboru (map)
 • Google Calendar ICS

POZOR! POZOR! POZOR!

Inštitut IRDO skupaj s partnerji, Univerzo v Mariboru in Štajersko gospodarsko zbornico letos prvič izvaja projekt Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade. Projekt sofinancirata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Vljudno te vabijo, da postaneš del nove zgodbe.

Kako?

Prijavi se v 3 – dnevno usposabljanje učinkovitega vodenja, trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Med usposabljanjem boš imel/-a možnost sodelovanja z odličnimi mariborskimi podjetji, na koncu usposabljanja pa boš pridobil/-a certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj in nove ideje, kako pridobljeno znanje čim koristneje uporabiti. Program usposabljanja se nahaja v prilogi pod besedilom.

Kdaj?

Usposabljanje v obliki seminarjev in delavnic bo potekalo tri petke, 12.10., 19.10. in 9.11. od 9. do 15. ure, zaključna prireditev s podelitvijo certifikatov bo v petek, 16.11. od 9. do 11. ure. Potem pa vam 23.11. od 9. do 15. ure samo še približajo, kako pridobljeni certifikat praktično uporabiti pri iskanju zaposlitve oziroma pri delodajalcih.

Kje?

Karierni center Univerze v Mariboru, Mansarda jug, Slomškov trg 15, Maribor.

Koliko?

Usposabljanje je za vse mlade med 15. in 29. letom brezplačno. Prijavnica se nahaja spodaj. Za več informacij pokliči Anito (031 344 883) in Martino (051 365 443). Prijave sprejemajo do srede, 10.10.2018 na e-naslov: info@irdo.si!


View Event →
Teden duševnega zdravja z MKC Maribor
Oct
5
to Oct 11

Teden duševnega zdravja z MKC Maribor

V sklopu tedna duševnega zdravja (5. - 11. oktober) MKC Maribor vabi na ogled filma The Danish girl in na Živo knjižnico Maribor.

59483f71-305e-4bc6-8a62-14977f5cc36e.jpg
 

V sodelovanju z Mariboxom v okviru Kako si? Maribor, za Vas pripravljajo ogled filma The Danish Girl, z novimi informacijami in s kokicami v rokah. Projekciji bo sledil strokovni komentar in pogovor, ki ga bo vodila Lea Aymard, snemalka in trans aktivistka, rojena v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka.

0bb9f861-d878-478d-89d4-67d8b5f8c5f1.jpg
 

Ker v okviru letošnjega Kako si? Maribor, nikakor ne moremo spregledati zakladnice znanja, ki jo na temo spola in spolnosti premorejo soljudje vas, v sodelovanju z Živo knjižnico Maribor MKC Maribor vabi na popoldan prežet z izjemnimi zgodbami "živih knjig", ki se skrivajo v posameznikih. Pridite in si izposodite, izkušnjo ali dve.

View Event →
Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji
Sep
20
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji

KORAK NAZAJ ZA ROMUNIJO? OBIŠČI ROMUNIJO IN PODPRI DELO LGBT+ ORGANIZACIJ (rok za prijavo četrtek, 20. 9. 2018)
Oktobra bo v Romuniji izveden referendum, na katerem bodo prebivalci Romunije odločali o spremembi zapisa 48. člena njihove ustave, ki sedaj opredeljuje družino kot zvezo zakoncev, z referendumom pa želijo to definicijo družine opredeliti kor zvezo moškega in ženske. Zveni poznano?!?!
__
MKC Maribor sodeluje v projektu "P.R.I.D.E.- Promoting Rights, Inclusion, Diversity and Equality", ki ga bodo v letih 2018 – 2019 izvajali partnerji iz Romunije, Hrvaške, Madžarske, Litva, Poljske, Srbije in Slovenije. Vodilna organizacija projekta je romunska organizacija Go Free.

Ker bo glavna aktivnost projekta izvedena že v letošnjem letu, med 14. – 21. oktobrom 2018, v Cluj – Napoci, Romunija, ko bo izveden mednarodni trening za 28 mladinskih delavcev_k, vabijo k sodelovanju še 1 - 2 mladi osebi, ki bi se pridružili projektu.

V okviru projekta bodo udeleženci spoznali ter navezali stike z mnogimi LGBT+ (mladinskimi) organizacijami, spoznali njihovo delo, na samem treningu pa bo poudarek na spoznavanju načinov vključevanja LGBT+ mladih oseb v mladinsko delo. Pridobljeno znanje bodo lahko udeleženci_ke nato skozi organizacijo različnih aktivnosti preizkusili v lokalnem okolju.

Pogoj za udeležbo je starost nad 18 let, potne stroške, stroške nastanitve, hrano na mednarodnem treningu, pokrijejo organizatorji.

Prijave, v obliki motivacijskega pisma, za sodelovanje v projektu, sprejemajo še do četrtka, 20. septembra 2018, na oba elektronska naslova: marja.gucek@mkc.si in luka.kristich@gmail.com. V motivacijskem pismu prepričaj zakaj si ravno ti najboljši_a kandidat_ka za trening, z idejo(ami) za delo z mladimi na LGBT+ področju v Mariboru ali v tvoji lokalni realnosti. Motivacijsko pismo naj vsebuje minimalno 300 besed.

Zakaj motivacijsko pismo? Ker se projekt ne konča s treningom!
Udeleženci projekta bodo kasneje pripravili tudi priročnik, v katerem bodo na enostaven in razumljiv način predstavili temo spola iz različnih vidikov (npr. spolna identiteta, razumevanje širokega spektra spolov, enakost spolov …). Jezik priročnika bo vključujoč in bo upošteval vse spole. V okviru projekta bo izvedena tudi kampanja ozaveščanja o razumevanju različnih spolov, udeleženci_ke pa bodo k aktivni udeležbi povabili mlade LGBT+ osebe vseh spolov.

 
41991735_1830017603712140_6421043212089032704_n.jpg
 
View Event →
Usposabljanje za izvajalce Nefiks kariernih aktivnosti
Sep
12
5:00 PM17:00

Usposabljanje za izvajalce Nefiks kariernih aktivnosti

Zavod Nefiks v sodelovanju z organizacijo EPEKA, vabi na brezplačno usposabljanje vse, ki si želite neformalnih delovnih izkušenj dela z mladimi!

Na usposabljanju vas bomo teoretično podkrepili o:

- vodenju skupine;
- vodenju delavnic za mlade;
- kariernem svetovanju;
- organizaciji dogodkov;
- javnem nastopanju.


Po končanem izobraževanju boste svoje znanje uporabili v naših projektih, ki jih izvajamo po celi Sloveniji. Omogočili vam bomo aktivno udejstvovanje na jezikovnem področju (jezikovni klubi), na področju karierne orientacije in dela z mladimi (karierni klubi), na mednarodnem področju, na področju dela z mladimi iskalkami zaposlitev (kolegice) in številnih drugih.

Usposabljanje je namenjeno vsem, ki bi radi...

- Pridobili referenco za CV: timsko delo, vodenje skupin, javno nastopanje in učinkovita komunikacija, izvajanje delavnic za mlade;
- Prišli v stik s potencialnimi delodajalci,  saj se lahko vključite v aktivnosti, ki so blizu tvoji študijski smeri,
- Razvili in oblikovali svoje potenciale, se preizkusili in zgradili svojo kariero.

Zavod Nefiks je podporni člen in nudi:

- Mentorstvo pred/med/po izvajanju aktivnosti;
- Strokovna usposabljanja z vsebinami relevantnimi za delo v skupini;
- Vso potrebno "opremo" za izvedbo delavnic (didaktični pripomočki);
- Strokovno gradivo (prioročnik z načrtom posameznih srečanj);
- Potrdilo o pridobljenih kompetenc s katerimi obogatite življenjepis;
- Potrdilo o opravljenih delovnih izkušnjah;
- Vrstitev na prednostno listo za mednarodne priložnosti in poklicne priložnosti;
- Prejem praktične nagrade ob zaključku kluba.

Dodatne informacije:
- Usposabljanje bo potekalo od 17.00 do 20.00 ure v prostorih organizacije Epeka.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

3Logoti_NZR.jpg
View Event →
Računajte na nas! Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih
Sep
10
to Sep 14

Računajte na nas! Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

 • Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS
38544467_250112682478393_5361778996994375680_n.jpg

Društvo IndiJanez prireja 3. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – »Računajte na nas!«, ki se bo odvijal od 10.–14. septembra na Grajskem trgu v Mariboru.

Na festivalu se bodo predstavili mladi posamezniki in skupine, ki se udejstvujejo na najrazličnejših področjih. S svojimi sposobnostmi, znanji in veščinami nas bodo seznanili v obliki interaktivnih delavnic in predstavitev. Namen festivala je javnosti predstaviti le ščepec aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo mladi v Mariboru in razbliniti dvome in posplošena mnenja nekaterih, da je današnja mladina lena, neaktivna in brez idej. Vabljeni!

PROGRAM:

PONEDELJEK, 10. september:
- Petja Kolenko: izdelovanje kolaža iz odpadnih materialov in razstava del
- Žana Pukšič: kvačkanje in razstava kvačkanih modnih izdelkov
- Domen Kodrič, Maistri Marpurgi: pletenje in preizkušanje verižnine (srajce, čelade, ščiti …)
- Gašper Bračič: kulinarika

TOREK, 11. september:
- Tadeja Kokol: delavnica znakovnega jezika
- Moi: izdelovanje iz lesa (modni dodatki)
- Matjaž Kajba: Lichtenbergove figure
- Gašper Bračič: kulinarika

SREDA, 12. september: 
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- učenci Srednje prometne šole Maribor: osnove samoobrambe
- UNI Maribor GPE: predstavitev in ogled dirkalnika
- Gašper Bračič: kulinarika

ČETRTEK, 13. september:
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- Tim Draksler: izdelovanje iz lesa (kitare)
- Tadeja Hojnik: risanje/slikanje mandal, risanje na kamenčke
- Gašper Bračič: kulinarika

PETEK, 14. september:
- Anže Ipavic: izdelovanje iz lesa (šahovske figure)
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- UNI Maribor GPE: predstavitev in ogled dirkalnika
- Gašper Bračič: kulinarika

Dogajanje bo fotografirala mlada fotografinja Ivana Frajman. Nastale fotografije bodo na ogled na razstavi, ki jo bomo za vas pripravili v klubu MC (nekaj dni po festivalu).

RAČUNAJTE NA NAS!

View Event →
Kreativni potni list za mlade
Sep
10
10:00 AM10:00

Kreativni potni list za mlade

 
39674612_10155660389012647_5183491601707565056_n.jpg
 

Kreativni potni list za mlade / intenzivna šola likovne in intermedijske umetnosti, lutkarstva in animacije
UGM, LGM, DRFK in Zavod MARS
12. september 2018 - 24. april 2019

Intenzivna likovna šola je namenjena mladim med 10. in 15. letom, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Program ponuja več posebnosti, ki skupaj sestavljajo popolnoma edinstveno učno izkušnjo v štirih različnih ustanovah oziroma društvih: Umetnostni galeriji Maribor, Lutkovnem gledališču Maribor, Društvu za razvoj filmske kulture in Zavodu MARS Maribor. Udeleženci se bodo sprehodili skozi likovne osnove, raziskovali lutkovno umetnost, izdelali animirani film ter se spoznali z uporabo sodobnih tehnologij v umetnosti. Spoznavali bodo delo strokovnega osebja na področju likovnih umetnosti (kustosi, lutkarji, scenografi) in se srečevali z umetniki v njihovem delovnem okolju. Predvsem pa bodo pod kvalitetnim mentorstvom svoje razumevanje in doživljanje likovne umetnosti bogatili z demonstriranjem različnih likovnih tehnik, v katerih se bodo preizkušali.

Program:
MLADI STROKOVNJAKI UGM
Umetnostna galerija Maribor / UGM, Strossmayerjeva ul. 6, 2000 Maribor
12., 19., 26. september ter 3., 10., 17. in 24. oktober 2018 / 16.00 – 18.00
mentorica: Brigita Strnad

LUTKOVNA RAZISKOVALNICA
Lutkovno gledališče Maribor / LGM, Vojašniški trg 2a, 2000 Maribor
7., 14., 21. in 28. november ter 5., 12. in 19. december 2018 / 16.00-18.00
mentorica: Bibi Bobnar

VIDEO IN ANIMIRANI FILM
Društvo za razvoj filmske kulture / DRFK, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor
9., 16., 23. in 30. januar ter 6., 13. in 27. februar 2019 / 16.30–18.00
mentorica: Hana Repše

UMETNOST IN SVETLOBA
Zavod MARS Maribor / Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor
6., 13., 20. in 27. marec ter 10., 17. in 24. april 2019 / 16.30-18.00
mentorica: Irena Pamič

Cena programa: 180 EUR
posamezni sklopi: UGM 45 EUR, LGM 45 EUR, DRFK 55 EUR, MARS 55 EUR
Informacije in prijave do 10. septembra 2018 na 02 860 497 ali brigita.strnad@ugm.si

VABLJENI!

View Event →
LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre
Sep
8
12:00 PM12:00

LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre

38036779_1801020253318546_6526996417444052992_o.jpg

Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Vabljen_a na zaključni dogodek projekta LegiLab 4 Progress, 15-mesečnega mednarodnega strateškega partnerstva Erasmus+, ki so ga soustvarjali v štirih partnerskih organizacijah: Giolli iz Italije, Active Inquiry s Škotske, Pracownia Inspiracji Społecznych s Poljske in Pekarni Magdalenske mreže Maribor iz Slovenije.

V projektu so se osredotočili na uporabo metodologije gledališča zatiranih, znotraj nje pa zakonodajnega gledališča, kot načina za spodbujanje udeležbe ciljne skupine mladih v političnih in zakonodajnih procesih.

Z namenom, da bi med ljudmi dosegli večji politični angažma, so ustvarili dva intelektualna rezultata, in sicer zbornik z naslovom 'Onkraj teatra, Izkušnje z zakonodajnim gledališčem' in dokumentarni film o zakonodajnem gledališču 'Playing Games'.

Pojdi torej na dogodek LegiLAB 4 Progress Now, kjer boš sodeloval_a v:
- interaktivni predstavitvi obeh zgoraj omenjenih intelektualnih rezultatov (gre za dokumentarni film in zbornik),
- v forumski zakonodajni predstavi Status quo na trgu dela (ko bodo ponazorili tehniko zakonodajnega gledališča, hkrati pa se ukvarjali z izjemno pomembno in aktualno temo prekarnosti), 
- diskusiji/delavnici o pomenu participatornih metodologij pri vključevanju mladih v politično in v politiko.

Na dogodku bodo pripravili tudi okrepčilo.

Prijave sprejemajo tukaj: https://docs.google.com/forms/d/1j1f2k5mLTGRy5f4DIps5YMBWhA1wdYr9ff1697-V6hM/viewform?edit_requested=true

Udeležencem, ki se boste pripeljali iz drugih slovenskih mest lahko ob predložitvi dokazil tudi povrnejo potne stroške.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije oz. programa Erasmus+. 
 

View Event →
Zaključna konferenca projekta DELAT GREM!
Sep
7
1:00 PM13:00

Zaključna konferenca projekta DELAT GREM!

 
40470680_527839440962121_5791699382168453120_o.jpg
 

VABILO NA ZAKLJUČNO KONFERENCO PROJEKTA DELAT GREM!

Z mesecem septembrom na MKC Maribor zaključujejo z izvajanjem dvoletnega projekta Delat grem!, zato vas vabijo, da se jim pridružite na zaključni konferenci projekta, kjer boste skupaj pogledali na preteklo delo. Dogodek se bo odvil v petek, 7. septembra 2018, v 2. nadstropju prostorov Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16, Maribor (Hostel Pekarna).

Skupaj bodo pregledali rezultate projekta in predstavili nekaj primerov dobrih praks. Na konferenci se bo predstavil tudi priročnik za mladinske delavce Vključevanje oseb z begunsko izkušnjo v mladinsko delo. Priročnik so pripravili na osnovi izkušenj, ki so jih pridobili tekom izvajanja projekta pri delu z mladimi z migrantskim in begunskim ozadjem.

Konferenco bo povezoval moderator Sašo Kronegger.

Po uradnem delu bo čas tudi za druženje, pogostitev in zabavo v neformalnem vzdušju parka pred stavbo.

PROGRAM:

13:00 – URADNI DEL
• Pozdrav in nagovor vodij projekta, predstavnika MoM in predstavnika MKC Maribor
• Kratka predstavitev aktivnosti projekta Delat grem!
• Pregled rezultatov dela
• Predstavitev dobrih praks z gosti
• Predstavitev priročnika za mladinske delavce Vključevanje oseb z begunsko izkušnjo v mladinsko delo z avtoricami publikacije

14:30 - NEFORMALNO DRUŽENJE, POGOSTITEV IN ZABAVA

Za vsa dodatna vprašanja in informacije so vam na voljo na 051 659 929, andrej.gulic@mkc.si ali tanja.veber@mkc.si

Vljudno vabljeni!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

View Event →
Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"
Sep
6
to Sep 7

Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"

 • Salon uporabnih umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS
 
 

Združimo se in Pekarna Magdalenske mreže napovedujeta mednarodno konferenco "Združimo se! Zadružništvo in mladi", ki bo potekala 6. in 7. septembra 2018 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Dodajte jo na svoje koledarčke!

Namen konference je v slovenskem prostoru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki_njami odpreti debato o zadružništvu kot trajnostni obliki zaposlovanja mladih. Programi usposabljanj in akcije za vzpostavljanje zadrug mladih po Evropi se zlasti v predelih, kjer je možnost zaposlovanja majhna, množijo. Zadružništvo namreč nudi mladim trajnostna delovna mesta z večjo socialno varnostjo in med drugim z razpršitvijo tveganja na druge člane_ice zadruge, spodbuja vrednote kot sta solidarnost in demokracija na delovnem mestu.

Konferenca bo namenjena tudi seznanitvi z zaključki projekta Združimo se! v okviru katerega se je v letih 2016 in 2018 približno 170 mladih skozi teoretične in praktične vsebine seznanjalo z delavskimi pravicami, participatorno ekonomijo in zadružništvom. Predstavile_i bodo tudi analize in raziskave s področja zadružništva v Sloveniji in v Evropi ter pobliže spoznale_i zadruge, slovenske in tuje, v katerih predvsem aktivno delujejo mladi.

Na konferenci se vam bo v Sloveniji prvič v vlogi generalnega direktorja Mednarodne kooperativne zveze (International Co-operative Alliance) pridružil Bruno Roelants, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zadrug in soavtor knjižne uspešnice Kapital in past zadolževanja – zadružništvo kot alternative. Svojo udeležbo so tudi že potrdile_i iz Mednarodne organizacije delavskih, socialnih in producentskih zadrug (CICOPA), predstavile_i bodo mednarodno kampanjo za spodbujanje zadružništva med mladimi po svetu, We own it!.

Predviden program, za katerega si še pridržujejo pravico do sprememb:

>> Četrtek, 6. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 10. 30 >> Pozdravni nagovor organizatoric in Bruna Roelantsa
10.30 – 12.00 >> Predstavitev zadnjega vala zadružništva v Mariboru
Marta Gregorčič: Urbane Brazde kot projekt celostnega in trajnostno naravnanega razvoja regije
Karolina Babič (CAAP): Center alternativne in avtonomne produkcije kot podporno okolje za razvoj zadrug
12.00 – 12. 15 ODMOR
12. 15 – 13.00 >> Rezultati projekta Združimo se! in predstavitev zbornika in tool kita z ustvarjalkami_ci
13.00 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Razvoj mednarodnega zadružnega gibanja + diskusija
14.30 – 15.30 KOSILO
15.30- 16.15 >> Diana Dovgan (CICOPA): Predstavitev kampanje We own it!, ki spodbuja razvoj mladinskih delavskih in socialnih zadrug
16.15 – 16.30 ODMOR
16.30 – 18.00 >> Javna tribuna s predstavnicami_ki mladinskih zadrug, strokovnjaki_njami in odločevalkami_ci
18.00 – 18.30 ODMOR
18.30 – 19.30 >> Voden sprehod po mariborskih zadrugah
Neformalno druženje


>> Petek, 7. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 11. 30 >> Predstavnica_k Mondragona: Predstavitev velikega španskega zadružnega združenja Mondragon in načinov vpeljevanja mladih v zadružno delovanje
Karolina Babič (CAAP): Zadružništvo v Sloveniji in mladi + diskusija
11.30 – 12.45 >> Matic Primc (Organizacija za participatorno družbo): Vpeljevanje koncepta participatorne ekonomije v zadružno delovanje mladih
12. 45 – 13.30 KOSILO
13.30 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Sistemske spodbude za razvoj mladinskih zadrug+ diskusija
14.30 – 16.30 >> Vzporedni delavnici
>> Oblikovanje priporočil za spodbujanje zadružništva med mladimi
>> Oblikovanje priporočil za spoodbujanje zadružništva na odločevalski ravni
16.30 – 17.00 ODMOR
17.00 – 18.30 Predstavitev Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa knjige Kapital in past zadolževanja, Zadružništvo kot alternativa

View Event →
VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju
Aug
28
10:00 AM10:00

VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju

Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor na pobudo in v sodelovanju s Komisijo za mladinska vprašanja organizira srečanje organizacij v mladinskem sektorju, ki delujejo na območju Mestne občine Maribor in izvajajo projekte na področju politične participacije mladih v letu 2018.

Več informacij o dogodku in navodila za prijavo aktivne udeležbe preberite tukaj

View Event →
Kako se ubraniti bolezni
Aug
27
10:00 AM10:00

Kako se ubraniti bolezni

Kneipp-Rabbi_Ph-Rotwild_(6).jpg

Predavanje s praktičnimi nasveti pod mentorstvom Društva Kneipp Maribor

Predavateljica in članica društva Francka Čuk nam bo na zanimiv način predstavila načine, kako samo z vodo, hrano, zelišči, gibanjem in pravim razmišljanjem ohraniti zdravje.
Dogodek je brezplačen!

Zaradi omejenega števila mest predhodne najave na: cem@ektc.si ali po tel: 059 080 286.

View Event →
Varovanje osebnih podatkov na delovnem mestu
Aug
23
10:00 AM10:00

Varovanje osebnih podatkov na delovnem mestu

 • Kdaj: četrtek, 23. avgust 2018, ob 10:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Podreccina dvorana
 • Izvajalec: Izvajalec bo znan naknadno
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Veliko je delovnih mest, kjer boste  odgovorni za varovanje osebnimi podatki v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi. Če boste delodajalcu lahko pokazali, da ste osvojili tudi te kompetenc, boste zagotovo izboljšali svojo konkurenčnost.

PRIJAVA
Prijava na tej povezavi.

View Event →