Back to All Events

10 let Festivala Scena


  • ŠTUK 83 Gosposvetska cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Scena17 Lipstick Stain-60.jpg

Tradicionalni FESTIVAL SCENA 2019 bo ta velikonočni vikend na ŠTUK-u praznoval svojo 10. obletnico.

(Maribor, 16. 4. 2019) Društvo IndiJanez in mariborski glasbeniki organizirajo FESTIVAL SCENA 2019, ki bo potekal 19., 20. in 21. aprila na ŠTUK-u v Mariboru. V treh dneh bo nastopilo 18 lokalnih glasbenih skupin različnih žanrov. Vstopnine ne bo.

Že deseto leto zapored bodo velikonočni prazniki v Mariboru potekali v pravem festivalskem vzdušju. Od petka, 19. do nedelje, 21. aprila bo na mariborskem ŠTUK-u potekal FESTIVAL SCENA 2019. Festival, ki se je leta 2010 začel kot pilotni projekt evidentiranja in predstavitve mariborske ter okoliške glasbene scene, je v teh letih gostil preko 200 nastopov lokalnih, tako bolj kot manj uveljavljenih glasbenih skupin. Letos se je na razpis festivala prijavilo 28 skupin, od tega pa jih bo na ŠTUK-u nastopilo 18. Vsaka skupina bo imela za nastop na voljo 30min. Vsak dan se bodo koncerti začeli točno ob 21. uri.

FESTIVAL SCENA, projekt Društva IndiJanez in mariborskih bendov je tri-dnevni glasbeni festival, ki se odvija v dvorani ŠTUK ali MC PEKARNI, tradicionalno na velikonočni konec tedna. Kot neprofiten festival (prost vstop) je v interesu širše družbene skupnosti, saj motivira glasbene skupine k razvoju in javnemu delovanju, predstavlja aktualno glasbeno sceno, povezuje akterje, vzpodbuja sodelovanje, prenos znanja in glasbeno ustvarjanje ter omogoča uveljavljanje ustvarjalcev na glasbeni sceni.

Festival poteka v netekmovalnem okolju (razlika od sorodnih festivalov) kot edini revijalni glasbeni festival v štajerski regiji in omogoča več kot stotim glasbenim ustvarjalcem predstavitev širši publiki (format 30 minutnih koncertov). Namenjen je spodbujanju oz. krepitvi aktualne lokalne glasbene scene ter posledično dopolnitvi kulturno-umetniške scene v mestu (kjer sicer glasbena ponudba zajema večinoma uveljavljene glasbenike) in ohranitvi raznolikih glasbenih žanrov, ki so pogosto vezani na subkulturne tokove. Hkrati skrbi za pretok in promocijo neuveljavljenih izvajalcev, za mreženje in izmenjavo informacij med glasbenimi akterji, spodbuja glasbena sodelovanja in vidno glasbeno udejstvovanje oz. kulturno ustvarjanje. Gre za pomemben festival v občini, namenjen razvoju in prezentaciji ter promociji lokalnih glasbenih skupin in njihovega avtorskega ustvarjanja.

PROGRAM festivala: https://www.facebook.com/events/305349433507511/

Earlier Event: April 18
Brezplačen tečaj turškega jezika
Later Event: April 23
Platforma mladih