Back to All Events

Nova tekma za Afriko (dr. Primož Šterbenc) // Predavanje

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

 
51858189_2113299602117222_7817845659981053952_n.jpg
 

Predavanje: NOVA TEKMA ZA AFRIKO,
Predava: dr. PRIMOŽ ŠTERBENC,
Četrtek, 7. 3. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
Ob ciklusu marčevskih predavanj "Dnevi Afrike" vas vabimo na izjemno zanimivo predavanje poznavalca razmer v Afriki, dr. Primoža Šterbenca, z naslovom: NOVA TEKMA ZA AFRIKO.
V Afriki, ki je objektivno pomembna že zato, ker vsebuje 30 odstotkov vseh naravnih bogastev v svetu, v zadnjih dveh desetletjih poteka nova tekma za Afriko, podobna tisti v času evropskega kolonialnega tekmovanja ob koncu 19. stoletja (»ruvanje za Afriko«).

V današnji tekmi se soočajo predvsem LR Kitajska na eni in zahodne države (ZDA in članice EU, predvsem Francija in Velika Britanija) na drugi strani, svoj delež pa hočejo pridobiti tudi Indija, Japonska, Rusija in druge države. Predvsem LR Kitajska je v zadnjem času pospešeno politično, ekonomsko, populacijsko in varnostno prodrla na »črno celino«, tovrstno stanje pa zbuja zaskrbljenost in bistveno povečano aktivnost zahodnih držav, ki so več kot stoletje obvladovale to območje. Za razumevanje dogajanja je potrebno poznati ozadja kitajskega prodora, hkrati pa objektivno oceniti, ali kitajski vpliv prinaša pozitivne ali negativne posledice za kontinent.

Nujno je poznati kontekst: Afrika je v strukturnem smislu vse od obdobja evropskega kolonializma v izjemno slabem položaju, saj je zaradi odvisnosti od izvoza surovin najšibkejši del svetovne monokulturne in odvisne »periferije«.
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.

Earlier Event: March 7
Načrtovanje zelenjavnega vrta
Later Event: March 7
Umor, je napisala Banda Ferdamana!