Back to All Events

Filozofski večer: Vizija tretje poti

  • Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

 
54372140_1402276149912857_1159659943222050816_o.jpg
 

Filozofski večer nastaja v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo mariborske Filozofske fakultete, s smo lani v SALONu začeli ciklus javnih predavanj in pogovorov. Enkrat mesečno obravnavamo pereče in družbeno aktualne teme, za katere menimo, da si posebej zaslužijo razpravo in soočanje različnih stališč. Med že obravnavanimi temami so bile: mediji in resnica, evtanazija in medicinska etika, in mesto religije v demokratični družbi.

Salon uporabnih umetnosti in Oddelek za filozofijo, FF, UM vas vabita na Filozofski večer na temo Vizije »tretje poti«: alternativne oblike družbenega organiziranja bo govoril izr. prof. dr. Peter Simonič, predavatelj ekološke, ekonomske, politične in aplikativne antropologije na Oddelku za etnologijo in kulturnoantropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

V temo nas bo uvedel in dogodek povezoval doc. dr. Gorazd Andrejč, raziskovalec in predavatelj na Oddelku za Filozofijo Filozofske fakultete univerze v Mariboru ter raziskovalec na Inštitutu za filozofske študije ZRS Koper.

Po predavanju bo priložnost za vprašanja obiskovalcev in razpravo na predstavljeno tematiko.

V tretjem tisočletju se je pojavilo nekaj predlogov reformiranega družbenegaorganiziranja. Vsi niso bili neposredno povezani s krizo leta 2008, recimo politična tretja pot Antonyja Giddensa, ali pa predhodna socialna država, ki je kombinirala tržnein socialne vidike. V družboslovju in humanistiki se je tretja pot uveljavila tudi kot kritika zahodne družbe, velikokrat v navezavi z »zgodovinskimi utopijami«, komunami ali z etnografskimi poročili o vzajemnosti neevropskih ljudstev. Maribor se je v zadnjih desetih letih uveljavil kot eksperimentalno središče socialnih inovacij (zadruge, socialno podjetništvo, participativni proračun ipd.). Večer bo posvečen vprašanju, v kakšnem razmerju so ti modeli organiziranja do podobnih iz mestne zgodovine in zahodne družbe na sploh? Kakšni so antropološki pogledi na družbeno solidarnost in vzajemnost?

Earlier Event: March 25
Kako v tujino?!
Later Event: March 25
Pogovor s Simono Semenič