Back to All Events

Doniram materinstvo - dileme darovanja maternice

  • Oddelek za sociologijo FF UM 160 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

 
53061907_154617115473504_3330202806777806848_o.jpg
 

Umetna oploditev, nadomestno materinstvo in posvojitev so le nekatere izmed uveljavljenih in priznanih metod, ki jih medicinska stroka ponuja ženskam, ki se soočajo s težavami na področju reprodukcije. Ženske in partnerske skupnosti se pogosto podvržene družbenemu pritisku, ki je povezan z uspešno reprodukcijo in starševstvom. V zadnjem času postajajo vse glasnejše debate o možnosti darovanja maternice, te pa s seboj nosijo tudi kopico dilem in vprašanj.

Na strokovnem posvetu, ki ga organiziramo v času, ko obeležujemo dan žena, bodo različni strokovnjaki iz področja medicine, prava, etike, sociologije ter psihologije razpravljali o prednostih, slabostih, dilemah in sivih poljih darovanja maternice. Govorili bomo o razširjenosti in uspešnosti darovanja maternice, tveganjih, ki jih poseg prinaša za darovalko in prejemnico, možnosti zlorab, zakonodaji, stroških posega, vlogi družbe in psihološki obremenitvi, ki jo poseg predstavlja za vse vpletene.

V kolikor vas torej zanima, ali so za darovanje maternice bolj primerne žive ali mrtve darovalke, kako sta slovenska zakonodaja in zdravstvo pripravljena na to metodo, kakšne so etične omejitve ter družbena percepcija tovrstnih posegov, vas vljudno vabimo, da se udeležite strokovnega posveta, ki bo potekal v torek, 12. marca od 17. ure dalje v Amfiteatru FF UM. Pogovor bo moderirala članica Oddelka za sociologijo FF UM doc. dr. Marina Tavčar Krajnc.

Dogodek organizirajo: Oddelek za sociologijo FF UM, Študentski svet Filozofske fakultete UM, Študentski svet Medicinske fakultete, Študentski svet Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Tutorji FF UM.