Back to All Events

C. G. Jung – Filozofija in psihologija

  • Nova Akropola Maribor 7 Tyrševa ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

 
47683229_2115333622110500_725925536894812160_o.jpg
 

Nova Akropola organizira tečaj šestih predavanj o filozofiji in psihologiji C. G. Junga. Predavanja bodo potekala tri zaporedne sobote (12. 1., 19. 1., 26. 1.) od 10h do 13h, na Tyrševi 7 v Mariboru.

Cena celotnega tečaja: 40 €

Ker je število mest omejeno, imajo prednost predhodno prijavljeni. Za zagotovitev rezervacije vplačajte polovični znesek tečaja (20 €) na naš tekoči račun:

SI56 0201 0005 1188 709
Kulturno društvo Nova Akropola, Wolfova 8, 1000 Ljubljana
s pripisom »Tečaj C. G. Jung, Maribor« in potrdilo o vplačilu posredujte na maribor@akropola.org.

Predavatelja: Ivana in Stjepan Palajsa

Švicarski psihiater Carl Gustav Jung velja za utemeljitelja analitične psihologije, ki pa ni bila omejena le na teoretično psihologijo in klinično prakso, temveč je zaobjemala tudi alkimijo, mistiko, vzhodno in zahodno filozofijo, astrologijo in številna druga področja, ki so lahko dala odgovore na vprašanja o smislu človekovega življenja.

Celotno njegovo življenje so spremljala notranja preizpraševanja, pri čemer je iskal povezave med filozofijo, religijo, alkimijo, sanjami, arhetipi in simboli ter si utiral pot proti lastni individuaciji, kar je eden od ključnih pojmov Jungove psihologije. Individuacija je proces rasti in razvoja osebnosti prek številnih izkušenj in drame življenja do dosege zrelosti in celovitosti.

Danes obstajajo različni pogledi na Jungov prispevek k pojasnitvi bistvenih psihičnih procesov človeka. Materialistično usmerjeni znanstveniki njegovemu pristopu nasprotujejo, tisti bolj odprtega duha pa še danes najdejo navdih in tudi številne možnosti uporabe Jungove zapuščine človeštvu. Življenje tega izvirnega in zelo vplivnega misleca 20. stoletja je bilo zato izrazito dinamično in ga ni mogoče zaobjeti v strogo definirane znanstvene okvire.

Najpomembnejša dela iz njegovega zelo obsežnega opusa so: Preobrazbe in simboli libida, Psihološki tipi, Odnos med jazom in nezavednim, Psihologija in religija, Psihologija in alkimija, Mysterium coniunctionis, Človek in njegovi simboli, Spomini, sanje, misli itd.sobota, 12. januar 2019, od 10h do 13h:

Tema: Življenje C. G. Junga

V predavanju se bomo sprehodili po Jungovi avtobiografiji Spomini, sanje, misli, kjer on sam govori o sebi in svojemu delu.

Tema: Osnove Jungove psihologije

Tukaj bomo govorili o osnovnih pojmih Jungove psihologije in filozofije, ki so postali že sestavni del naše vsakdanje komunikacije. Ti pojmi so: arhetipi, kolektivno in individualno nezavedno, animus, anima, Sebstvo, senca, proces individuacije, sinhroniciteta itn.