Back to All Events

Pozdravljamo 1. maj – največji praznik delovnih množic sveta!

  • Trg svobode Trg svobode Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 
enamaj.jpg
 

Pekarna Magdalenske mreže te vabi na kulturno prireditev, ki se bo odvila v torek, 1. 5. 2018, ob 11:00 na Trgu svobode v Mariboru. Naj 1. maj ponovno postane praznik delovnih množic.

Zapis ob vabilu:

132 let je minilo, odkar je delavno ljudstvo začelo praznovati 1. maj kot dan dela, dan pregleda svojih borbenih dni. V 1. maju je simbolno izražena težka borba, v katerih se je delavski razred na življenje in smrt boril za boljše življenjske in delovne pogoje, za svoje socialne in politične pravice, za resnično demokracijo. Po tolikih letih boja se spet vračamo k skromnim protestom proti kapitalističnemu zasužnjevanju in izkoriščanju. Ljudstvu je kapitalistični sistem predstavljen kot edina alternativa, a počasi resnično spoznavamo njegovo naravo in posledice, ki jih ima za delavstvo. Naš gospodarsko-politični in s tem družbeni sistem je v vojni s planetom in s številnimi oblikami življenja, vključno s človeško.

Toda vse slabše razmere in krize vplivajo na radikalizacijo družbe, ki je povsem upravičeno nezaupljiva do prihodnosti. Vse več nas je takih, ki vidimo rešitev v spremembi obstoječe gospodarske in družbene ureditve. Čas je, da resnično postanemo demokratična družba, da začnejo delavci sami odločati o pogojih svojega dela ter da začnejo prejemati polno plačilo za vrednost, ki so jo s svojim delom proizvedli.

Prišli smo do spoznanja, da Mariboru, ki že v samem imenu nosi borbenost, ponovno vrnemo delavski praznik v pravem pomenu besede in dokončno pometemo s komercialno ter populistično navlako, ki zakriva aktualnost delavskega boja. Ob 11. uri bomo na Trgu svobode jasno in glasno spregovorili o položaju delavstva v Sloveniji in po svetu. Dovolj imamo slabe propagande s strani predstavnikov organizacij kapitala, državnih institucij in premnogih novinarjev, ki posplošujejo in nam lažejo o tem, da so javni uslužbenci lenuhi, da starejši niso dovolj motivirani in da nam migranti kradejo službe. Priča smo umetno ustvarjenim konfliktom med delavci in delavkami v javnem in zasebnem sektorju, med mladimi in starimi, ženskami in moškimi …

Ker verjamemo, da lahko spremembe dosežemo le s skupno ofenzivo delavskega gibanja, bodo na kulturni prireditvi spregovorili številni progresivni sindikati, organizacije in iniciative, ki jim ni vseeno, v kakšni družbi bomo živeli in predvsem v kakšni družbi bodo živeli naši zanamci/potomci.

Naj ponovno zaplapolajo prvomajske rdeče zastave!


“Nihče ne da nam odrešenja, ne carji, kralji in ne bog; osvoboditev iz trpljenja bo delo naših lastnih rok.” (Internacionala)