Back to All Events

GuestRoomMaribor: Razstava Davor Konjikušić “Avtocesta”

  • Razstavišče Vetrinjskega dvora 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
avtocesta.jpg

Vabljeni na otvoritev razstave rezidenčnega umetnika GuestRoomMaribor Davorja Konjikušića z naslovom Avtocesta, ki bo v razstavišču Vetrinjskega dvora v petek, 9. 2. 2018, ob 19. uri.

 

Izjava avtorja:

Prostorske sledi nekdanje ceste Bratstva in enotnosti, današnje avtoceste A3, z raziskovanjem razlagam kot zgodovino dela, lastništva, političnih sistemov in družbeno-gospodarskih odnosov. Avtocesta predstavlja metaforo zgodbe o družbi, delu in delavcu ter prostoru, v katerem lahko prepoznamo vse politične in gospodarske antagonizme današnje družbe. Z interveniranjem v arhivska gradiva, cenzuriranjem stališča in namerno nedoslednostjo v odstranjevanju, dajem akterjem moč vrniti pogled in postaviti vprašanje o uvedeni zgodovini diskontinuitet in njihovem družbenem položaju. Z avtorsko fotografijo in posegi v sodobno krajino vnašam svoj pogled, in sicer s postavljanjem vprašanj o svetli ali temni preteklosti. Na panelu za novice obdelujem najpomembnejše točke zgodovine avtoceste, ki odpira prostor za nova in drugačna branja.

Za potrpljenje in arhivske fotografije se zahvaljujem Hrvaškemu državnemu arhivu, Muzeju sodobne umetnosti iz Celja in Arhivu Jugoslavije iz Beograda.

Davor Konjikušić se je rodil leta 1979 v Zenici (BiH). Diplomiral je iz fotografije na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu, kjer je končal tudi magistrski študij na področju kinematografije. Njegovo delo uporablja fotografijo kot primarni medij pri izražanju svojega umetniškega koncepta, v katerem raziskuje odnose med javnim in zasebnim, intimnim in družbeno-političnim. V svoji umetniški praksi Konjikušić združuje fotografijo z besedilom, arhivom, najdenimi predmeti in videom. Zanima vlogo fotografskega medija pri vzpostavljanju odnosov moči in nadzora.

Je dobitnik številnih Hrvaških nagrad za fotografijo, kot tudi mednarodne nagrade Young Creative Chevrolet, Paris, Francija 2010. Je avtor številnih publikacij in člankov. Za seboj ima več samostojnih in skupinskih razstav. Živi in dela v Zagrebu.