Back to All Events

Živa knjižnica Maribor gostuje v Hiši vseh generacij Kungota

živa knj kungota 2.jpg

Živa knjižnica Maribor bo tudi letos, tokrat že tretjič, gostovala v Hiši vseh generacij, Zgornja Kungota.

Med 16:00 - 19:00 bodo tako prebivalcem Zgornje Kungote ter ostalim obiskovalcem na voljo žive knjige s svojimi zanimivimi življenjskimi zgodbami.

Kaj je Živa knjižnica?
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?
Žive knjige so posameznice in posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki in pripadnice različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Te zanima, katere žive knjige bodo obiskovalcem na voljo v Hiši vseh generacij Kungota? Spremljal nas, saj bomo kakšen dan pred dogodkom objavili profile živih knjig, ki bodo na voljo.

Kako poteka Živa knjižnica?
Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut.

Earlier Event: September 29
Beerlab - Delavnica: Varimo pekarniško pivo!
Later Event: September 29
Projekcija filma Fantje/Jongens