Back to All Events

GuestRoom Maribor: Mersid Ramičević: Aperture zvočna instalacija; Končna produkcija

  • MMC Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vabljen_a na zvočno instalacijo danes, 10. 7. 2017, ob 20.00 v MMC Kibla (Ulica kneza Koclja 9), ki ji bo sledila še predstavitev topologije zvočnega dosega (Sets of Earshot Topology). Projekt je pripravil Mersid Ramičević, skladatelj in improvizator ter rezidenčni umetnik Sobe za goste iz Maribora.


Aperture je drugo delo v sklopu edicij sicer dolgoročnega projekta Sets of Earshot Topology, ki se ukvarja z glasbeno informirano družbeno koreografijo.

Aperture obravnava izgubljeno identiteto industrijskega mesta Maribor, ki je nekoč veljalo za jugoslovanski Manchester.

Aperture je glasbeno delo na področju ikonografije zvoka ter post-indistrijske estetike zvoka. Osnova so zvočne datoteke na podlagi rezultatov raziskav, ki jih je Mersid pridobil od mariborskih institucij in Guestroom javnosti. Raziskovalno delo je potekalo pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve in Fakultete za strojništvo (Oddelka za tekstilne materiale in oblikovanje) Univerze v Mariboru. Delo želi umetnik umestiti v koncept imaginarija industrijske zakladnice mesta ter v sodobno-umetnostne iniciative, ki iz njega izhajajo.

Performans Aperture bo predstavil tudi grafične in verbalne primere partitur, obdelanih v MaxScore Picster-ju, katerih osnova so rastri in vzorci, uporabljeni pri tekstilnih nosljivih vizualijah.

Osrednji cilj tega raziskovalnega projekta je omogočiti interdisciplinarni diskurz ter predstaviti prenosljivost kompozicijskih konceptov v danih post-industrijskih okoliščinah, ki jih lahko dojemamo kot pasivno avditivne, ali participatornein ki sprožajo zvočne vsebine, pogojene z lastnimi standardi in normami, hkrati pa ustvarjajo pogoje za glasbo proizvajajoče intervencije.

Bio:
Mersid Ramičević je v Hamburgu delujoči skladatelj in improvizator, ki se ukvarja z v objekt usmerjenimi kompozicijami, instrumentalno in akuzmatično glasbo, ter ikonologijo zvoka in skupnostno zasnovanih glasbenih izkušenj. Rodil se je v Novem Pazarju v Srbiji. Je študent magistrskega programa sodobnega performansa in kompozicije in ima magisterij hamburške univerze za glasbo in gledališče. Izobraževal se je tudi na KMH Stockholm, CNSMD Lyon in EMTA Tallinn. V času študija na sarajevski akademiji za glasbo je prejel posebno priznanje Karima Zaimovića, za akademske dosežke in prispevek h kulturi mesta Sarajevo in Bosne in Hercegovine. Trenutno se posveča projektu, v katerem obravnava idejo slušnega pričevanja
v okviru projekta Testimonytruth or politics, ki ga izvaja Center za kulturno dekontaminacijo iz Beograda.


Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže.
Koproducija: KID KIBLA.
Projekt Soba za goste / GuestRoomMaribor financirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.