Back to All Events

EKO TEDEN 2017


  • Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Leto 2017 je Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, katerega glavni namen je spodbujati k boljšemu razumevanju med ljudmi in večjemu zavedanju o bogastvu dediščine različnih civilizacij s ciljem večjega spoštovanja vrednot različnih kultur, kar bi povečalo željo po krepitvi miru v svetu.

Z našimi programi za varstvo okolja in ohranjanje narave želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje. Zato vabimo vse, predvsem pa otroke, na prireditev EKO TEDEN 2017, ki bo potekala od 5. do 9. junija 2017, na Glavnem trgu. Posebej izpostavljamo dve predavanji Društva Ekologi brez meja – Počitnice brez odpadkov in Prava cena oblačil.

PROGRAM:

v ponedeljek, 5. junija, 15.00 – 18.00 in od torka, 6., do petka, 9. junija, 9.00 – 18.00

USTVARJANJE Z NARAVNIM IN ODPADNIM MATERIALOM
– pripomočki za igro doma in v naravi,
– ”Drava – moja reka”- izdelali bomo plovila, živali, povodnega moža …,
– vrtnarska delavnica – sejemo in sadimo v zelo neobičajne lončke,
– ”Je odpad lahko okras?” – okrasni in uporabni predmeti za lepši bivalni prostor in vsakdanjo uporabo.

RAZSTAVA ”DRAVA POVEZUJE”
– izdelki, ki bodo nastajali v delavnicah nam bodo pričarali življenje v, na in ob naši reki Dravi.

SENZORIČNI POLIGON
– bosonogi in goloroki se bomo podali zanimivim dogodivščinam naproti.

IGRALNI KOTIČEK
– igra na prostem – neprecenljive izkušnje, sodelovanje, prijateljstvo, učenje za življenje.

 torek, 6. junij

9.00 – 18.00GOBARSKO DRUŠTVO LISIČKA MARIBOR: poleg ogleda razstave gob si bomo lahko potešili našo radovednost in izpopolnili znanje o teh zanimivih živih bitjih, ki ne živijo le v gozdovih

10.00Miškino gledališče – POJOČI SMETNJAKONJAMI: pravljica o pojočih Smetnjakonjamih, ki so čudežne smetiščne kante, ki znajo govoriti, se smejati, peti in se tudi razjeziti, če kdo odvrže kakšno smet.

17.00Društvo Ekologi brez meja – POČITNICE BREZ ODPADKOV: ste kdaj pomislili koliko odpadkov se nabere že samo na poti na počitnice, izlet … Ceno plača narava! Lahko bi bilo drugače, zato bomo zbrali ideje in napotke kako.

sreda, 7. junij

10.00 – Gledališče Pravljičarna – VSI DRAVSKI POVODNI MOŽJE: Drava je dolga reka, teče skozi več dežel in včasih je bila zelo razburkana. V njej je živelo več povodnih mož in njihove zgodbe so nekaj posebnega.

15.30 – KUD CODA – PROSTI ČAS NAM ZAPOLNI GLASBA: zaključni koncert udeležencev glasbenih delavnic, vsi nastopajoči so ljudje s posebnimi potrebami.

četrtek, 8. junij

9.00 – 12.00 – Društvo Aktiviraj se – STARE KAVBOJKE NE DAMO V SMETI: z malo domišljije, škarjami, sukancem in lepilom do novih uporabnih predmetov.

9.00 – 18.00 – Trampolin Redizajn Tim – DAJMO STARIM MAJICAM NOVO PRILOŽNOST: iz starih majic bomo izdelali torbe, unikatne nove majice in modne dodatke.

17.00 – Društvo Ekologi brez meja – PRAVA CENA OBLAČIL: na leto Slovenci zavržemo 14 kilogramov oblačil, pri tem pa se ne vprašamo, ali jih zares potrebujemo.

 petek, 9. junij

9.00 – 12.00 – Center eksperimentov Maribor – Z EKSPERIMENTI DO RAZUMEVANJA NARAVNIH POJAVOV.

10.00 – Gledališče Smejček – IDIJANCI V DEŽELI MIRU: mali indijanček Vihravi ogenj se rad potepa in igra v svojem Glasnem gozdu. Nekega dne sreča fanta Kevina, ki mu je podoben, a je oblečen čisto drugače, ima svetlejšo polt in nerazumljivo govori. Izkaže se, da je prav od njunega prijateljstva odvisna usoda Glasnega gozda.

16.30 – 18.00 – DOŽIVLJAJSKI POTEP OB NABREŽJU REKE DRAVE: družinski izlet, na katerem bomo prisluhnili sebi in naravi, požgečkali naša čutila in ozavestili lepote, ki nam jih ponuja narava. Zbrali se bomo pri Kužnem znamenju.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.