Back to All Events

Fasadna poslikava Eneja Gale “Križanka”

  • Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor Slovenia (map)

V okviru projekta Zaprta Koroška cesta bomo v Galeriji K18 otvorili fasadno poslikavo Eneja Gale »Križanka«. Pridružite se nam v nedeljo, 25. 6. 2017, ob 19. uri.

Kot vemo vsaka križanka sledi strukturi katere kompozicijo navadno definirajo odgovori na bolj ali manj racionalna vprašanja. V tokratni strukturi pa so uvedene spremenljivke, ki preizprašujejo enostavnost pravil s katerimi je naša pozornost lahko ulovljena. Končna kompozicija je tako plod subjektove logike kjer vsako križanje lahko predstavlja iztočnico za nepričakovan spekter spremenljivk med pomenom in formo.

Enej Gala (1990) je študiral slikarstvo na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je 2015 opravil tudi magistrski študij. Med samostojnimi razstavami izstopata projekt The Stable v beneški Galeriji A+A (2015) in Prefabrick v prostorih Fabbrica del Vapore v Milanu (2016). Letos pa se je z risbami predstavil tudi v Cankarjevem domu v sklopu razstave Kritiki izbirajo z Natašo Kovšca.
Med zadnjimi skupinskimi razstavami velja izpostaviti sodelovanje na 31. mednarodnem grafičnem bienalu Nad tabo/ti / Over You v Ljubljani (2015), razstavi This is Today v Obalnih galerijah v Piranu (2016), Command alternative escape, med otvoritvenimi dnevi Beneškega Bienala v zunanjih prostorih Spazio THETIS v Benetkah (2017) ter Viva Arte Viva s Treti galaxy za Futurdome v Milanu (2017). Aktivno sodeluje v internacionalnih projektih s kolektivom Fondazione Malutta.