Back to All Events

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Filipini »SOS Children's Village – sirotišnica malo drugače«

  • INFOPEKA 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
potopis.png

Vabljen_a v četrtek, 15. 6. 2017, ob 19.00 v prostoreINFOPEKE na Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): FILIPINI SOS Children's Village – sirotišnica malo drugače.

Na potopisu bo predstavljena osebna izkušnja Martine Medved, magistrske študentke Zakonskih in družinskih študij, ki je na Filipinih v okviru strokovne prakse preživela dva meseca. O svoji izkušnji piše tudi na blogu (www.moj-brlog.si) in Facebook strani » Moj brlog«.

SOS Children's Village Manila je ena od sirotišnic na Filipinih, ki dolgoročno zagotavlja dom, brezplačno izobrazbo in zdravstvo osirotelim, zapuščenim ter zlorabljenim otrokom. Ta nevladna svetovna organizacija, ki je otrokom prijazne domove doslej zgradila že v 130-ih državah sveta, deluje po sledečem konceptu: vsak otrok potrebuje ljubečo osebo in dom, v katerem lahko odrašča z (biološkimi/nebiološkimi) brati in sestrami znotraj prijazne skupnosti.

Posebnost SOS Village je, da »SOS matere« po končanem delovnem času v nasprotju z našimi institucionaliziranimi sirotišnicami ne odhajajo domov, temveč tukaj živijo – vse življenje.

Na potopisu bo predstavljen način delovanja SOS vasi in prednosti koncepta, ki so uporabne v praksi. Razpravljale_i bomo o poslanstvu poklica ''SOS matere'', ki terja 100% nesebično predanost, ogromno mero potrpežljivosti in vseživljenjsko usposabljanje. Naša perspektiva, da so otroci v vasi zapuščeni in pomilovanja vredni, je napačna. Visoko razvita samostojnost otrok, kakor tudi njihov kolektivistični duh za skupnost negirajo zmotno prepričanje, da se zahodni svet od držav, ki jih imenujemo tretji svet, ne more naučiti ničesar novega. O tem bomo razpravljali tudi skozi perspektivo družine, ki ostaja na Filipinih najpomembnejša in najbolj cenjena vrednota. Dotaknili se bomo tudi položaja žensk in v povezavi s tem konzervativnosti instituta poroke ter ločitve.

Potopise pripravljajo prostovoljke_ci MISC INFOPEKA. Razbijamo stereotipe! Vstop prost!