Back to All Events

Okrogla miza: Mladinske organizacije naše in vaše mladosti

  • INFOPEKA 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Zavod Pekarna Magdalenske mreže v letošnjem letu praznuje 20. obletnico delovanja in prisrčno vas vabimo, da praznujete z nami.
Tekom 20-ih let so v zavodu vzniknili mnogoteri mladinski in kulturni programi, se rojevale glasbene in gledališke skupine, filmski festivali in civilnodružbene pobude, zavod pa je ves čas nudil podporo tudi drugim ustvarjalkam_cem v Mariboru in širše ter spodbujal njihovo avtonomijo. V turbulentnih časih, ko je KC Pekarna skoraj padla pod težo nerazumevanja pomena tovrstnih prizorišč za urbana središča s strani lokalnih političnih odločevalcev_k, je zavod odigral eno izmed ključnih vlog v boju za njen obstoj, ki ga z drugimi soborkami_ci bije še danes.

V četrtek, 25. 5. 2017, ko praznujemo Dan mladosti, vabimo vse mlade in mlade po srcu, da se nam pridružite ob 18:00 v INFOPEKI na okrogli mizi “Mladinske organizacije naše in vaše mladosti”. Dogodek poteka v okivri 20. obletnice Pekarne Magdalenske mreže.

Na okrogli mizi, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Ustanovo Pohorski bataljon, bomo z gostjami_i dr. Rajkom Muršičem, kulturni antropolog FF LJ in UPB, Mojco Selak iz Rdeče Ostrige in UPB, Niko Bezeljak iz GT22, Aleksandro Goropevšek iz Radia MARŠ, Kolektivom Pizda! iz Pekarne Magdalenske mreže in Urško Breznik, direktorico Pekarne Magdalenske mreže, spregovorile_i o samoniklih mladinskih prizoriščih nekoč in danes.
Naj gre za klub, mladinski center ali študentski radio, njihovo bistvo je, da so skupnost mladih in tistih, ki delajo z mladimi in za mlade. So programsko avtonomni in se skozi svoje programe upirajo standarizaciji in poneumljanju mladih.
Samoniklost delovanja pomeni avtonomijo, sproščeno, neformalno okolje, ki spodbuja ustvarjalnost, inovativnost, drznost in kitično mišljenje. V pogovoru se bomo soočile_i tudi s tem, kako so mladinske (sub)kulture vstopale na lokalna politična prizorišča, z nenehnim prisvajanjem prostorov za alternativno kulturno produkcijo ter politično delovanje.

To pa še ni vse; velik zalogaj dogodkov v sklopu praznovanja 20. obletnice Pekarne Magdalenske mreže, boste lahko spremljale_i do konca leta 2017, v jesenskem času pa imamo za vas pripravljena še dva prav posebna dogodka, ki naj za sedaj še ostaneta skrivnost.