Back to All Events

Tretji Familiylabov starševski večer

  • Domu ustvarjalnosti mladih Maribor 16 Razlagova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Nadaljujemo s Familylabovimi straševskimi večeri, tokrat na temo JE AGRESIVNOST RES TEŽAVA? Tretji starševski večer bo potekal v torek, 23. maja 2017, ob 17.30 uri, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (Razlagova ulica 16). Udeležba je brezplačna, prijave zbiramo do 22. maja 2017, na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslovu info.dum@zpm-mb.si.

Kratek opis delavnice:
Agresivnost ni nekaj slabega in nevarnega, ampak predstavlja našo energetsko opremljenost. Je temelj asertivnosti (sposobnosti postaviti se zase), vztrajnosti, ambicioznosti, pa tudi tekmovalnosti, bojevitosti, obrambe. Brez agresivnosti se ne moremo upreti zbadanju, psihičnemu izsiljevanju, izkoriščevalskim odnosom ali dosegati pomembnih dosežkov. Pri nasilju pa gre za zlorabo moči, za izživljanje, kriminal, vojno … Nasilje ni vedno krvavo, pogosto ima obliko manipulacije, obtoževanja, ustrahovanja …
V naši družbi imamo težavo: ne ločimo zdrave agresivnosti od nasilja. Tako so npr. otroci kaznovani, ko pokažejo jezo, povsem ustrezno situaciji. S tem zatiramo tudi njihovo zdravo agresivnost, poleg tega pa naši ukrepi sploh niso uspešni – medvrstniškega nasilja je vse več. Kaj storiti? Nekaj novih korakov v zdravo smer bomo naredili na predavanju, kjer bomo pridobili dragocene nove uvide v pojav, kot jih predstavlja svetovno znani družinski terapevt Jesper Juul v svoji novi knjigi Agresivnost: Nov in nevaren tabu.

Familylab (družinski laboratorij) ponuja družinam podporo in pomoč pri razvoju starševske vloge, vendar na malo drugačen način kot smo vajeni od ’strokovnjakov za vzgojo’. Ne gre za kako novo metodo vzgajanja ali klasično šolo za starše, polno nasvetov o tem, kaj je najboljše za vašega otroka, pač pa ponuja navdih za nadaljnji razmislek in lastno raziskovanje. Vsaka družina je edinstvena, tako kot vsak posameznik, zato so vsaki starši sami največji strokovnjaki za svojo družino. Familylabova predavanja, delavnice in seminarji jim ta občutek lahko pomagajo okrepiti.

Predavanja – starševske večere bo vodila Marjana Škalič, psihologinja, mama treh otrok, sodelavka Familylab Slovenija. Predstavila bo naslovno tematiko, poslušalci pa bodo lahko postavljali vprašanja ali podelili z ostalimi svoje izkušnje

Starševski večeri potekajo v okviru vsebin VEČGENERACIJSKEGA CENTRA (VGC) ŠTAJERSKA, katerega uradna otvoritev bo v četrtek, 18. maja 2017, ob 18.00, v Domu Danice Vogrinec Maribor, kjer je tudi sedež VGC Štajerska (https://www.facebook.com/events/1313429218723648/).  

DODATNE INFORMACIJE: Tadeja Dobaj, 041 532 119, tadeja@zpm-mb.si.