Back to All Events

Otvoritev razstave s performansom Aphra Tesla Operating System / Anatomija prostora Hrupa ali kaj počne smrt v prostem času

  • Galerija K18 Koroška cesta 18, Maribor (map)

V četrtek, 11. 5. 2017, ob 19. uri v Galeriji K18 s performansom otvarjamo razstavo Aphre Tesle -  Anatomija prostora Hrupa ali kaj počne smrt v prostem času.

Tesla obravnava galerijo kot prostor, ki narekuje čas in ga sestavljajo štiri stene, v katerih, kot bo zapisano v pesmi na pročelju, »udomačujemo svojo smrt«. Razstavljeni bodo trije cikli risb, naslovljeni: Srebrno meso, Suženj in svet ter Pisma strička po tem ko je naredil samomor. Risbe predstavljajo jezik vmesnosti (črta, pisava, brezbarvje) – presečno množico med likovnim jezikom in samomorom kot ultimativnim Dejanjem. Razstavo bomo otvorili s performansom Divja mačeha (Tesla / Hrvatin), ki temelji na troedinosti – glas/zvok/beseda, pri čemer beseda predstavlja odvod smrti oz. operaterja, glas prapočelo fizičnega ali ogledalo in šum/zvok/ritem soustvarjalca prostora in manipulatorja časa. Tesla trdi, “da se ljudje razumemo le v skupnih katastrofičnih stanjih – skozi lepoto v času vojne, skozi humor v patologiji in skozi razkrinkanje obskurnih načinov nastanka človekove kulture”.

Aphra Tesla je intermedijska umetnica. Leta 2010 je magistrirala iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Sodeluje s številnimi umetniki s področja intermedije, glasbe, filma, gledališča in neuroznanosti. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s teatrom, pisanjem tekstov, performansom v povezavi z noise-om, mikrotonalno glasbo ter elektronsko zvočno manipulacijo v projektih HuxDexAA, IFTA in Balade Nasilja (Svetlana Makarovič, Cameron Bobro, Neven M. Agalma, Tibor Hrs Pandur). Trenutno živi in ustvarja v Mariboru.