Back to All Events

Predavanje LOV NA OSNOVNE DELCE

  • CENTER EKSPERIMENTOV MARIBOR 20 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

CENTER EKSPERIMENTOV MARIBOR VABI učitelje osnovnih in srednjih šol ter zainteresirano javnost na predavanje dr. Petra KRIŽANA z naslovom »LOV NA OSNOVNE DELCE«, ki bo v ponedeljek, 3. aprila 2017, ob 15. uri, na sedežu Centra eksperimentov Maribor, Glavni trg 20.

 

 

Predavanje se bo dotaknilo vročih tem fizike osnovnih delcev, od tega ali obstaja več kot en Higgsov delec, do vprašanj, kam je izginila vsa anti-snov, ali živimo v prostor-času z več kot štirimi dimenzijami in kje so supersimetrični delci. Govorili bomo o eksperimentalnih metodah, s katerimi iščemo odgovore na ta vprašanja, pa tudi o tem, kako je fizika osnovnih delcev sooblikovala vsakdanje življenje v zadnjih desetletjih, in kaj si lahko obetamo v prihodnosti.

Prof. dr. Peter Križan je redni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter znanstveni svetnik na Institutu Jožef Stefan. Raziskovalje v CERN-u v Ženevi in na institutu DESY v Hamburgu, leta 2001 pa se je s skupino slovenskih raziskovalcev priključil skupini Belle na asimetričnem trkalniku elektronov in pozitronov v laboratoriju KEK na Japonskem. V letih 2009-2013 je vodil mednarodno raziskovalno skupino Belle II s skoraj 600 sodelavci iz 22 držav, trenutno pa koordinira postavljanje novega detektorja Belle II. Znanstveni izsledki prof. Križana in njegovih sodelavcev pomenijo nova dognanja pri razumevanju asimetrije med snovjo in anti-snovjo v vesolju, izsledki raziskav pa so objavljeni v najuglednejših znanstvenih revijah. Skupina Belle je veliko prispevala k eksperimentalni potrditvi teoretičnega modela asimetrije, za katerega je bila leta 2008 podeljena Nobelova nagrada za fiziko.