Back to All Events

Šolanje otrok iz Slovenije v Zvezdnem mestu pri Moskvi, 31. 3. – 6. 4. 2017Kako se urijo kozmonavti?

Vas mika vesolje? Bi se pridružili skupini mladih, ki načrtujejo obisk Zvezdnega mesta?

Novinar Vojko Kogej, direktor Vesoljske tiskovne agencije, je doslej v Rusijo odpeljal že tri skupine mladih potnikov in zdaj nabira četrto. Če se bo zbralo dovolj kandidatov, se bodo na pot odpravili 31. marca.

Na voljo je še osem mest.

Zvezdno mesto, kjer je nastajal sovjetski vesoljski program, je bilo dolgo zaprto območje. V njem so živeli le astronavti in njihove družine. Zdaj ga obiskujejo tudi turisti, med njimi je bilo doslej tudi 88 slovenskih šolarjev.

Njihova izkušnja je še posebej dragocena, saj v mestu ostanejo teden dni, in ne le en dan kot drugi obiskovalci.

Nastanjeni so v tistem delu mesta, kjer so najpomembnejši objekti za urjenje vesoljcev.

V izobraževalnem programu imajo srečanje s kozmonavtom ter ogled simulatorjev, kopij modulov vesoljske postaje Mir in Mednarodne vesoljske postaje, centrifugo in kabinet prvega vesoljca Jurija Gagarina.

Izobraževanje obsega še zgodovino vesoljskih raziskav, spoznavanje pionirjev kozmonavtike, vesoljsko medicino in vesoljsko biologijo. Predavali jim bodo strokovnjaki, ki poučujejo vesoljce. Za prevod v slovenščino je poskrbljeno.

Prijave mladih, starih od 14 do 17 let, sprejemajo v Društvu Slovenija Rusija na e-mail: drustvoslorus@gmail.com in na telefonski številki 040 829 010.  Cena celotnega programa, ki vključuje vse oglede, vstopnine, predavanja, namestitev in prehrano, bo predvidoma 350€. Cena povratne letalske vozovnice Ljubljana – Moskva – Ljubljana bo 315€.

Slovarček

Kozmonavt je oseba, ki je usposobljena za vesoljske polete.

Za razmislek

  1. Bi poletela v vesolje?
  2. Kakšni so pogoji, da postaneš vesoljec?
  3. Kaj bi ti bilo v vesolju najbolj všeč?

Več INFO na: Tukaj

Earlier Event: March 31
Intenzivna klovnovska delavnica
Later Event: April 1
Gala podelitev ZIZ nagrad