Back to All Events

Otvoritev razstave Čepin + Milač = Dialog

  • Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
razstava 22.11..jpg

Avtorja se v tandemu mariborski publiki predstavljata prvič. Njuna dela nimajo veliko skupnega, razlikujejo se že na prvi pogled, zaradi česar je dialog morda nekoliko težji, a dokazuje, a je kljub razlikam mogoč! To je tudi sporočilo, ki ga lahko razumemo širše, izven ozkega polja umetnosti.

»Avtorja tokratne razstave, Matej Čepin in Tomaž Milač, prisegata figuraliki. Menita, da ni nikoli izgubila svoje izpovedne moči. Oba umetnika izhajata iz realistične podobe, ki ima velikokrat (avto)portretno vlogo. Medtem ko je Milač v svoji likovni izpovedi narativen, je Čepin izpoveden.
Razstava se sicer osredotoča na novejše in tudi prvič razstavljene slike. Dialog se predstavlja z različnimi formati del, ki so na Milačevi strani barvito vehementna, na Čepinovi so nekoliko bolj zamolkla. Gre za preplet likovnih izrazov, ki se nadaljujejo na eni strani z jasno risbo in nadrealistično vizijo Milačevega pristopa, na drugi strani pa Čepinovo psihološko vsebino in dinamiko. Z zgodovino nista obremenjena in, precej vidnim referencam navkljub, ustvarjata v lastni in prepoznavni maniri. Tokratni Dialog poteka na več ravneh hkrati, saj se intelektualnemu in besednemu nivoju pridruži še vizualni. Čepinov in Milačev Dialog se razvija na drugem nivoju, s katerega na nas deluje nezavedno, prikrito in tisto, o čimer včasih ne upamo niti sanjati.«

Iz spremnega besedila kuratorke razstave, Petre Čeh