Back to All Events

Delavnica o participatorni ekonomiji, Maribor

  • Pekarna Magdalenske Mreže 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
delavnica 7.11..jpg

Vabljen_a, v soboto, 11. 11., ob 10:00 v MISC INFOPEKA, kjer bomo v okviru projekta Združimo se! spoznavali_e participatorno ekonomijo.

Na delavnici bomo spoznali_e participatorno ekonomijo, ki je eden izmed štirih stebrov koncepta participatorne družbe. Govorili_e bomo o tem, zakaj sploh participatorna ekonomija ter da le-ta zavrača dominantna in v splošni percepciji edina možna načina ekonomskega organiziranja – kapitalistično tržno ekonomijo in centralno načrtovano avtoritarno ekonomijo. Hanel in Albert sta razstavila in analizirala oba sistema ter ponudla nov ekonomski sistem, ki presega za mnoge nujno dualnost. Participatorna ekonomija tako ekonomske odnose ureja na način, da bi bile vse funkcije ekonomije - proizvodnja, razdelitev in potrošnja podrejene demokratičnim normam. Skozi delavnico se bomo polnomočili_e za nastopanje v ekonomiji kot subjekti in ne le kot pasivni uporabniki_ce danih možnosti in se opremili_e s konceptualnimi orodji, potrebnimi za strukturirano razmišljanje o ekonomskih odnosih.

Spoznavali_e bomo vrednote participatorne ekonomije, ekonomske inštitucije ter v kakšnih oblikah in s kakšnimi lastnostmi se te pojavljajo v kapitalizmu, centralno planskem gospodarstvu, jugoslovanskem socializmu in participatorni ekonomiji. Govorili_e bomo o lastnini, razdelitvi virov, trgu, sistemih odločanja, načinih plačila in delitve dela ter kako poteka demokratično planiranje.

---

Program izvajamo za nezaposlene mlade med 15. in 29. letom (dijake_inje, študente_ke, brezposelne in druge nezaposlene mlade). Gre za brezplačna usposabljanja za večanje zaposljivosti in dviganje ravni aktivnega državljanstva mladih. V okviru usposabljanja bodo imeli mladi priložnost podrobneje spoznati področje delovnega prava, nevarnosti prekarnega dela in zlasti značilnosti ustanavljanja in delovanja zadrug (tako arhitekturnih, oblikovalskih, prevajalskih, tutističnih, gostinskih…) kot podjetij, ki omogočajo trajnostne in kakovostne zaposlitve za mlade zlasti v regijah, kjer se soočajo s slabimi obeti za zaposlitev.

Later Event: November 13
STIK Maribor - Spolni izraz