Back to All Events

Filmski Transformator: ogled filma Maškarada

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
FilmskiTransformator.png

V Mariboru ponovno zaganjamo Filmski TransFormator!

Tudi letos smo se odločili, da bomo kulturo obarvali na roza. Mladinski kulturni center Maribor preko programa Maribor skozi rožnata očala že drugo leto zapored izvaja projekt Filmski TransFormator. Projekt, kjer vsak zadnji petek v mesecu na Koroški cesti 18 ob 20.00 izvedemo projekcijo filma, katerega osrednja tema predstavljajo LGBT+ vsebine.

S Filmskim TransFormatorjem nadaljujemo, saj želimo LGBT+ osebam nuditi varen prostor, kjer se bodo počutile sprejete, hkrati pa želimo s projekcijami filmov to tematiko približati širši javnosti. Po projekciji bodo imeli obiskovalci možnost v sproščenem okolju kaj vprašati, se o tej temi pogovarjati  ali pa le uživati v dobri družbi.

O prvi projekciji, ki je bila izvedena 29. septembra, obiskovalka Lis pravi tako:

»Zelo mi je všeč, kako organizatorji dogodka poskrbijo za sproščeno vzdušje, v katerem lažje govorimo o občutljivih temah LGBT+ skupnosti. Z duhovitostjo, prigrizki in primerno izbiro filma osvetlijo probleme, ki prepogosto ostanejo skriti.«

Ta petek, 27. oktobra, bomo predvajali filmsko klasiko. Ogledali si bomo slovenski kultni film iz leta 1971, Maškarada, Boštjana Hladnika. Film, o katerem je Marcel Štefančič Jr. zapisal: »Maškarada je najradikalnejši in najdrznejši slovenski film vseh časov. Film, ki je bil pred svojim časom. In ki je tudi pred tem našim časom. Vsi slovenski filmi, ki so bili posneti po letu 1990, po osamosvojitvi, bi lahko nastali tudi v socializmu, toda Maškarada, posneta v socializmu, danes – v svobodi – ne bi mogla nastati.«  

Osrednja zgodba filma tokrat ni povezana z LGBT+ vsebinami, ampak ker so v filmu prizori, ki se LGBT+ tem dotikajo ter tako ponujajo izhodišča za morebitni pogovor po filmu, je ekipa Filmskega TransFormatorja, ob podpori Društva ŠKUC-a, film uvrstila v program Filmskega TransFormatorja.

Rožnato vabljeni!