Back to All Events

Nasmehi, klepeti in objemi - prostovoljski program VABI

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
prostovoljci jutri.jpg

»Nasmehi, klepeti, objemi. Zato sem prostovoljec pri MKC Maribor. Ker smo si blizu.«
V okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva v letu 2017 je Mladinski kulturni center Maribor sodelujoče prostovoljce prosil, da na kratko opišejo njihovo izkušnjo s prostovoljskim delom v okviru Mladinskega kulturnega centra Maribor. In to je izjava Gašperja, prostovoljca, ki z Mladinskim kulturnim centrom Maribor sodeluje tudi v šolskem letu 2017/2018.

Mladinski kulturni center Maribor tudi to jesen vabi k sodelovanju nove prostovoljce_ke, ki si želite in iščete prostor za druženja, sodelovanj pri različnih mladinskih projektih, mednarodnih izkušenj, novih znanj ter "tu in tam" poskoka izven varnega in poznanega.

Vabimo te, da kot prostovoljec_ka z nami soustvarjaš mladinski program ter se nam priključiš v enem izmed naslednjih programov (programi so podrobneje opisani v nadaljevanju):
- Živa knjižnica Maribor;
- Lokalni sklad za mlade z idejami - Banka idej;
- Maribor skozi rožnata očala;
- Predlagaj sam_a.

Nudimo ti:
- usposabljanje, na katerem boš seznanjen_a s pravicami in dolžnostmi prostovoljca_ke;
- mentorja, ki je tvoje uho, ti pomaga ter ti nudi pomoč pri aktivnostih;
- prostovoljski dogovor, v katerem se opredelijo pravice in dolžnosti prostovoljca_ke;
- potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu (možnost vpisa v Nefiks);
- širjenje mreže poznanstev, saj boš spoznala prostovoljce_ke s katerimi MKC Maribor že sodeluje ter mnoge druge ljudi;
- neformalna druženja za prostovoljce_ke (npr. skupno gledanje filmov, karaoke …);
- možnost udeležbe na različnih usposabljanjih in seminarjih (v Sloveniji in tujini);
- možnost sodelovanja pri izvajanju mednarodnih projektov MKC Maribor.

Če bi se nam pridružil_a nam piši ali pa nas pokliči, če boš kdaj blizu nas, pa nas kar obišči. Pišeš nam lahko kar v tale dogodek, na FB stran od Mkc Maribor ali pa preko elektronske pošte na marja.gucek@mkc.si. Pokličeš pa lahko med 8:00 - 16:00 na 02/3002997. V teh urah nas, večinoma, tudi najdeš v naših prostorih, to je Ob železnici 16, v prvem ali drugem nadstropju (kjer poiščeš Marjo).

Prostovoljce_ke vabimo vse do ponedeljka, 16. oktobra, ker potem sledi prva AKCIJA. Tako da izberi tebi ljub kanal komuniciranja in se nam javi. Vse nadaljnje informacije pa ti posredujemo nato mi.

Vabljen_a!
p.s.
Če boš videl_a, da mladinski programi niso čisto prava stvar za tebe, boš imel_a možnost spoznati tudi programe Mladinskega kulturnega centa Maribor na področju kulture in po želji se boš lahko pridružil_a tudi kateremu izmed njih (npr. aktivnosti v Galeriji Media Nox, sodelovanje na mednarodnem festivalu računalniške umetnosti ...).
____________________________________________
Podrobnejši opis programov:
ŽIVA KNJIŽNICA MARIBOR
Živa knjižnica Maribor je podobna knjižnici v kateri si izposodiš knjige, s to razliko, da so pri nas knjige žive – knjige so posamezniki_ce z zanimivimi življenjskimi zgodbami, ki so jih pripravljeni_e deliti z obiskovalci Žive knjižnice Maribor ter tako aktivno doprinašati k zmanjševanju predsodkov in stereotipov, ki jih ima družba do določenih poklicev, spolnih usmeritev, ras, bolezni … V Živi knjižnici Maribor lahko kot prostvoljec_ka pomagaš pri organizaciji celotnega dogodka (v enem koledarskem letu izvedemo cca. 5 – 7 Živih knjižnic), lahko pomagaš pri promociji dogodka (preko socialnih omrežij, fotografiranja, kontakta z mediji …). Odlična priložnost za vse, ki so jim blizu teme povezane s človekovimi pravicami, predsodki, stereotipi, osnovami projektnega delo.

LOKALNI SKLAD ZA MLADE Z IDEJAMI - BANKA IDEJ
Banka idej je mednarodni prostovoljski program, ki ga je MKC Maribor, v sodelovanju z mladimi, prilagodil za lokalno okolje.
Namen Bake idej je sofinanciranje idej mladih ter izvajanje usposabljanj za mlade, ki imajo ideje s katerimi doprinašajo k razvoju lokalne skupnosti.
V šolskem letu 2017/2018 se bo oblikoval novi Skrbniški odbor mladih, to je skupina mladih, ki se v prvi fazi usposobi, nato pa pripravi poziv za mlade v Mariboru, da prijavijo svoje ideje za sofinanciranje v okviru Banke idej. Skrbniški odbor nato izbere ter predlaga v sofinanciranje ideje mladih, ki so se prijavili na poziv.
V letu 2017 se bo oblikoval nov Skrbniški odbor Banke idej – izvedeno bo usposabljanje ter povezava z mednarodno mrežo Youth Bank International katere Banka idej je že članica. V letu 2018 se bo nato izvedel razpis za sofinanciranje idej mladih ter izbor idej.
Odlična priložnost za vse, ki bi radi poglobili svoje znanje o projektnem delu, mentorstvo sovrstnikom, spoznali proces izbora sofinanciranih idej.

MARIBOR SKOZI ROŽNATA OČALA
Maribor skozi rožnata očala je edini program v regiji, ki kontinuirano organizira aktivnosti za LGBT+ mlado populacijo. Vse aktivnosti, ki se organizirajo so izvedene na podlagi pobud udeležencev skupine (npr. filmski večeri, akcije ob obeležitvi pomembnejših dni – npr. 1.12. …). Odlična priložnost za vse, ki jih zanimajo teme povezane z LGBT+ vsebinami ali se preizprašujejo o svoji spolni usmerjenosti in/ali spolni identiteti.

PREDLAGAJ SAM_A
V okviru sklopa Predlagaj sam_a lako prostovoljci_ke predlagajo manjše aktivnosti, ki bi jih izvedli sami, MKC Maribor pa jim pri tem nudi materialno, finančno, mentorsko podporo. Odlična priložnost za vse, ki se že dlje časa poigravajo s kakšno lastno aktivnostjo.