USPOSABLJANJE: Vrste zaposlitev in zaposlitvenih možnosti
May
29
to Jun 20

USPOSABLJANJE: Vrste zaposlitev in zaposlitvenih možnosti

Delat grem! organizira  sklop usposabljanj Vrste zaposlitev in zaposlitvenih možnosti, kjer se boste aktivno spoznali z različnimi organizacijami, podjetji in posamezniki, ki bodo predstavili svojo pot do zaposlitve oziroma načine kako njihovo podjetje ali organizacija zaposluje nove kadre. Da bo uspodabljanje čim bolj praktično in da bo odgovorjeno na vsa vprašanja, ki so za vas aktualna, vas vabijo, da pripravite svoja vprašanja, na katera boste skupaj iskali odgovore v diskusiji po vsaki predstavitvi.

Podrobnejši opisi vsakega srečanja in terminski razpored najdete v nadaljevanju.

Za več informacij so dosegljivi na telefonski številki 051 659 929 ali na elektronskem naslovu tanja.veber@mkc.si, več o projektu pa lahko preberete na http://www.delatgrem.si/. Usposabljanja so namenjena mladim med 15. in 29. letom, ki niso v delovnem razmerju.

Vabljeni, da se pridružite!

UVODNO USPOSABLJANJE (1. in 2. del) – Torek, 29. 5., in četrtek, 31. 5., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Na uvodnem usposabljanju tega sklopa se boste preko teorije in primerov iz prakse seznanili z osnovami vsake od vrst zaposlitev, ki jih boste kasneje obiskali na terenu. Dogovorili se boste tudi glede poteka usposabljanj v tem sklopu v prihodnje, ko boste obiskali različna podjetja, organizacije in posameznike na terenu. Usposabljanje izvaja dr. Maja Lamberger Khatib.

NEVLADNI SEKTOR – Torek, 5. 6., ob 10. uri, Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 (dobite se na dvorišču)

Hana Repše, direktorica zavoda Mars, vam bo predstavila privatni zavod kot obliko nevladne organizacije, ki je bila v preteklosti društvo. Srečate se v Vetrinjskem dvoru, kjer si boste ogledali prostore organizacije in njihove glavne aktivnosti. Spoznali boste razlike med zasebnim in javnim zavodom, postopek ustanovitve zavoda (kdo lahko ustanovi zavod, višina osnovnega kapitala, izbira imena, razmerje med partnerji) ter razliko med zavodom in društvom. Skozi izkušnje predavateljice boste v sproščeni debati skupaj z udeleženci razmišljali o prednostih in slabostih zasebnega zavoda.

JAVNI SEKTOR – Četrtek, 7. 6., ob 10. uri, Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10 (dobite se pred glavnim vhodom)

Mojca Žuželj Ogrizek, pravnica in zaposlena v Univerzitetni knjižnici Maribor, vam bo predstavila značilnosti javnega zavoda, pravno formalno ozadje ustanovitve in delovanja takšne organizacije. Spoznali boste tudi kadrovske vidike vodenja javnega zavoda in pravni vidik zaposlovanja v javnem sektorju.

PRIJAVA NA RAZPISE – Ponedeljek, 11. 6., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Nina Pohleven, projektna koordinatorka, vam bo približala prijave na razpise. Skupaj boste spoznali kje in kako iskati primerne razpise, elemente razpisne dokumentacije in razlike med evropskimi in slovenskimi razpisi. Predavateljica vam bo skozi osebne izkušnje predstavila zaposlitvene priložnosti na projektnem delu.

PODJETJA – Torek, 12. 6., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Mitja Florjanc je podjetnik, ki se ukvarja s fotografsko dejavnostjo in vam bo skozi spekter svoje osebne izkušnje predstavil postopek ustanovitve podjetja (d. o. o.) in dela v lastnem podjetju. Odgovoril vam bo na vprašanja kot so ali potrebujemo ustanovni kapital, katere so poslovne oblike podjetij, kakšna je razlika med s. p. in d. o. o., katere so ključne institucije v postopku ustanovitve d. o. o., pogoji za ustanovitev podjetja itd. Približal vam bo tudi kadrovski vidik sodelovanja znotraj podjetja.

STATUS SAMOSTOJNEGA KULTURNEGA DELAVCA – Četrtek, 14. 6., ob 10. uri, Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 (dobite se na dvorišču)

Vojka Miklavc, samozaposlena v kulturi, bo predstavila status samostojnega kulturnega delavca. Skozi svojo izkušnjo vam bo prikazala postopek pridobitve statusa in uradne pogoje ter pravno-formalni vidik upravljanja takšne vrste zaposlitve. Na podlagi lastne izkušnje bo opredelila prednosti, slabosti in izzive, ki jih takšna oblika zaposlitve prinaša.

SAMOZAPOSLITVE (AJPES in TOČKA VEM) – Torek, 19. 6., ob 10. uri, Ajpes, Trg Leona Štuklja 10 (dobite se v pritličju)

Vesna Zupanič, zaposlena na Agenciji Republike Slovenije za Javnopravne evidence in storitve – Ajpes, vam bo predstavila vrste samozaposlitev s poudarkom na registraciji samostojnega podjetnika (s. p.). Spoznali boste institucijo Ajpes in točko Vem, ter glavne razlike med različnimi vrstami samozaposlitev. Udeleženci boste dobili priložnost povprašati o vsem, kar vas zanima v povezavi s samozaposlitvami.

ZAPOSLITVE V TUJINI IN MOBILNOST – Sreda, 20. 6., ob 13. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (1. nadstropje)

Miran Kerec bo predstavil svojo izkušnjo iskanja zaposlitve v Avstriji, kjer je uspešno zaposlen že 6 let. Predstavil bo razlike v izkušnji razgovora za delo v tujini in Sloveniji in kako se nanj učinkovito pripraviti. Dotaknili se boste tudi tematik vezanih na urejanje dokumentacije, pred, med in po zaposlitvijo ter kaj vse je potrebno vedeti preden se odločimo za iskanje zaposlitve v tujini.

V drugem delu pa boste skozi zgodbe prostovljcev spoznali Evropsko prostovoljsko službo (EVS) kot obliko pridobivanja novih znanj in kompetenc v tujini. Rafa, Esme in Jesus so prostovoljci iz tujine, trenutno na EVS projektu v Pekarni Magdalenske Mreže.

View Event →
Rok za oddajo: Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019
Jun
15
to Sep 20

Rok za oddajo: Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019

 • Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (map)
 • Google Calendar ICS

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Vlogo je možno oddati od 15. 6. 2018 do 20. 9. 2018.

View Event →
Butale [Zaključna predstava Centra plesa]
Jun
20
5:00 PM17:00

Butale [Zaključna predstava Centra plesa]

 
33995394_2031236900251604_5799117018321911808_o.jpg
 

Centrovo celoletno plesno izobraževanje tokrat predstavlja svojo kreativnost in norčavost v enajstih hudomušnih zgodbicah o Butalcih. Prepričajte se lastne oči, da je v Butalah možno sejati tudi sol, širiti cerkev, se močno zaljubiti, spopasti s strašnimi Turki in še in še...

“In so v teku let Butale pretesne postale za vse Butalce in je bil mlajši rod korajžen in šel pogledat po svetu in so se nekateri naselili ob Dravi, nekateri ob Muri, nekaj jih je prišlo celo do morja in so si tam postavili ognjišča.
Ostali pa so, kar so bili.”


Vstopnice za zaključno predstavo lahko kupite:
- v pisarni Centra plesa od 6. 6. 2018 naprej (ponedeljek do petek od 9h – 12h, torek do četrtek tudi od 15h do 19h) in
- uro pred predstavo v avli SNG Maribor.

Cena vstopnice:
- predprodaja 7 EUR,
- na dan dogodka 9 EUR.

View Event →
ČUZA ART DAN
Jun
21
5:00 PM17:00

ČUZA ART DAN

 
35227981_1683562795031093_6514988234345283584_n.jpg
 

Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor (zapori Maribor) in MKC Maribor vas v četrtek, 21. 6. 2018, ob 17:00, vabita na kulturni dogodek, in sicer na otvoritev razstave izdelkov, ki so nastala v okviru delovne terapije zaporov Maribor. Med predstavitvijo izdelkov bo dogodek glasbeno povezal posameznik z izkušnjo prestajanja zaporne kazni. Po otvoritvi in ogledu razstave (ob cca. 20:00 uri) bodo druženje nadaljevali ob zvokih mlade rokovske skupine Buržuazija. 

Otvoritev razstave bo potekala v Hostlu Pekarna, koncert skupine Buržuazija pa v klubu MC Pekarna. Na oba dogodka je vstop prost. 

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 23. 7. 2018. 

Z dogodkom želijo ožji in širši javnosti sporočiti, da v zaporu nastajajo številna ustvarjalna dela, ki navadno niso predstavljena širši javnosti. 

Vabljeni in vabljene.
_____________________________________
Dodatne informacije:
V drugi polovici leta 2016 je Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij začela z izvajanjem projekta »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Namen projekta je uvedba in izvedba različnih programov za obravnavo zaprtih oseb s ciljem, da se zaprte osebe usposobi za življenje na prostosti s pridobivanjem delovnih kompetenc in hkrati z odpravo tveganj, ki pogojujejo ponavljanje kaznivih dejanj. V roku dveh let je bilo v zaporu Maribor v delovne terapije vključenih 34 obsojencev. Skozi možnost delovne terapije si posamezniki krepijo samopodobo, razvijajo lastne talente, izražajo stiske in raziskujejo nove poti.

View Event →
Živa knjižnica Maribor na Art kampu
Jun
23
to Jun 24

Živa knjižnica Maribor na Art kampu

 
34726504_2133038906917220_416042426717700096_n.jpg
 

Ekipa Žive knjižnice Maribor 23. in 24. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro pripravlja Živo knjižnico Maribor, ki bo tudi tokrat potekala na festivalu Art kamp, v Mestnem parku Maribor. 

Vabijo te, da se jim pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postaneš bralec_ka Žive knjižnice.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade. 

Kaj je Živa knjižnica?
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_kami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov_c ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?
Žive knjige so posameznice_ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?
Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene.

Živo knjižnico Maribor organizira Mladinski kulturni center Maribor.

View Event →
Otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI
Jun
28
12:00 PM12:00

Otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI

 
Velike ladje in žerjavi.jpg
 

EKTC vas vabi na otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI - Luka Koper in Metalna Maribor, ki bo v četrtek, 28. 6. 2018 ob 12. uri v Centru eksperimentov Maribor, Glavni trg 20, 2000 Maribor.

Na razstavi boste občudovali čudovite posnetke velikih čezoceanskih ladij in mogočnih žerjavov mladega fotografa Tineta Gornika, ki jih je izdelala mariborska tovarna Metalna in jih še danes uporabljajo.

Predstavili vam bodo nekaj zgodovinskih posnetkov, nekaj utrinkov iz mesta Koper in veliko gradiva iz časa proizvodnje žerjavov za pristanišče v Metalni.

Vljudno vabljeni!
 

View Event →
Festival fotografije Maribor 2018
Sep
15
to Sep 30

Festival fotografije Maribor 2018

 • Festival fotografije Maribor 2018 (map)
 • Google Calendar ICS
 
FOTO.jpg
 

Festival fotografije Maribor 2018 bo osvetlil avtorsko fotografijo ter tako lokalni kakor širši publiki predstavil domačo in tujo visoko kvalitetno avtorsko fotografijo. Osredotočil se bo na vse generacije fotografov ter tako predstaviti tudi kontinuiteto kvalitetnega medija pri nas. 

Razstave:
-Fotogalerija STOLP - Sergay Melnitchenko, Ukrajina, Peter Koštrun in Jan Babnik, Slovenija
-Galerija Medianox - Alexander M. Harley, Anglija
-Galerija DLUM - Rudi Uran, Zdravko Kokanović, Peter Brednik in Branimir Ritonja
-Fotografski muzej Maribor - Nobuyoshi Araki, Japonska
-Galerija K18/v pripravi
-Galerija EPEKA - Borislav Božič, Hrvaška
-Studio UGM - Matej Sitar
-Vetrinjski - galerija - Večerovi fotografi
-Vodni stolp/ v pripravi
-KIBLA - ArtKit/ v pripravi
-GT22 - Dragiša Modrinjak, Slovenija
- Galerija Kreativnih/ v pripravi
- E2RD - Branimir Ritonja
-Univerzitetna knjižnica Maribor - Gregor Radonjič in Stojan Kobler
-Centralna postaja - 47 km slovenske obale, Erik Mavrič in Nina Sotelšek
-White box: Taha Ahmad, Indija, Jure Kravanja

Delavnice:
- Svetlobno risanje z LED lučkami na ženskem modelu.
- Fotografm
- predstavitev dela v fotografski temnici - klasika

Vstopnice so na voljo na tej povezavi.

View Event →
Sep
16
3:00 PM15:00

ZZrolano mesto petnajstič

 • Trg svobode Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS
zzrolano.jpg

16. septembra bo Maribor spet ZZrolano mesto, saj Zdrava zabava vabi na edinstveno prireditev, največjo parado rolanja, ki bo tudi tokrat v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Kot vsa leta doslej, je dogodek tudi tokrat popolnoma brezplačen.

Zdrava zabava v sodelovanju z Mestno občino Maribor (Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave) v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravlja že trinajsto ZZrolano mesto. Gre za edinstven dogodek, parada rolanja za glasbenim tovornjakom po mestnih ulicah, ki so v ta namen zaprte za promet.

ZZrolano mesto je svojo premiero doživelo leta 2002, od takrat naprej pa se dogodka udeležuje več sto navdušencev rolanja, nazadnje so jih našteli več kot petsto. Start približno 11 kilometrskega rolanja bo na Trgu svobode ob 15. uri. Med potjo po mestnih ulicah se okrepča z vodo in kratkim postankom, za najbolj utrujene pa bo kot zmeraj poskrbljeno. Prijave se bodo zbirale uro pred startom rolanja na Trgu svobode v Mariboru.

Ob 16. uri, ko se prične poslastica za ljubitelje rolanja, bo na čelu karavane rolarje pospremil velik tovornjak, na katerem je DJ, ki skrbi za dobro glasbo in zabavo. Ob njem je tudi animator, ki popestri več kot uro dolgo pot. Rolanje poteka po mestnih ulicah, ki so v tem času zaprte za ves promet, da lahko udeleženci varno in brezskrbno uživajo v športu. Po koncu rolanja, ko se parada vrne na Trg svobode, bodo izmed vseh prijavljenih izžrebali nagrajenca, nagradili pa bodo tudi najmlajšega in najstarejšega udeleženca.

View Event →

Rok prijave: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov
Jun
18
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov

Delat grem! vas v sklopu Kreativnih in kulturnih industrij vljudno vabi na usposabljanje: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov, ki se bo pričela v torek, 19. junija ob 16. uri!

Na usposabljanjih Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov se bodo mladi seznanili z osnovnimi koraki grafičnega oblikovanja, ki jih potrebujejo za pripravo in oblikovanje plakatov. Poseben poudarek bo na oblikovanju koncertnega plakata in plakata za družabni dogodek. Na usposabljanjih se bodo seznanili z likovno kompozicijo in teorijo, razvijali bodo likovno in medijsko komuniciranje ter se naučili spoznavati sporočilnost likovnega jezika. Drugi del usposabljanj bo temeljil na kreativnem tisku, kjer bodo mladi spoznali material, tehnologije in tehnološke zakonitosti grafike.

Usposabljanja bo vodil priznan in večkrat nagrajen mladi kreativec in oblikovalec Miha Škerget.

Pričetek v torek 19. junija, ob 16. uri, v prostorih Srednje oblikovne šole Maribor, Park mladih 8, 2000 Maribor. Usposabljanja bodo predvidoma trajala štiri termine.

Usposabljanja so namenjena vsem mladim med 15. in 29. letom, ki nimajo statusa zaposlitve.

Usposabljanja so brezplačna!

V MALO ŠOLO GRAFIČNEGA OBLIKOVANJA PLAKATOV se lahko/morate prijavite na elektronski naslov: info@delatgrem.si ali na telefonsko številko 051 659 929. Prijave zbirajo do ponedeljka 18. 6. 2018.

download.jpg
 
View Event →
24. obletnica KC Pekarna
Jun
16
12:00 AM00:00

24. obletnica KC Pekarna

16. junija bo Kulturni Center Pekarna zablestel v vsej svoji lepoti in ustvarjalnosti, saj se bo odvilo praznovanje njegove 24. obletnice!

Uporabniki prostorov kulturnega centra smo s skupnimi močmi pripravili pester in bogat celodnevni program, namenjen vsem okusom in generacijam, ki bo odseval raznolikost in ustvarjalnost številnih sodelujočih posameznikov, ekip in organizacij. Od poldneva naprej bodo tako zunanji kot notranji prostori na območju Pekarne vabili na najrazličnejše vsebine - oglede razstav, okroglo mizo, delavnice, lutkovno predstavo za otroke, kviz, filmsko projekcijo in vrhunski nabor glasbenih vsebin ter še veliko več. Vabljeni torej, da čudovito sobotno popoldne preživite v enem izmed kultnih kulturnih lokacij mesta ter izkusite bogatost vsebin, ki nastajajo in potekajo za njenimi zidovi.
 

PREGLED DOGAJANJA:

9.00 - 19.00 - BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA
12.00 - 19.00 - OTROŠKI KOTIČEK: SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ
12.00 - 19.00 - ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO
12.00 - 19.00 - DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA
13.00 - 18.00 - GUDSTAF MARKET
14.30 - SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE
15.00 - GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM
16.00 - LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN
16.00 - OKROGLA MIZA: ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR
18.00 - TRNOVA POT: GURMANSKI IN VEGANSKI PASULJ
18.00 - RAZSTAVA: KOPF KINO
18.00 - KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE
19.00 - FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE
19.00 - KONCERT: DJEMBABE
19.30 - KONCERT: LIBUROA
20.15 - KONCERT: PIRHALTER
21.00 - KONCERT: BLUTWURST
22.00 - KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)
23.00 - KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)
22.00 - DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

Vse aktivnosti in dogodki v okviru obletnice so brezplačni!


PROGRAM
 

9.00 – 19.00 / BUKVARNA CIPROŠ 

BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA

Obletnico KC Pekarne bo Bukvarna Ciproš obeležila z dnevom odprtih vrat, ko bodo od 9. do 19. ure vabili obiskovalce, da se spoznajo z bogato knjižno zakladnico ter aktivnostmi, ki jih izvaja. V ta namen bodo na dvorišču postavili stojnico, v znamenju Cankarjevega leta pa bodo izvedli tudi dve aktivnosti – “Cankar mimo koša” ter “V Cankarjevi senci”.

V sodelovanju: Bukvarna Ciproš


12.00 – 19.00 / PRED KLUBOM MC

SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ

Junaka iz slikanic, Slona Staneta in Ferda, velikega ptiča, smo predstavili na uličnih plakatnih akcijah letošnjega in lanskoletnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že 21. let poteka v organizaciji MKC Maribor v sodelovanju z več kot 20-imi partnerji. Avtorici slikanic Slon Stane in Ferdo, veliki ptič, Manica K. Musil in Andreja Peklar, sta pripravili pobarvanke, ki bodo na voljo za najmlajšim udeležencem praznovanja obletnice KC Pekarna.

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 – 19.00 / JEDILNICA HOSTLA PEKARNA

ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO

Kolekcija oblečenih knjig je nastala v produkciji MKC Maribor - literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in v sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen ter modne oblikovalke Suzane Rengeo, ki je izbrana dela oblekla po svojih zamislih.

Na razstavi ob obletnici Pekarne bodo naslednje oblečene knjige: Milan Dekleva Gestalt, Kristina Kočan Šivje, Nevenka Miklič Perne Lisičja vstopnica, Tibor Hrs Pandur Notranje zadeve (vse: Založba Litera); Borut Gombač Popevke, songi in šansoni (Založba Kulturni center Maribor), Ana PepelnikTehno (Založba LUD Šerpa); Lada Žigo Ruleta, Emilios Solomú Dnevnik nezvestobe (Založba Pivec); Kristina Hočevar Naval (Založba ŠKUC); Ana Schnabl Razvezani (Beletrina), Tone Škrjanec Dihaj(Center za slovensko književnost); Primož Čučnik Ti na S (LUD Literatura); Katja Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo: koreopesem duhov, senc, sanj in volkov; Nataša Velikonja Preveč vljudna, Nežka Štruc Nihanja (vse: Književno društvo Hiša poezije – Poetikon); Denis Škofič Seganje (Cankarjeva založba).

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 / V PARKU PRED HOSTLOM PEKARNA

DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA

Projekt Delat grem! bo ob obletnici predstavil širok program vsebin in aktivnosti s katerimi vzpodbujajo in pomagajo mladim do zaposlitve ter strokovnega izobraževanja, za obiskovalce pa pripravljajo tudi delavnico izdelave mila.

Projekt Delat grem! poteka pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor in mladim ponuja sklope različnih usposabljanj, skozi katera udeleženci krepijo različna znanja in kompetence ter tako povečujejo možnosti za svojo zaposljivost. Usposabljanja so tako s področja osebne rasti in asertivnosti, kot tudi zelo praktična usposabljanja, vezana na razvoj idej, ki jih imajo mladi, srečanj s potencialnimi delodajalci ter možnosti opravljanja usposabljanj pri različnih delodajalcih.

V sodelovanju: Delat grem! in MKC Maribor


13.00 – 18.00 / DVORANA GUSTAF

GUDSTAF MARKET

Gudstaf Market je sejemski dogodek, ki se odvija na vsake kvatre. Bistvo dogodka je druženje ob ogledovanju izdelkov razstavljalcev, izmenjava oblačil (spomladansko čiščenje omar je na sporedu), preizkušanje kulinaričnih dobrot in razvajanje ušes ob dobri glasbi. Dobrodelno noto bodo tokrat usmerili na otroke in starše migrantov, ki so ostali v Mariboru.

Vsi, ki bi želeli sodelovati kot razstavljalci, pišite na: gudstaf.market@gmail.com ali pa pokličete na 040 552 305 (Jasna)

V sodelovanju: AGD Gustaf


14.30 / PRED VHODOM V HOSTEL PEKARNA

SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE

Pekarniški mikrofon bodo tokrat dali v pečico iz besed pesniški slamerji iz treh krajev: Maribora, Ptuja in Celja. Pripravili bodo izbor najbolj okusnih pesmi, začinjenih z značilnim nastopom, ki se ga pač mora doživeti v živo. Slam zverine, ki se tudi sicer tedensko sestajajo v Pekarni, bodo v razširjeni sestavi zastopali Anka Vidmar, Metka Zadravec, Matic Ačko, Nina Medved, Petra Kokol in Tom VeberSlamuraje iz Ptuja bodo predstavljali Mišel Ristov, Tomaž Lovrenko, Aljaž Šešo in Blaž ŠešoSljemerčine iz Celja pa Klara Brežnik in Klavdija Košec. Mikrofon bo zanje ogrevala Mojca Pibernik iz Bande ferdamane.

V sodelovanju: Slam zverineSlamuraji, Sljemerčine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda Ferdamana.


15.00 – 21.00 / PRED SUPERNOVO

GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM

Za sproščeno ozračje, dobro glasbo in pozitivno energijo bosta tekom celotnega popoldneva pod okriljem mariborskega Cannabis Social Cluba skrbela DJ-a Tetragrammaton in Husky, ki nas bosta razvajala z izbranim funkom, discom in housom.

V sodelovanju: Cannabis Social Club Maribor


16.00 / MC PEKARNA

LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN

Otroška lutkovna predstava za 3+

V malo mesto prispe cirkus Rdeči slon. Deklica Liza si z dedkom ogleda cirkuško predstavo, v kateri nastopajo kobilica z opico, akrobatka, dvigovalec uteži, klovn s prevelikimi čevlji in lev… Po predstavi deklica Liza v zakulisju sreča žalostnega klovna, ki mu grozi, da bo izgubil službo. Dobrosrčna deklica mu brž priskoči na pomoč...

Avtorica literarne predloge: Stanka Devjak
Igrajo: Lara Zorec, Milan Ljubec, Miroslav Mauko, Suzana Šober, Natalija Juhart, Zdenka Šulin, Dani Rajšp
Zasnova predstave in likovna podoba: Nina Šulin
Avtorja glasbe in izvajalca: Marko Korošec in Andrej Hrvatin
Oblikovanje luči: Gašper Bohinec
Tonski tehnik: Cveto Šulin
Produkcija: Kulturno društvo Delavec Lenart

V sodelovanju: IndiJanez in KD Delavec


16.00 / MISC INFOPEKA

OKROGLA MIZA - ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR

V pogovoru z Marjanom Žnidaričem in Borislavo Vičar bomo pod drobnogled vzeli vrednote NOB, ki so postale temelj nove socialistične države. NOB je temeljil na revolucionarni politiki, ki je v ospredje postavljala mednarodno solidarnost in emancipacijo. Toda kako je ta boj predstavljen danes v medijih, šolah in politiki? Vse večje omalovaževanje uporništva proti zatiralcem pušča pečat tudi na mladih, ki postajamo generacija pokornih in fleksibilnih ljudi. O tem in še marsičem bomo spregovorili na okrogli mizi v ciklu izobraževanja “Naša socialistična Jugoslavija”.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


18.00 / GALERIJA HLADILNICA PEKARNA

KOPF KINO

Vljudno vabljeni na otvoritev likovne razstave ob obletnici Kulturnega centra Pekarna, kjer se bosta z svojimi deli predstavila lokalna ustvarjalca Aleksandra Arsić Alex (štud.likovne umetnosti) in Tomaž Sahernik Sai (prof. likovne umetnosti). Pod naslovom razstave KOPF KINO, lahko razberemo očiten koncept razstave, ki predstavlja različne filme, ki se dogajajo oziroma odvijajo v glavah ljudi. Načeloma pa ni potrebe po dodatnem opisovanju in razlagi pomena del, saj govorijo sama po sebi. Zato naostrite svoje čute in se prepustite.

Več na: https://www.facebook.com/events/166783434017123/

V sodelovanju: Alex Art in Galerija Hladilnica Pekarna


18.00 / PARK PRED MISC INFOPEKA

KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE

Vse večja popularnost kvizov je ekipo MISC INFOPEKA spodbudila, da tudi sami organizirajo izobraževalni kviz o Jugoslaviji (ne zgolj socialistični). Toda ta kviz bo drugačen! Medtem ko marsikateri kvizi spodbujajo znanje, ki naj bi ljudi zgolj zabavalo in sproščalo, si bomo tukaj drznili načenjati teme, ki so relevante in vplivajo na današnjo politično stanje. Da, naslavljali bomo tudi politične teme. In za piko na i se kviz ne bo odvijal v lokalu, kjer bi vam na prefinjen način, pod krinko spodbujanja znanja in zdrave tekmovalnosti, praznili denarnice.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


19.00 / HOSTEL PEKARNA, PREDAVALNICA 2

FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE

Film pripoveduje zgodbo Siegerja, športnega, precej mirnega 15-letnega fantka, ki odkrije ljubezen med poletnimi počitnicami. Sieger se usposablja v novi atletski ekipi za nacionalno prvenstvo, kjer spozna zanimivega in nepredvidljivega Marca. Med fantoma se najprej razvije prijateljstvo, kmalu pa začne Sieger čutiti močnejše čustva do Marca. Kmalu se izkaže, da tudi čustva Marca niso samo prijateljska ...

 Jongens, Nizozemska, barvni, 2014, 78 minut, drama, jezik: nizozemščina, angleščina, podnapisi: angleški

Napovednik filma: https://www.youtube.com/watch?v=Nn8rVEFurBE

V sodelovanju: Maribor skozi rožnata očala, MKC Maribor


19.00 / ODER

KONCERT: DJEMBABE

Djembabe si za osnovo glasbenega ustvarjanja sposodijo tradicionalne zahodnoafriške ritme in jim dodajo ščepec slovanskega temperamenta in slovansko ljudsko izročilo. Dokaj preprosto harmonsko zgradbo tradicionalnih tako slovenskih kot afriških, pa tudi avtorskih skladb zapolnijo bogata zahodnoafriška poliritmija, domiselni aranžmaji in posamezni soli, v katerih je poleg afriških in slovenskih (evropskih) korenin zaznati elemente jazza, klasične glasbe, etno in world glasbe in improvizacije.

Skupina Djembabe je nastala leta 2009, vse članice (6) so iz Maribora, vadijo pa v Pekarni magdalenske mreže.  Članice skupine so: Tina Sovič – tolkala, Karolina Bucka Kustec – tolkala, Petra Hudrap – tolkala, vokal, Tamara Povh – tolkala, klaviature, vokal,  Asja Grauf –  flavta,  Špela Huzjak – violina.

FB stran: https://www.facebook.com/Djembabe-477852292237799
Spletna stran: http://www.djembabe.si/sl/djembabe-vs/
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R3OQo7CrpyE


19.30 / ODER

KONCERT: LIBUROA

Liburoa je mlada 5 članska zasedba, katero združuje želja po ustvarjanju in dobrem žuru. Njihove skladbe so preplet roka, funka in alternativne glasbe, kot glavni štab pa jim služijo prostori KC Pekarne.

Tim Muršak - vokal
Niko Poštrak - kitara
Jure Gračner - kitara
Tin Matuš - bobni
Jaša Pavčič – bas


20.15 / ODER

KONCERT: PIRHALTER

Zasedbo PirhAlter sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki v svojim skladbah združujejo ritme in melodije bluesa, roka in alternativne glasbe. Njihovo ime in glasbeni slog si lahko najlažje razlaga vsak zase, zato izkoristite priložnost, da jih doživite v živo.

Timi Muršak – vokal
Aleš Čerček – solo kitara
Tomaž Muršak – ritem kitara
Martin Petek - bas
Jure Auguštiner – bobni


21.00 / ODER

KONCERT: BLUTWURST

Blutwurst so edinstveni punk-rock trio iz Maribora, ki v prostorih KC Pekarna ustvarja že od leta 1996. V njihovi glasbi se prepletata motiva mesa in krvi, ki nas “v vsakdanjiku obdajata s svojo toplino”.

Bobni: Šečer
Bas: Kdo-pač-pride
Ostalo: ostali


22.00 / ODER

KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)

Post-punk, noise rock trio, ki ga sestavljajo člani zasedb growing rats, thelift in karmakoma, je nastal aprila 2015 in prihaja iz Krškega. V glasbi, ki je energična in na momente celo himnična, mešajo vplive od indie rocka pa vse do 80s hardcorea. Z družno hrupno navezo Ooral Sea so lani izdali mini split album, za katerega sta obe prispevali po tri pesmi. To so bili tudi prvi posnetki Suzi soprano.  V letu in pol odkar so se prvič predstavili publiki, so odigrali vrsto koncertov, med njimi tudi na Češkem in Slovaškem. Za letošnjo pomlad pa je Suzi soprano napovedala izzid albuma.

Enej Mavsar – kitara, vokali
Matic Koritnik - vokali
Uroš Kovač - bobni

Več na: https://www.facebook.com/suzisoprano/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


23.00 / ODER

KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)

V času bedastih telefonov prepametnih ljudi na sceno prihaja/se vrača zasedba polnopravnega rokenrola. Nčodnč izpred 13 let nastanka niso enaki, kot so bili. V tem času so izdali prvenec “Izlet v neznano”, sodelovali na mnogih kompilacijah in špilali na marsikaterem koncertu. Prvotni trije člani so se nadgradili z novo močjo in tako štirje jezdeci postapokalipse jezdijo v novo zgodbo. Izdali so namreč ploščo pristnega hardrockmetala, ki nosi naslov “Children of tomorrow”. Deset surovo polikanih komadov nove plate nosi svojo zgodbo, iz katere se čuti jeza in razočaranje v odsotnosti nove poti. Naslovni komad plošče tako obračunava z znanim pregovorom o Janezku, ki se uči in tudi konča šolanje agresije in nikoli dospele svetle prihodnosti.

Gašper Oražem – gagi: bobni
Miha Ruparčič – rupa: kitara
Zoran Bitorajc – bito: kitara
Sebastijan Vukan – seba: bas

Bandcamp - https://ncodnc.bandcamp.com/
Facebook - https://www.facebook.com/NCODNC-171928460247/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


22.00 / DVORANA GUSTAF

DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

Ekipa Bass Fighters bo do jutranjih ur skrbela za maksimalni odmerek bobnov in basa. V goste prihaja eden najplodnejših aktualnih madžarskih dnb DJ-ev in večkratni nagrajenec naslova “Producent leta” s strani glasbenega portalaDrumandbass.hu – Chris.su. Družbo mu bodo delali lokalni talenti: SpadeTheejayAvehoDominus DiaboliKriptønyte in Lenokaj. Za vizualne poslastice pa bo poskrbel Maj Virant.

Več na: https://www.facebook.com/events/1846911608941357/

V sodelovanju: Bass Fighters in AGD Gustaf


SPREMLJEVALNI PROGRAM

PETEK, 15. 6. ob 18.00 / KLUB MC

LUTKOVNA PREDSTAVA: NETOPIRČEK IN SRAKA

Netopirček je nebogljen netopirski mladič, ki še ne zna leteti. Ko zbere pogum, se zgodi nesreča in pristane pri kradljivi sraki. Ta ga sprejme v svoj dom, vendar mora v zameno šteti nakradeno blago. Bo uspel pobegniti iz gnezda in se vrniti domov? Kako bo premagal strah? Mu bo kdo pri tem pomagal?

Netopirček - Petra Kavaš
Sraka, kača - Andreja Domajnko
Medved, polž, krt - Ramiz Derlić,
Princeska, ribica, vrabček - Nina Tichy Derlić
Režija: Celotna ekipa
Dramaturgija: Celotna ekipa
Scenografija: Nina Šulin
Oblikovalec svetlobe: Gašper Bohinec
Glasbena spremljava: Nejc Kovač
Zasnova lutk: Nina Šulin
Izdelava lutk: Celotna ekipa

Predstava traja 25 minut in je primerna za predšolske otroke in otroke 1. triade OŠ.

V sodelovanju: IndiJanez


PETEK, 15. 6. Ob 20.00 / GALERIJA K18

OTVORITEV RAZSTAVE »ŽIVIMO S TITOM

Razstava bo rezlultat zbiranja fotografij in prispevkov, ki so bili zbrani na fotografskem natečaju »Živimo s Titom?«, ki je potekala v mesecu maju. MISC INFOPEKA je pozvala širšo javnost, da pošljejo fotografije podob Josipa Broza – Tita, ki še vedno stojijo/visijo po domovih, na delovnih mestih, delavnicah, ateljejih, gostilnah ipd. Z razstavo ne želijo gradili kulta osebnosti, temveč prikazati, da zgodovinski revizionizem in brisanje polpretekle zgodovine ne moreta ukrasti kolektivnega spomina. Podpornik razstave je tudi pivovarna Komunajzer. Razstava bo odprta do 15. 7. 2018.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


SOBOTA, 16. 6. ob 11.00 / GALERIJA MEDIANOX

DELAVNICA: ABSTRAKTNICA

V Galeriji Media Nox se bo letošnja galerijska noč začela že dopoldne, ko organiziramo interaktivne učne urice za mlade do 15. leta, na katerih bomo pokukali v svet umetnosti na zabaven in poglobljen način. Skozi opazovanje in analizo razstave Urške Rednak Izrezi/Cut-outs bodo udeleženci razvijali strategije vizualnega razmišljanja, nato bodo to znanje uporabili tudi v praksi, ko se bodo prepustili lastnemu ustvarjanju. Končni izdelek bo abstraktna interpretacija izbranega spomina. Abstraktnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno.

Mentorica: Hana Kovač
Prijave sprejemamo na mailmedia.nox@mkc.si do 15. 06. 2018.

V sodelovanju: Galerija MediaNox


24PekarnaFB.png
 
View Event →
Jazz 'ma mlade 2018 / Day 3
Jun
15
7:00 PM19:00

Jazz 'ma mlade 2018 / Day 3

 
34268684_594687457579434_7490304702299504640_n.jpg
 

PETEK, 15. 6. 2018, GLAVNI ODER

20.00 Koncert učencev Konservatorija za glasbo in balet
Maribor
21.00 KONCERT QUARTZITE
22.30 Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio

SPREMLJEVALNI PROGRAM

19.45 Otvoritev jazz razstave: ALEX MITEV LEBEN: Next
step, slike
19.00 – 24.00 Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu
v Mariboru: 
Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs
(slikarska razstava)
Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of
our Lives (fotografska razstava)
Galerija DLUM: Franscesca Cataldi
(slikarska razstava umetnice iz Rima)
- Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, 
pripadnost in prihodnost (fotografska razstava)
GT22: 20:00 premiera IntimniOder – „Heroj 2.1“, 
razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava “Tako
je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled slovenske
gledališke fotografije”
19.00-24.00 Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

KULINARIKA

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VSGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

O FESTIVALU

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.
V treh petkovih večerih bodo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki vas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VSGT Maribor. 

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

Organizacija: MKC Maribor in GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine. 

Več INFO tukaj

View Event →
Delavnica znakovnega jezika z DGNP Maribor
Jun
14
5:00 PM17:00

Delavnica znakovnega jezika z DGNP Maribor

 
34203662_258253658246753_8213259221337112576_o.jpg
 

Pisarna bo ponovno tematsko obarvana. Ves teden bo prostor dekoriran z elementi iz znakovnega jezika in 14. 6. 2018 bo ob 17. 00 uri na sporedu informativno-izobraževalna DELAVNICA na temo ZNAKOVNEGA JEZIKA. 

Uporabniki društva gluhih in naglušnih Podravje Maribor bodo za vas pripravili program, kjer se boste lahko naučili osnov znakovnega jezika, informirali o poklicu tolmača ter s prve roke izvedeli kaj slišiš, ko ni ničesar slišati.

Predhodno znanje znakovnega jezika ni potrebno, je pa priložnost, da se tega naučite. 

Čez dan vas tudi vabijo na kavo, saj vam bodo to pripravili uporabniki DGNP Maribor ter vas tudi stregli - več info: Pokaži mi besede - v sodelovanju z DGNP Maribor
 

View Event →
Rok prijave: JAZZ KLINIKA PO MERI-IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA
Jun
13
8:00 AM08:00

Rok prijave: JAZZ KLINIKA PO MERI-IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA

Delat grem! vas v sklopu kreativnih in kulturnih industrij vljudno vabi na usposabljanje

IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA – JAZZ KLINIKA PO MERI

Usposabljanje je namenjeno vsem mladim, ki so se na jazz koncertu med soliranjem glasbenikov kdaj čudili in spraševali: Ja, pa kako?; torej kaj in kako to pravzaprav sploh počnejo, zraven pa čutili nemoč in prepričanje, da je nekaj takega rezervirano samo za posebej nadarjene, tehnično nadsposobne posameznike. Na improviziran način bodo usposabljancem omogočili, da bodo ob koncu bolje razumeli, čutili, vedeli, kaj improvizacija v glasbi sploh je.  Na Jazz kliniki bodo udeleženci improvizacijo prenesli kar iz vsakdanjega življenja. Iz želje in pravzaprav nuje, približati  vsebino vsem prisotnim, smo glasbeno izhodišče, oz raven znanja izluščili na najbolj elementarne gradnike glasbe (npr. ton, ritem, interval, preprosta melodija, ritmični vzorci) .. Na njih bo mentor oz. predavatelj pokazal orodja improvizacije, kot so ponavljanje, variiranje, sekvenčenje, ipd.

Delavnico bo vodil vrhunski glasbeni umetnik Igor Bezget, (med drugim) mojster improvizacije, ki je v svoji tridesetletni karieri igral, skladal, aranžiral glasbo preštevilnih stilov (jazz, fusion, rock, pop, elektronska, etno – indijska, afriška, orkestralna,..) hkrati učitelj kitare (glasbena šola Logatec, zasebna glasbena šola B.A.S.E.) in mentor mnogih glasbenih delavnic, v Sloveniji in po svetu in je kot tak odlična izbira za improvizirano vodenje delavnice na temo improvizacije.

Pričetek v četrtek, 14. junija, ob 16. uri, v prostorih GT22, Glavni trg 22, 2000 Maribor. Usposabljanja bodo predvidoma trajala tri termine.

Usposabljanja so namenjena vsem mladim med 15. in 29. letom, ki nimajo statusa zaposlitve.

Usposabljanja so brezplačna!

V JAZZ KLINIKO se lahko/morate prijavite na elektronski naslov: info@delatgrem.si ali na telefonsko številko 051 659 929. Prijave zbirajo do srede 13. 6. 2018.

jazz1 copy.jpg
 
View Event →
Trivia night - Okol' po svetu
Jun
12
8:00 PM20:00

Trivia night - Okol' po svetu

 
33806403_2148637541845448_8815555919912894464_o.jpg
 

Izpitno obdobje je pred vrati, kar pomeni, da boste kaj kmalu primorani spet cele dneve ždeti za kupi knjig. Da pa si pred napornim študij še zadnjič pošteno odpočijete misli, je Trivia night kot nalašč rešitev za to!

Veš, katera je najmanjša država na svetu? Veš, kje se nahajajo Niagarski slapovi? Iz katerega kontinenta izvira paradižnik?

Za en večer boste lahko odmislili študijske skrbi ter se v družbi prijateljev pomerili v poznavanju različnih kontinentov, saj bo tokratna Trivia izvedena na temo: »Okol' po svetu!«

Trivia night bo letos izveden v atriju za kavarno Štuk, kar pomeni, da se bo trivie lahko udeležilo še več ekip kot do sedaj. Ekipe se bodo pomerile v poznavanju svetovne zgodovine, geografije in pa nasploh v splošni razgledanosti. Posebnost tokratne Trivie pa je, da se boste tekmovalci lahko pomerili tudi v poslušanju zvočnih posnetkov iz sveta glasbe in filma, ki predstavljajo posamezne države in kontinente.

Pridružite se v torek 12. junija na Trivia nightu, ter se podajte na popotovanje med različnimi kulturami in kontinenti, ter se opremite z novimi koristnimi informacijami za potovanja, ki vas še čakajo.

Tekmujete v ekipah, ki so lahko sestavljene iz največ 4 članov. Najboljše tri ekipe prejmejo zanimive nagrade. Prijava ekip bo potekala preko spleta in sicer na naslednji povezavi: https://goo.gl/forms/2Lh1UdJNHWG3qQyo1

View Event →
KMŠ Tech: Artificial Intelligence
Jun
12
6:00 PM18:00

KMŠ Tech: Artificial Intelligence

 
33416931_2447585931933663_504555573769928704_o.jpg
 

V torek, 12. junija ob 18.00, bo Klub mariborskih študentov za vas pripravil predavanje o umetni inteligenci (ang. Artificial Intelligence), kjer vam bodo približali to manj poznano in vsekakor iz dneva dan bolj aktualno tematiko.

Umetna inteligenca v sodobnem svetu nastopa kot pogosto prisoten pripomoček in živi skupaj z nami. Kadar iščemo po svetovnem spletu, nam brskalnik prilagodi zadetke, ki so primerni nam, razume naše kretnje in naše naslednje korake, z nami komunicira in nam olajša življenje. Ali pač? Se lahko obrne proti nam, kakor so napovedovali svetovno znani vizionarji Elon Musk, Stephen Hawking in ostali? 

Direktor svetovnega tehnološkega velikana Google, Sundar Pichai, je pred kratkim izjavil:
»Umetna inteligenca je pomembnejša od elektrike in ognja«.

Za vas so povabili vrhunske slovenske strokovnjake s tega področja, ki vam bodo predstavili ozadje delovanja tehnologije, ki bo v prihodnosti preoblikovala svet.

Več o tem bodo povedali sledeči strokovnjaki:

 • dr. Vili Podgorelec: Delovanje tehnologij umetne inteligence.
 • dr. Iztok Fister ml.: Predstavitev praktičnih aplikacij, ki jih ponuja umetna inteligenca.
 • dr. Gregor Štiglic: Delovanje umetne inteligence v zdravstvu.


-Predstavitev inovacij iz podjetja Marand: Napredna računalniška hiša, ki prav tako razvija AI, predvsem na področju healthcare-a.
Hkrati bo predstavljen tudi Medrockweek 2018 – hackaton, ki ga organizira podjetje Marand v namen iskanja novih zaposlenih. Možnost bo tudi postaviti vprašanja o delu, produktih in zaposlitvi.

Sledil bo čas za mreženje, kjer boste imeli priložnost postaviti še dodatna vprašanja.
Dogodek je brezplačen, vendar zaradi omejenega števila mest, prijava nanj velja kot vstopnica.
Prijave: https://goo.gl/forms/2SQXc3MLR0LbpjUP2

View Event →
Naša socialistična Jugoslavija
Jun
12
to Jun 16

Naša socialistična Jugoslavija

 
32512100_799376433598329_542425631858622464_o.jpg
 

Ali mladi resnično poznamo našo socialistično preteklost? 
Ali sploh ločimo med rdečo zvezdo in kljukastim križem? 

Smisel v besedah kot so samoupravljanje, socializem, komunizem itd., ki so povezane z emancipacijskimi projekti, je povsem zbledel, popačili so jih neuspehi, slaba politika in lažniva ideologija, ki maskira druge obstoječe zločinske politike.

Z izobraževalnim ciklom, na katerem bo sodelovalo več govork_cev, želijo mladim in širši javnosti predstaviti socialistično preteklost, ki je ne bodo zamaskirale_i v rožnato, s prikrivanjem njenih neuspehov, a je tudi ne bodo diabolizirale_i in zanemarjale_i njenih dosežkov. 

Na dogodku bodo sodelovale_i govorke_ci in organizacije:

Rastko Močnik - sociolog kulture in komparativist
Branislava Vičar - jezikoslovka in zgodovinarka
Davor Konjikušić - akademski fotograf
Anita Tolić - sociologinja in anglistka, članica Raziskovalnega odbora Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA)
Marko Kržan - sociolog, publicist in politični delavec
Tina Podbevšek - aktivistka Iniciative mestni zbor in Kolektiva Pizda! 

Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
Muzej narodne osvoboditve Maribor
Stopinje mesta

------

I. Torek (12. 6. 2018)
- Tematski sprehod Pozabljena dediščina (Stopinje mesta) / ob 18.00

II. Sreda (13. 6. 2018)
- Rastko Močnik »Razpad Jugoslavije in ponoven vzpon kapitalizma v Sloveniji«, ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

III. Petek (15. 6. 2018) 
- Branislava Vičar »Cankarjevo pojmovanje kulture kot referenčna točka za partizansko kulturno revolucijo« / ob 17.00, Muzej NO Maribor
- Davor Konjikušić »Partizanska fotografija« / ob 18. 30, Muzej NO Maribor
- Razstava fotografij »Živimo s Titom?« / ob 20.00, Galerija K18

IV. Sobota (16. 6. 2018) 
- Voden ogled razstave v Muzeju NO »Ranjeni in bolni - Partizanska saniteta v 4. operativni coni« / ob 10.00, Muzej NO Maribor
- Anita Tolić in Tina Podbevšek »Delavka v socialistični Jugoslaviji« / ob 11.00, Muzej NO Maribor
- Marko Kržan »(Ne)Uspehi samoupravljanja v Jugoslaviji« / ob 12.45, Muzej NO Maribor
- Okrogla miza Združenje borcev za vrednote NOB Maribor / ob 16.00, Pekarna Magdalenske mreže
- Kviz o zgodovini Jugoslavije / ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Razstavo "Živimo s Titom" podpira pivovarna Komunajzer.

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
 Center eksperimentov Maribor - DAN ODPRTIH VRAT
Jun
12
to Jun 13

Center eksperimentov Maribor - DAN ODPRTIH VRAT

 • Evropski kulturni in tehnološki center Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
 
04.jpg
 

Ob zaključku šolskega leta Evropski kulturni in tehnološki center Maribor - Center eksperimentov Maribor organizira dneva odprtih vrat, v torek, 12. 6. 2018 in sredo, 13. 6. 2018, kjer si bodo obiskovalci lahko pod strokovnim vodstvom ogledali stalno zbirko eksperimentov.

V sredo, 13. 6. 2018 ob 17. uri bomo priredili »Pijansko zabavo« - predavanje in delavnico z uporabo specialnega instrumenta za implementacijo gibanja in odzivnosti ob pitju alkohola.

View Event →
STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado
Jun
11
6:00 PM18:00

STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado

 
 

STIK v mesecu juniju v koprodukciji organizirata društvo Legebitra, društvo Parada ponosa in MKC Maribor, tematsko pa bodo srečanja posvečena tematiki paradi ponosa. 
Tokrat bodo v Mariboru izdelovale_i transparente za Parado ponosa 2018. Nekaj materiala prinesejo one_i, več kot dobrodošlo je, da tudi ve_i prinesete kakšne šablone, spreje, predvsem pa ideje. 

Skupina STIK je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem. Je čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja, za STIK mladih LGBT+ oseb, oseb, ki se identificirajo izven normativov, in oseb, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. 


 

View Event →
Rok prijave: Mala šola koncertne fotografije
Jun
11
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mala šola koncertne fotografije

 
MŠfotografiranja copy.jpg
 

Projekt DELAT GREM! vas v sklopu Kreativnih in kulturnih industrij vabi, da se priključite usposabljanjem

MALA ŠOLA KONCERTNE FOTOGRAFIJE!

Na usposabljanjih Mala šola koncertne fotografije se bodo mladi seznanili z osnovnimi koraki digitalne fotografije, ki se jih potrebuje za fotografiranje “v akciji”. Od kompozicijskih osnov do tega, katera oprema je najboljša za uporabo na koncertih; govorili bomo o nastavitvah na fotoaparatu, merjenju svetlobe, trikih za dober motiv, format fotografije ter kako do koncertne akreditacije. Vso teoretično znanje se bo “vnovčilo” na koncertnem dogajanju festivala JAZZ ‘MA MLADE, za katerega akreditacijo boste tudi dobili.

Usposabljanje bo vodil priznani mariborski fotograf Saša Huzjak.

Pričetek v četrtek 14. junija, ob 16. uri, v prostorih MKC Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor.

Usposabljanja so namenjena vsem mladim med 15. in 29. letom, ki nimajo statusa zaposlitve.

Usposabljanja so brezplačna!

V MALO ŠOLO KONCERTNE FOTOGRAFIJE se lahko/morate prijavite na elektronski naslov: info@delatgrem.si ali na telefonsko številko 051 659 929. Prijave zbirajo do ponedeljka 11. 6. 2018.

View Event →
Jazz 'ma mlade 2018 / Day 2
Jun
8
7:00 PM19:00

Jazz 'ma mlade 2018 / Day 2

 
34268684_594687457579434_7490304702299504640_n.jpg
 

PETEK, 8. 6. 2018, GLAVNI ODER:

20.00 Nastop učenk glasbene šole B. A. S. E. 
21.00 KONCERT TRIBUTE TO CANNONBALL & 
COLTRANE
22.30 Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio

SPREMLJEVALNI PROGRAM

09.00 jutranja Jazzyoga z Nežo v Galeriji Media Nox
19.00 Vodeni ogled Židovska ulica in Židovski trg: stavbe, 
ljudje in dogodki (vodi Boris Hajdinjak, Sinagoga)
19.45 Otvoritev jazz razstave: TOMAŽ STRMČNIK, 3x1, 
koncertna fotografija
19.00 – 24.00 Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu
v Mariboru: 
Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs
(slikarska razstava)
Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of
our Lives (fotografska razstava)
Galerija DLUM: Franscesca Cataldi
(slikarska razstava umetnice iz Rima)
- Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, 
pripadnost in prihodnost (fotografska razstava )
GT22: razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava
“Tako je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled
slovenske gledališke fotografije” 
19.00-24.00 Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

KULINARIKA

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VSGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

O FESTIVALU

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.
V treh petkovih večerih bodo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki vas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VSGT Maribor. 

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

Organizacija: MKC Maribor in GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine. 

Več INFO tukaj

View Event →
Dosjeji Ψ: zaključni niz kratkih predavanj
Jun
7
6:00 PM18:00

Dosjeji Ψ: zaključni niz kratkih predavanj

 
33943486_1694327167302667_1596599967110135808_o.jpg
 

Dosjeji Ψ so skupina študentov psihologije iz Društva študentov psihologije Maribor, ki skuša tako presenetljiva odkritja kot tudi najbolj samoumevna prepričanja s področja psihologije predstaviti na kratek, poljuden in znanstveno utemeljen način.

V prihajajočem ciklu predavanj, ki se bo odvijal 7. 6. v Pisarni na Vetrinjski ulici 30, bodo zaključili letošnjo sezono nizov predavanj!

Z vami bodo:
- Mina Vrtovec: Zakaj je moj 'b' rdeč, tvoj pa zelen?
- Ana Lubej: Zakaj se ljudje samopoškodujemo?
- Vita Vuk: Več jezikov, več osebnosti?
- Alja Rozman: Ali je lahko več preveč?

Vabljeni, da z njimi poiščete odgovore na ta vprašanja!

 

View Event →
Umetnost in video igre / Videogames as an art
Jun
7
6:00 PM18:00

Umetnost in video igre / Videogames as an art

 
32882590_802114749991164_6486001233776607232_o.jpg
 

Pekarna Magdalenske mreže te vabi na predavanje o računalniških igrah in umetnosti, v četrtek 7. 6. 2018, ob 18:00 uri v prostore INFOPEKE
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Ali so tudi računalniške igre umetnost? Umetnost navadno razumemo kot nekaj, kar ima estetsko in sporočilno vrednost. Z umetniškim ustvarjanjem izražamo čustva in ideje – kar pomeni, da so lahko tudi računalniške igre umetniška forma. Toda mnogi se s tem ne strinjajo, pa tudi sicer si računalniških iger v muzejih ne moremo ogledati. Namen predavanje je prikazati, zakaj bi morali računalniške igre upoštevati kot umetniško formo in kakšna merila bi morale igre dosegati, da bi jih lahko šteli za umetnost. 

Predavanje bo izvedel EVS prostovoljec Jesús Fernández Santander, ki je študiral umetnost v Granadi.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina projekta odraža izključno stališča avtorja/jev. Nacionalna agencija in Evropska Komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih publikacija vsebujejo.

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
REALIZEM JE REZERVIRAN ZA KLOVNE
Jun
6
8:00 PM20:00

REALIZEM JE REZERVIRAN ZA KLOVNE

 
tom (1).jpg
 

Program Maribor skozi rožnata očala vabi na poetično monodramo Toma Vebra, Realizem je rezerviran za klovne, ki bo v sredo, 6. junija 2018, ob 20:00 uri, v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30, Maribor. 

Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje zajema prostor igre, petja in poezije, se tokrat predstavlja s poetično monodramo osnovano na avtorski poeziji – Realizem je rezerviran za klovne.

V njej se avtor preizprašuje o resnosti našega vsakdanjika, o brezglavem sledenju družbenim zapovedim, ki človeka smešijo, odtujijo od njegovega bistva in postavijo v moderen narobe svet. Dotaknil se bo tudi tem gejevstva in problematike različnih marginalnih skupin.

Po monodrami bo sledil pogovor z avtorjem, ki ga bo vodil Gregor Brdnik.

Vstop prost, vabljeni in vabljene.

View Event →
Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«
Jun
6
10:00 AM10:00

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

 
33802507_804963753039597_2231655154346622976_o.jpg
 

Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2018«, ki bo v sredo, 6. 6. 2018, med 10.00 in 15.00 na Glavnem trgu, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju tema povezovanje v skupnosti. Obiskovalkam_cem »Prostovoljskega mesta« bodo organizacije in prostovoljke_ci skozi osebne pogovore in s pomočjo informacijskega materiala predstavili prostovoljske programe in projekte, aktivnosti ter dosežke v naši lokalni skupnosti.

Vabijo vas, da se skupaj z njimi podate tudi skozi interaktivne socialne igre in se preizkusite ali imate v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljke_ce. Tokrat boste prostovoljsko mesto spoznavale_i na drugačen način. Z obiskom posameznih organizaciji, ki se bodo predstavljale na festivalu, boste prejele_i napotke, ki vam bodo v pomoč pri sestavljanju zgodbe. »Prostovoljsko mesto« ni navadno mesto. Je mesto tkanja različnih zgodb.

“Prostovoljsko mesto” bodo soustvarjale naslednje organizacije:

CSD Maribor, Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab, Materinski dom Maribor
DrogArt in Glas podzemlja
Društvo Center za pomoč mladim-podružnica Maribor
Društvo onkoloških bolnikov, skupina za samopomoč bolnikov z rakom MB
Društvo Salezijanski mladinski center Maribor
Društvo ljubiteljev knjig Ciproš Maribor
Društvo študentov invalidov Slovenije
Društvo študentov psihologije Maribor
Društvo TOTI DCA Maribor, so.p.
Društvo Zaupni telefon Samarijan
EKTC Maribor
Greenpeace Slovenija
OZARA SLOVENIJA, Nacionalno združenje za kakovost življenja
Pekarna Magdalenske mreže Maribor
PIKA.DNEVNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE MARIBOR
Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva
Slovensko društvo HOSPIC, OO MARIBOR
Štajerski bridge klub
Zavod Antona Martina Slomška
Zavod MARS Maribor
Zavod PIP
Zveza prijateljev mladine Maribor

Vabljene_i k soustvarjanju letošnjega »Prostovoljskega mesta!«

*V primeru dežja se dogodek prestavi na petek, 8. 6. 2018, ob isti uri in na isti lokaciji.

Osrednji dogodek bo potekal v sodelovanju in z materialno podporo: Zveza prijateljev mladine Maribor, Salon uporabnih umetnosti, HIŠA! društvo za ljudi in prostore, Zavod za turizem Maribor, Vetrinjski dvor in Narodni dom Maribor.

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
Kako dati in prejemati povratne informacije kot oblikovalec
Jun
5
7:05 PM19:05

Kako dati in prejemati povratne informacije kot oblikovalec

 
33852494_849844955198890_4051776025678315520_o.jpg
 

Oblikovalci so končno dobili sedež med odločevalci. Kakšna je danes naša vloga in kako uspešno navigiramo med željami in potrebami tistih, ki investirajo v produkt, tistih, ki ga razvijajo in tistih, ki ga na koncu uporabljajo. Govorili boste o procesih, ki vplivajo na uspešen razvoj digitalnih produktov, argumentiranju odločitev in predajanju znanja.

Sergej Nejc Goriška poznamo kot digitalnega oblikovalca pri podjetju 3fs. Ljubitelj dobre glasbe, potovanja in dobrih digitalnih izkušenj.

******
Ker so to zadnje urice pred poletno pavzo vas še posebej vljudno vabijo, da se jimpridružite v KID KIBLA. Poleg predavanja in druženja seveda ne bo manjkal že tradicionalni burek.

View Event →
Potopis: 250 km po puščavi
Jun
5
6:00 PM18:00

Potopis: 250 km po puščavi

 
33685712_2450820928276830_8148850976938262528_o.jpg
 

Tokratni potopisni torek v Pisarni bo posebej vroč. Obisk Roberta Kereža, v prostem času strastnega ultratekača, je zagotovo razlog, da ponovno obiščete Pisarno in tam skupaj prebijete peklensko norih 250 kilometrov teka po puščavi. 

Robert se je lani decembra vrnil iz ene najtežjih tekaških preizkušenj na svetu, Marathon des Sables ter sedaj nadaljuje svoj tek, vendar s turnejo predavanj po Sloveniji. 250 kilometrov dolgega teka po puščavi, ki se odvija vsakega aprila v puščavskem predelu južnega Maroka, lani pa je tek premierno potekal tudi v perujski puščavi Nazca, se udeleži blizu tisoč tekačev iz celega sveta. 

Ob ekstremnih temperaturah, slabih razmerah in varčevanjem z vodo se morajo tekači še spopasti s peščenimi viharji ter težkimi nahrbtniki, saj je posebnost prireditve tudi ta, da so tekmovalci ves čas samooskrbni. Marathon des Sables velja za eno najzahtevnejših, a tudi najekskluzivnejših tekaških preizkušenj na svetu in je šestkrat daljši od običajnih maratonov. Poteka v šestih zaporednih etapah in traja sedem dni. 

Je preizkušnja, ki spremeni življenje, zato se mnogi vračajo.

View Event →
Z/mešani festival
Jun
5
to Jun 10

Z/mešani festival

 • Terasa Jazz kluba Satchmo (map)
 • Google Calendar ICS
 
30167643_1658838994198941_8832747010118769605_o.jpg
 

Velika mera dobre (slovenske) glasbe, kanček poezije in komedije ter ščepec izobraževalnih vsebin so glavne sestavine, ki smo jih v KUD Coda zmešali v, hja, prvi (Z)mešani festival. :) Skupaj z mladimi iz KUD Coda bodo medgeneracijsko in kulturno bogat festival soustvarjali družbeno prezrti in neuveljavljeni glasbeniki, kreativci raznolikih kulturnih sfer in uveljavljena imena glasbene scene.

View Event →
Pekarna potopisi: Škotska / Travelogue: Scotland
May
31
8:00 PM20:00

Pekarna potopisi: Škotska / Travelogue: Scotland

 
32472066_798831930319446_7719789185791426560_o (1).jpg
 

Vabljen_a na dogodek PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso) o zgodovinskem, političnem in kulturnem pogledu na škotsko neodvisnost, ki se bo odvijal v četrtek, 31. 5. 2018, ob 20:00 v prostorih INFOPEKE. Potopis bo izvedla Esme Williams, EVS prostovoljka v Pekarni Magdalenske mreže, ki je zadnjih 6 let študirala in delala v Edinburgu in Glasgowu. 

Vstop prost!

PEKARNA POTOPISE pripravljajo EVS prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže.
 

View Event →
Rok prijave: Prostovoljstvo na ART KAMPu
May
31
8:00 AM08:00

Rok prijave: Prostovoljstvo na ART KAMPu

 
32153015_2142480425970237_7852588466482184192_o.jpg
 

Si želiš postati del zgodbe ART KAMPa 2018, zelenega festivala ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti? Postani njihov prostovoljec, prostovoljka!

Art kamp je dnevni program Festivala Lent, ki bo v senčnih naročjih zelenih krošenj Mestnega parka Maribor letos že enajstič zapored proslavljal življenje, cvetenje in svetlobo od 22. do 30. junija 2018. Med 9. in 13. ter 16. in 20. uro nas bo razvajal s kulturo, z umetnostjo, z znanostjo, s športom, z rekreacijo in zabavo. Ustvarjajo v naravi z naravo, iz odpadnih materialov, s srcem in z glavo.

Art kamp je velika družina. V delavnicah in predstavitvah sodeluje okoli  500 mentorjev, sodelavcev in prostovoljcev. Dnevno jih obišče med 3- in 5-tisoč ljudi,  ki v času festivala lahko uživa v 30-ih odrskih prireditvah, 80-ih drugih dogodkih in ustvarja v okrog 300 delavnicah. Skupaj rastejo, cvetijo in se radostijo.

Pri izvedbi programov so jim v veliko pomoč posamezniki, ki se vključujejo s prostovoljskim delom.

Zato vas vabijo, da se na poziv odzovete vsi, ki bi si želeli postati prostovoljec ali prostovoljka na festivalu Art kamp, biti član te velike družine umetnikov, ustvarjalcev, mojstrov, entuziastov, se z njimi in od njih učiti, se izpopolnjevati v veščinah in znanjih, ki vas navdušujejo.

Področja, kjer boste lahko nabirali neprecenljive izkušnje, se med seboj razlikujejo, tako po naravi dela kot po delovnem času. Posameznik bo delal v enem od sklopov, zaželeno ves čas festivala ali vsaj 5 dni. Podrobnejše opise sklopov najdete tukaj.

Pred pričetkom prostovoljskega dela vas vabijo na izobraževanje za prostovoljce, ki bo potekalo 2. junija med 10. in 13. uro v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor). Udeležili pa se boste tudi praktičnih priprav na prostovoljsko delo v enem izmed vikendov Poletnega Art kampa, 9. ali 16. junija, v Mestnem parku Maribor. Udeležba na izobraževanju in enem izmed terminov praktičnih priprav je obvezna, saj se boste na tak način spoznali in uskladili pričakovanja za skupno sodelovanje.

Pred pričetkom festivala boste sklenili dogovor o prostovoljskem delu, po zaključku pa boste prejeli potrdilo o prostovoljskem delu na festivalu Art kamp, kar je za mnoge odlična delovna referenca. Potnih stroškov vam, žal, ne bodo mogli povrniti, prav tako boste morali sami poskrbeti za prenočišče, če ste od drugod. Pogoj za opravljanje prostovoljskega dela v Art kampu/Poletnem Art kampu je starost vsaj 18 let.

Prijavite se lahko do četrtka, 31. maja 2018, s prijavnico, ki jo najdete na tej povezavi.

Za vsa morebitna vprašanja in informacije so vam na voljo. Kontaktirate lahko koordinatorko prostovoljcev in prostovoljk, Tanjo Veber, na telefonski številki 031 257 508 ali elektronskem naslovu tanja.veber@gmail.com, vsak delovni dan med 16. in 20. uro ter kadarkoli med vikendi.

View Event →
Projekcija filma: Bomži - cestni otroci v Makajevki
May
30
8:00 PM20:00

Projekcija filma: Bomži - cestni otroci v Makajevki

 
32714425_918292721666043_501356914056101888_n.jpg
 

BOMŽI – CESTNI OTROCI V MAKEJEVKI (Bomzhi - Street Children in Makeevka) / Andrej Naterer / Slovenija / 93′

Film je posnet po knjižni predlogi znanstvene monografije z istim naslovom in ima format antropološkega dokumentarnega filma. Material za dokumentarni film Bomži, cestni otroci v Makejevki, je bil zbran med antropološkim terenskim delom Andreja Natererja med leti 2000 in 2012. Film ima štiri poglavja, od katerih se vsako ukvarja s posebnim aspektom življenja otrok na cesti.

Film je bil premierno prikazan novembra 2012 v mariborskem kinu Udarnik, ko si ga je ogledalo približno 300 obiskovalcev. V petih letih je bil prikazan na več mariborskih in slovenskih lokacijah, kot tudi na festivalu Kinofest v New Yorku (2013). Na dan projekcije v IntimnemKinu bo premierno distribuiran preko kanala YouTube in tako dosegel največje možno občinstvo.

Andrej Naterer je zaposlen kot docent na Oddelku za sociologijo, Filozofske fakultete, Univerze v Mariboru. Primarno znanstveno raziskovalno polje, s katerim se ukvarja, je vezano na mlade, še posebej v povezavi z rizičnimi življenjskimi stili in socialno marginalizacijo.

Po projekciji sledi krajši pogovor z Andrejem Natererjem, pogovor vodi Tanja Cvitko.

Režija, scenarij-Andrej Naterer
Tehnična obdelava-Andrej Naterer, Andraž Fištravec
Jezik: Ruščina, slovenski podnapisi
full HD

So-gostitelj dogodka: https://www.facebook.com/bomzhi/

Vstop prost.

View Event →
Bodi kreativen in inovativen
May
30
5:00 PM17:00

Bodi kreativen in inovativen

 
51195c19659479.562de203ee6d1.jpg
 
 • Kdaj: sreda, 30. maj 2018, ob 17:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Podreccina dvorana
 • Izvajalec:  Izvajalec bo znan naknadno.

Karierni center UM v sodelovanju s Študentskim svetom UM organizira delavnico na temo kreativnosti in inovativnosti.

Okvirne vsebine delavnice:

 • predstavitev in razlaga pojmov kreativnosti in inovativnosti,
 • pomen kreativnosti in inovativnosti,
 • faktorji, ki vplivajo na nivo kreativnosti in inovativnosti  pri posamezniku in v organizaciji,
 • načini za razvoj, izboljšanje ter uporabo kreativnosti pri delovnih nalogah.

Prijava na: https://kc.um.si/dogodki/bodi-kreativen-in-inovativen

View Event →
Socialna omrežja kot komunikacijsko in prodajno orožje
May
30
4:00 PM16:00

Socialna omrežja kot komunikacijsko in prodajno orožje

 
51195c19659479.562de203ee6d1.jpg
 
 • Kdaj: sreda, 30. maj 2018, ob 16:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Ekonomsko-poslovna fakulteta, Razlagova 14, 2000 Maribor, predavalnica PC
 • Izvajalec: Monika Horvat in Grega Gostinčar, KUKA kreativno-unikatna komunikacijska agencija, Monika Horvat s.p.
 • Univerza/fakulteta: Ekonomsko-poslovna fakulteta

Karierni center Univerze v Mariboru v sodelovanju s Študenskim svetom Ekonomsko-poslovne fakultete UM in Kariernim centrom Ekonomsko-poslovne fakultete UM organizira delavnico Socialna omrežja kot komunikacijsko in prodajno orožje.

Vsebina delavnice:

 1. Zakaj socialna omrežja uporabiti kot komunikacijsko in prodajno orodje?
 2. Triki za največjo učinkovitost na socialnih omrežjih.
 3. Strategije upravljanja Facebook strani (pridobivanje in ohranjanje všečkov, gradnja zaupanja, kakovostna vsebina...).
 4. Ključne napake, ki se jim je potrebno izogniti pri upravljanju socialnih omrežij.

Prijava na: https://kc.um.si/dogodki/socialna-omrezja-kot-komunikacijsko-in-prodajno-orozje

View Event →
Študentska konferenca: Sodobni trg dela in mi na njem!
May
30
8:00 AM08:00

Študentska konferenca: Sodobni trg dela in mi na njem!

 
30072789_2087459131296623_2546117853675287152_o.jpg
 

'Uči se, pa boš daleč prišel' smo poslušali kot otroci, a kaj kmalu ugotovili, da je rek vse manj aktualen. Četudi imamo v žepu diplomo, ne pomeni, da nas služba čaka za vogalom oziroma da smo bolj zaposljivi. Časi so se zamenjali, delovni trg pa posodobil. Ni več dovolj, da pridobivamo dobre ocene, pomembna postajajo tudi neformalna znanja. 

Zaradi zgoraj naštetih razlogov ekipa ŠOUM organizira celodnevno študentsko konferenco! 

Kot udeleženec/ka študentske konference boš imel/a priložnost sodelovati na delavnicah mehkih veščin, ki bodo nedvomno pripomogle k tvoji zaposljivosti. Lahko boš prisluhnil/a predavanjem iz »realnega življenja«, saj se nam bodo pridružili Božo Emeršič, dolgoletni predsednik uprave Grawe, ki nam bo predstavil kako se uspešno vključiti na trg dela po končanem študiji in ekipa Pokica, katera nam bo predstavila njihovo pot in kako uspeti na trgu s svojo idejo. 

Prav tako pa boš svoje znanje in poglede na svet lahko delil tudi ti! Z udeležbo na konferenci ti ponujamo možnost, da se udeležil dveh aktualnih okroglih miz. Prva izmed teh bo okrogla miza, ki se bo dotaknila aktualne teme kriptovalut, njihove prihodnosti ter prihodnosti klasičnega podjetništva. Z nami bosta svoje izkušnje delila tudi Peter Merc (soustanovitelj Lemur Legal) in dr. prava Luka M. Tomažič

---------------------------------------------------------------------------------
KDAJ: 30.5.2018

KJE: VETRINJSKI DVOR, MARIBOR

ZAKAJ? Da pridobiš neformlano znanje, znanje iz resničnega življenja in (morda prvo) izkušnjo z zaposlitvenim razgovorom z delodajalcem! 

-----------------------------------------------------------------------------------
Okviren potek konference: 

Predavanje 1: Nevro-linguistično programiranje (Gaber Marlot) 

Delavnice mehkih veščin: Preboj kreativnosti / Od poklica do prihodnosti (v izvedbi Socialne akademije) 

Daljši odmor in zaposlitveni razgovori

Predavanje 2: Kako vstopiti na trg dela po končanem študiju? (Božo Emeršič – dolgoletni predsednik uprave Grawe) / Uspešna zgodba mladega podjetnika: Pokica

Okrogle mize: Kaj hočete od nas? (predstavnik študentov, Zavod za zaposlovanje) / Ali so kriptovalute res edina prihodnost? (dr. Luka M. Tomažič, Peter Merc)

Skozi ves dan pa bo na samo konferenci prisoten tudi Karierni center Univerze v Mariboru, ki ti bo z veseljem priskočil na pomoč, pri tvoji karierni poti! 

Prijave potekajo na: http://www.tutorsoum.si/#zanimivitecaji

 

View Event →
Predvolilno soočenje mladih kandidatov strank
May
29
4:30 PM16:30

Predvolilno soočenje mladih kandidatov strank

33367595_807039579501336_1686044331791613952_n.jpg

Zgolj še eno predvolilno soočenje? NE, tokratno soočenje bo drugačno! Mladi Mariborčani (Mestni Mladinski Svet Maribor) so se odločili prirediti dogodek, kjer za razliko od soočenj, ki jih spremljamo po televiziji, v ospredju ne bodo samo predsedniki strank in splošne tematike.

Govorili bodo z mladimi o mladih!
Povabili so namreč mlade kandidate (oziroma najmlajše kandidate strank), ki jih bodo soočili z različnimi tematikami, večinoma vezanimi na prihodnost mladine (zaposlovanje, stanovanjska problematika, beg možganov, izobraževanje, socialna politika in podobno).

Mladim želijo tako približati te teme, jim dati priložnost spoznati program različnih strank in tudi njihove vrstnike - mlade kandidate za poslance Državnega zbora.

Verjamejo, da se bodo mladi tako tudi lažje odločili za odhod na volišča in oddali svoj glas. Mlade bodo k temu vzpodbujali tudi preko slogana #idivolit

Dogodek bo potekal v dvorani rektorata Univerze v Mariboru, na Slomškovem trgu.

View Event →
Komuniciraj učinkovito!
May
28
5:00 PM17:00

Komuniciraj učinkovito!

 
51195c19659479.562de203ee6d1.jpg
 
 • Kdaj: ponedeljek, 28. maj 2018, ob 17:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Podreccina dvorana
 • Izvajalec: Izvajalec bo znan naknadno.

Karierni center UM v sodelovanju s Študentskim svetom UM organizira delavnico na temo učinkovite komunikacije.

Okvirne vsebine delavnice:

 • spoznavanje veščin učinkovitega sporazumevanja,
 • jasno izražanje misli – v pisni in ustni obliki,
 • dobro poslušanje sogovornikov in pravilna interpretacija sporočil,
 • vljudnost,
 • sporočanje in sprejemanje neprijetnih sporočil.

Prijava na: https://kc.um.si/dogodki/komuniciraj-ucinkovito

View Event →
Filmski teden Evrope v Mariboru, brezplačni projekciji
May
24
7:00 PM19:00

Filmski teden Evrope v Mariboru, brezplačni projekciji

 
30742667_10156410944532716_3156497742163869696_o.jpg
 

V Mariboru (GT22) si bomo letos v okviru FTE 2018 ogledali 2 filma:

 •  MUSTANG (24. maj ob 19.00)
 •  SAFARI (24. maj ob 21.00)

Za projekcijo se prijavite na: info@gt22.si.

MUSTANG (24. maj ob 19.00)
Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijoproti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.
- Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.
https://www.youtube.com/watch?v=SoruQ_BCwFo

SAFARI (24. maj ob 21.00)
V divjih prostranstvih Afrike, kjer domujejo antilope, zebre, žirafe in druge živali, lovski turisti iz Avstrije in Nemčije preživljajo počitnice. Vozijo se skozi pokrajino, ležijo v preži in zalezujejo svoj plen. Potem ustrelijo, jočejo od razburjenja in pozirajo pred mrtvimi živalmi.
- Ulrich Seidl, neprizanesljivi raziskovalec najmračnejših kotičkov človeške duše, svoj objektiv tokrat uperi v evropske lovske turiste v Afriki. Safari je "počitniški film o ubijanju, film o človeški naravi".
https://www.youtube.com/watch?v=fItS7SnZ6iM

OZADJE FILMSKEGA TEDNA EVROPE:
V okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope bodo od 9. do 27. maja 2018 po Sloveniji potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. Zvrstilo se bo 39 brezplačnih projekcij, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije.

Več: www.europedirect.si/filmski-teden

View Event →
Loop Groove aka Vedre urice zank
May
24
6:00 PM18:00

Loop Groove aka Vedre urice zank

 
32457479_2145405689011044_8336060475292778496_n.jpg
 

Loop Groove aka Vedre urice zank je druženje vseh zainteresiranih, ki v pletenju, kvačkanju ali obojem najdete zadovoljstvo, pa bi to želeli ali želele početi v družbi. 

Zavod MARS Maribor vas za pokušino vabi v Marsovo izbo, v Vetrinjski dvor, v četrtek, 24. maja 2018, med 18. in 20. uro.

Namen srečanj, ki bodo od septembra 2018 naprej potekala vsak zadnji četrtek v mesecu, je
. ustvarjanje skupnosti, mreže posameznikov in posameznic, ki nas povezuje ljubezen do ročnih del,
. izmenjava izkušenj in znanj,
. spodbujanje ohranjanja izročila ročnih spretnosti,
. izdelovanje vsakovrstnih, svojstvenih in raznolikih, oblačil, obutve, modnih dodatkov, igrač, uporabnih ter dekorativnih izdelkov za bivanjske prostore ipd.,
. skupinsko ustvarjanje večjih kosov za ljubke intervencije v urbanem prostoru,
. podajanje informacij o materialih in na ta način omogočanje posameznikom, da postanemo ozaveščeni in boljši potrošniki, 
. izpostavljanje pomena recikliranja,
. recikliranje plastičnih vrečk, starega tekstila, vrvi ipd.,
. vključevanje v svetovne in lokalne dobrodelne projekte (npr. Projekt hobotnica – kvačkanje izdelkov za nedonošenčke),
. snovanje lastnih dobrodelnih akcij in projektov,
. povezovanje in sodelovanje z drugimi organizacijami,
. kvalitetno preživljanje prostega časa,
. medgeneracijsko povezovanje,
. in še MARSikaj.

Druženja bosta vodili Nina Logar, tekstilna inženirka, in Staša Grilc, profesorica filozofije in sociologije. Vstop je prost. Materiale in orodja si zagotovi vsak sam, za večje projekte v prihodnosti pa bomo skupaj nagovarjali možne donatorje.

(Fotografija v dogodku sposojena iz weart.co.)

View Event →