Nagradni natečaj portala mladihazarder.si
Jun
22
to Nov 5

Nagradni natečaj portala mladihazarder.si

 
 

V okviru projekta "Ne zakockaj svoje prihodnosti" in programa brezplačne pomoči mladim s težavami, ki so posledica iger na srečo, te spletni portal za mlade www.mladihazarder.si  in Zavod Etnika vabita, da se prijaviš na:

NAGRADNI NATEČAJ za najboljši video, esej, fotografijo
 
Namen natečaja
Osnovni namen natečaja je povečati ozaveščenost mladih o tveganjih, ki jih prinaša igranje na srečo in o možnih negativnih posledicah, ko igranje uide izpod nadzora. Z natečajem želimo aktivirati mlade, ki gojijo ljubezen do umetnosti in jim ponuditi priložnost, da s kreativnim avtorskim prispevkom pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in celotne slovenske javnosti o tej problematiki.
 
Kdo se lahko prijavi?  
Prijavijo se lahko mladi v starosti od 15 do 29 let.    

Kategorije:

VIDEO: poljubna tema
Čeprav so za mladoletnike igre na srečo prepovedane, mladi nekatere lažje dostopne igre kljub temu igrajo. Predvsem velja to za športne stave, saj je ponekod stavne listke možno vplačevati brez preverjanja starosti.  Scenarij je lahko čista fikcija, lahko pa se odločite tudi za kratek dokumentarec itd. 
Dolžina filma ne sme presegati dveh (2) minut.

Filmske zvrsti: Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film, ...
Tehnične zahteve: filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi napravami, s katerimi je dandanes moč snemati video. To so lahko vse vrste kamer, fotoaparatov ali mobilnih telefonov.  Visoka tehnična kakovost filmov je seveda dobrodošla, vendar pa bodo v pri ocenjevanju vaših izdelkov najvišje ocene dobile predvsem najboljše ideje. Video posnetke nam pošljite preko platform Wetransfer, Wesendit, preko Dropboxa ali s pomočjo drugih platform za pošiljanje datotek večjega formata.

ESEJ O IGRAH NA SREČO:
Možnosti in tem za pisanje je na voljo precej. Zasvojenost s hazardom ima lahko številne negativne posledice tako za igralca kot tudi za njegove bližnje in prijatelje. Pri tej bolezenski motnji lahko igralec v eni sami noči zapravi velikansko premoženje, npr. avto ali hišo, česar pri drugih zasvojenostih ne vidimo. Razmislite o tem, kaj bi lahko storila država, da bi bilo tovrstne zasvojenosti med mladimi čim manj. Imate na vaši šoli delavnice, ki ozaveščajo o tveganjih pri igrah na srečo? Zakaj se mladoletnikom dopušča, da vplačujejo športne stave na nekaterih vplačilnih mestih kot so bencinske črpalke, trafike, pošte in gostinski lokali?  Razmislite o tem, zakaj se zasvojenosti s hazardom drži tako huda stigma, da zasvojenci svoje težave skrivajo pred vsemi, tudi pred svojimi najbližjimi.
Zakaj mladi tako radi igrajo igre na srečo in kakšni so njihovi motivi?  Imaš prijatelja, ki hazardira in se ti zdi, da se ti vse bolj in bolj odmika?

FOTOGRAFIJA:
Skušajte biti kreativni in originalni. Če položitej tri karte na nekaj bankovcev, to ni tako zelo originalno. Lahko ste tudi duhoviti in poučni. Razmišljajte o tem in razvijajte idejo, počitnice so dolge!

Kategorije in višina nagrad :

V vsaki kategoriji bomo podelili po eno praktično nagrado. Dobil jo bo izdelek, ki ga bo med vsemi prispelimi avtorskimi deli v njegovi kategoriji komisija ocenila za najboljšega.

Nagrada za najboljši video:  Charge 3 JBL prenosni zvočnik
Nagrada za najboljši esej: knjiga enega od nobelovcev po lastnem izboru
Nagrada za naj fotografijo:  pomnilniška kartica 32 GB
 
Pravice:

Organizator natečaja Zavod Etnika ima pravico vse nagrajene izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati za potrebe ozaveščanja. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje izdelke.
 
Rok za prijavo: 
Nagradni natečaj se zaključi v ponedeljek, 5. novembra 2018. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali izdelek z vašim avtorskim delom. Hkrati boste morali poslati še prijavo oz. spremni e-mail  na naslov: zavod.etnika@gmail.com, v katerem boste navedli vaše osnovne kontaktne podatke (ime in priimek, kraj bivanja, email naslov) ter s katerim avtorskim delom sodelujete na natečaju. V primeru pošiljanja fotografije, zgodbe ali pesmi bo dovolj, če vašo prijavo in izdelek pošljete le po e-pošti. 
 
Razglasitev nagrajencev
Predstavitev avtorskih izdelkov in razglasitev nagrajencev bo v nekaj dneh po končanem natečaju.
 
Dodatne informacije:
E-pošta:  zavod.etnika@gmail.com,    tel. 040 632 232
Spletna stran projekta:  www.mladihazarder.si
Twitter: @mladihazarder
FB: https://www.facebook.com/NeZakockajSvojePrihodnosti/
You Tube: https://goo.gl/1DVsy9  (s posnetki dosedanjih nagrajenih video izdelkov)
 
Izvajalec natečaja:
Zavod Etnika, Dravska 8, 2000 Maribor

 
Projekt podpira Mestna občina Maribor.
"Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS" .

View Event →

(ne)moč odnosa
Oct
17
7:00 PM19:00

(ne)moč odnosa

Salezijanski mladinski center Maribor vas v sredo, 17. oktobra ob 19.00 uri vabi v Don Boskov center Maribor na tematski večer "(ne)moč odnosa".

Gost večera bo teolog, pedagog in psiholog dr. Stanko Gerjolj, ki vam bo spregovoril o značaju in kako se ta kaže v medosebnih odnosih.

image.png
 
View Event →
Delavnica: DRUŽBENO PODJETNIŠTVO
Oct
10
4:00 PM16:00

Delavnica: DRUŽBENO PODJETNIŠTVO

Fundacija Prizma in Mestna občina Maribor (NewGenerationSkills partnerstvo) vas v sodelovanju s projektom Social(i) Makers vabi na DELAVNICO NA TEMO DRUŽBENO PODJETNIŠTVO / Podjetništvo za družbeno dobro, 10. 10. 2018, 16.00 – 19.00, Tkalka, Tkalski prehod 4, 2000 Maribor. 

Z namenom krepitve potencialov posameznikov, iniciativ in skupnosti za razmah socialne ekonomije bodo v FEJS(T)SPEJS-u v sodelovanju z Akademijo družbenih inovacij izvedli delavnico, na kateri boste pridobili osnovno znanje o temeljih družbenega inoviranja, socialne ekonomije in socialnega podjetništva, različnih modelih socialnih podjetij, vodili vas bodo skozi osnovne korake za ustanovitev socialnega podjetja ter vas seznanili s primeri iz prakse. 

Z vami bodo izkušeni predavatelji, ki se že vrsto let ukvarjajo z družbenim podjetništvom in podjetništvom nasploh ter raziskovanjem in razvojem alternativnih družbenih in gospodarskih praks. 

Delavnica je brezplačna; organizatorji bodo poskrbeli tudi za osvežitev. 

Na delavnico se lahko prijavite do vključno 8. oktobra 2018 oz. do zapolnitve prostih mest. Prijavnica se nahaja na spodnji povezavi:

https://docs.google.com/forms/d/1upTcLevikvwVxvQ5zEn3nWZ71CaQhzSGijlCcmwk56Q/edit


 PROGRAM DELAVNICE:  

 • Predstavitev ključnih elementov projekta Social (i) Makers, Družbeni inovatorji, ki poteka v okviru programa Interreg Srednja Evropa, zlasti Akademije družbenih inovacij in Fejs(t)Spejsa – Družbeno inovacijskega laboratorija za mlade in program prihajajočih dogodkov

 • Natalija Žunko in Aljaž Brodnjak iz Fundacije Prizma vam bosta osvetlila družbeno inoviranje, socialno ekonomijo in socialno podjetništvo.

 • Mateja Karničnik iz Fundacije Prizma vas bo vodila skozi pripravljalne faze zagona socialnega podjetja, ki vključujejo razvoj ideje, razvoj poslovnega modela in tržni preizkus.

 • Mag. Vida Perko iz Academie vas bo seznanila s praktičnimi koraki pri ustanovitvi socialnega podjetja.

 • Spoznali boste primere iz prakse / socialna podjetja iz slovenskega in mednarodnega okolja.

View Event →
Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade
Oct
10
7:30 AM07:30

Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade

 • Karierni center Univerze v Mariboru (map)
 • Google Calendar ICS

POZOR! POZOR! POZOR!

Inštitut IRDO skupaj s partnerji, Univerzo v Mariboru in Štajersko gospodarsko zbornico letos prvič izvaja projekt Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade. Projekt sofinancirata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Vljudno te vabijo, da postaneš del nove zgodbe.

Kako?

Prijavi se v 3 – dnevno usposabljanje učinkovitega vodenja, trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Med usposabljanjem boš imel/-a možnost sodelovanja z odličnimi mariborskimi podjetji, na koncu usposabljanja pa boš pridobil/-a certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj in nove ideje, kako pridobljeno znanje čim koristneje uporabiti. Program usposabljanja se nahaja v prilogi pod besedilom.

Kdaj?

Usposabljanje v obliki seminarjev in delavnic bo potekalo tri petke, 12.10., 19.10. in 9.11. od 9. do 15. ure, zaključna prireditev s podelitvijo certifikatov bo v petek, 16.11. od 9. do 11. ure. Potem pa vam 23.11. od 9. do 15. ure samo še približajo, kako pridobljeni certifikat praktično uporabiti pri iskanju zaposlitve oziroma pri delodajalcih.

Kje?

Karierni center Univerze v Mariboru, Mansarda jug, Slomškov trg 15, Maribor.

Koliko?

Usposabljanje je za vse mlade med 15. in 29. letom brezplačno. Prijavnica se nahaja spodaj. Za več informacij pokliči Anito (031 344 883) in Martino (051 365 443). Prijave sprejemajo do srede, 10.10.2018 na e-naslov: info@irdo.si!


View Event →
Rok za predloge: COM'ON MARIBOR #bodizravn
Oct
9
1:00 AM01:00

Rok za predloge: COM'ON MARIBOR #bodizravn

42573065_2114442278574759_742097308534964224_o.png

COM'ON MARIBOR VABI K SODELOVANJU

Kampanja "Bodi zrav'n!", vabi mlade, da predlagajo svoje ideje za izboljšanje mesta Maribor, in izglasujejo najboljše predloge, ki bodo dobile do 1000 € podpore za izvedbo.

MKC Maribor pričenja z izvedbo projekta COM'ON Maribor, ki bo skozi poskusno uvedbo participatornega proračuna za mlade le-tem ponudil možnost soustvarjati in soodločati o tem, kakšne in katere vsebine se bodo v prihodnjem letu finančno podprle na področju mladine.

S partnerskimi mesti razvijamo metodo dela z mladimi v urbanem okolju, kjer mlade spodbujamo in jih hkrati učimo prepoznavati in artikulirati izzive lokalnega okolja in njihove lastne izzive. Prek projektnega terenskega dela in delavnic jim skupamo pokazati, kako poiskati rešitve za te izzive.

Tako želimo doseči, da bi bili mladi tesneje vpeti v sprejemanje odločitev na lokalni ravni, tudi kar zadeva porabo javnih sredstev. Konkretno v Mariboru se osredotočamo na sodelovanje mladih pri izvajanju participativnega proračuna, ki smo ga v mestu poskusno že uvedli. Želimo doseči, da bodo mladi znali uporabiti mehanizme, ki so jim na voljo za to, da lahko vplivajo na lastno okolje. Da torej, če imajo ideje, znajo te ustrezno artikulirati in jih tako lažje uresničiti.

V sklopu projekta se bo med najboljše predloge razdelilo sofinanciranje v skupni vrednosti 8.000€, zmagovalne ideje pa bodo ob strokovni komisiji z glasovanjem pomagali izbrati - mladi.

Svoj predlog lahko oddaš na spletni strani COM’ON MARIBOR.

Projekt se je pričel izvajati avgusta 2017 in bo trajal do julija 2019, vanj pa se vključujejo mladi in mladinski delavci iz mreže mest, ki so ali še bodo nosila naziv Evropska prestolnica mladih.

View Event →
9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo
Oct
5
6:00 PM18:00

9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

 
37530103_2252515961457605_6817658157402161152_o.jpg
 

Tradicionalni tek po stopnicah na Kalvarijo. Brezplačni dogodek, kjer ni toliko važen rezultat, šteje že udeležba.
454 stopnic vodi na grič na severni strani Maribora, predstavljajo pa vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom.

Dogodek je brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne, prijavite se lahko uro pred startom samega teka na licu mesta na prijavni službi. Tekači startajo eden za drugim z nekajsekundim razmikom. Sistem "prvi prijavljeni - prvi teče".

Pa prijetno treniranje :)

View Event →
Teden duševnega zdravja z MKC Maribor
Oct
5
to Oct 11

Teden duševnega zdravja z MKC Maribor

V sklopu tedna duševnega zdravja (5. - 11. oktober) MKC Maribor vabi na ogled filma The Danish girl in na Živo knjižnico Maribor.

59483f71-305e-4bc6-8a62-14977f5cc36e.jpg
 

V sodelovanju z Mariboxom v okviru Kako si? Maribor, za Vas pripravljajo ogled filma The Danish Girl, z novimi informacijami in s kokicami v rokah. Projekciji bo sledil strokovni komentar in pogovor, ki ga bo vodila Lea Aymard, snemalka in trans aktivistka, rojena v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka.

0bb9f861-d878-478d-89d4-67d8b5f8c5f1.jpg
 

Ker v okviru letošnjega Kako si? Maribor, nikakor ne moremo spregledati zakladnice znanja, ki jo na temo spola in spolnosti premorejo soljudje vas, v sodelovanju z Živo knjižnico Maribor MKC Maribor vabi na popoldan prežet z izjemnimi zgodbami "živih knjig", ki se skrivajo v posameznikih. Pridite in si izposodite, izkušnjo ali dve.

View Event →
Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec
Sep
30
8:00 AM08:00

Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec

Si star/a med 15 in 29 let? Te zanima položaj mladih v Mestni občini Maribor? Bi se rad/a preizkusil/a pri delu novinarja?

Zavod za raziskave in razvoj BIT je oblikoval projekt Mladi mestni poročevalci, v okviru katerega bodo usposobili 10 mladih, ki bodo pripravljali novinarske prispevke o mladih za mlade. S projektom želijo prispevati k dvigu ravni interesa mladih za sooblikovanje javnih politik, še posebej tistih, ki se v največji meri dotikajo ravno njih samih. Gre za vsebine, ki jih lahko poimenujemo »prihodnost mladih v MOM«, saj obsegajo področja zaposlovanja, izobraževanja, stanovanjske problematike, participacije mladih in zagotavljanja socialne vključenosti mladih z manj priložnostmi. 

Postani mladi mestni poročevalec

Udeležencem bodo omogočili izobraževanje, v okviru katerega se bodo seznanili s prioritetami Lokalnega programa mladih v MOM, seveda pa bodo deležni usposabljanja s področja novinarskega dela. Po izobraževanju bodo imeli udeleženci priložnost svoje kompetence nadgrajevati pod mentorstvom novinarjev spletnega medija Mariborinfo.com, kjer bodo njihovi prispevki tudi objavljeni. V program bo vključenih 10 mladih. Dobrodošli so tudi vsi tisti, ki ne prihajajo iz MO Maribor, pa se vendar v Mariboru nahajajo zaradi šolskih/študijskih obveznosti. 

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor (Urad za kulturo in mladino).

Prijava je možna preko obrazca v članku https://mariborinfo.com/novica/lokalno/priloznost-postani-mladi-mestni-porocevalec/180273 oziroma na telefonsko številko 031 237 952.

View Event →
Retorika za pravnike
Sep
28
11:00 AM11:00

Retorika za pravnike

Kdaj: petek, 28. september 2018, ob 11:00

 • Traja: 90 min

 • Kje: Pravna fakulteta UM, Mladinska ulica 9, 2000 Maribor, predavalnica Auditorium Maximum

 • Izvajalec: Ana Aleksandra Zupančič, magistrica govora

 • Univerza/fakulteta: Pravna fakulteta

Karierni center UM v sodelovanju s Pravno fakulteto UM v sklopu uvajalnega tedna za bruce organizira delavnico na temo Retorika za pravnike.

Na delavnici se boste posvetili okoliščinam, v katerih se lahko znajde vsak pravnik – odvetnik. Spoznali boste kako: 

- se spontano obnašati na sodišču, v javnosti, na poslovnih sestankih, srečanjih, konferencah in kongresih,
- spoznati uporabnost retorike kot veščine prepričevanja v praksi,
- odkriti moč izrečene besede in moč drugih sporočil,
- osvojiti orožja v bojevanju za pozornost poslušalcev in jih ves čas držati v napetosti,
- prepoznati svoj lastni, izvirni govorni slog,
- najti v sebi voljo do govorjenja in nastopanja,
- obvladovati tremo in druge težave pri izpostavitvah oziroma javnem govorjenju in nastopanju,
- govoriti jasno, razločno, čisto, prijetno, s poudarki, z naravno govorico telesa, vključevanjem humorja in izločanjem mašil,
- ustvariti prijeten in verodostojen prvi vtis z izborom pravih besed v pravem trenutku,
- dobro odgovarjati na neprijetna, nepričakovana in vsaka druga vprašanja na sodišču ali drugje,
- se izuriti v iznajdljivosti, veščini premisleka in se pravilno odzivati brez zadrege,
- obvladovati nasilne, žaljive ali pretirano razburjene sogovornike,
- skrbeti za svoj videz v javnosti in osvojiti osnove seznanitve (rokovanje, vizitke, kako si zapomniti ime stranke ali sogovornika)
- učinkovito predstaviti in zagovarjati  druga gradiva, prikaze, grafe, slike, dokaze,
- se dobro pripraviti na nastop, sestanek, predstavitev, govor, zaključni govor,  poročanje ali poverjanje ter kako vaditi za nastop,
- osvojiti osnove govornih tehnik, artikulacije, dikcije, dihanja in sproščenega pripovedovanja,
- prisluhniti stranki in ji vzbuditi zaupanje z enakopravnostjo,
- ustvariti sproščeno  vzdušje pogovora,
- prepoznati tip stranke in ustrezen izbor besed,
- vešče poslušati sogovornike (uravnavanje selektivnega sluha).

 
View Event →
Festival Borštnikovo srečanje išče nove prostovoljce
Sep
28
7:00 AM07:00

Festival Borštnikovo srečanje išče nove prostovoljce

 
prostovoljci_by_arhiv festivala.jpg
 

Postanite del festivalskega dogajanja 53. Borštnikovega srečanja – pridruži se kot prostovoljec, prostovoljka

Festival Borštnikovo srečanje je osrednja slovenska prireditev na področju predstavitve gledališke ustvarjalnosti, ki na mariborskih gledaliških odrih in drugih mestnih prizoriščih v drugi polovici oktobra vsako leto gosti najbolj kakovostne, zanimive in izzivalne gledališke predstave, koncerte, filmske projekcije, strokovni program in še kaj. Priprava in izvedba prireditve ponuja številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, z vsem tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc. Zato tudi letos k sodelovanju vabijo prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni postati del festivalskega dogajanja in okrepiti festivalsko ekipo, s tem pa dobiti vpogled v skrivnosti zaodrja ter festivalskih priprav in izvedbe.

Letošnji festival se bo odvijal med 15. in 28. oktobrom, na različnih lokacijah po Mariboru, področja, na katerih boste lahko prostovoljci in prostovoljke pomagali, pa se med seboj razlikujejo tako po naravi dela kot po času dela (npr. delo v dopoldanskem času, delo v večernem času, delo na info točki festivala, spremljanje in pomoč tujim gostov festivala, pomoč pri pripravi prizorišč, pomoč strokovni žiriji festivala ...), pri tem pa bodo kolikor se da upoštevali želje vključenih prostovoljcev in prostovoljk.

Pogoj za sodelovanje je starost nad 18 let, zaželeno je, da sodeluješ vsaj 6 dni festivala.

Kaj ti ponujajo? Sklenjen dogovor o prostovoljskem delu, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu z navedbo ur in opisa del, ki ga lahko uporabiš kot referenco, povrnjene potne stroške v višini mesečne vozovnice za mestni avtobusni prevoz, ogled gledaliških predstav ter udeležbo na ostalih aktivnostih festivala, druženja ter zagotovo kakšno festivalsko izkušnjo, ki ti bo še leta ostala v spominu.

Prijave zbirajo do petka, 28. 9. 2018, nato pa akcija! Prijaviš se lahko na obrazcu objavljenem pod besedilom na tej povezavi.

Uvodno srečanje za vse prostovoljce in prostovoljke bo organizirano v petek in soboto, 5. – 6. 10. 2018; v petek v popoldanskih urah, v soboto pa v dopoldanskih urah. Točne ure ter prostor bodo sporočili naknadno. Udeležba na enem izmed uvodnih srečanj je za vključitev v ekipo festivala, obvezna.

Za vsa morebitna vprašanja in informacije smo z veseljem na voljo. Kontaktirate lahko koordinatorko prostovoljcev in prostovoljk, Marjo Guček, na elektronski naslov prostovoljci@borstnikovo.si.

Dodatne informacije o festivalu ter program festivala lahko prebereš na: https://www.borstnikovo.si/.

 

View Event →
Učinkovita predstavitev delodajalcem
Sep
27
2:00 PM14:00

Učinkovita predstavitev delodajalcem

 • Univerza v Mariboru, predavalnica 1 (map)
 • Google Calendar ICS

Kdaj: četrtek, 27. september 2018, ob 14:00

 • Traja: 90 minut

 • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, predavalnica 1

 • Izvajalec: Mateja Hanžurej, karierna svetovalka KC UM

 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Delavnica je namenjena študentom in diplomantom, ki so opravljali praktično usposabljanje v tujini ali bili na izmenjavi z namenom študija v tujini. Okvirne teme:

 • Splošne kompetence, ki jih študenti/diplomanti pridobijo s prakso ali študijem v tujini

 • Kako delodajalci gledajo na pridobljene izkušnje v tujini

 • Učinkovita predstavitev delodajalcem na podlagi v tujini pridobljenih delovnih izkušenj (v času opravljanja praktičnega usposabljanja)

 • Kako najustrezneje umestiti in pokazati dodano vrednost v tujini pridobljenih kompetenc (v življenjepisu, spremnih dokumentih, na zaposlitvenih razgovorih ipd.)

 • Pričakovanja delodajalcev

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 


View Event →
Pohod na pet mariborskih vrhov - jesensko enakonočje
Sep
23
5:00 PM17:00

Pohod na pet mariborskih vrhov - jesensko enakonočje

 
41682259_491599031343441_1568518096539353088_o.jpg
 

Jesensko enakonočje letos pade na 23. 9. 2018 ob 1.54 uri zjutraj. Po Wikipediji naj bi bil ob enakonočju dan enako dolg kot noč, a se to v resnici ne zgodi. Sonce osvetli površje tudi preden se na obzorju znajde v celoti. Ravno tako dnevna svetloba osvetljuje površje zaradi odboja sončnih žarkov, ko je njihov vir - Sonce - še oziroma že za obzorjem. Zato je na enakonočje dan približno 14 minut daljši od noči na ekvatorju, proti poloma pa se ta čas povečuje. Dejanska enaka dolžina dneva in noči se pojavi nekaj dni proti zimskemu delu leta.

Tako oba solsticija, poletni in zimski, kot oba enakonočja, jesenski in pomladni, nas vabijo, da si vzamemo čas zase in se napolnimo z energijo tistega dne.

”Po sončni vzhod na Pohorje” tako na jesensko enakonočje organizira pohod na pet mariborskih vrhov. Obiskali boste Pohorje, Kalvarijo, Piramido, Urban in Pekrsko Gorco.

Martina gre na Pohorje. Štarta ob 17. uri pri spodnji postaji vzpenjače.
Nina gre na Kalvarijo. Štarta ob 18. uri pri stopnicah.
Monika gre na Piramido. Štarta ob 18. uri ob vznožju Piramide.
Dušan gre na Urban. Štarta 17. uri pri štartu asfaltirane poti na Urban. 
Tanja gre na Pekrsko gorco. Štarta ob 18. uri pri vznožju Pekrske gorce.

Za pot nazaj z vseh petih vrhov priporočajo lučko.

Zaradi lažje organizacije prosijo, da se na pohode prijavite preko zasebnega sporočila na FB strani do četrtka, 20. 9. 2018, ko bodo tudi imeli natančnejše informacije o vremenu. V primeru slabega vremena pohodi žal odpadejo.

Udeležba na pohodih je na lastno odgovornost.

View Event →
Delavnica CGU: Tetra-pack eco-grafika
Sep
22
5:00 PM17:00

Delavnica CGU: Tetra-pack eco-grafika

Vstopnina: 30 evrov na osebo

Prireditelj: Center grafičnih umetnosti

Ta tip grafike nam omogoča, da iz zelo preprostih materialov ustvarimo zanimive in kvalitetne umetnine. Skozi uporaba folije v tetrapakih se nam odprejo številne izrazne možnosti, natančne risbe in designi ter kreativni efekti. Omogoča igro z barvami in sencami ternam daje vtis jedkanice.

Duška Maglica, likovna pedagoginja in strastna grafičarka, vas bo popeljala v raznolik svet novih tehnik umetniške grafike. Tehnika spada med nestrupene pristope odtiskovanju in je primerna za vse starostne skupine.

S seboj prinesete zgolj kreativno vedoželjnost.

Prijave zbirajo do 19.9.2018 na mail info@cgu.si

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →