Rok za oddajo: Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019
Jun
15
to Sep 20

Rok za oddajo: Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019

 • Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (map)
 • Google Calendar ICS

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Vlogo je možno oddati od 15. 6. 2018 do 20. 9. 2018.

View Event →
Nagradni natečaj portala mladihazarder.si
Jun
22
to Nov 5

Nagradni natečaj portala mladihazarder.si

 
 

V okviru projekta "Ne zakockaj svoje prihodnosti" in programa brezplačne pomoči mladim s težavami, ki so posledica iger na srečo, te spletni portal za mlade www.mladihazarder.si  in Zavod Etnika vabita, da se prijaviš na:

NAGRADNI NATEČAJ za najboljši video, esej, fotografijo
 
Namen natečaja
Osnovni namen natečaja je povečati ozaveščenost mladih o tveganjih, ki jih prinaša igranje na srečo in o možnih negativnih posledicah, ko igranje uide izpod nadzora. Z natečajem želimo aktivirati mlade, ki gojijo ljubezen do umetnosti in jim ponuditi priložnost, da s kreativnim avtorskim prispevkom pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in celotne slovenske javnosti o tej problematiki.
 
Kdo se lahko prijavi?  
Prijavijo se lahko mladi v starosti od 15 do 29 let.    

Kategorije:

VIDEO: poljubna tema
Čeprav so za mladoletnike igre na srečo prepovedane, mladi nekatere lažje dostopne igre kljub temu igrajo. Predvsem velja to za športne stave, saj je ponekod stavne listke možno vplačevati brez preverjanja starosti.  Scenarij je lahko čista fikcija, lahko pa se odločite tudi za kratek dokumentarec itd. 
Dolžina filma ne sme presegati dveh (2) minut.

Filmske zvrsti: Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film, ...
Tehnične zahteve: filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi napravami, s katerimi je dandanes moč snemati video. To so lahko vse vrste kamer, fotoaparatov ali mobilnih telefonov.  Visoka tehnična kakovost filmov je seveda dobrodošla, vendar pa bodo v pri ocenjevanju vaših izdelkov najvišje ocene dobile predvsem najboljše ideje. Video posnetke nam pošljite preko platform Wetransfer, Wesendit, preko Dropboxa ali s pomočjo drugih platform za pošiljanje datotek večjega formata.

ESEJ O IGRAH NA SREČO:
Možnosti in tem za pisanje je na voljo precej. Zasvojenost s hazardom ima lahko številne negativne posledice tako za igralca kot tudi za njegove bližnje in prijatelje. Pri tej bolezenski motnji lahko igralec v eni sami noči zapravi velikansko premoženje, npr. avto ali hišo, česar pri drugih zasvojenostih ne vidimo. Razmislite o tem, kaj bi lahko storila država, da bi bilo tovrstne zasvojenosti med mladimi čim manj. Imate na vaši šoli delavnice, ki ozaveščajo o tveganjih pri igrah na srečo? Zakaj se mladoletnikom dopušča, da vplačujejo športne stave na nekaterih vplačilnih mestih kot so bencinske črpalke, trafike, pošte in gostinski lokali?  Razmislite o tem, zakaj se zasvojenosti s hazardom drži tako huda stigma, da zasvojenci svoje težave skrivajo pred vsemi, tudi pred svojimi najbližjimi.
Zakaj mladi tako radi igrajo igre na srečo in kakšni so njihovi motivi?  Imaš prijatelja, ki hazardira in se ti zdi, da se ti vse bolj in bolj odmika?

FOTOGRAFIJA:
Skušajte biti kreativni in originalni. Če položitej tri karte na nekaj bankovcev, to ni tako zelo originalno. Lahko ste tudi duhoviti in poučni. Razmišljajte o tem in razvijajte idejo, počitnice so dolge!

Kategorije in višina nagrad :

V vsaki kategoriji bomo podelili po eno praktično nagrado. Dobil jo bo izdelek, ki ga bo med vsemi prispelimi avtorskimi deli v njegovi kategoriji komisija ocenila za najboljšega.

Nagrada za najboljši video:  Charge 3 JBL prenosni zvočnik
Nagrada za najboljši esej: knjiga enega od nobelovcev po lastnem izboru
Nagrada za naj fotografijo:  pomnilniška kartica 32 GB
 
Pravice:

Organizator natečaja Zavod Etnika ima pravico vse nagrajene izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati za potrebe ozaveščanja. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje izdelke.
 
Rok za prijavo: 
Nagradni natečaj se zaključi v ponedeljek, 5. novembra 2018. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali izdelek z vašim avtorskim delom. Hkrati boste morali poslati še prijavo oz. spremni e-mail  na naslov: zavod.etnika@gmail.com, v katerem boste navedli vaše osnovne kontaktne podatke (ime in priimek, kraj bivanja, email naslov) ter s katerim avtorskim delom sodelujete na natečaju. V primeru pošiljanja fotografije, zgodbe ali pesmi bo dovolj, če vašo prijavo in izdelek pošljete le po e-pošti. 
 
Razglasitev nagrajencev
Predstavitev avtorskih izdelkov in razglasitev nagrajencev bo v nekaj dneh po končanem natečaju.
 
Dodatne informacije:
E-pošta:  zavod.etnika@gmail.com,    tel. 040 632 232
Spletna stran projekta:  www.mladihazarder.si
Twitter: @mladihazarder
FB: https://www.facebook.com/NeZakockajSvojePrihodnosti/
You Tube: https://goo.gl/1DVsy9  (s posnetki dosedanjih nagrajenih video izdelkov)
 
Izvajalec natečaja:
Zavod Etnika, Dravska 8, 2000 Maribor

 
Projekt podpira Mestna občina Maribor.
"Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS" .

View Event →
Učinkovita predstavitev delodajalcem
Aug
21
1:00 PM13:00

Učinkovita predstavitev delodajalcem

 • Kdaj: torek, 21. avgust 2018, ob 13:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Mateja Hanžurej, karierna svetovalka
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Delavnica je namenjena študentom in diplomantom, ki so opravljali praktično usposabljanje v tujini ali bili na izmenjavi z namenom študija v tujini. Okvirna vsebina:

 • Splošne kompetence, ki jih študenti / diplomanti pridobijo s prakso ali študijem v tujini;
 • Kako delodajalci gledajo na pridobljene izkušnje v tujini;
 • Učinkovita predstavitev delodajalcem na podlagi v tujini pridobljenih delovnih izkušenj (v času opravljanja praktičnega usposabljanja);
 • Kako najustrezneje umestiti in pokazati dodano vrednost v tujini pridobljenih kompetenc (v življenjepisu, spremnih dokumentih, na zaposlitvenih razgovorih ipd.).

Prijava
Prijavite se lahko do 21. 8. 2018 na tej povezavi.

View Event →
Trema pred nastopanjem
Aug
22
10:00 AM10:00

Trema pred nastopanjem

 • Kdaj: sreda, 22. avgust 2018, ob 10:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Podreccina dvorana
 • Izvajalec: Šola retorike, Ana Aleksandra Zupančič
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Javni nastopi, poslovni pogovori, predstavitve in različna soočenja so neizogibni del vsakdanjika. Marsikomu to predstavlja neprijetno doživetje, neprespane noči, hitrejše razbijanje srca, nervozo...

Da se boste lažje spopadali s tremo si vabljen na delavnico, katere vsebina je:

 • Prepoznavanje znakov treme pred nastopanjem
 • Odstranjevanje vzrokov treme
 • Vaje za sproščanje in umirjanje pred pomembimi nastopi
 • Specifika treme pri vsakem posamezniku
 • Prava mera trema kot stimulacija
 • Ravnanje v primeru napadov treme in nelagodja pri nastopu

PRIJAVA
Prijava na tej povezavi.

View Event →
Varovanje osebnih podatkov na delovnem mestu
Aug
23
10:00 AM10:00

Varovanje osebnih podatkov na delovnem mestu

 • Kdaj: četrtek, 23. avgust 2018, ob 10:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Podreccina dvorana
 • Izvajalec: Izvajalec bo znan naknadno
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Veliko je delovnih mest, kjer boste  odgovorni za varovanje osebnimi podatki v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi. Če boste delodajalcu lahko pokazali, da ste osvojili tudi te kompetenc, boste zagotovo izboljšali svojo konkurenčnost.

PRIJAVA
Prijava na tej povezavi.

View Event →
Dokudoc@Pruh #7
Aug
27
8:00 PM20:00

Dokudoc@Pruh #7

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC (29. 8. - 2. 9. 2018, Sodni stolp, Maribor) letos ze sedmo leto. Na Pruhu preddogodek prvic. Projekcija pod nebom v krasnem ambientu. Prost vstop, vabljeni! 

Program:
DOKUDOC IZBRANI 2016
MEJE (10 min, dokumentarni, 2016)
24. oktober 2015, lep jesenski dan, lepa pokrajina. Kolona beguncev in migrantov si v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Na koncu se pokrajina ne zdi tako zelo lepa, kot je bila prej. 
Režiser: Damjan Kozole
Produkcija: Vertigo

DOKUDOC IZBRANI 2017
IRENA, LAHKO NOC (71 min, dokumentarni, 2017)
Irena, lahko noč je ljubezenska zgodba, ki govori o nenavadni ljubezni med Ireno in Avguštinom Mavčcem iz Turnišča v Prekmurju. V devetdesetih sta kmalu po poroki doživela težko prometno nesrečo kjer je Irena utrpela hude možganske poškodbe, in se ni več prebudila. Zdravniki so jo hoteli prepustiti usodi počasne smrti, Avguštin pa jo je vzel iz bolnice in zanjo nesebični skrbi. Prvih 18 let je bil popolnoma sam, zdaj pa mu pomagajo 3 osebne asistentke. Pri svojih 40-h se je po dolgoletni borbi z zdravstvenim sistemom, odločil da bo študiral pravo. Pred Avguštinom je zdaj zaključni pravosodni izpit in iskanje službe s katero bi lahko opravljal delo odvetnika za človekove pravice in dostojno skrbel za Ireno.
Režiser: Miha Možina
Produkcija: Astral

Iz Maribora bo 27. 8. na Pruh organiziran brezplacen avtobus.

View Event →
VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju
Aug
28
10:00 AM10:00

VABILO: Srečanje organizacij v mladinskem sektorju

Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor na pobudo in v sodelovanju s Komisijo za mladinska vprašanja organizira srečanje organizacij v mladinskem sektorju, ki delujejo na območju Mestne občine Maribor in izvajajo projekte na področju politične participacije mladih v letu 2018.

Več informacij o dogodku in navodila za prijavo aktivne udeležbe preberite tukaj

View Event →
Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"
Sep
6
to Sep 7

Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"

 • Salon uporabnih umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS
 
 

Združimo se in Pekarna Magdalenske mreže napovedujeta mednarodno konferenco "Združimo se! Zadružništvo in mladi", ki bo potekala 6. in 7. septembra 2018 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Dodajte jo na svoje koledarčke!

Namen konference je v slovenskem prostoru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki_njami odpreti debato o zadružništvu kot trajnostni obliki zaposlovanja mladih. Programi usposabljanj in akcije za vzpostavljanje zadrug mladih po Evropi se zlasti v predelih, kjer je možnost zaposlovanja majhna, množijo. Zadružništvo namreč nudi mladim trajnostna delovna mesta z večjo socialno varnostjo in med drugim z razpršitvijo tveganja na druge člane_ice zadruge, spodbuja vrednote kot sta solidarnost in demokracija na delovnem mestu.

Konferenca bo namenjena tudi seznanitvi z zaključki projekta Združimo se! v okviru katerega se je v letih 2016 in 2018 približno 170 mladih skozi teoretične in praktične vsebine seznanjalo z delavskimi pravicami, participatorno ekonomijo in zadružništvom. Predstavile_i bodo tudi analize in raziskave s področja zadružništva v Sloveniji in v Evropi ter pobliže spoznale_i zadruge, slovenske in tuje, v katerih predvsem aktivno delujejo mladi.

Na konferenci se vam bo v Sloveniji prvič v vlogi generalnega direktorja Mednarodne kooperativne zveze (International Co-operative Alliance) pridružil Bruno Roelants, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zadrug in soavtor knjižne uspešnice Kapital in past zadolževanja – zadružništvo kot alternative. Svojo udeležbo so tudi že potrdile_i iz Mednarodne organizacije delavskih, socialnih in producentskih zadrug (CICOPA), predstavile_i bodo mednarodno kampanjo za spodbujanje zadružništva med mladimi po svetu, We own it!.

Predviden program, za katerega si še pridržujejo pravico do sprememb:

>> Četrtek, 6. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 10. 30 >> Pozdravni nagovor organizatoric in Bruna Roelantsa
10.30 – 12.00 >> Predstavitev zadnjega vala zadružništva v Mariboru
Marta Gregorčič: Urbane Brazde kot projekt celostnega in trajnostno naravnanega razvoja regije
Karolina Babič (CAAP): Center alternativne in avtonomne produkcije kot podporno okolje za razvoj zadrug
12.00 – 12. 15 ODMOR
12. 15 – 13.00 >> Rezultati projekta Združimo se! in predstavitev zbornika in tool kita z ustvarjalkami_ci
13.00 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Razvoj mednarodnega zadružnega gibanja + diskusija
14.30 – 15.30 KOSILO
15.30- 16.15 >> Diana Dovgan (CICOPA): Predstavitev kampanje We own it!, ki spodbuja razvoj mladinskih delavskih in socialnih zadrug
16.15 – 16.30 ODMOR
16.30 – 18.00 >> Javna tribuna s predstavnicami_ki mladinskih zadrug, strokovnjaki_njami in odločevalkami_ci
18.00 – 18.30 ODMOR
18.30 – 19.30 >> Voden sprehod po mariborskih zadrugah
Neformalno druženje


>> Petek, 7. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 11. 30 >> Predstavnica_k Mondragona: Predstavitev velikega španskega zadružnega združenja Mondragon in načinov vpeljevanja mladih v zadružno delovanje
Karolina Babič (CAAP): Zadružništvo v Sloveniji in mladi + diskusija
11.30 – 12.45 >> Matic Primc (Organizacija za participatorno družbo): Vpeljevanje koncepta participatorne ekonomije v zadružno delovanje mladih
12. 45 – 13.30 KOSILO
13.30 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Sistemske spodbude za razvoj mladinskih zadrug+ diskusija
14.30 – 16.30 >> Vzporedni delavnici
>> Oblikovanje priporočil za spodbujanje zadružništva med mladimi
>> Oblikovanje priporočil za spoodbujanje zadružništva na odločevalski ravni
16.30 – 17.00 ODMOR
17.00 – 18.30 Predstavitev Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa knjige Kapital in past zadolževanja, Zadružništvo kot alternativa

View Event →
LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre
Sep
8
12:00 PM12:00

LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre

38036779_1801020253318546_6526996417444052992_o.jpg

Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Vabljen_a na zaključni dogodek projekta LegiLab 4 Progress, 15-mesečnega mednarodnega strateškega partnerstva Erasmus+, ki so ga soustvarjali v štirih partnerskih organizacijah: Giolli iz Italije, Active Inquiry s Škotske, Pracownia Inspiracji Społecznych s Poljske in Pekarni Magdalenske mreže Maribor iz Slovenije.

V projektu so se osredotočili na uporabo metodologije gledališča zatiranih, znotraj nje pa zakonodajnega gledališča, kot načina za spodbujanje udeležbe ciljne skupine mladih v političnih in zakonodajnih procesih.

Z namenom, da bi med ljudmi dosegli večji politični angažma, so ustvarili dva intelektualna rezultata, in sicer zbornik z naslovom 'Onkraj teatra, Izkušnje z zakonodajnim gledališčem' in dokumentarni film o zakonodajnem gledališču 'Playing Games'.

Pojdi torej na dogodek LegiLAB 4 Progress Now, kjer boš sodeloval_a v:
- interaktivni predstavitvi obeh zgoraj omenjenih intelektualnih rezultatov (gre za dokumentarni film in zbornik),
- v forumski zakonodajni predstavi Status quo na trgu dela (ko bodo ponazorili tehniko zakonodajnega gledališča, hkrati pa se ukvarjali z izjemno pomembno in aktualno temo prekarnosti), 
- diskusiji/delavnici o pomenu participatornih metodologij pri vključevanju mladih v politično in v politiko.

Na dogodku bodo pripravili tudi okrepčilo.

Prijave sprejemajo tukaj: https://docs.google.com/forms/d/1j1f2k5mLTGRy5f4DIps5YMBWhA1wdYr9ff1697-V6hM/viewform?edit_requested=true

Udeležencem, ki se boste pripeljali iz drugih slovenskih mest lahko ob predložitvi dokazil tudi povrnejo potne stroške.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije oz. programa Erasmus+. 
 

View Event →
Festival fotografije Maribor 2018
Sep
15
to Sep 30

Festival fotografije Maribor 2018

 • Festival fotografije Maribor 2018 (map)
 • Google Calendar ICS
 
FOTO.jpg
 

Festival fotografije Maribor 2018 bo osvetlil avtorsko fotografijo ter tako lokalni kakor širši publiki predstavil domačo in tujo visoko kvalitetno avtorsko fotografijo. Osredotočil se bo na vse generacije fotografov ter tako predstaviti tudi kontinuiteto kvalitetnega medija pri nas. 

Razstave:
-Fotogalerija STOLP - Sergay Melnitchenko, Ukrajina, Peter Koštrun in Jan Babnik, Slovenija
-Galerija Medianox - Alexander M. Harley, Anglija
-Galerija DLUM - Rudi Uran, Zdravko Kokanović, Peter Brednik in Branimir Ritonja
-Fotografski muzej Maribor - Nobuyoshi Araki, Japonska
-Galerija K18/v pripravi
-Galerija EPEKA - Borislav Božič, Hrvaška
-Studio UGM - Matej Sitar
-Vetrinjski - galerija - Večerovi fotografi
-Vodni stolp/ v pripravi
-KIBLA - ArtKit/ v pripravi
-GT22 - Dragiša Modrinjak, Slovenija
- Galerija Kreativnih/ v pripravi
- E2RD - Branimir Ritonja
-Univerzitetna knjižnica Maribor - Gregor Radonjič in Stojan Kobler
-Centralna postaja - 47 km slovenske obale, Erik Mavrič in Nina Sotelšek
-White box: Taha Ahmad, Indija, Jure Kravanja

Delavnice:
- Svetlobno risanje z LED lučkami na ženskem modelu.
- Fotografm
- predstavitev dela v fotografski temnici - klasika

Vstopnice so na voljo na tej povezavi.

View Event →
Sep
16
3:00 PM15:00

ZZrolano mesto petnajstič

 • Trg svobode Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS
zzrolano.jpg

16. septembra bo Maribor spet ZZrolano mesto, saj Zdrava zabava vabi na edinstveno prireditev, največjo parado rolanja, ki bo tudi tokrat v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Kot vsa leta doslej, je dogodek tudi tokrat popolnoma brezplačen.

Zdrava zabava v sodelovanju z Mestno občino Maribor (Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave) v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravlja že trinajsto ZZrolano mesto. Gre za edinstven dogodek, parada rolanja za glasbenim tovornjakom po mestnih ulicah, ki so v ta namen zaprte za promet.

ZZrolano mesto je svojo premiero doživelo leta 2002, od takrat naprej pa se dogodka udeležuje več sto navdušencev rolanja, nazadnje so jih našteli več kot petsto. Start približno 11 kilometrskega rolanja bo na Trgu svobode ob 15. uri. Med potjo po mestnih ulicah se okrepča z vodo in kratkim postankom, za najbolj utrujene pa bo kot zmeraj poskrbljeno. Prijave se bodo zbirale uro pred startom rolanja na Trgu svobode v Mariboru.

Ob 16. uri, ko se prične poslastica za ljubitelje rolanja, bo na čelu karavane rolarje pospremil velik tovornjak, na katerem je DJ, ki skrbi za dobro glasbo in zabavo. Ob njem je tudi animator, ki popestri več kot uro dolgo pot. Rolanje poteka po mestnih ulicah, ki so v tem času zaprte za ves promet, da lahko udeleženci varno in brezskrbno uživajo v športu. Po koncu rolanja, ko se parada vrne na Trg svobode, bodo izmed vseh prijavljenih izžrebali nagrajenca, nagradili pa bodo tudi najmlajšega in najstarejšega udeleženca.

View Event →
9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo
Oct
5
6:00 PM18:00

9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

 
37530103_2252515961457605_6817658157402161152_o.jpg
 

Tradicionalni tek po stopnicah na Kalvarijo. Brezplačni dogodek, kjer ni toliko važen rezultat, šteje že udeležba.
454 stopnic vodi na grič na severni strani Maribora, predstavljajo pa vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom.

Dogodek je brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne, prijavite se lahko uro pred startom samega teka na licu mesta na prijavni službi. Tekači startajo eden za drugim z nekajsekundim razmikom. Sistem "prvi prijavljeni - prvi teče".

Pa prijetno treniranje :)

View Event →

FIT s KMŠ: Veslanje
Aug
11
11:00 AM11:00

FIT s KMŠ: Veslanje

 • Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
 
kmsveslanje.png
 

Športni nadobudneži pozor! 

Prihaja projekt, pri katerem se boste lahko pod vodstvom izkušenega trenerja veslanja preizkusili v veslanju kajakov, kanujev in osmercev.

Ker pa veslanje zahteva ogromno energije in moči, so poskrbeli tudi za malico, tako se boste med odmorom lahko okrepčali s pico.

V soboto, 11. 8. 2018, zaveslajte po Dravi s KMŠ. 

Zbor ob 10. 30 uri na Veslaškem klubu Dravske elektrarne Maribor, kjer boste s tokom in proti njemu premagovali vodne sile vse tja do 14. 00 ure popoldan. 

Udeležba je brezplačna. Obvezna oprema pa veliko dobre volje!

Na dogodek je potrebna prijava, saj je število mest omejeno. 

PRIJAVAhttps://goo.gl/forms/wgYesoexrdAtVmh23

View Event →
Mednarodni dan mladih
Aug
10
10:08 AM10:08

Mednarodni dan mladih

Mladinski svet Slovenije bo ob Mednarodnem dnevu mladih organiziral igranje igre 'Kače in lestve', kjer bo na hudomušen način pokazal kako izgleda osamosvajanje za mlade. Obeležitev Mednarodnega dneva mladih bo potekala v petek, 10. 08., ob 10:08 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Več o dogodku si preberi tukaj!

38497338_10155416646210706_2081622965920727040_o.jpg
 
View Event →
7 kratkih kariernih nasvetov
Aug
9
1:00 PM13:00

7 kratkih kariernih nasvetov

 • Kdaj: četrtek, 9. avgust 2018, ob 13:00
 • Traja: 90 min
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, Dvorana južni stolp
 • Izvajalec: Dr. Martina Horvat
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Karierni center UM vas vabi na kratko delavnico o ključnih kariernih korakih, ki vam bodo pomagali, da boste lažje in hitreje tlakovali svojo uspešno karierno pot. Sledi zanimiva diskusija!

PRIJAVA
Prijave na tej povezavi. 

View Event →
Skupinsko karierno svetovanje: pridobivanje praktičnih izkušenj v času študija
Aug
8
1:00 PM13:00

Skupinsko karierno svetovanje: pridobivanje praktičnih izkušenj v času študija

 • Kdaj: sreda, 8. avgust 2018, ob 13:00
 • Traja: 60 minut
 • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Mateja Hanžurej, karierna svetovalka
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Sproščen pogovor s karierno svetovalko o pridobivanju praktičnih izkušenj v času študija. Poleg uspešnega študija je danes za boljšo zaposljivost po zaključku izobraževanja pomembno tudi, da si študent nabira praktične izkušnje. Spoznali boste, kaj vse lahko počnete zraven študija ter delili vaše izkušnje.

Prijava
Prijavite se lahko do 8. 8. 2018 na tej povezavi.

View Event →
Pletenje in kvačkanje "načevljev": Ustvarjanje z Nino in s Stašo
Aug
7
to Aug 9

Pletenje in kvačkanje "načevljev": Ustvarjanje z Nino in s Stašo

 
36601507_2192546570963622_5318392242392530944_o.jpg
 

Zavod MARS organizira tridnevno druženje ob kvačkanju in pletenju, kjer se boste lotili izdelovanja uporabnih natikačev za čevlje, za vse tiste obiske, ki čevljev nočejo ali ne morejo sezuti.
Materiale in orodja priskrbijo oni, vi pa prinesete dobro voljo ter pripravljenost za delo in učenje.

Namenjeno mladim od 18. leta in odraslim, začetnikom in tistim bolj izkušenim, ki želite svoje veščine obnoviti in nadgraditi.
Delavnico bosta vodili Nina Logar, tekstilna inženirka, in Staša Grilc, profesorica filozofije in sociologije. Izvedena bo v primeru vsaj 6-ih prijavljenih udeležencev oz. udeleženk.

Obvezne prijave, število mest je omejeno. Več informacij in prijave na telefonskih številkah 041 875 759 (Nina) ali 040 706 296 (Staša).

CENA: 55 evrov/osebo
 

View Event →
Kako odgovoriti na vprašanja na zaposlitvenem razgovoru
Jul
25
1:00 PM13:00

Kako odgovoriti na vprašanja na zaposlitvenem razgovoru

 • Kdaj: sreda, 25. julij 2018, ob 13:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Vera Bračič, karierna svetovalka UM
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Zaposlitveni razgovor je obvezna sestavina lova na službo in buri domišljijo vsakega iskalca zaposlitve, vendar se naj lahko dobro pripravimo.

Na delavnici boste spoznali:

•katera so najpogostejša vprašanja, ki jih zastavijo delodajalci,
•katera vprašanja postavlja delodajalec, če ve da kandidat nima dosti delovnih izkušenj,
•kako oblikovati odgovore na najpogostejša vprašanja in kaj je pri tem potrebno upoštevati,
•kaj najbolj prepriča delodajalca na razgovoru za zaposlitev.

Prijava
Prijavite se lahko do 25. 7. 2018 na tej povezavi.

View Event →
Žepki za shranjevanje: Recikliranje in šivanje z Ninorozino
Jul
24
to Jul 26

Žepki za shranjevanje: Recikliranje in šivanje z Ninorozino

Zavod MARS organizira delavnico recikliranja in šivanja. Da bo delavnica, kopalnica ali otroška soba bolj pospravljena, si boste iz ostankov blaga in starih oblačil sešili stenske žepke za shranjevanje. 

Za delavnico potrebujete ostanke blaga in stara oblačila ter šivalni stroj. Ostale materiale zagotovijo oni. 

Namenjeno vsem, ki že imate osnovno znanje šivanja ali ste bili na tečaju Šivalnica popravljalnica.

Delavnico bo vodila Nina Logar, tekstilna inženirka in oblikovalka lastne znamke oblačil Ninarozina.

Obvezne prijave, število mest je omejeno. Več informacij in prijave na telefonski številki 041 875 759 (Nina).

CENA: 60 evrov/osebo

36573758_2191329654418647_2928586122940383232_n.jpg
 
View Event →
Motivacijsko pismo - primeri
Jul
18
1:00 PM13:00

Motivacijsko pismo - primeri

 • Kdaj: sreda, 18. julij 2018, ob 13:00
 • Traja: 45 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Vera Bračič, karierna svetovalka UM
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Cilj motivacijskega pisma je, da prikažete vaša znanja in sposobnosti, tako da delodajalcu odgovorite na vprašanje: Zakaj ste ravno vi prava oseba za zaposlitev? Kako na kratko in izčrpno napišete motivacijsko pismo boste spoznali v delavnici.

Prijava
Prijavite se lahko do 18. 7. 2018 na tej povezavi.

View Event →
Življenjepis in spremni dopisi
Jul
11
1:00 PM13:00

Življenjepis in spremni dopisi

 • Kdaj: sreda, 11. julij 2018, ob 13:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Vera Bračič, karierna svetovalka UM
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Vsebina delavnice:

 • Kako pripraviti življenjepis, ko mislimo, da nimamo dovolj delovnih izkušenj?
 • Katere elemente naj vsebujejo ti dokumenti?
 • Kreativnost in oblike vaših pisnih predstavitev?
 • Napake, ki se jim lahko izognemo.

Več boste izvedeli na delavnici, na katero vas vljudno vabimo.

Prijava
Prijavite se lahko do 11. 7. 2018, na tej povezavi.

View Event →
Študentsko delo - iskanje
Jul
10
1:00 PM13:00

Študentsko delo - iskanje

 • Kdaj: torek, 10. julij 2018, ob 13:00
 • Traja: 90 minut
 • Kje: Rektorat UM, Slomškov trg 15, Maribor, Dvorana Južni stolp
 • Izvajalec: Vera Bračič, karierna svetovalka UM
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Pri iskanju željene zaposlitve imate na razpolago več poti, kako doseči cilj. Najlažja je ta, da čakate na objavo prostega delovnega mesta, ki je lahko vstopnica za vašo sanjsko zaposlitev. Pri tem pa  tvegate, da vas prehiti kandidat, ki aktivno posega in odkriva priložnosti pri delodajalcih.

Kaj lahko naredite, da boste uspešni pri navezovanju stikov z delodajalci,  vam bodo predstavili skozi naslednje vsebine:

Kako s pomočjo študentskega dela poiskati želenega delodajalca?
Kje lahko delodajalci objavljajo prosta delovna mesta?
Na kakšne načine si ustvarjano priložnosti na trgu dela?
Kje vse najdemo objavljena prosta delovna mesta?
Pričakovanja delodajalcev, ko iščejo nove sodelavce.

Prijavite se na tej povezavi.

View Event →
Trening socialnih veščin (TSV)
Jul
10
to Jul 15

Trening socialnih veščin (TSV)

... se želiš preizkusiti v življenju s skupino neznanih ljudi in pri tem pridobivat/trenirat nove veščine?
... si preko različnih delavnic pripravljen/-a bolje spoznati sebe in druge?
... te zanimajo teme kot so sex, drugs & rock'n'roll?
... se želiš preizkusiti v kuharskih veščinah?
... rad/-a namakaš noge v hladno Sočo?
... še ne veš, kaj bi počel/-a med 10. in 15. julijem?
... te zanima, kaj zares pomeni rek "Vsi za enega, eden za vse" 
... uuu, al pa "Spet se mi je na bolš poslabšal"?

Če si na vsaj eno vprašanje odgovoril/-a z JA (al pa aha al pa itak al pa mhm al pa valda ...) in si star/-a med 15 in 20, se pridruži Društvu CPM!
Nekaj mest imajo še prostih, prijavnice že zbirajo.

Prijavnico in več informacij najdeš na tej povezavi: 
http://www.cpm-drustvo.si/programi/ 

33727690_998147583668150_5232399102976720896_n.jpg
 
View Event →
OLDSKUL SELFI
Jul
4
to Jul 6

OLDSKUL SELFI

 
fototočka+nina.jpg
 

Delat grem! vas vabi na prav posebno umetniško usposabljanje: OLDSKUL SELFI

Ali je slikarski avtoportret dejansko selfie? Pridite in ugotovite!

Udeleženci si bodo pod budnim očesom mlade vsestranske likovne umetnice Nine Bric naslikali lastni selfie, oz. avtoportret na skupno veliko platno.

Usposabljanje bo potekalo 4., 5. in 6. 7. 2018, v in pred prostorom galerije Media Nox, na Židovskem trgu v Mariboru.

Pridite in doživeli boste nekaj novega in nepozabnega!

View Event →
I will rock this dress: Krojenje in šivanje poletne obleke
Jul
3
to Jul 5

I will rock this dress: Krojenje in šivanje poletne obleke

 
35744111_2176228342595445_7233796430610038784_n.jpg
 

I WILL ROCK THIS DRESS: Krojenje in šivanje poletne obleke z Ninorozino

Vabljene na intenzivno tridnevno delavnico krojenja in šivanja obleke za lahkotne poletne dni ali vroče poletne noči. 

Prvi dan boste posvetile izboru modela obleke ter pripravi kroja, drugi in tretji dan boste šivale, pomerjale, se družile in se na koncu veselile svoje kreacije.

Za delavnico potrebujete blago za obleko, lahko tudi stara oblačila za recikliranje, in šivalni stroj. Ostale materiale zagotovi Zavod MARS.

Namenjeno vsem, ki že imate osnovno znanje šivanja ali ste bile na tečaju Šivalnica popravljalnica.

Delavnico bo vodila Nina Logar, tekstilna inženirka in oblikovalka lastne znamke oblačil Ninarozina.

Obvezne prijave, število mest je omejeno. Več informacij in prijave na telefonski številki 041 875 759 (Nina).
CENA:
60 evrov/osebo

Zavod MARS Maribor

View Event →
Otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI
Jun
28
12:00 PM12:00

Otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI

 
Velike ladje in žerjavi.jpg
 

EKTC vas vabi na otvoritev razstave VELIKE LADJE IN ŽERJAVI - Luka Koper in Metalna Maribor, ki bo v četrtek, 28. 6. 2018 ob 12. uri v Centru eksperimentov Maribor, Glavni trg 20, 2000 Maribor.

Na razstavi boste občudovali čudovite posnetke velikih čezoceanskih ladij in mogočnih žerjavov mladega fotografa Tineta Gornika, ki jih je izdelala mariborska tovarna Metalna in jih še danes uporabljajo.

Predstavili vam bodo nekaj zgodovinskih posnetkov, nekaj utrinkov iz mesta Koper in veliko gradiva iz časa proizvodnje žerjavov za pristanišče v Metalni.

Vljudno vabljeni!
 

View Event →
Maribor:Graz | Najdeno v prevodu
Jun
27
7:00 PM19:00

Maribor:Graz | Najdeno v prevodu

 
35656773_1712129638879788_8084173566938972160_o.jpg
 

Za tokratni dogodek v sodelovanju z GT22 + LentFest = ZaDostopNaLent & Fokus Graz se bodo Zverine združile s slamerji iz Graza za še nikoli izveden projekt internacionalnega slamanja v dvojicah! Pesnice in pesniki bodo nastopali v mešanih parih Maribor-Graz, pri čemer bosta oba v paru nastopala s svojo pesmijo in s pesmijo svojega partnerja, prevedeno v svoj jezik. Občinstvo bo nato izbralo svoj najljubši par, ki bo razglašen za zmagovalno internacionalno dvojico večera. Kako bodo Mariborske slamerke in slamerji interpretirali pesmi svojih graških kolegov? In kako bodo avstrijski pesniki kos mariborskim tematikam? Tega do dogodka ne bo vedel nihče, vemo pa, da bo zelo zabavno in izjemno poetično.

Nastopili bodo Metka Zadravec, Anka Vidmar, Petra Kokol ter Matic Ačko iz Maribor in pa Klaus Lederwasch, Martha Schnuderl, Tommy Trixa ter Mario Tomič Iz Graza. 

Dogodek bo povezovala fabulozna Mojca Pibernik, članica skupine Banda Ferdamana

Hranjenje Zverin med nastopom ni dovoljeno.
(Po nastopu pa je zaželeno.)

View Event →
Živa knjižnica Maribor na Art kampu
Jun
23
to Jun 24

Živa knjižnica Maribor na Art kampu

 
34726504_2133038906917220_416042426717700096_n.jpg
 

Ekipa Žive knjižnice Maribor 23. in 24. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro pripravlja Živo knjižnico Maribor, ki bo tudi tokrat potekala na festivalu Art kamp, v Mestnem parku Maribor. 

Vabijo te, da se jim pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postaneš bralec_ka Žive knjižnice.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade. 

Kaj je Živa knjižnica?
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci_kami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov_c ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?
Žive knjige so posameznice_ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?
Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene.

Živo knjižnico Maribor organizira Mladinski kulturni center Maribor.

View Event →
Uvodno usposabljanje za prostovoljce
Jun
23
to Jun 24

Uvodno usposabljanje za prostovoljce

 
34392887_10156128648866508_3543097558182133760_o.jpg
 

Uvodno usposabljanje, ki se ga letno udeleži okoli 250 posameznikov, je namenjeno vsem, ki se pripravljajo na prostovoljsko delo, in tudi tistim, ki že delujejo kot prostovoljci.
Dotika se splošnih tem, ki so pomembne za izvajanje prostovoljskega dela. Daje širši pogled na področje prostovoljskega dela in prostovoljko/prostovoljca opozori na nevarnosti v prostovoljskem delu ter usmerja njeno/njegovo ravnanje. Usposabljanje je zasnovano po metodah izkustvenega učenja, vsi udeleženci so povabljeni k raziskovanju posameznih tem ter izmenjavi izkušenj.

Poglobite se v naslednje teme:
• kaj je prostovoljstvo in kakšna je njegova vloga v družbi,
• delo z raznolikimi posamezniki in odnos do stigmatiziranosti v družbi,
• veliko dajem in še več dobivam, motivacija za prostovoljsko delo,
• odnos med prostovoljcem in uporabnikom,
• komunikacija,
• pravice in odgovornost prostovoljcev,
• etična načela pri prostovoljskem delu.

Usposabljanje poteka dva dni, v soboto in nedeljo, prvi dan od 9. do 17. ure in drugi dan od 9. do 16. ure.

Prijavo na usposabljanje lahko opravite na povezavi: http://www.filantropija.org/prijave/uvodno-usposabljanje/

Več informacij na usposabljanja@filantropija.org. Za več informacij pokličite na 01 430 12 88 ali 051 775 237.

View Event →
ČUZA ART DAN
Jun
21
5:00 PM17:00

ČUZA ART DAN

 
35227981_1683562795031093_6514988234345283584_n.jpg
 

Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor (zapori Maribor) in MKC Maribor vas v četrtek, 21. 6. 2018, ob 17:00, vabita na kulturni dogodek, in sicer na otvoritev razstave izdelkov, ki so nastala v okviru delovne terapije zaporov Maribor. Med predstavitvijo izdelkov bo dogodek glasbeno povezal posameznik z izkušnjo prestajanja zaporne kazni. Po otvoritvi in ogledu razstave (ob cca. 20:00 uri) bodo druženje nadaljevali ob zvokih mlade rokovske skupine Buržuazija. 

Otvoritev razstave bo potekala v Hostlu Pekarna, koncert skupine Buržuazija pa v klubu MC Pekarna. Na oba dogodka je vstop prost. 

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 23. 7. 2018. 

Z dogodkom želijo ožji in širši javnosti sporočiti, da v zaporu nastajajo številna ustvarjalna dela, ki navadno niso predstavljena širši javnosti. 

Vabljeni in vabljene.
_____________________________________
Dodatne informacije:
V drugi polovici leta 2016 je Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij začela z izvajanjem projekta »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Namen projekta je uvedba in izvedba različnih programov za obravnavo zaprtih oseb s ciljem, da se zaprte osebe usposobi za življenje na prostosti s pridobivanjem delovnih kompetenc in hkrati z odpravo tveganj, ki pogojujejo ponavljanje kaznivih dejanj. V roku dveh let je bilo v zaporu Maribor v delovne terapije vključenih 34 obsojencev. Skozi možnost delovne terapije si posamezniki krepijo samopodobo, razvijajo lastne talente, izražajo stiske in raziskujejo nove poti.

View Event →
Center Šteker – podpora in pomoč mladim pri prekomerni rabi interneta
Jun
21
to Jul 5

Center Šteker – podpora in pomoč mladim pri prekomerni rabi interneta

Svetovna zdravstvena organizacija je uradno umestila zasvojenost z računalniškimi igrami med duševne in vedenjske motnje

Igranje računalniških iger pogosto predstavlja razvedrilo in priljubljen način preživljanja prostega časa. Težave pa se pojavijo, ker se posamezniki pogosto ne zavedajo, kdaj se igranje igric z namenom sprostitve prelevi v zasvojenost.

V Mariboru izvajajo brezplačno svetovanje v Centru Šteker

Center Šteker – podpora in pomoč mladim pri prekomerni rabi interneta predstavlja prvi specializiran program v tej regiji, kjer izvajajo različne dejavnosti na področju preprečevanja prekomerne rabe interneta med mladimi. V okviru Centra Šteker je mladim in njihovim staršem na voljo brezplačna strokovna pomoč, izvajajo različne preventivne dejavnosti za osnovnošolce, srednješolce in njihove starše ter strokovne delavce, ki se vsakodnevno srečujejo z mladimi. Nudijo pa tudi tehnično podporo staršem, ki menijo, da bi jim  prišla prav pomoč na tem področju.

Kdaj je čas, da posameznik poišče pomoč?
Če posameznik izgublja stik z realnostjo in namesto, da se druži s pravimi prijatelji, preživlja čas na spletu ob druženju z virtualnimi prijatelji, postaja apatičen in daje prednost igri pred resničnim življenjem je čas, da poišče pomoč.


»Zasvojenost z igranjem računalniških ali drugih igric se najpogosteje pojavlja pri mlajših moških.«

Razlogi za razvoj zasvojenosti se ponavadi skrivajo drugje in niso zgolj posledica tega, da posameznik rad igra igrice. Velikokrat se prekomerno igranje igric pojavi pri posameznikih, ki imajo težave na različnih življenjskih področjih in številne možnosti za uspeh v videoigri, ki lahko nadomeščajo neuspeh na različnih področjih realnega življenja, predstavljajo dobro podlago za razvoj zasvojenosti.

Obstoječi problem zasvojenosti z igranjem računalniških igric so zaznali tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji. V novi verziji Mednarodne klasifikacije bolezni (ICD-11) , ki je bila izdana junija letos, so zasvojenost z igranjem igric tudi uradno umestili na seznam duševnih in vedenjskih motenj.

Glede na klasifikacijo bolezni bi zasvojenost z igranjem videoigric opisali kot trajno ali ponavljajoče se igranje digitalnih ali video iger, za katere potrebujemo internetno povezavo ali pa tudi ne in se kaže kot:
1. oslabljen nadzor nad igranjem iger (npr. pogostost, intenzivnost, trajanje, zaključek, kontekst);
2. igranje igric dobi prednost pred drugimi življenjskimi interesi in dnevnimi dejavnostmi;
3. nadaljevanje ali stopnjevanje igranja ne glede na negativne posledice.

Vedenjski vzorec je dovolj resen, da povzroči znatno poslabšanje osebnih, družinskih, socialnih, izobraževalnih, poklicnih ali drugih pomembnih področij delovanja. Igranje lahko poteka neprekinjeno ali pa poteka epizodično in se ponavlja. Za vzpostavitev diagnoze je dovolj, če se odvisniško vedenje in druge značilnosti pojavljajo 12 mesecev, v kolikor pa se kažejo izrazitejši simptomi, pa lahko za postavitev diagnoze zadošča že krajše časovno obdobje. 

View Event →
Butale [Zaključna predstava Centra plesa]
Jun
20
5:00 PM17:00

Butale [Zaključna predstava Centra plesa]

 
33995394_2031236900251604_5799117018321911808_o.jpg
 

Centrovo celoletno plesno izobraževanje tokrat predstavlja svojo kreativnost in norčavost v enajstih hudomušnih zgodbicah o Butalcih. Prepričajte se lastne oči, da je v Butalah možno sejati tudi sol, širiti cerkev, se močno zaljubiti, spopasti s strašnimi Turki in še in še...

“In so v teku let Butale pretesne postale za vse Butalce in je bil mlajši rod korajžen in šel pogledat po svetu in so se nekateri naselili ob Dravi, nekateri ob Muri, nekaj jih je prišlo celo do morja in so si tam postavili ognjišča.
Ostali pa so, kar so bili.”


Vstopnice za zaključno predstavo lahko kupite:
- v pisarni Centra plesa od 6. 6. 2018 naprej (ponedeljek do petek od 9h – 12h, torek do četrtek tudi od 15h do 19h) in
- uro pred predstavo v avli SNG Maribor.

Cena vstopnice:
- predprodaja 7 EUR,
- na dan dogodka 9 EUR.

View Event →
Rok prijave: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov
Jun
18
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov

Delat grem! vas v sklopu Kreativnih in kulturnih industrij vljudno vabi na usposabljanje: Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov, ki se bo pričela v torek, 19. junija ob 16. uri!

Na usposabljanjih Mala šola grafičnega oblikovanja plakatov se bodo mladi seznanili z osnovnimi koraki grafičnega oblikovanja, ki jih potrebujejo za pripravo in oblikovanje plakatov. Poseben poudarek bo na oblikovanju koncertnega plakata in plakata za družabni dogodek. Na usposabljanjih se bodo seznanili z likovno kompozicijo in teorijo, razvijali bodo likovno in medijsko komuniciranje ter se naučili spoznavati sporočilnost likovnega jezika. Drugi del usposabljanj bo temeljil na kreativnem tisku, kjer bodo mladi spoznali material, tehnologije in tehnološke zakonitosti grafike.

Usposabljanja bo vodil priznan in večkrat nagrajen mladi kreativec in oblikovalec Miha Škerget.

Pričetek v torek 19. junija, ob 16. uri, v prostorih Srednje oblikovne šole Maribor, Park mladih 8, 2000 Maribor. Usposabljanja bodo predvidoma trajala štiri termine.

Usposabljanja so namenjena vsem mladim med 15. in 29. letom, ki nimajo statusa zaposlitve.

Usposabljanja so brezplačna!

V MALO ŠOLO GRAFIČNEGA OBLIKOVANJA PLAKATOV se lahko/morate prijavite na elektronski naslov: info@delatgrem.si ali na telefonsko številko 051 659 929. Prijave zbirajo do ponedeljka 18. 6. 2018.

download.jpg
 
View Event →
24. obletnica KC Pekarna
Jun
16
12:00 AM00:00

24. obletnica KC Pekarna

16. junija bo Kulturni Center Pekarna zablestel v vsej svoji lepoti in ustvarjalnosti, saj se bo odvilo praznovanje njegove 24. obletnice!

Uporabniki prostorov kulturnega centra smo s skupnimi močmi pripravili pester in bogat celodnevni program, namenjen vsem okusom in generacijam, ki bo odseval raznolikost in ustvarjalnost številnih sodelujočih posameznikov, ekip in organizacij. Od poldneva naprej bodo tako zunanji kot notranji prostori na območju Pekarne vabili na najrazličnejše vsebine - oglede razstav, okroglo mizo, delavnice, lutkovno predstavo za otroke, kviz, filmsko projekcijo in vrhunski nabor glasbenih vsebin ter še veliko več. Vabljeni torej, da čudovito sobotno popoldne preživite v enem izmed kultnih kulturnih lokacij mesta ter izkusite bogatost vsebin, ki nastajajo in potekajo za njenimi zidovi.
 

PREGLED DOGAJANJA:

9.00 - 19.00 - BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA
12.00 - 19.00 - OTROŠKI KOTIČEK: SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ
12.00 - 19.00 - ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO
12.00 - 19.00 - DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA
13.00 - 18.00 - GUDSTAF MARKET
14.30 - SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE
15.00 - GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM
16.00 - LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN
16.00 - OKROGLA MIZA: ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR
18.00 - TRNOVA POT: GURMANSKI IN VEGANSKI PASULJ
18.00 - RAZSTAVA: KOPF KINO
18.00 - KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE
19.00 - FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE
19.00 - KONCERT: DJEMBABE
19.30 - KONCERT: LIBUROA
20.15 - KONCERT: PIRHALTER
21.00 - KONCERT: BLUTWURST
22.00 - KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)
23.00 - KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)
22.00 - DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

Vse aktivnosti in dogodki v okviru obletnice so brezplačni!


PROGRAM
 

9.00 – 19.00 / BUKVARNA CIPROŠ 

BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA

Obletnico KC Pekarne bo Bukvarna Ciproš obeležila z dnevom odprtih vrat, ko bodo od 9. do 19. ure vabili obiskovalce, da se spoznajo z bogato knjižno zakladnico ter aktivnostmi, ki jih izvaja. V ta namen bodo na dvorišču postavili stojnico, v znamenju Cankarjevega leta pa bodo izvedli tudi dve aktivnosti – “Cankar mimo koša” ter “V Cankarjevi senci”.

V sodelovanju: Bukvarna Ciproš


12.00 – 19.00 / PRED KLUBOM MC

SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ

Junaka iz slikanic, Slona Staneta in Ferda, velikega ptiča, smo predstavili na uličnih plakatnih akcijah letošnjega in lanskoletnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že 21. let poteka v organizaciji MKC Maribor v sodelovanju z več kot 20-imi partnerji. Avtorici slikanic Slon Stane in Ferdo, veliki ptič, Manica K. Musil in Andreja Peklar, sta pripravili pobarvanke, ki bodo na voljo za najmlajšim udeležencem praznovanja obletnice KC Pekarna.

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 – 19.00 / JEDILNICA HOSTLA PEKARNA

ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO

Kolekcija oblečenih knjig je nastala v produkciji MKC Maribor - literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in v sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen ter modne oblikovalke Suzane Rengeo, ki je izbrana dela oblekla po svojih zamislih.

Na razstavi ob obletnici Pekarne bodo naslednje oblečene knjige: Milan Dekleva Gestalt, Kristina Kočan Šivje, Nevenka Miklič Perne Lisičja vstopnica, Tibor Hrs Pandur Notranje zadeve (vse: Založba Litera); Borut Gombač Popevke, songi in šansoni (Založba Kulturni center Maribor), Ana PepelnikTehno (Založba LUD Šerpa); Lada Žigo Ruleta, Emilios Solomú Dnevnik nezvestobe (Založba Pivec); Kristina Hočevar Naval (Založba ŠKUC); Ana Schnabl Razvezani (Beletrina), Tone Škrjanec Dihaj(Center za slovensko književnost); Primož Čučnik Ti na S (LUD Literatura); Katja Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo: koreopesem duhov, senc, sanj in volkov; Nataša Velikonja Preveč vljudna, Nežka Štruc Nihanja (vse: Književno društvo Hiša poezije – Poetikon); Denis Škofič Seganje (Cankarjeva založba).

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 / V PARKU PRED HOSTLOM PEKARNA

DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA

Projekt Delat grem! bo ob obletnici predstavil širok program vsebin in aktivnosti s katerimi vzpodbujajo in pomagajo mladim do zaposlitve ter strokovnega izobraževanja, za obiskovalce pa pripravljajo tudi delavnico izdelave mila.

Projekt Delat grem! poteka pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor in mladim ponuja sklope različnih usposabljanj, skozi katera udeleženci krepijo različna znanja in kompetence ter tako povečujejo možnosti za svojo zaposljivost. Usposabljanja so tako s področja osebne rasti in asertivnosti, kot tudi zelo praktična usposabljanja, vezana na razvoj idej, ki jih imajo mladi, srečanj s potencialnimi delodajalci ter možnosti opravljanja usposabljanj pri različnih delodajalcih.

V sodelovanju: Delat grem! in MKC Maribor


13.00 – 18.00 / DVORANA GUSTAF

GUDSTAF MARKET

Gudstaf Market je sejemski dogodek, ki se odvija na vsake kvatre. Bistvo dogodka je druženje ob ogledovanju izdelkov razstavljalcev, izmenjava oblačil (spomladansko čiščenje omar je na sporedu), preizkušanje kulinaričnih dobrot in razvajanje ušes ob dobri glasbi. Dobrodelno noto bodo tokrat usmerili na otroke in starše migrantov, ki so ostali v Mariboru.

Vsi, ki bi želeli sodelovati kot razstavljalci, pišite na: gudstaf.market@gmail.com ali pa pokličete na 040 552 305 (Jasna)

V sodelovanju: AGD Gustaf


14.30 / PRED VHODOM V HOSTEL PEKARNA

SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE

Pekarniški mikrofon bodo tokrat dali v pečico iz besed pesniški slamerji iz treh krajev: Maribora, Ptuja in Celja. Pripravili bodo izbor najbolj okusnih pesmi, začinjenih z značilnim nastopom, ki se ga pač mora doživeti v živo. Slam zverine, ki se tudi sicer tedensko sestajajo v Pekarni, bodo v razširjeni sestavi zastopali Anka Vidmar, Metka Zadravec, Matic Ačko, Nina Medved, Petra Kokol in Tom VeberSlamuraje iz Ptuja bodo predstavljali Mišel Ristov, Tomaž Lovrenko, Aljaž Šešo in Blaž ŠešoSljemerčine iz Celja pa Klara Brežnik in Klavdija Košec. Mikrofon bo zanje ogrevala Mojca Pibernik iz Bande ferdamane.

V sodelovanju: Slam zverineSlamuraji, Sljemerčine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda Ferdamana.


15.00 – 21.00 / PRED SUPERNOVO

GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM

Za sproščeno ozračje, dobro glasbo in pozitivno energijo bosta tekom celotnega popoldneva pod okriljem mariborskega Cannabis Social Cluba skrbela DJ-a Tetragrammaton in Husky, ki nas bosta razvajala z izbranim funkom, discom in housom.

V sodelovanju: Cannabis Social Club Maribor


16.00 / MC PEKARNA

LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN

Otroška lutkovna predstava za 3+

V malo mesto prispe cirkus Rdeči slon. Deklica Liza si z dedkom ogleda cirkuško predstavo, v kateri nastopajo kobilica z opico, akrobatka, dvigovalec uteži, klovn s prevelikimi čevlji in lev… Po predstavi deklica Liza v zakulisju sreča žalostnega klovna, ki mu grozi, da bo izgubil službo. Dobrosrčna deklica mu brž priskoči na pomoč...

Avtorica literarne predloge: Stanka Devjak
Igrajo: Lara Zorec, Milan Ljubec, Miroslav Mauko, Suzana Šober, Natalija Juhart, Zdenka Šulin, Dani Rajšp
Zasnova predstave in likovna podoba: Nina Šulin
Avtorja glasbe in izvajalca: Marko Korošec in Andrej Hrvatin
Oblikovanje luči: Gašper Bohinec
Tonski tehnik: Cveto Šulin
Produkcija: Kulturno društvo Delavec Lenart

V sodelovanju: IndiJanez in KD Delavec


16.00 / MISC INFOPEKA

OKROGLA MIZA - ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR

V pogovoru z Marjanom Žnidaričem in Borislavo Vičar bomo pod drobnogled vzeli vrednote NOB, ki so postale temelj nove socialistične države. NOB je temeljil na revolucionarni politiki, ki je v ospredje postavljala mednarodno solidarnost in emancipacijo. Toda kako je ta boj predstavljen danes v medijih, šolah in politiki? Vse večje omalovaževanje uporništva proti zatiralcem pušča pečat tudi na mladih, ki postajamo generacija pokornih in fleksibilnih ljudi. O tem in še marsičem bomo spregovorili na okrogli mizi v ciklu izobraževanja “Naša socialistična Jugoslavija”.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


18.00 / GALERIJA HLADILNICA PEKARNA

KOPF KINO

Vljudno vabljeni na otvoritev likovne razstave ob obletnici Kulturnega centra Pekarna, kjer se bosta z svojimi deli predstavila lokalna ustvarjalca Aleksandra Arsić Alex (štud.likovne umetnosti) in Tomaž Sahernik Sai (prof. likovne umetnosti). Pod naslovom razstave KOPF KINO, lahko razberemo očiten koncept razstave, ki predstavlja različne filme, ki se dogajajo oziroma odvijajo v glavah ljudi. Načeloma pa ni potrebe po dodatnem opisovanju in razlagi pomena del, saj govorijo sama po sebi. Zato naostrite svoje čute in se prepustite.

Več na: https://www.facebook.com/events/166783434017123/

V sodelovanju: Alex Art in Galerija Hladilnica Pekarna


18.00 / PARK PRED MISC INFOPEKA

KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE

Vse večja popularnost kvizov je ekipo MISC INFOPEKA spodbudila, da tudi sami organizirajo izobraževalni kviz o Jugoslaviji (ne zgolj socialistični). Toda ta kviz bo drugačen! Medtem ko marsikateri kvizi spodbujajo znanje, ki naj bi ljudi zgolj zabavalo in sproščalo, si bomo tukaj drznili načenjati teme, ki so relevante in vplivajo na današnjo politično stanje. Da, naslavljali bomo tudi politične teme. In za piko na i se kviz ne bo odvijal v lokalu, kjer bi vam na prefinjen način, pod krinko spodbujanja znanja in zdrave tekmovalnosti, praznili denarnice.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


19.00 / HOSTEL PEKARNA, PREDAVALNICA 2

FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE

Film pripoveduje zgodbo Siegerja, športnega, precej mirnega 15-letnega fantka, ki odkrije ljubezen med poletnimi počitnicami. Sieger se usposablja v novi atletski ekipi za nacionalno prvenstvo, kjer spozna zanimivega in nepredvidljivega Marca. Med fantoma se najprej razvije prijateljstvo, kmalu pa začne Sieger čutiti močnejše čustva do Marca. Kmalu se izkaže, da tudi čustva Marca niso samo prijateljska ...

 Jongens, Nizozemska, barvni, 2014, 78 minut, drama, jezik: nizozemščina, angleščina, podnapisi: angleški

Napovednik filma: https://www.youtube.com/watch?v=Nn8rVEFurBE

V sodelovanju: Maribor skozi rožnata očala, MKC Maribor


19.00 / ODER

KONCERT: DJEMBABE

Djembabe si za osnovo glasbenega ustvarjanja sposodijo tradicionalne zahodnoafriške ritme in jim dodajo ščepec slovanskega temperamenta in slovansko ljudsko izročilo. Dokaj preprosto harmonsko zgradbo tradicionalnih tako slovenskih kot afriških, pa tudi avtorskih skladb zapolnijo bogata zahodnoafriška poliritmija, domiselni aranžmaji in posamezni soli, v katerih je poleg afriških in slovenskih (evropskih) korenin zaznati elemente jazza, klasične glasbe, etno in world glasbe in improvizacije.

Skupina Djembabe je nastala leta 2009, vse članice (6) so iz Maribora, vadijo pa v Pekarni magdalenske mreže.  Članice skupine so: Tina Sovič – tolkala, Karolina Bucka Kustec – tolkala, Petra Hudrap – tolkala, vokal, Tamara Povh – tolkala, klaviature, vokal,  Asja Grauf –  flavta,  Špela Huzjak – violina.

FB stran: https://www.facebook.com/Djembabe-477852292237799
Spletna stran: http://www.djembabe.si/sl/djembabe-vs/
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R3OQo7CrpyE


19.30 / ODER

KONCERT: LIBUROA

Liburoa je mlada 5 članska zasedba, katero združuje želja po ustvarjanju in dobrem žuru. Njihove skladbe so preplet roka, funka in alternativne glasbe, kot glavni štab pa jim služijo prostori KC Pekarne.

Tim Muršak - vokal
Niko Poštrak - kitara
Jure Gračner - kitara
Tin Matuš - bobni
Jaša Pavčič – bas


20.15 / ODER

KONCERT: PIRHALTER

Zasedbo PirhAlter sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki v svojim skladbah združujejo ritme in melodije bluesa, roka in alternativne glasbe. Njihovo ime in glasbeni slog si lahko najlažje razlaga vsak zase, zato izkoristite priložnost, da jih doživite v živo.

Timi Muršak – vokal
Aleš Čerček – solo kitara
Tomaž Muršak – ritem kitara
Martin Petek - bas
Jure Auguštiner – bobni


21.00 / ODER

KONCERT: BLUTWURST

Blutwurst so edinstveni punk-rock trio iz Maribora, ki v prostorih KC Pekarna ustvarja že od leta 1996. V njihovi glasbi se prepletata motiva mesa in krvi, ki nas “v vsakdanjiku obdajata s svojo toplino”.

Bobni: Šečer
Bas: Kdo-pač-pride
Ostalo: ostali


22.00 / ODER

KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)

Post-punk, noise rock trio, ki ga sestavljajo člani zasedb growing rats, thelift in karmakoma, je nastal aprila 2015 in prihaja iz Krškega. V glasbi, ki je energična in na momente celo himnična, mešajo vplive od indie rocka pa vse do 80s hardcorea. Z družno hrupno navezo Ooral Sea so lani izdali mini split album, za katerega sta obe prispevali po tri pesmi. To so bili tudi prvi posnetki Suzi soprano.  V letu in pol odkar so se prvič predstavili publiki, so odigrali vrsto koncertov, med njimi tudi na Češkem in Slovaškem. Za letošnjo pomlad pa je Suzi soprano napovedala izzid albuma.

Enej Mavsar – kitara, vokali
Matic Koritnik - vokali
Uroš Kovač - bobni

Več na: https://www.facebook.com/suzisoprano/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


23.00 / ODER

KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)

V času bedastih telefonov prepametnih ljudi na sceno prihaja/se vrača zasedba polnopravnega rokenrola. Nčodnč izpred 13 let nastanka niso enaki, kot so bili. V tem času so izdali prvenec “Izlet v neznano”, sodelovali na mnogih kompilacijah in špilali na marsikaterem koncertu. Prvotni trije člani so se nadgradili z novo močjo in tako štirje jezdeci postapokalipse jezdijo v novo zgodbo. Izdali so namreč ploščo pristnega hardrockmetala, ki nosi naslov “Children of tomorrow”. Deset surovo polikanih komadov nove plate nosi svojo zgodbo, iz katere se čuti jeza in razočaranje v odsotnosti nove poti. Naslovni komad plošče tako obračunava z znanim pregovorom o Janezku, ki se uči in tudi konča šolanje agresije in nikoli dospele svetle prihodnosti.

Gašper Oražem – gagi: bobni
Miha Ruparčič – rupa: kitara
Zoran Bitorajc – bito: kitara
Sebastijan Vukan – seba: bas

Bandcamp - https://ncodnc.bandcamp.com/
Facebook - https://www.facebook.com/NCODNC-171928460247/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


22.00 / DVORANA GUSTAF

DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

Ekipa Bass Fighters bo do jutranjih ur skrbela za maksimalni odmerek bobnov in basa. V goste prihaja eden najplodnejših aktualnih madžarskih dnb DJ-ev in večkratni nagrajenec naslova “Producent leta” s strani glasbenega portalaDrumandbass.hu – Chris.su. Družbo mu bodo delali lokalni talenti: SpadeTheejayAvehoDominus DiaboliKriptønyte in Lenokaj. Za vizualne poslastice pa bo poskrbel Maj Virant.

Več na: https://www.facebook.com/events/1846911608941357/

V sodelovanju: Bass Fighters in AGD Gustaf


SPREMLJEVALNI PROGRAM

PETEK, 15. 6. ob 18.00 / KLUB MC

LUTKOVNA PREDSTAVA: NETOPIRČEK IN SRAKA

Netopirček je nebogljen netopirski mladič, ki še ne zna leteti. Ko zbere pogum, se zgodi nesreča in pristane pri kradljivi sraki. Ta ga sprejme v svoj dom, vendar mora v zameno šteti nakradeno blago. Bo uspel pobegniti iz gnezda in se vrniti domov? Kako bo premagal strah? Mu bo kdo pri tem pomagal?

Netopirček - Petra Kavaš
Sraka, kača - Andreja Domajnko
Medved, polž, krt - Ramiz Derlić,
Princeska, ribica, vrabček - Nina Tichy Derlić
Režija: Celotna ekipa
Dramaturgija: Celotna ekipa
Scenografija: Nina Šulin
Oblikovalec svetlobe: Gašper Bohinec
Glasbena spremljava: Nejc Kovač
Zasnova lutk: Nina Šulin
Izdelava lutk: Celotna ekipa

Predstava traja 25 minut in je primerna za predšolske otroke in otroke 1. triade OŠ.

V sodelovanju: IndiJanez


PETEK, 15. 6. Ob 20.00 / GALERIJA K18

OTVORITEV RAZSTAVE »ŽIVIMO S TITOM

Razstava bo rezlultat zbiranja fotografij in prispevkov, ki so bili zbrani na fotografskem natečaju »Živimo s Titom?«, ki je potekala v mesecu maju. MISC INFOPEKA je pozvala širšo javnost, da pošljejo fotografije podob Josipa Broza – Tita, ki še vedno stojijo/visijo po domovih, na delovnih mestih, delavnicah, ateljejih, gostilnah ipd. Z razstavo ne želijo gradili kulta osebnosti, temveč prikazati, da zgodovinski revizionizem in brisanje polpretekle zgodovine ne moreta ukrasti kolektivnega spomina. Podpornik razstave je tudi pivovarna Komunajzer. Razstava bo odprta do 15. 7. 2018.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


SOBOTA, 16. 6. ob 11.00 / GALERIJA MEDIANOX

DELAVNICA: ABSTRAKTNICA

V Galeriji Media Nox se bo letošnja galerijska noč začela že dopoldne, ko organiziramo interaktivne učne urice za mlade do 15. leta, na katerih bomo pokukali v svet umetnosti na zabaven in poglobljen način. Skozi opazovanje in analizo razstave Urške Rednak Izrezi/Cut-outs bodo udeleženci razvijali strategije vizualnega razmišljanja, nato bodo to znanje uporabili tudi v praksi, ko se bodo prepustili lastnemu ustvarjanju. Končni izdelek bo abstraktna interpretacija izbranega spomina. Abstraktnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno.

Mentorica: Hana Kovač
Prijave sprejemamo na mailmedia.nox@mkc.si do 15. 06. 2018.

V sodelovanju: Galerija MediaNox


24PekarnaFB.png
 
View Event →
Jazz 'ma mlade 2018 / Day 3
Jun
15
7:00 PM19:00

Jazz 'ma mlade 2018 / Day 3

 
34268684_594687457579434_7490304702299504640_n.jpg
 

PETEK, 15. 6. 2018, GLAVNI ODER

20.00 Koncert učencev Konservatorija za glasbo in balet
Maribor
21.00 KONCERT QUARTZITE
22.30 Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio

SPREMLJEVALNI PROGRAM

19.45 Otvoritev jazz razstave: ALEX MITEV LEBEN: Next
step, slike
19.00 – 24.00 Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu
v Mariboru: 
Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs
(slikarska razstava)
Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of
our Lives (fotografska razstava)
Galerija DLUM: Franscesca Cataldi
(slikarska razstava umetnice iz Rima)
- Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, 
pripadnost in prihodnost (fotografska razstava)
GT22: 20:00 premiera IntimniOder – „Heroj 2.1“, 
razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava “Tako
je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled slovenske
gledališke fotografije”
19.00-24.00 Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

KULINARIKA

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VSGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

O FESTIVALU

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.
V treh petkovih večerih bodo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki vas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VSGT Maribor. 

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

Organizacija: MKC Maribor in GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine. 

Več INFO tukaj

View Event →
Delavnica znakovnega jezika z DGNP Maribor
Jun
14
5:00 PM17:00

Delavnica znakovnega jezika z DGNP Maribor

 
34203662_258253658246753_8213259221337112576_o.jpg
 

Pisarna bo ponovno tematsko obarvana. Ves teden bo prostor dekoriran z elementi iz znakovnega jezika in 14. 6. 2018 bo ob 17. 00 uri na sporedu informativno-izobraževalna DELAVNICA na temo ZNAKOVNEGA JEZIKA. 

Uporabniki društva gluhih in naglušnih Podravje Maribor bodo za vas pripravili program, kjer se boste lahko naučili osnov znakovnega jezika, informirali o poklicu tolmača ter s prve roke izvedeli kaj slišiš, ko ni ničesar slišati.

Predhodno znanje znakovnega jezika ni potrebno, je pa priložnost, da se tega naučite. 

Čez dan vas tudi vabijo na kavo, saj vam bodo to pripravili uporabniki DGNP Maribor ter vas tudi stregli - več info: Pokaži mi besede - v sodelovanju z DGNP Maribor
 

View Event →
Rok prijave: JAZZ KLINIKA PO MERI-IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA
Jun
13
8:00 AM08:00

Rok prijave: JAZZ KLINIKA PO MERI-IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA

Delat grem! vas v sklopu kreativnih in kulturnih industrij vljudno vabi na usposabljanje

IMPROVIZACIJA NA NAČIN IMPROVIZIRANJA – JAZZ KLINIKA PO MERI

Usposabljanje je namenjeno vsem mladim, ki so se na jazz koncertu med soliranjem glasbenikov kdaj čudili in spraševali: Ja, pa kako?; torej kaj in kako to pravzaprav sploh počnejo, zraven pa čutili nemoč in prepričanje, da je nekaj takega rezervirano samo za posebej nadarjene, tehnično nadsposobne posameznike. Na improviziran način bodo usposabljancem omogočili, da bodo ob koncu bolje razumeli, čutili, vedeli, kaj improvizacija v glasbi sploh je.  Na Jazz kliniki bodo udeleženci improvizacijo prenesli kar iz vsakdanjega življenja. Iz želje in pravzaprav nuje, približati  vsebino vsem prisotnim, smo glasbeno izhodišče, oz raven znanja izluščili na najbolj elementarne gradnike glasbe (npr. ton, ritem, interval, preprosta melodija, ritmični vzorci) .. Na njih bo mentor oz. predavatelj pokazal orodja improvizacije, kot so ponavljanje, variiranje, sekvenčenje, ipd.

Delavnico bo vodil vrhunski glasbeni umetnik Igor Bezget, (med drugim) mojster improvizacije, ki je v svoji tridesetletni karieri igral, skladal, aranžiral glasbo preštevilnih stilov (jazz, fusion, rock, pop, elektronska, etno – indijska, afriška, orkestralna,..) hkrati učitelj kitare (glasbena šola Logatec, zasebna glasbena šola B.A.S.E.) in mentor mnogih glasbenih delavnic, v Sloveniji in po svetu in je kot tak odlična izbira za improvizirano vodenje delavnice na temo improvizacije.

Pričetek v četrtek, 14. junija, ob 16. uri, v prostorih GT22, Glavni trg 22, 2000 Maribor. Usposabljanja bodo predvidoma trajala tri termine.

Usposabljanja so namenjena vsem mladim med 15. in 29. letom, ki nimajo statusa zaposlitve.

Usposabljanja so brezplačna!

V JAZZ KLINIKO se lahko/morate prijavite na elektronski naslov: info@delatgrem.si ali na telefonsko številko 051 659 929. Prijave zbirajo do srede 13. 6. 2018.

jazz1 copy.jpg
 
View Event →
Trivia night - Okol' po svetu
Jun
12
8:00 PM20:00

Trivia night - Okol' po svetu

 
33806403_2148637541845448_8815555919912894464_o.jpg
 

Izpitno obdobje je pred vrati, kar pomeni, da boste kaj kmalu primorani spet cele dneve ždeti za kupi knjig. Da pa si pred napornim študij še zadnjič pošteno odpočijete misli, je Trivia night kot nalašč rešitev za to!

Veš, katera je najmanjša država na svetu? Veš, kje se nahajajo Niagarski slapovi? Iz katerega kontinenta izvira paradižnik?

Za en večer boste lahko odmislili študijske skrbi ter se v družbi prijateljev pomerili v poznavanju različnih kontinentov, saj bo tokratna Trivia izvedena na temo: »Okol' po svetu!«

Trivia night bo letos izveden v atriju za kavarno Štuk, kar pomeni, da se bo trivie lahko udeležilo še več ekip kot do sedaj. Ekipe se bodo pomerile v poznavanju svetovne zgodovine, geografije in pa nasploh v splošni razgledanosti. Posebnost tokratne Trivie pa je, da se boste tekmovalci lahko pomerili tudi v poslušanju zvočnih posnetkov iz sveta glasbe in filma, ki predstavljajo posamezne države in kontinente.

Pridružite se v torek 12. junija na Trivia nightu, ter se podajte na popotovanje med različnimi kulturami in kontinenti, ter se opremite z novimi koristnimi informacijami za potovanja, ki vas še čakajo.

Tekmujete v ekipah, ki so lahko sestavljene iz največ 4 članov. Najboljše tri ekipe prejmejo zanimive nagrade. Prijava ekip bo potekala preko spleta in sicer na naslednji povezavi: https://goo.gl/forms/2Lh1UdJNHWG3qQyo1

View Event →
KMŠ Tech: Artificial Intelligence
Jun
12
6:00 PM18:00

KMŠ Tech: Artificial Intelligence

 
33416931_2447585931933663_504555573769928704_o.jpg
 

V torek, 12. junija ob 18.00, bo Klub mariborskih študentov za vas pripravil predavanje o umetni inteligenci (ang. Artificial Intelligence), kjer vam bodo približali to manj poznano in vsekakor iz dneva dan bolj aktualno tematiko.

Umetna inteligenca v sodobnem svetu nastopa kot pogosto prisoten pripomoček in živi skupaj z nami. Kadar iščemo po svetovnem spletu, nam brskalnik prilagodi zadetke, ki so primerni nam, razume naše kretnje in naše naslednje korake, z nami komunicira in nam olajša življenje. Ali pač? Se lahko obrne proti nam, kakor so napovedovali svetovno znani vizionarji Elon Musk, Stephen Hawking in ostali? 

Direktor svetovnega tehnološkega velikana Google, Sundar Pichai, je pred kratkim izjavil:
»Umetna inteligenca je pomembnejša od elektrike in ognja«.

Za vas so povabili vrhunske slovenske strokovnjake s tega področja, ki vam bodo predstavili ozadje delovanja tehnologije, ki bo v prihodnosti preoblikovala svet.

Več o tem bodo povedali sledeči strokovnjaki:

 • dr. Vili Podgorelec: Delovanje tehnologij umetne inteligence.
 • dr. Iztok Fister ml.: Predstavitev praktičnih aplikacij, ki jih ponuja umetna inteligenca.
 • dr. Gregor Štiglic: Delovanje umetne inteligence v zdravstvu.


-Predstavitev inovacij iz podjetja Marand: Napredna računalniška hiša, ki prav tako razvija AI, predvsem na področju healthcare-a.
Hkrati bo predstavljen tudi Medrockweek 2018 – hackaton, ki ga organizira podjetje Marand v namen iskanja novih zaposlenih. Možnost bo tudi postaviti vprašanja o delu, produktih in zaposlitvi.

Sledil bo čas za mreženje, kjer boste imeli priložnost postaviti še dodatna vprašanja.
Dogodek je brezplačen, vendar zaradi omejenega števila mest, prijava nanj velja kot vstopnica.
Prijave: https://goo.gl/forms/2SQXc3MLR0LbpjUP2

View Event →
Naša socialistična Jugoslavija
Jun
12
to Jun 16

Naša socialistična Jugoslavija

 
32512100_799376433598329_542425631858622464_o.jpg
 

Ali mladi resnično poznamo našo socialistično preteklost? 
Ali sploh ločimo med rdečo zvezdo in kljukastim križem? 

Smisel v besedah kot so samoupravljanje, socializem, komunizem itd., ki so povezane z emancipacijskimi projekti, je povsem zbledel, popačili so jih neuspehi, slaba politika in lažniva ideologija, ki maskira druge obstoječe zločinske politike.

Z izobraževalnim ciklom, na katerem bo sodelovalo več govork_cev, želijo mladim in širši javnosti predstaviti socialistično preteklost, ki je ne bodo zamaskirale_i v rožnato, s prikrivanjem njenih neuspehov, a je tudi ne bodo diabolizirale_i in zanemarjale_i njenih dosežkov. 

Na dogodku bodo sodelovale_i govorke_ci in organizacije:

Rastko Močnik - sociolog kulture in komparativist
Branislava Vičar - jezikoslovka in zgodovinarka
Davor Konjikušić - akademski fotograf
Anita Tolić - sociologinja in anglistka, članica Raziskovalnega odbora Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA)
Marko Kržan - sociolog, publicist in politični delavec
Tina Podbevšek - aktivistka Iniciative mestni zbor in Kolektiva Pizda! 

Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
Muzej narodne osvoboditve Maribor
Stopinje mesta

------

I. Torek (12. 6. 2018)
- Tematski sprehod Pozabljena dediščina (Stopinje mesta) / ob 18.00

II. Sreda (13. 6. 2018)
- Rastko Močnik »Razpad Jugoslavije in ponoven vzpon kapitalizma v Sloveniji«, ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

III. Petek (15. 6. 2018) 
- Branislava Vičar »Cankarjevo pojmovanje kulture kot referenčna točka za partizansko kulturno revolucijo« / ob 17.00, Muzej NO Maribor
- Davor Konjikušić »Partizanska fotografija« / ob 18. 30, Muzej NO Maribor
- Razstava fotografij »Živimo s Titom?« / ob 20.00, Galerija K18

IV. Sobota (16. 6. 2018) 
- Voden ogled razstave v Muzeju NO »Ranjeni in bolni - Partizanska saniteta v 4. operativni coni« / ob 10.00, Muzej NO Maribor
- Anita Tolić in Tina Podbevšek »Delavka v socialistični Jugoslaviji« / ob 11.00, Muzej NO Maribor
- Marko Kržan »(Ne)Uspehi samoupravljanja v Jugoslaviji« / ob 12.45, Muzej NO Maribor
- Okrogla miza Združenje borcev za vrednote NOB Maribor / ob 16.00, Pekarna Magdalenske mreže
- Kviz o zgodovini Jugoslavije / ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Razstavo "Živimo s Titom" podpira pivovarna Komunajzer.

Operacijo »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju -1 » izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
 Center eksperimentov Maribor - DAN ODPRTIH VRAT
Jun
12
to Jun 13

Center eksperimentov Maribor - DAN ODPRTIH VRAT

 • Evropski kulturni in tehnološki center Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
 
04.jpg
 

Ob zaključku šolskega leta Evropski kulturni in tehnološki center Maribor - Center eksperimentov Maribor organizira dneva odprtih vrat, v torek, 12. 6. 2018 in sredo, 13. 6. 2018, kjer si bodo obiskovalci lahko pod strokovnim vodstvom ogledali stalno zbirko eksperimentov.

V sredo, 13. 6. 2018 ob 17. uri bomo priredili »Pijansko zabavo« - predavanje in delavnico z uporabo specialnega instrumenta za implementacijo gibanja in odzivnosti ob pitju alkohola.

View Event →
STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado
Jun
11
6:00 PM18:00

STIK Maribor - Izdelovanje transparentov za parado

 
 

STIK v mesecu juniju v koprodukciji organizirata društvo Legebitra, društvo Parada ponosa in MKC Maribor, tematsko pa bodo srečanja posvečena tematiki paradi ponosa. 
Tokrat bodo v Mariboru izdelovale_i transparente za Parado ponosa 2018. Nekaj materiala prinesejo one_i, več kot dobrodošlo je, da tudi ve_i prinesete kakšne šablone, spreje, predvsem pa ideje. 

Skupina STIK je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem. Je čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja, za STIK mladih LGBT+ oseb, oseb, ki se identificirajo izven normativov, in oseb, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. 


 

View Event →