Nagradni natečaj portala mladihazarder.si
Jun
22
to Nov 5

Nagradni natečaj portala mladihazarder.si

 
 

V okviru projekta "Ne zakockaj svoje prihodnosti" in programa brezplačne pomoči mladim s težavami, ki so posledica iger na srečo, te spletni portal za mlade www.mladihazarder.si  in Zavod Etnika vabita, da se prijaviš na:

NAGRADNI NATEČAJ za najboljši video, esej, fotografijo
 
Namen natečaja
Osnovni namen natečaja je povečati ozaveščenost mladih o tveganjih, ki jih prinaša igranje na srečo in o možnih negativnih posledicah, ko igranje uide izpod nadzora. Z natečajem želimo aktivirati mlade, ki gojijo ljubezen do umetnosti in jim ponuditi priložnost, da s kreativnim avtorskim prispevkom pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in celotne slovenske javnosti o tej problematiki.
 
Kdo se lahko prijavi?  
Prijavijo se lahko mladi v starosti od 15 do 29 let.    

Kategorije:

VIDEO: poljubna tema
Čeprav so za mladoletnike igre na srečo prepovedane, mladi nekatere lažje dostopne igre kljub temu igrajo. Predvsem velja to za športne stave, saj je ponekod stavne listke možno vplačevati brez preverjanja starosti.  Scenarij je lahko čista fikcija, lahko pa se odločite tudi za kratek dokumentarec itd. 
Dolžina filma ne sme presegati dveh (2) minut.

Filmske zvrsti: Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film, ...
Tehnične zahteve: filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi napravami, s katerimi je dandanes moč snemati video. To so lahko vse vrste kamer, fotoaparatov ali mobilnih telefonov.  Visoka tehnična kakovost filmov je seveda dobrodošla, vendar pa bodo v pri ocenjevanju vaših izdelkov najvišje ocene dobile predvsem najboljše ideje. Video posnetke nam pošljite preko platform Wetransfer, Wesendit, preko Dropboxa ali s pomočjo drugih platform za pošiljanje datotek večjega formata.

ESEJ O IGRAH NA SREČO:
Možnosti in tem za pisanje je na voljo precej. Zasvojenost s hazardom ima lahko številne negativne posledice tako za igralca kot tudi za njegove bližnje in prijatelje. Pri tej bolezenski motnji lahko igralec v eni sami noči zapravi velikansko premoženje, npr. avto ali hišo, česar pri drugih zasvojenostih ne vidimo. Razmislite o tem, kaj bi lahko storila država, da bi bilo tovrstne zasvojenosti med mladimi čim manj. Imate na vaši šoli delavnice, ki ozaveščajo o tveganjih pri igrah na srečo? Zakaj se mladoletnikom dopušča, da vplačujejo športne stave na nekaterih vplačilnih mestih kot so bencinske črpalke, trafike, pošte in gostinski lokali?  Razmislite o tem, zakaj se zasvojenosti s hazardom drži tako huda stigma, da zasvojenci svoje težave skrivajo pred vsemi, tudi pred svojimi najbližjimi.
Zakaj mladi tako radi igrajo igre na srečo in kakšni so njihovi motivi?  Imaš prijatelja, ki hazardira in se ti zdi, da se ti vse bolj in bolj odmika?

FOTOGRAFIJA:
Skušajte biti kreativni in originalni. Če položitej tri karte na nekaj bankovcev, to ni tako zelo originalno. Lahko ste tudi duhoviti in poučni. Razmišljajte o tem in razvijajte idejo, počitnice so dolge!

Kategorije in višina nagrad :

V vsaki kategoriji bomo podelili po eno praktično nagrado. Dobil jo bo izdelek, ki ga bo med vsemi prispelimi avtorskimi deli v njegovi kategoriji komisija ocenila za najboljšega.

Nagrada za najboljši video:  Charge 3 JBL prenosni zvočnik
Nagrada za najboljši esej: knjiga enega od nobelovcev po lastnem izboru
Nagrada za naj fotografijo:  pomnilniška kartica 32 GB
 
Pravice:

Organizator natečaja Zavod Etnika ima pravico vse nagrajene izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati za potrebe ozaveščanja. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje izdelke.
 
Rok za prijavo: 
Nagradni natečaj se zaključi v ponedeljek, 5. novembra 2018. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali izdelek z vašim avtorskim delom. Hkrati boste morali poslati še prijavo oz. spremni e-mail  na naslov: zavod.etnika@gmail.com, v katerem boste navedli vaše osnovne kontaktne podatke (ime in priimek, kraj bivanja, email naslov) ter s katerim avtorskim delom sodelujete na natečaju. V primeru pošiljanja fotografije, zgodbe ali pesmi bo dovolj, če vašo prijavo in izdelek pošljete le po e-pošti. 
 
Razglasitev nagrajencev
Predstavitev avtorskih izdelkov in razglasitev nagrajencev bo v nekaj dneh po končanem natečaju.
 
Dodatne informacije:
E-pošta:  zavod.etnika@gmail.com,    tel. 040 632 232
Spletna stran projekta:  www.mladihazarder.si
Twitter: @mladihazarder
FB: https://www.facebook.com/NeZakockajSvojePrihodnosti/
You Tube: https://goo.gl/1DVsy9  (s posnetki dosedanjih nagrajenih video izdelkov)
 
Izvajalec natečaja:
Zavod Etnika, Dravska 8, 2000 Maribor

 
Projekt podpira Mestna občina Maribor.
"Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS" .

View Event →
SKUŠTRANE IN BRADATI 2018
Sep
1
to Sep 30

SKUŠTRANE IN BRADATI 2018

SKUŠTRANE IN BRADATI 2018
glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Z 2. festivalom enakosti uporniško nadaljujejo z družbeno angažiranimi aktivnostmi in javnim diskurzom pobude enakosti na mariborski glasbeni sceni, ki je zrasla iz 1. festivala enakosti (14. do 16.9.2017, MC Pekarna, Maribor), s poslanstvom spodbujanja žensk - glasbenic - k večjem vključevanju v glasbo in spodbujanja moških - glasbenikov - k angažiranem, bolj aktivnem pristopu na tem področju. 

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto - znotraj kulturno umetniške pobude enakosti SKUŠTRANE! IN BRADATI - odraža umetniški intelekt mesta in simbolizira ključen moment pri dolgoročni redefiniciji umetniške identitete herojskega mesta Maribor, z uporabo družbenega angažmaja mladih glasbenic, glasbenikov in poslušalstva. 

Festival se bo odvijal, in se s predfestivalskimi aktivnostmi že odvija na več mariborskih prizoriščih:

Mariborski Mestni park, poletje 2018 (piknik podkasti)
Jazz klub Satchmo, 7. september 2018 (koncertni program)
MC Pekarna, 8. september 2018 (koncertni program)
Vetrinjski dvor, 9. do 16. september 2018 (koncertni program, performansi, razstava, lutkovna predstava, pogovori)
GT22, 16. in 17. september 2018 (filmski pogovori in projekcije)
Hiša mladih (Mestni mladinski svet Maribor), 18. in 19. september 2018 (delavnici, okrogla miza)
Dvorana Gustaf Pekarna, 20. september 2018 (koncertni program)
KMŠ Pisarna, 21. september 2018 (koncertni program)
Mariborski Stari most, 4. do 30. september 2018 (razstava fotografij)
Mariborski trgi in ulice, september 2018 (mestne intervencije)

Več info s festivalskim urnikom:

http://skustraneinbradati.si/
FB: https://www.facebook.com/SkustraneInBradati
Organizator: KUD Coda
Vodja festivala: Tanja Cvitko

View Event →
Javni razpis za financiranje projektov mladih v okviru lokalnega sklada za mlade z idejami - Banka idej
Sep
10
to Oct 3

Javni razpis za financiranje projektov mladih v okviru lokalnega sklada za mlade z idejami - Banka idej

 
1975026_270972936403579_1275818423_n.jpg
 

JAVNI RAZPIS ZA FINANCIRANJE PROJEKTOV MLADIH V OKVIRU LOKALNEGA SKLADA ZA MLADE Z IDEJAMI - BANKA IDEJ

Namen razpisa

Namen razpisa je financiranje projektov mladih, ki omogočajo trajnostne prostorske spremembe v posamezni mestni četrti ali krajevni skupnosti Mestne občine Maribor. Projekti prav tako omogočajo in spodbujajo povezovanje in sodelovanje mladih, oživljajo mladinske aktivnosti, izboljšujejo kvaliteto življenja mladih in prebivalcev določene mestne četrti ali krajevne skupnosti Mestne občine Maribor.

V okviru tega razpisa se financirajo še ne izvedeni projekti mladih, ki so pripravljeni, prijavljeni in izvedeni s strani mladih.

Kdo se lahko prijavi?

Na razpis se lahko prijavijo mladi, fizične osebe, v starosti med 15. in 29. letom, na dan objave razpisa.

Projekti morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

 • da bodo izvedeni na območju Mestne občine Maribor,
 • v celoti izveden v letu 2018, od tega je del aktivnosti projekta izvedenih v Tednu Banke idej, ki bo predvidoma zadnji teden v novembru ali prvi teden v decembru 2018,
 • da so vse aktivnosti znotraj projekta brezplačne za udeležence.

Področje razpisa

Banka idej bo v letu 2018 podprla projekte, ki spodbujajo trajnostne prostorske spremembe. To so spremembe, ki na trajnosten način izboljšujejo prostor in dvigujejo kvaliteto bivanja v Mestni občini Maribor. Trajnosten način je tisti, ki ne ogroža obstoja naslednjih generacij, okolja in prostora.

Financirani bodo projekti, ki bodo predrugačili (očistili, postavili, obnovili, pobarvali, ...) obstoječe prostore in urbane elemente mesta ali jih na novo ustvarili. Spremembe naj bodo enostavne, vidne in dlje časa obstoječe. Izboljšajo naj počutje ljudi ter videz ali/in funkcionalnost mesta.

Primeri vsebinskih sklopov trajnostnih prostorskih sprememb, ki bi jih Banka idej financira:

 • olepšanje raznih urbanih elementov mesta in/ali postavitev le teh (klop, ograja, koš za smeti, skulptura, pot ...),
 • spodbujanje in/ali omogočanje recikliranja,
 • spodbujanje in/ali omogočanje rabe naravnih materialov,
 • skrb za varstvo okolja in narave ...

V kolikor je za izvedbo projekta potrebno pridobiti dovoljenje pristojnih organizacij, je za pridobitev le teh odgovoren prijavitelj. Skrbniška odbor Banke idej bo izbranim prijaviteljem pri tem nudil pomoč v okviru svojih zmožnosti.

Predvidena višina sredstev in rok za oddajo

Skupna višina sredstev za financiranje vseh projektov je 5.000,00 EUR. Maksimalna vrednost zaprošenih sredstev za projekt je 1.000,00 EUR.
Razpis je odprt do 3. 10. 2018.

Način izplačila

Izbrani prijavitelj lahko kot način izplačila izbere:

 • sklenitev avtorske pogodbe;
 • plačilo preko napotnice na ime, priimek izbranega prijavitelja;
 • e-račun partnerske organizacije.

Oddaja vloge

Vloga mora biti v celoti računalniško izpolnjena in poslana priporočeno po pošti na naslov Mladinski kulturni center Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, s pripisom »Ne odpiraj – javni razpis – Banka idej« ter pripisanim imenom, priimkom in naslovom pošiljatelja. Prav tako je prijavnico potrebno oddati v elektronski obliki na naslov bankaidej@mkc.si.

Pomoč prijaviteljem

Skrbniški odbor Banke idej za prijavitelje organizira:

 • razgibano 3P delavnico o iskanju predlogov idej za prijavo na razpis (preveriš – prevetriš – pripraviš idejo), 17. 9. 2018, predvidoma med 15:30 – 20:30 uro,
 • informativni sestanek, na katerem bo celotni razpis podrobneje predstavljen, 19. 9. 2018, ob 17:00 uri,
 • dvodnevno usposabljanje, kjer bodo udeleženci imeli možnost podrobneje razviti svojo idejo, pridobiti teoretično in praktično znanje o projektnem delu, pridobili nasvete in napotke o izpolnjevanju prijavnice , spoznati člane Skrbniškega odbora Banke idej..., predviden termin 21. – 23. 9. 2018.

Vse materiale in hrano na delavnici in dvodnevnem usposabljanju zagotovi Mladinski kulturni center Maribor, zato je za udeležbo obvezna prijava na naslov https://goo.gl/WAF82a.

Dodatne informacije

Dodatne informacije v zvezi z razpisom dobite na Mladinskem kulturnem centru Maribor, Ob železnici 16, Maribor: Marja Guček (tel: 02 3002997, e-pošta: marja.gucek@mkc.si) ter članici Skrbniškega odbora Banke idej Mojci Doberšek (bankaidej@mkc.si).

View Event →
Festival fotografije Maribor: Arne Hodalič: Moja Indija
Sep
15
to Sep 28

Festival fotografije Maribor: Arne Hodalič: Moja Indija

Vabljeni v Galerijo K18 na ogled azstave fotografij Arneta Hodaliča »Moja Indija«. Razstava je odprta do 28. 9. 2018 vsak delovnik med 14. in 18. uro, ob sobotah pa med 10. in 14. uro.

Arne Hodalič je reportažni fotograf. Od leta 2006 dela kot urednik fotografije za slovensko izdajo revije National Geographic.  Leta 2008 je prejel častni doktorat na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter postal predavatelj fotografije in reportažnega novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani. Njegove fotografije in reportaže so bile objavljene v ameriški in vseh drugih izdajal revije National Geographic po svetu ter v številnih drugih.

V preteklosti je sodeloval pri številnih odpravah in jih tudi vodil. Na prvo pot v Indijo se je odpravil pred tridesetimi leti in ta dežela ga je navdušila in korenito spremenila; pravi, da je »prav zaradi fotografij, posnetih na tej svoji prvi poti, povsem nepričakovano postal pravi fotograf, ki so ga številne agencije v Parizu in po svetu kar zasipale z delom. Indija mi je torej pomagala, da sem zadnjih trideset let živel tako zanimivo in polno, kot si nikoli nisem niti predstavljal, da bom …«

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
Festival fotografije Maribor 2018
Sep
15
to Sep 30

Festival fotografije Maribor 2018

 • Festival fotografije Maribor 2018 (map)
 • Google Calendar ICS
 
FOTO.jpg
 

Festival fotografije Maribor 2018 bo osvetlil avtorsko fotografijo ter tako lokalni kakor širši publiki predstavil domačo in tujo visoko kvalitetno avtorsko fotografijo. Osredotočil se bo na vse generacije fotografov ter tako predstaviti tudi kontinuiteto kvalitetnega medija pri nas. 

Razstave:
-Fotogalerija STOLP - Sergay Melnitchenko, Ukrajina, Peter Koštrun in Jan Babnik, Slovenija
-Galerija Medianox - Alexander M. Harley, Anglija
-Galerija DLUM - Rudi Uran, Zdravko Kokanović, Peter Brednik in Branimir Ritonja
-Fotografski muzej Maribor - Nobuyoshi Araki, Japonska
-Galerija K18/v pripravi
-Galerija EPEKA - Borislav Božič, Hrvaška
-Studio UGM - Matej Sitar
-Vetrinjski - galerija - Večerovi fotografi
-Vodni stolp/ v pripravi
-KIBLA - ArtKit/ v pripravi
-GT22 - Dragiša Modrinjak, Slovenija
- Galerija Kreativnih/ v pripravi
- E2RD - Branimir Ritonja
-Univerzitetna knjižnica Maribor - Gregor Radonjič in Stojan Kobler
-Centralna postaja - 47 km slovenske obale, Erik Mavrič in Nina Sotelšek
-White box: Taha Ahmad, Indija, Jure Kravanja

Delavnice:
- Svetlobno risanje z LED lučkami na ženskem modelu.
- Fotografm
- predstavitev dela v fotografski temnici - klasika

Vstopnice so na voljo na tej povezavi.

View Event →
KREATOR LAB - Delavnica “#SmartBarbieHouse”
Sep
19
to Oct 10

KREATOR LAB - Delavnica “#SmartBarbieHouse”

 • Vas zanima kaj se skriva pod pokrovom robotske kosilnice?

 • Bi želeli, da vaša velikonočna dekoracija utripa v ritmu vaše najljubše pesmi?

 • Bi si sami izdelali “pametne žaluzije” za katere vam strokovnjaki želijo zaračunat več sto evrov?

Kreator Lab pripravlja delavnico programiranja in elektronike na platformi Arduino, ki so jo poimenovali #SmartBarbieHouse. Na 4 srečanjih se boste sprehodili vse od osnov do končnega izdelka – vsak udeleženec si bo lahko izbral lasten projekt s področja avtomatizacije doma, vse projekte pa boste skupaj sproti preizkušali na “Pametni hiški za barbike”.

Srečanja bodo ob sredah ob 18. uri:

 1. 19.09.2018: “Hello world” – Spoznavanje s platformo Arduino, testno ploščico, osnovnimi elektronskimi komponentami in programskim okoljem Arduino IDE.

 2. 26.09.2018: “Lučke, lučke, lučke” – Spoznavanje osnov programiranja v programskem jeziku C ter vhodov in izhodov na Arduinu.

 3. 03.10.2018: “Zaznavanje okolja” – Priklop senzorjev in odčitavanje vrednosti, ki jih vračajo. Osnove objektnega programiranja v C++.

 4. 10.10.2018: “Komunikacija” – Odčitavanje vrednosti preko serijskega terminala (USB kabla) in terminala na mobilni napravi (Bluetooth komunikacija).

VEČ INFO najdete tukaj.

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
KREATOR LAB - Delavnica "Z Autodesk Fusion 360 od ideje do izdelka"
Sep
19
to Oct 8

KREATOR LAB - Delavnica "Z Autodesk Fusion 360 od ideje do izdelka"

Kreator Lab želi svojim uporabnikom kar najbolj pomagati pri uresničevanju njihovih idej, zato so se odločili pripraviti delavnico, kjer boste spoznali uporabo vsestranskega orodja Autodesk Fusion 360. V 4 tednih boste skozi praktičen primer spoznali vse vidike uporabe in zmožnosti tega orodja, ki ga lahko vsi člani brezplačno uporabljajo na vseh računalnikih v naši delavnici. Srečevali se boste ob ponedeljkih ob 18. uri:

 1. 17.09.2018 – Kako ustvarimo projekt, v njem skico in jo takoj uporabimo z laserskim rezalnikom

 2. 24.09.2018 – Iz skice do objekta, kako preidemo iz dveh v tretjo dimenzijo in kako si izdelamo delavniško risbo

 3. 01.10.2018 – Kako združujemo posamezne objekte v sestave in pripravimo sestavne risbe, kosovnice in vizualizacije naših izdelkov

 4. 08.10.2018 – Preizkusimo in izboljšajmo naš izdelek še pred izdelavo – kratek pregled analiz in simulacij

Vsa srečanja bodo predvidoma trajala od 90 do 120 minut, odvisno od dinamike dela v skupini.

VEČ INFO: http://www.kreatorlab.si/fusion360/

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
Učinkovita predstavitev delodajalcem
Sep
27
2:00 PM14:00

Učinkovita predstavitev delodajalcem

 • Univerza v Mariboru, predavalnica 1 (map)
 • Google Calendar ICS

Kdaj: četrtek, 27. september 2018, ob 14:00

 • Traja: 90 minut

 • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, predavalnica 1

 • Izvajalec: Mateja Hanžurej, karierna svetovalka KC UM

 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Delavnica je namenjena študentom in diplomantom, ki so opravljali praktično usposabljanje v tujini ali bili na izmenjavi z namenom študija v tujini. Okvirne teme:

 • Splošne kompetence, ki jih študenti/diplomanti pridobijo s prakso ali študijem v tujini

 • Kako delodajalci gledajo na pridobljene izkušnje v tujini

 • Učinkovita predstavitev delodajalcem na podlagi v tujini pridobljenih delovnih izkušenj (v času opravljanja praktičnega usposabljanja)

 • Kako najustrezneje umestiti in pokazati dodano vrednost v tujini pridobljenih kompetenc (v življenjepisu, spremnih dokumentih, na zaposlitvenih razgovorih ipd.)

 • Pričakovanja delodajalcev

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 


View Event →
Retorika za pravnike
Sep
28
11:00 AM11:00

Retorika za pravnike

Kdaj: petek, 28. september 2018, ob 11:00

 • Traja: 90 min

 • Kje: Pravna fakulteta UM, Mladinska ulica 9, 2000 Maribor, predavalnica Auditorium Maximum

 • Izvajalec: Ana Aleksandra Zupančič, magistrica govora

 • Univerza/fakulteta: Pravna fakulteta

Karierni center UM v sodelovanju s Pravno fakulteto UM v sklopu uvajalnega tedna za bruce organizira delavnico na temo Retorika za pravnike.

Na delavnici se boste posvetili okoliščinam, v katerih se lahko znajde vsak pravnik – odvetnik. Spoznali boste kako: 

- se spontano obnašati na sodišču, v javnosti, na poslovnih sestankih, srečanjih, konferencah in kongresih,
- spoznati uporabnost retorike kot veščine prepričevanja v praksi,
- odkriti moč izrečene besede in moč drugih sporočil,
- osvojiti orožja v bojevanju za pozornost poslušalcev in jih ves čas držati v napetosti,
- prepoznati svoj lastni, izvirni govorni slog,
- najti v sebi voljo do govorjenja in nastopanja,
- obvladovati tremo in druge težave pri izpostavitvah oziroma javnem govorjenju in nastopanju,
- govoriti jasno, razločno, čisto, prijetno, s poudarki, z naravno govorico telesa, vključevanjem humorja in izločanjem mašil,
- ustvariti prijeten in verodostojen prvi vtis z izborom pravih besed v pravem trenutku,
- dobro odgovarjati na neprijetna, nepričakovana in vsaka druga vprašanja na sodišču ali drugje,
- se izuriti v iznajdljivosti, veščini premisleka in se pravilno odzivati brez zadrege,
- obvladovati nasilne, žaljive ali pretirano razburjene sogovornike,
- skrbeti za svoj videz v javnosti in osvojiti osnove seznanitve (rokovanje, vizitke, kako si zapomniti ime stranke ali sogovornika)
- učinkovito predstaviti in zagovarjati  druga gradiva, prikaze, grafe, slike, dokaze,
- se dobro pripraviti na nastop, sestanek, predstavitev, govor, zaključni govor,  poročanje ali poverjanje ter kako vaditi za nastop,
- osvojiti osnove govornih tehnik, artikulacije, dikcije, dihanja in sproščenega pripovedovanja,
- prisluhniti stranki in ji vzbuditi zaupanje z enakopravnostjo,
- ustvariti sproščeno  vzdušje pogovora,
- prepoznati tip stranke in ustrezen izbor besed,
- vešče poslušati sogovornike (uravnavanje selektivnega sluha).

 
View Event →
Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec
Sep
30
8:00 AM08:00

Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec

Si star/a med 15 in 29 let? Te zanima položaj mladih v Mestni občini Maribor? Bi se rad/a preizkusil/a pri delu novinarja?

Zavod za raziskave in razvoj BIT je oblikoval projekt Mladi mestni poročevalci, v okviru katerega bodo usposobili 10 mladih, ki bodo pripravljali novinarske prispevke o mladih za mlade. S projektom želijo prispevati k dvigu ravni interesa mladih za sooblikovanje javnih politik, še posebej tistih, ki se v največji meri dotikajo ravno njih samih. Gre za vsebine, ki jih lahko poimenujemo »prihodnost mladih v MOM«, saj obsegajo področja zaposlovanja, izobraževanja, stanovanjske problematike, participacije mladih in zagotavljanja socialne vključenosti mladih z manj priložnostmi. 

Postani mladi mestni poročevalec

Udeležencem bodo omogočili izobraževanje, v okviru katerega se bodo seznanili s prioritetami Lokalnega programa mladih v MOM, seveda pa bodo deležni usposabljanja s področja novinarskega dela. Po izobraževanju bodo imeli udeleženci priložnost svoje kompetence nadgrajevati pod mentorstvom novinarjev spletnega medija Mariborinfo.com, kjer bodo njihovi prispevki tudi objavljeni. V program bo vključenih 10 mladih. Dobrodošli so tudi vsi tisti, ki ne prihajajo iz MO Maribor, pa se vendar v Mariboru nahajajo zaradi šolskih/študijskih obveznosti. 

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor (Urad za kulturo in mladino).

Prijava je možna preko obrazca v članku https://mariborinfo.com/novica/lokalno/priloznost-postani-mladi-mestni-porocevalec/180273 oziroma na telefonsko številko 031 237 952.

View Event →
9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo
Oct
5
6:00 PM18:00

9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

 
37530103_2252515961457605_6817658157402161152_o.jpg
 

Tradicionalni tek po stopnicah na Kalvarijo. Brezplačni dogodek, kjer ni toliko važen rezultat, šteje že udeležba.
454 stopnic vodi na grič na severni strani Maribora, predstavljajo pa vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom.

Dogodek je brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne, prijavite se lahko uro pred startom samega teka na licu mesta na prijavni službi. Tekači startajo eden za drugim z nekajsekundim razmikom. Sistem "prvi prijavljeni - prvi teče".

Pa prijetno treniranje :)

View Event →

Pohod na pet mariborskih vrhov - jesensko enakonočje
Sep
23
5:00 PM17:00

Pohod na pet mariborskih vrhov - jesensko enakonočje

 
41682259_491599031343441_1568518096539353088_o.jpg
 

Jesensko enakonočje letos pade na 23. 9. 2018 ob 1.54 uri zjutraj. Po Wikipediji naj bi bil ob enakonočju dan enako dolg kot noč, a se to v resnici ne zgodi. Sonce osvetli površje tudi preden se na obzorju znajde v celoti. Ravno tako dnevna svetloba osvetljuje površje zaradi odboja sončnih žarkov, ko je njihov vir - Sonce - še oziroma že za obzorjem. Zato je na enakonočje dan približno 14 minut daljši od noči na ekvatorju, proti poloma pa se ta čas povečuje. Dejanska enaka dolžina dneva in noči se pojavi nekaj dni proti zimskemu delu leta.

Tako oba solsticija, poletni in zimski, kot oba enakonočja, jesenski in pomladni, nas vabijo, da si vzamemo čas zase in se napolnimo z energijo tistega dne.

”Po sončni vzhod na Pohorje” tako na jesensko enakonočje organizira pohod na pet mariborskih vrhov. Obiskali boste Pohorje, Kalvarijo, Piramido, Urban in Pekrsko Gorco.

Martina gre na Pohorje. Štarta ob 17. uri pri spodnji postaji vzpenjače.
Nina gre na Kalvarijo. Štarta ob 18. uri pri stopnicah.
Monika gre na Piramido. Štarta ob 18. uri ob vznožju Piramide.
Dušan gre na Urban. Štarta 17. uri pri štartu asfaltirane poti na Urban. 
Tanja gre na Pekrsko gorco. Štarta ob 18. uri pri vznožju Pekrske gorce.

Za pot nazaj z vseh petih vrhov priporočajo lučko.

Zaradi lažje organizacije prosijo, da se na pohode prijavite preko zasebnega sporočila na FB strani do četrtka, 20. 9. 2018, ko bodo tudi imeli natančnejše informacije o vremenu. V primeru slabega vremena pohodi žal odpadejo.

Udeležba na pohodih je na lastno odgovornost.

View Event →
Delavnica CGU: Tetra-pack eco-grafika
Sep
22
5:00 PM17:00

Delavnica CGU: Tetra-pack eco-grafika

Vstopnina: 30 evrov na osebo

Prireditelj: Center grafičnih umetnosti

Ta tip grafike nam omogoča, da iz zelo preprostih materialov ustvarimo zanimive in kvalitetne umetnine. Skozi uporaba folije v tetrapakih se nam odprejo številne izrazne možnosti, natančne risbe in designi ter kreativni efekti. Omogoča igro z barvami in sencami ternam daje vtis jedkanice.

Duška Maglica, likovna pedagoginja in strastna grafičarka, vas bo popeljala v raznolik svet novih tehnik umetniške grafike. Tehnika spada med nestrupene pristope odtiskovanju in je primerna za vse starostne skupine.

S seboj prinesete zgolj kreativno vedoželjnost.

Prijave zbirajo do 19.9.2018 na mail info@cgu.si

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
KONCERT: DUO MANU
Sep
21
9:00 PM21:00

KONCERT: DUO MANU

DUO MANU
Zgodba glasbenega dueta MaNu se prične s tem, da sta na začetku leta 2018 prišla v kontakt po čistem naključju dva glasbenika (Matija, Nuša) iz popolnoma različnih glasbenih svetov (alternativna glasba, zabavna glasba) a ju to ni zaustavilo da ne bi vsaj poskusila skupnega glasbenega udejstvovanja. Že na prvih skupnih vajah sta začutila da je kemija prisotna z nesporno kvaliteto in spredvidela da imata kompatibilne glasbene ambicije. Ime dueta sta si nadela po začetnicah njunih imen saj s tem ponazarjata moško-žensko simbiozo ki se manifestira v energiji njune izvedbe. Igrata za dušo z dušo. Žanrsko se ne omejujeta a vendarle je njuna izhodiščna točka pop/rock.

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 


View Event →
Filmopeka: Perfect Blue
Sep
20
7:00 PM19:00

Filmopeka: Perfect Blue

INFOPEKA te vabi, da se jim pridružiš v četrtek, 20. 9. 2018, ob 19.00 uri, v prostorih INFOPEKE, kjer si boste ogledale_i japonsko animirano psihološko srhljivko Perfect Blue. Po ogledu filma sledi diskusija s Jesúsom Fernándezom, ljubiteljem filma in animacije. Ogled filma in diskusija sta brezplačna ter v angleškem jeziku.

Perfect Blue (Satoshi Kon, Japonska, 1997/98, 80 min)

Animirana srhljivka prikazuje življenje Mime, pevke japonske najstniške pop senzacije Cham!, ki se odloči, da bo pevsko kariero zamenjala za igralsko. A njena odločitev povzroči vrsto neljubih dogodkov na različnih področjih, predvsem nadlegovanje oboževalca, obsedenega z njo in vrsto nenavadnih dogodkov, ki se dogajajo okoli nje.

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji
Sep
20
8:00 AM08:00

Rok prijave: Mednarodni trening mladinskih delavcev_k v Romuniji

KORAK NAZAJ ZA ROMUNIJO? OBIŠČI ROMUNIJO IN PODPRI DELO LGBT+ ORGANIZACIJ (rok za prijavo četrtek, 20. 9. 2018)
Oktobra bo v Romuniji izveden referendum, na katerem bodo prebivalci Romunije odločali o spremembi zapisa 48. člena njihove ustave, ki sedaj opredeljuje družino kot zvezo zakoncev, z referendumom pa želijo to definicijo družine opredeliti kor zvezo moškega in ženske. Zveni poznano?!?!
__
MKC Maribor sodeluje v projektu "P.R.I.D.E.- Promoting Rights, Inclusion, Diversity and Equality", ki ga bodo v letih 2018 – 2019 izvajali partnerji iz Romunije, Hrvaške, Madžarske, Litva, Poljske, Srbije in Slovenije. Vodilna organizacija projekta je romunska organizacija Go Free.

Ker bo glavna aktivnost projekta izvedena že v letošnjem letu, med 14. – 21. oktobrom 2018, v Cluj – Napoci, Romunija, ko bo izveden mednarodni trening za 28 mladinskih delavcev_k, vabijo k sodelovanju še 1 - 2 mladi osebi, ki bi se pridružili projektu.

V okviru projekta bodo udeleženci spoznali ter navezali stike z mnogimi LGBT+ (mladinskimi) organizacijami, spoznali njihovo delo, na samem treningu pa bo poudarek na spoznavanju načinov vključevanja LGBT+ mladih oseb v mladinsko delo. Pridobljeno znanje bodo lahko udeleženci_ke nato skozi organizacijo različnih aktivnosti preizkusili v lokalnem okolju.

Pogoj za udeležbo je starost nad 18 let, potne stroške, stroške nastanitve, hrano na mednarodnem treningu, pokrijejo organizatorji.

Prijave, v obliki motivacijskega pisma, za sodelovanje v projektu, sprejemajo še do četrtka, 20. septembra 2018, na oba elektronska naslova: marja.gucek@mkc.si in luka.kristich@gmail.com. V motivacijskem pismu prepričaj zakaj si ravno ti najboljši_a kandidat_ka za trening, z idejo(ami) za delo z mladimi na LGBT+ področju v Mariboru ali v tvoji lokalni realnosti. Motivacijsko pismo naj vsebuje minimalno 300 besed.

Zakaj motivacijsko pismo? Ker se projekt ne konča s treningom!
Udeleženci projekta bodo kasneje pripravili tudi priročnik, v katerem bodo na enostaven in razumljiv način predstavili temo spola iz različnih vidikov (npr. spolna identiteta, razumevanje širokega spektra spolov, enakost spolov …). Jezik priročnika bo vključujoč in bo upošteval vse spole. V okviru projekta bo izvedena tudi kampanja ozaveščanja o razumevanju različnih spolov, udeleženci_ke pa bodo k aktivni udeležbi povabili mlade LGBT+ osebe vseh spolov.

 
41991735_1830017603712140_6421043212089032704_n.jpg
 
View Event →
 Javni razpis za financiranje projektov mladih se predstavi
Sep
19
5:00 PM17:00

Javni razpis za financiranje projektov mladih se predstavi

Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej je ponovno objavila razpis za financiranje idej mladih. Letos bo Banka idej med mlade razdelila 5.000 €, razpis pa je odprt do srede, 3. oktobra 2018. 

V sredo, 19. septembra ob 17:00 uri, bodo člani Skrbniškega odbora Banke idej predstavili razpisi, prav tako pa bodo obiskovalcem na voljo za morebitna vprašanja. 

 
41511993_1133362486831282_3390386310890913792_n.jpg
 

View Event →
 BRALNI MARATON
Sep
17
10:00 AM10:00

BRALNI MARATON

stricki_v_avtobusu-noga.png

Zveza prijateljev mladine Maribor vas vabi, da se pridružite na prireditvi BRALNI MARATON, ki bo na Dan zlatih knjig, v ponedeljek, 17. septembra 2018, ob 10. uri, na Trgu svobode.

Bralni maraton bo že šestnajsto leto zapored obeležil začetek nove sezone branja za Prežihovo bralno značko. Mlade so tokrat povabili, da skozi lastno poezijo ali poezijo drugih avtorjev izrazijo svoje misli, želje in pričakovanja na temo »Potujmo v svet branja«.

 

DODATNE INFORMACIJE: Urša Žiger, 02 229 69 15, ursa@zpm-mb.si.

 

Bralni maraton bo potekal v okviru prireditev Evropskega tedna mobilnosti 2018, na kateri ZPM Maribor sodeluje s vsebinami za otroke in mlade, ki so vezane na trajnostni razvoj, varčevanje z energijo, recikliranje, okolju prijazne potovalne navade …Prireditve koordinira Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Mestne občine Maribor in potekajo med 17. in 22. septembrom 2018, na različnih lokacijah. Podrobnosti na: Evropski teden mobilnosti 2018 – program.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, kornelija@zpm-mb.si.

 

View Event →
Abonma - razgrnitev, drugič (Moment)
Sep
15
8:00 PM20:00

Abonma - razgrnitev, drugič (Moment)

ABONMA je dvoletni projekt Eve Nine Lampič in kolektiva, ki uprizarja predstave iz repertoarja slovenskih gledaliških hiš, ki so jih avtorji Abonmaja (so)ustvarili v preteklih sezonah. Projekt bo uprozorjen v več epizodah. V prvi polovici sezone 2018/2019 so na repertoarju: Razgrnitev, Micka in Mučenica. Posamezna epizoda je mešanica med opisom, ponovnim uprizarjanjem, interpretacijo, povzetkom, kritiko, komentarjem – tako osebnim, kot gledalčevim, ustvarjalčevim in strokovnim. Ustvarjalci s širokim naborom sredstev in medijev razvijajo specifični uprizoritveni jezik in diskurz in tako preizprašujejo sam medij gledališča.

RAZGRNITEV, DRUGIČ predstavlja repertoar epizod in uprizoritveni format, ki ga ustvarjalci razvijajo in preizkušajo. Projekt ABONMA želi, v času ko se prostor za refleksijo v družbeno umetniškem prostoru krči, na neinvaziven način odpret debato o načinih in pogojih dela ter predvsem vsebinah, ki so ponujane javnosti, tako v gledališki sceni kot družbi širše.

Avtorji: Eva Nina Lampič, Luka Martin Škof, Aleš Zorec, Miha Horvat, Minca Lorenci
Producentka: Nika Bezeljak
Fotografije: Marko Golnar
Produkcija: Moment
Projekt sta podprla Ministrstvo za kuturo RS in Mestna občina Maribor

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 
View Event →
Otvoritev festivala Mladi Maribor
Sep
15
3:00 PM15:00

Otvoritev festivala Mladi Maribor

15:00 - 20:00 - Predstavitev mladinskih organizacij na stojnicah

Oder:

15:00 - 17:00 - DJ nastop (Mladinin Oder)

17:00 - 18:00 - Glasbena delavnica (KUD Coda) /na stojnici

18:00 - 18:30 - Plesna delavnica (Plesna šola Rolly)

18:30 - 19:15 - Skupinska vadba "Body Attack" (Fitnes Forma)

19:15 - 20:00 - Kreativno ustvarjanje glasbe (KUD Coda)

20:00 - 21:00 - Glasbeni nastop

21:00 - 22:00 - DJ nastop (Društvo LST)

View Event →
Usposabljanje za izvajalce Nefiks kariernih aktivnosti
Sep
12
5:00 PM17:00

Usposabljanje za izvajalce Nefiks kariernih aktivnosti

Zavod Nefiks v sodelovanju z organizacijo EPEKA, vabi na brezplačno usposabljanje vse, ki si želite neformalnih delovnih izkušenj dela z mladimi!

Na usposabljanju vas bomo teoretično podkrepili o:

- vodenju skupine;
- vodenju delavnic za mlade;
- kariernem svetovanju;
- organizaciji dogodkov;
- javnem nastopanju.


Po končanem izobraževanju boste svoje znanje uporabili v naših projektih, ki jih izvajamo po celi Sloveniji. Omogočili vam bomo aktivno udejstvovanje na jezikovnem področju (jezikovni klubi), na področju karierne orientacije in dela z mladimi (karierni klubi), na mednarodnem področju, na področju dela z mladimi iskalkami zaposlitev (kolegice) in številnih drugih.

Usposabljanje je namenjeno vsem, ki bi radi...

- Pridobili referenco za CV: timsko delo, vodenje skupin, javno nastopanje in učinkovita komunikacija, izvajanje delavnic za mlade;
- Prišli v stik s potencialnimi delodajalci,  saj se lahko vključite v aktivnosti, ki so blizu tvoji študijski smeri,
- Razvili in oblikovali svoje potenciale, se preizkusili in zgradili svojo kariero.

Zavod Nefiks je podporni člen in nudi:

- Mentorstvo pred/med/po izvajanju aktivnosti;
- Strokovna usposabljanja z vsebinami relevantnimi za delo v skupini;
- Vso potrebno "opremo" za izvedbo delavnic (didaktični pripomočki);
- Strokovno gradivo (prioročnik z načrtom posameznih srečanj);
- Potrdilo o pridobljenih kompetenc s katerimi obogatite življenjepis;
- Potrdilo o opravljenih delovnih izkušnjah;
- Vrstitev na prednostno listo za mednarodne priložnosti in poklicne priložnosti;
- Prejem praktične nagrade ob zaključku kluba.

Dodatne informacije:
- Usposabljanje bo potekalo od 17.00 do 20.00 ure v prostorih organizacije Epeka.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

3Logoti_NZR.jpg
View Event →
Računajte na nas! Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih
Sep
10
to Sep 14

Računajte na nas! Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

 • Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS
38544467_250112682478393_5361778996994375680_n.jpg

Društvo IndiJanez prireja 3. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – »Računajte na nas!«, ki se bo odvijal od 10.–14. septembra na Grajskem trgu v Mariboru.

Na festivalu se bodo predstavili mladi posamezniki in skupine, ki se udejstvujejo na najrazličnejših področjih. S svojimi sposobnostmi, znanji in veščinami nas bodo seznanili v obliki interaktivnih delavnic in predstavitev. Namen festivala je javnosti predstaviti le ščepec aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo mladi v Mariboru in razbliniti dvome in posplošena mnenja nekaterih, da je današnja mladina lena, neaktivna in brez idej. Vabljeni!

PROGRAM:

PONEDELJEK, 10. september:
- Petja Kolenko: izdelovanje kolaža iz odpadnih materialov in razstava del
- Žana Pukšič: kvačkanje in razstava kvačkanih modnih izdelkov
- Domen Kodrič, Maistri Marpurgi: pletenje in preizkušanje verižnine (srajce, čelade, ščiti …)
- Gašper Bračič: kulinarika

TOREK, 11. september:
- Tadeja Kokol: delavnica znakovnega jezika
- Moi: izdelovanje iz lesa (modni dodatki)
- Matjaž Kajba: Lichtenbergove figure
- Gašper Bračič: kulinarika

SREDA, 12. september: 
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- učenci Srednje prometne šole Maribor: osnove samoobrambe
- UNI Maribor GPE: predstavitev in ogled dirkalnika
- Gašper Bračič: kulinarika

ČETRTEK, 13. september:
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- Tim Draksler: izdelovanje iz lesa (kitare)
- Tadeja Hojnik: risanje/slikanje mandal, risanje na kamenčke
- Gašper Bračič: kulinarika

PETEK, 14. september:
- Anže Ipavic: izdelovanje iz lesa (šahovske figure)
- Vanesa Müller: grafično oblikovanje in modni izdelki z unikatnimi motivi
- UNI Maribor GPE: predstavitev in ogled dirkalnika
- Gašper Bračič: kulinarika

Dogajanje bo fotografirala mlada fotografinja Ivana Frajman. Nastale fotografije bodo na ogled na razstavi, ki jo bomo za vas pripravili v klubu MC (nekaj dni po festivalu).

RAČUNAJTE NA NAS!

View Event →
Kreativni potni list za mlade
Sep
10
10:00 AM10:00

Kreativni potni list za mlade

 
39674612_10155660389012647_5183491601707565056_n.jpg
 

Kreativni potni list za mlade / intenzivna šola likovne in intermedijske umetnosti, lutkarstva in animacije
UGM, LGM, DRFK in Zavod MARS
12. september 2018 - 24. april 2019

Intenzivna likovna šola je namenjena mladim med 10. in 15. letom, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Program ponuja več posebnosti, ki skupaj sestavljajo popolnoma edinstveno učno izkušnjo v štirih različnih ustanovah oziroma društvih: Umetnostni galeriji Maribor, Lutkovnem gledališču Maribor, Društvu za razvoj filmske kulture in Zavodu MARS Maribor. Udeleženci se bodo sprehodili skozi likovne osnove, raziskovali lutkovno umetnost, izdelali animirani film ter se spoznali z uporabo sodobnih tehnologij v umetnosti. Spoznavali bodo delo strokovnega osebja na področju likovnih umetnosti (kustosi, lutkarji, scenografi) in se srečevali z umetniki v njihovem delovnem okolju. Predvsem pa bodo pod kvalitetnim mentorstvom svoje razumevanje in doživljanje likovne umetnosti bogatili z demonstriranjem različnih likovnih tehnik, v katerih se bodo preizkušali.

Program:
MLADI STROKOVNJAKI UGM
Umetnostna galerija Maribor / UGM, Strossmayerjeva ul. 6, 2000 Maribor
12., 19., 26. september ter 3., 10., 17. in 24. oktober 2018 / 16.00 – 18.00
mentorica: Brigita Strnad

LUTKOVNA RAZISKOVALNICA
Lutkovno gledališče Maribor / LGM, Vojašniški trg 2a, 2000 Maribor
7., 14., 21. in 28. november ter 5., 12. in 19. december 2018 / 16.00-18.00
mentorica: Bibi Bobnar

VIDEO IN ANIMIRANI FILM
Društvo za razvoj filmske kulture / DRFK, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor
9., 16., 23. in 30. januar ter 6., 13. in 27. februar 2019 / 16.30–18.00
mentorica: Hana Repše

UMETNOST IN SVETLOBA
Zavod MARS Maribor / Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor
6., 13., 20. in 27. marec ter 10., 17. in 24. april 2019 / 16.30-18.00
mentorica: Irena Pamič

Cena programa: 180 EUR
posamezni sklopi: UGM 45 EUR, LGM 45 EUR, DRFK 55 EUR, MARS 55 EUR
Informacije in prijave do 10. septembra 2018 na 02 860 497 ali brigita.strnad@ugm.si

VABLJENI!

View Event →
LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre
Sep
8
12:00 PM12:00

LegiLAB 4 Progress Now: Legislative Theatre

38036779_1801020253318546_6526996417444052992_o.jpg

Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Vabljen_a na zaključni dogodek projekta LegiLab 4 Progress, 15-mesečnega mednarodnega strateškega partnerstva Erasmus+, ki so ga soustvarjali v štirih partnerskih organizacijah: Giolli iz Italije, Active Inquiry s Škotske, Pracownia Inspiracji Społecznych s Poljske in Pekarni Magdalenske mreže Maribor iz Slovenije.

V projektu so se osredotočili na uporabo metodologije gledališča zatiranih, znotraj nje pa zakonodajnega gledališča, kot načina za spodbujanje udeležbe ciljne skupine mladih v političnih in zakonodajnih procesih.

Z namenom, da bi med ljudmi dosegli večji politični angažma, so ustvarili dva intelektualna rezultata, in sicer zbornik z naslovom 'Onkraj teatra, Izkušnje z zakonodajnim gledališčem' in dokumentarni film o zakonodajnem gledališču 'Playing Games'.

Pojdi torej na dogodek LegiLAB 4 Progress Now, kjer boš sodeloval_a v:
- interaktivni predstavitvi obeh zgoraj omenjenih intelektualnih rezultatov (gre za dokumentarni film in zbornik),
- v forumski zakonodajni predstavi Status quo na trgu dela (ko bodo ponazorili tehniko zakonodajnega gledališča, hkrati pa se ukvarjali z izjemno pomembno in aktualno temo prekarnosti), 
- diskusiji/delavnici o pomenu participatornih metodologij pri vključevanju mladih v politično in v politiko.

Na dogodku bodo pripravili tudi okrepčilo.

Prijave sprejemajo tukaj: https://docs.google.com/forms/d/1j1f2k5mLTGRy5f4DIps5YMBWhA1wdYr9ff1697-V6hM/viewform?edit_requested=true

Udeležencem, ki se boste pripeljali iz drugih slovenskih mest lahko ob predložitvi dokazil tudi povrnejo potne stroške.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije oz. programa Erasmus+. 
 

View Event →
DRUGI SAMOROGOV ROADTRIP, DESTINACIJA: DEŽELA MEDIJEV
Sep
8
to Sep 9

DRUGI SAMOROGOV ROADTRIP, DESTINACIJA: DEŽELA MEDIJEV

photo cover.jpg

Ali ima LGBT+* skupnost v medijih poseben prostor?
Kako smo reprezentirani?
Kakšna so pravila dejtanja na spletu?
Kaj narediti v primeru sovražnega govora in groženj na internetu?
Katere serije je treba nujno gledat?
Kaj je must-read LGBT+ knjiga tega poletja?

Maribor skozi rožnata očala ponovno vabi na dvodnevno delavnico. Letos bomo raziskovali sebe in svet socialnih omrežij, dejting aplikacij, serij, pop kulture in vse ostalo, kar ti pade na pamet. Delavnica pred teboj je priložnost, da v skupini mladih poiščemo odgovore na vprašanja, ki nas zanimajo. Poudarek bo na izmenjavi osebnih vprašanj, mnenj in izkušenj.

Naš skupen roadtrip se bo pričel v soboto, 8. septembra, ob 10.00 uri in bo trajal do nedelje, 9. septembra 2018, do 17. ure. Družili se bomo v prostorih MKC Maribor, Ob železnici 16, Maribor. Delavnica poteka dva dni, tako da bomo v celoti poskrbeli za hrano in materiale. Zaželeno je, da si na delavnici oba dni. Ker bodo aktivnosti potekale tudi v večernih urah, ti lahko ponudimo nočitev v Hostlu Pekarna, strošek nočitve pa bo kril MKC Maribor.

Delavnica je namenjena mladim med 15. in 29. letom, ki se jih LGBT+ tematika osebno dotika. Prijava na delavnico je možna do srede, 5. septembra, na povezavi:
https://goo.gl/forms/3WU4r7C3eAQ1Xt8Q2

Cilj delavnice je ustvariti varno in sprejemajoče okolje, zato velja ničelna toleranca do kakršne koli oblike nasilja ali sovražnega govora. Število mest na delavnici je zaradi zagotavljanja varnega prostora in kvalitete dela omejeno. Prijave na delavnico bomo sprejemali do zapolnitve mest.

Delavnico bosta vodila Gregor Brdnik in Tanja Veber.

Za dodatne informacije o delavnici se lahko obrneš na Gregorja (gbrdnik@gmail.com) ali Tanjo (tanja.veber@mkc.si, 051 659 929) ali nas kontaktiraš preko Facebook strani Maribor skozi rožnata očala.

Samorog čaka, tako da vabljen_a, da se nam pridružiš!

_____________________

*Kratica LGBT+ označuje lezbijke, geje, biseksualce_ke, trans osebe in druge spolne usmerjenosti, identitete in izraze.

View Event →
Zaključna konferenca projekta DELAT GREM!
Sep
7
1:00 PM13:00

Zaključna konferenca projekta DELAT GREM!

 
40470680_527839440962121_5791699382168453120_o.jpg
 

VABILO NA ZAKLJUČNO KONFERENCO PROJEKTA DELAT GREM!

Z mesecem septembrom na MKC Maribor zaključujejo z izvajanjem dvoletnega projekta Delat grem!, zato vas vabijo, da se jim pridružite na zaključni konferenci projekta, kjer boste skupaj pogledali na preteklo delo. Dogodek se bo odvil v petek, 7. septembra 2018, v 2. nadstropju prostorov Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16, Maribor (Hostel Pekarna).

Skupaj bodo pregledali rezultate projekta in predstavili nekaj primerov dobrih praks. Na konferenci se bo predstavil tudi priročnik za mladinske delavce Vključevanje oseb z begunsko izkušnjo v mladinsko delo. Priročnik so pripravili na osnovi izkušenj, ki so jih pridobili tekom izvajanja projekta pri delu z mladimi z migrantskim in begunskim ozadjem.

Konferenco bo povezoval moderator Sašo Kronegger.

Po uradnem delu bo čas tudi za druženje, pogostitev in zabavo v neformalnem vzdušju parka pred stavbo.

PROGRAM:

13:00 – URADNI DEL
• Pozdrav in nagovor vodij projekta, predstavnika MoM in predstavnika MKC Maribor
• Kratka predstavitev aktivnosti projekta Delat grem!
• Pregled rezultatov dela
• Predstavitev dobrih praks z gosti
• Predstavitev priročnika za mladinske delavce Vključevanje oseb z begunsko izkušnjo v mladinsko delo z avtoricami publikacije

14:30 - NEFORMALNO DRUŽENJE, POGOSTITEV IN ZABAVA

Za vsa dodatna vprašanja in informacije so vam na voljo na 051 659 929, andrej.gulic@mkc.si ali tanja.veber@mkc.si

Vljudno vabljeni!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

View Event →
Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"
Sep
6
to Sep 7

Mednarodna konferenca "Združimo se! Zadružništvo in mladi"

 • Salon uporabnih umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS
 
 

Združimo se in Pekarna Magdalenske mreže napovedujeta mednarodno konferenco "Združimo se! Zadružništvo in mladi", ki bo potekala 6. in 7. septembra 2018 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Dodajte jo na svoje koledarčke!

Namen konference je v slovenskem prostoru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki_njami odpreti debato o zadružništvu kot trajnostni obliki zaposlovanja mladih. Programi usposabljanj in akcije za vzpostavljanje zadrug mladih po Evropi se zlasti v predelih, kjer je možnost zaposlovanja majhna, množijo. Zadružništvo namreč nudi mladim trajnostna delovna mesta z večjo socialno varnostjo in med drugim z razpršitvijo tveganja na druge člane_ice zadruge, spodbuja vrednote kot sta solidarnost in demokracija na delovnem mestu.

Konferenca bo namenjena tudi seznanitvi z zaključki projekta Združimo se! v okviru katerega se je v letih 2016 in 2018 približno 170 mladih skozi teoretične in praktične vsebine seznanjalo z delavskimi pravicami, participatorno ekonomijo in zadružništvom. Predstavile_i bodo tudi analize in raziskave s področja zadružništva v Sloveniji in v Evropi ter pobliže spoznale_i zadruge, slovenske in tuje, v katerih predvsem aktivno delujejo mladi.

Na konferenci se vam bo v Sloveniji prvič v vlogi generalnega direktorja Mednarodne kooperativne zveze (International Co-operative Alliance) pridružil Bruno Roelants, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zadrug in soavtor knjižne uspešnice Kapital in past zadolževanja – zadružništvo kot alternative. Svojo udeležbo so tudi že potrdile_i iz Mednarodne organizacije delavskih, socialnih in producentskih zadrug (CICOPA), predstavile_i bodo mednarodno kampanjo za spodbujanje zadružništva med mladimi po svetu, We own it!.

Predviden program, za katerega si še pridržujejo pravico do sprememb:

>> Četrtek, 6. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 10. 30 >> Pozdravni nagovor organizatoric in Bruna Roelantsa
10.30 – 12.00 >> Predstavitev zadnjega vala zadružništva v Mariboru
Marta Gregorčič: Urbane Brazde kot projekt celostnega in trajnostno naravnanega razvoja regije
Karolina Babič (CAAP): Center alternativne in avtonomne produkcije kot podporno okolje za razvoj zadrug
12.00 – 12. 15 ODMOR
12. 15 – 13.00 >> Rezultati projekta Združimo se! in predstavitev zbornika in tool kita z ustvarjalkami_ci
13.00 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Razvoj mednarodnega zadružnega gibanja + diskusija
14.30 – 15.30 KOSILO
15.30- 16.15 >> Diana Dovgan (CICOPA): Predstavitev kampanje We own it!, ki spodbuja razvoj mladinskih delavskih in socialnih zadrug
16.15 – 16.30 ODMOR
16.30 – 18.00 >> Javna tribuna s predstavnicami_ki mladinskih zadrug, strokovnjaki_njami in odločevalkami_ci
18.00 – 18.30 ODMOR
18.30 – 19.30 >> Voden sprehod po mariborskih zadrugah
Neformalno druženje


>> Petek, 7. 9.

9.30 Kava in rogljički
10.00 – 11. 30 >> Predstavnica_k Mondragona: Predstavitev velikega španskega zadružnega združenja Mondragon in načinov vpeljevanja mladih v zadružno delovanje
Karolina Babič (CAAP): Zadružništvo v Sloveniji in mladi + diskusija
11.30 – 12.45 >> Matic Primc (Organizacija za participatorno družbo): Vpeljevanje koncepta participatorne ekonomije v zadružno delovanje mladih
12. 45 – 13.30 KOSILO
13.30 – 14.30 >> Bruno Roelants (Co-operative Alliance): Sistemske spodbude za razvoj mladinskih zadrug+ diskusija
14.30 – 16.30 >> Vzporedni delavnici
>> Oblikovanje priporočil za spodbujanje zadružništva med mladimi
>> Oblikovanje priporočil za spoodbujanje zadružništva na odločevalski ravni
16.30 – 17.00 ODMOR
17.00 – 18.30 Predstavitev Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa knjige Kapital in past zadolževanja, Zadružništvo kot alternativa

View Event →