Delavnice "PAČ SEM" za pomoč mladim pri razumevanju svojih težav
Oct
26
to Jan 11

Delavnice "PAČ SEM" za pomoč mladim pri razumevanju svojih težav

 • Zveza prijateljev mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
 
pačsem.png
 

Mladim se v Mariboru ponuja nov prostor za pogovor o tematikah, ki zadevajo odraščanje, prevzemanje odgovornosti, spoznavanje sebe in družbe v kateri živiš.

Kakšen sem v dobri koži in kakšen v slabi koži?
A se poznam? Kako sprejeti vse to?
Kdo sem, ko sem sam?
Kdo sem, ko sem v družbi?
Kakšen bi si želel postati? 

 Srečanja bosta vodili psihodramski praktičarki Jelena Grobler in Miša Bakan, mag. psih, ki te bosta na ustvarjalni način popeljali skozi iskanje odgovorov na vprašanja, ki se zastavljajo mladostnikom.  

 Več informacij:

https://www.facebook.com/events/1022736237909803/ 

https://www.facebook.com/Psihodramske-delavnice-v-Mariboru-725821817778643/

View Event →
Zveza prijateljev mladine Maribor praznuje 65 let delovanja!
Nov
20
6:00 PM18:00

Zveza prijateljev mladine Maribor praznuje 65 let delovanja!

ftk.jpg

Obletnico bomo počastili na Svetovni dan otroka, v torek, 20. novembra 2018, ob 18.00, v Narodnem domu Maribor, s podelitvijo priznanj dolgoletnim in zaslužnim sodelavcem in prostovoljcem, ki so in še vedno soustvarjajo zgodbo prijateljev mladine.

Svečanost bomo otvorili z glasbeno predstavo Osnovne šole Gustava Šiliha Maribor, “Dekle, ki je ljubilo zvezdo”, nato pa podelili priznanja za deset, dvajset in trideset let sodelovanja ter štiri posebna priznanja:

– posebno priznanje Organizacijskemu odboru projekta Mladi za napredek Maribora, ki ga bo v imenu odbora prevzel predsednik dr. Amand Papotnik,
– priznanje za mlado/ega prostovoljko/ca, ki ga prejme Tadeja Kokol, prostovoljka v Domu ustvarjalnosti mladih in na letovanju na Pohorju,
– častno priznanje (kipec) za posebne dosežke na področju dela z otroki in mladimi, ki ga prejme dr. Kurt Kancler,
– naziv častni/a član/ica, ki ga prejme Majda Struc, predsednica Društva prijateljev mladine Maribor in dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor.

Prijazno vabljeni!

View Event →

Akademija 2018 - družbena odgovornost z mladimi in za mlade
Nov
16
10:00 AM10:00

Akademija 2018 - družbena odgovornost z mladimi in za mlade

46167440_264076677634100_7811348083131809792_o.jpg

𝐓𝐮𝐝𝐢 𝐯𝐢 𝐳̌𝐞𝐥𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐨𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐤𝐚𝐭 𝐕𝐨𝐝𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐨 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐚?

𝐙̌𝐞𝐥𝐢𝐭𝐞, 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐯𝐚𝐬̌𝐞 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐨 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨, 𝐚 𝐧𝐞 𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐤𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐭𝐢?

𝐏𝐨𝐭𝐞𝐦 𝐣𝐞 𝐮𝐝𝐞𝐥𝐞𝐳̌𝐛𝐚 𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐨𝐠𝐨𝐝𝐤𝐮 𝐳𝐚 𝐯𝐚𝐬 𝐨𝐛𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚! :)

𝐊𝐀𝐉?

Vabimo vas na zaključek projekta Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade. Mlade smo skozi tri celodnevne seminarje seznanili z osnovno abecedo družbene in osebne odgovornosti ter jih povezali s petimi mariborskimi podjetji:
- Mariborski vodovod, javno podjetje, d.d.,
- Neuroth slušni aparati d.o.o.,
- Tenovis, družba za proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o.,
- Hotel DRAŠ, HOT-TEN d.o.o.,
- Prohit d.o.o.

𝐊𝐃𝐀𝐉? 𝐊𝐉𝐄?

Zaključek projekta bo v petek, 16. 11. 2018, s pričetkom ob 10. uri, na Univerzi v Mariboru, Karierni center Univerze v Mariboru, Mansarda jug, Slomškov trg 15, Maribor. Udeležba je brezplačna. Prijava ni potrebna.

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐙𝐀𝐊𝐋𝐉𝐔𝐂̌𝐊𝐀?

1.) Predstavitev projekta Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade in povzetek izvedenih predavanj.
2.) Predstavitev nalog mladih udeležencev projekta, ki so jih pripravili v sodelovanju s 5 mariborskimi podjetji.
3.) Podelitev certifikatov Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja vključenim mladim in zahvala sodelujočim mariborskim podjetjem, Mariborski vodovod, javno podjetje d.d., Neuroth slušni aparati d.o.o., Tenovis, družba za proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o., Hotelom Draš, HOT-TEN d.o.o. in Prohit d.o.o.
4.) Najava novega cikla izobraževanj za pridobitev certifikata Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja.

𝐙𝐀𝐊𝐀𝐉?

Družbena odgovornost podjetij (DOP) prinaša konkurenčno prednost in pomeni, da se morajo podjetja zavedati svojih vplivov na skupnost in okolje ter o tem poročati, ne samo z ekonomskimi, ampak tudi z okoljskimi in družbenimi kazalci.

Z letom 2017 morajo velika podjetja v EU, tudi v Sloveniji, v svojih letnih poročilih poročati še o nefinančnih vidikih poslovanja. Družbena odgovornost je orodje za dosego trajnostnega razvoja (TR) v skladu s Cilji trajnostnega razvoja do leta 2030, ki jih je že leta 2015 zapisala Organizacija Združenih narodov v svoji Agendi 2030 za trajnostni razvoj.

𝐍𝐀𝐒𝐋𝐄𝐃𝐍𝐉𝐄 𝐈𝐙𝐎𝐁𝐑𝐀𝐙̌𝐄𝐕𝐀𝐍𝐉𝐄?

Naslednje izobraževanje za pridobitev certifikata Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja se prične 29. 11. 2018. Prijave so možne do 25. 11. 2018. Več info: https://www.facebook.com/events/2240304672908162/

𝐃𝐎𝐃𝐀𝐓𝐍𝐄 𝐈𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄:

Elektronski naslov: info@irdo.si
Telefonska številka: 031 344 883 (Anita) in 051 365 443 (Martina)
Spletna stran: http://www.irdo.si/

View Event →
Veganska večerjica: Predavanje »Presečnost speciesizma in rasizma«
Nov
15
7:30 PM19:30

Veganska večerjica: Predavanje »Presečnost speciesizma in rasizma«

V četrtek, 15. 11. 2018, vas ZaŽivali! ob 19.30 vabijo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico z naslovom »Presečnost speciesizma in rasizma«.

Branislava Vičar bo pozornost namenila prepletu speciesizma in protibegunskega / protimigrantskega rasizma. Pokazale_i bomo na presečišča specisističnih in rasističnih praks v politični in medijski narativi v kontekstu krize odziva na množičen prihod begunk_cev v Slovenijo. Posebna pozornost bo namenjena opozarjanju na perpetuiranje speciesizma v kritiki rasističnih praks na eni strani in pomanjkanju kritike rasizma znotraj animalističnih gibanj na drugi, kakor tudi opredelitvi možnosti skupnega boja proti strukturni diskriminaciji tako na aktivističnem kot znanstvenem polju. Dogodek bo v drugem delu namenjen predstavitvi skupine No-Border Craft, ki deluje na področju graditve socialne mreže med lokalnimi prebivalkami in migrantkami ter si prizadeva za krepitev moči, uveljavljanja znanja in poguma migrantk. Delovanje skupine bo predstavljeno v kontekstu begunske/migrantske in azilne politike v Sloveniji.

Osrednji sestavini tokratnih jedi bodo jabolka in korenje.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja 2018
Nov
14
8:00 AM08:00

Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja 2018

43696234_1653001354805485_847938874805059584_n.jpg

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal enodnevni karierni sejem, ki ga že tretjič zapored organizira Mestna občina Maribor v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Območno obrtno - podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico in Univerzo v Mariboru.

Vam, dragi šolarji in dijaki, spoštovani starši, učitelji in svetovalni delavci, prav tako pa tudi vsem ostalim, ki skrbite za karierni razvoj mladih, bomo v sodelovanju z izobraževalnimi zavodi in ustanovami, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter javnimi institucijami predstavili priložnosti za karierni razvoj v našem mestu in regiji. V lanskem letu se je obeh sejmov udeležilo več kot 5.000 obiskovalcev. Upamo, da se boste kariernega sejma tudi letos udeležili v čim večjem številu, da boste ob tem prejeli veliko koristnih informacij, in da boste navezali veliko koristnih stikov, ki jih potrebujete za kvalitetno načrtovanje vaše izobraževalne in poklicne poti.

KOMU JE NAMENJEN

Osnovnošolcem, srednješolcem, šolskim svetovalcem in tudi njihovim staršem, da bodo seznanjeni s posameznimi izobraževalnimi programi na srednjih šolah v Mariboru. Prav tako bo na sejmu predstavljeno kako nadaljevati poklicno pot po srednji šoli, kjer bodo predstavljene različne študijske smeri.

KAJ BODO VIDELI OBISKOVALCI

Vsak si želi dobro izbrati svojo nadaljnjo poklicno in karierno pot, to pa lahko stori le z dobrimi informacijami, ki jih lahko pridobi na Kariernem sejmu- sejmu poklicev in izobraževanja na katerem se bo predstavilo več kot 50 razstavljavcev.

Mladi bodo spoznali posamezne poklice, se morda znebili predsodkov do posameznih poklicev v gospodarstvu in se hkrati seznanili s potencialnimi delodajalci in možnostmi prvih zaposlitev ali opravljanja praks. Prav tako se bodo lahko dijaki mariborskih srednjih šol seznanili z možnosti posameznih študijskih programov na posameznih fakultetah.

POSLANSTVO

Poslanstvo kariernega sejma je informiranje mladih o možnostih nadaljnjega kariernega razvoja, pri čemer prispevamo k večji motivaciji mladih in jih želimo navdušiti za posamezne poklice, ki so aktualni v gospodarstvu in omogočajo lažji prehod do zaposlitve. Poslanstvo Kariernega sejma je povezava med šolstvom in potjo do zaposlitve.

VSTOP PROST!

View Event →
Soočenje: Koga brigajo mladi?!
Nov
12
5:00 PM17:00

Soočenje: Koga brigajo mladi?!

45375387_262921067753517_2514690088948989952_o.jpg

Soočenje kandidatov za župana Mestne občine Maribor: Koga brigajo mladi?!

MLADI bodo rdeča nit predvolilnega soočenja, ki ga bomo organizirale mladinske organizacije:
Mestni mladinski svet Maribor,
MKC Maribor,
ŠOUM,
Zavod PIP Maribor.

Na soočenju bomo s pomočjo moderatorjev Mateo Hočuršćak in Miha Dajčman poskušali odgovoriti na vprašanje koga od kandidatov za župana zares brigajo mladi.

Soočenje bomo prenašali tudi v živo na https://www.facebook.com/mladimaribor/, Radio Študent 89,3 MHz pa bo soočenje predvajal preko svoje radijske frekvence.

Vabljeni!
#mladi #kogabrigajomladi #maribor #jezikzavolitve #mladimaribor #mmsm #šoum #zavodpip

View Event →
SK8 park Ftrgatev 2018
Nov
9
7:00 PM19:00

SK8 park Ftrgatev 2018

Mesto je vaše igrišče.
Vsako ulico, pločnik, robnik, klop ali ograjo lahko spremenite v svoj svet. Svet skateboardinga.
Rampe, tirnice, javne skulpture in stopnice so zabavne ovire, ki jih oživite s svojimi triki.
Ponuja vam robustnost, samozavest in neodvisnost.

Naš največji dogodek, imenovan Ftrgatev 2018, ki bo potekal 9. novembra 2018, bo posnemal "ulično" okolje – udeležite se tekmovanje SK8 park Ftrgatev in se potegujte za nagradni sklad v skupni vrednosti 1500 EUR ter odlične praktične nagrade.

PRIJAVE: https://goo.gl/forms/IvRMGZtY6yWQLuTr1
Prijave možne do 2. 11. 2018

Prijavnine ni. Udeležba na tekmovanju na lastno odgovornost. V kolikor potrebujete nastanitev, nas prosim kontaktirajte.

KONTAKT: jan.gumilar@klub-kms.si 

PROGRAM
18:00 - 18:30 - Zbor
19:00 - 21:30 - Tekmovanje

41432802_2676903782335209_6218761247563710464_o.jpg
 
View Event →
Ftrgatev 2018
Nov
9
to Nov 10

Ftrgatev 2018

 
41930271_2680863255272595_86496526762770432_o.jpg
 

Pred tremi leti so se člani Kluba mariborskih študentov odločili, da v Mariboru priredijo Ftrgatev - športno in kulturno-glasbeno prireditev. Tudi letos bodo Mariborčani novembra lahko v bližini dvorane UŠC popoldan občudovali skejtarske trike ali sodelovali pri njihovem izvajanju, zvečer pa se skupaj v dvorani zabavali ob glasbi treh znanih glasbenih izvajalcev.

Nastopajoči
Letos bodo publiko v dvorani UČC zabavli Vlado Kreslin, Prljavo kazalište in domači didžej mojster Mike Vale.

View Event →
Razstava: Predstavitev poklica strojnega inženirja in gradbenega inženirja
Oct
26
9:00 AM09:00

Razstava: Predstavitev poklica strojnega inženirja in gradbenega inženirja

 
инженер (1).jpg
 

Z razstavo želi Center eksperimentov Maribor - EKTC predstaviti mladim pred odločitvijo za poklic, delo inženirjev na področju strojništva in gradbeništva. Spoznali boste, kaj vse mora znati bodoči inženir in kaj lahko s svojim znanjem ustvari. Na razstavi je prikazan zanimiv pregled vrhunskih ustvarjenih del iz celega sveta.

Vljudno vabljeni v Center eksperimentov.

Otvoritev: 26.10.2018

View Event →
Moj jezik v digitalnem svetu
Oct
23
5:00 PM17:00

Moj jezik v digitalnem svetu

 
43390584_2722097981149122_9143201026256404480_o.jpg
 

Kdor piše, dela tudi napake, in kdor govori, pove kdaj tudi kaj narobe. 

Kam po pomoč, ko niti dobra volja in trud ne pomagajo najti prave besede? Digitalni jezikovni globus DITKO.si vas bo odpeljal v svet jezika danes in vam pokazal, kako si lahko pomagate s spletnimi jezikovnimi viri.

Dogodek je namenjen spoznavanju digitalnih jezikovnih virov - dobili boste vpogled v različne priročnike, korpuse in druge jezikovne portale, ki so na voljo na spletu, spoznali bomo njihove uporabnosti, namembnosti … 

Pridobljeno znanje bo zagotovo prišlo prav vsakemu študentu, ki piše seminarske naloge, diplomsko, magistrsko… ali zaposlenim, ki vsak dan pri svojem delu uporabljajo formalno komunikacijo.

Delavnico bo izvedla izr. prof. dr. Darinka Verdonik s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Na delavnico je potrebna prijava: https://goo.gl/forms/pnKUWoIzQoSZ1oGQ2

View Event →
7. CUNJAMI - izmenjevalnica oblačil
Oct
23
5:00 PM17:00

7. CUNJAMI - izmenjevalnica oblačil

 
zpm_cunjami_novica_300x200px (1).jpg
 

Bliža se novi CUNJAMI – IZMENJEVALNICA OBLAČIL za mlade, ki bo v torek, 23. 10. 2018, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16).

Spremljevalni program:

POGOVOR: SPREMENI SVOJ ODTIS
Kaj lahko naredimo, da kupujemo čim manj plastike in ostale embalaže, ki bremenijo naše okolje.
Dobili bomo praktične nasvete, kako lahko (za)živimo brez proizvajanja odpadkov. Preizkusili bomo tudi nekaj naravnih kozmetičnih izdelkov (zobna pasta, ustna voda, milo, krema, mazilo, balzam za ustnice, dezodorant, …), ki si jih lahko naredimo sami brez nepotrebne plastične embalaže.
Pogovor bo vodila: Katra Petre, Lizzy – naravna kozmetika.

DELAVNICA: PREOBLIKUJ in UPORABI ZNOVA
Stare majice in hlače bomo predelovali v nove uporabne in praktične izdelke.

Splošna pravila za obiskovalce izmenjevalnice oblačil za mlade:

• Na izmenjavo lahko prinesete do 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov. Prinesenim kosom določimo vrednost v cunjamijih (točke), kar zabeležimo na poseben listič. Na dogodku si lahko izberete stvari v vrednosti števila cunjamijev in jih ob odhodu, skupaj z lističem, pokažete prostovoljcu (-ki), ki bo na sprejemni točki. Morebitni neizkoriščeni cunjamiji  se  lahko prenesejo na naslednjo izmenjavo oblačil.
• Oblačila, ki jih prinesete, naj bodo čista, lepo ohranjena ter nepoškodovana (brez lukenj, pack in manjkajočih gumbov, zadrge morajo delovati, ne smejo biti sprana). Prinesite sezoni primerna oblačila – v pomladnih in poletnih mesecih ne bomo sprejemali zimskih oblačil, pozimi pa ne izrazito poletnih. Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da na sprejemnici stvari, ki ne bodo ustrezala navedenim standardom, ne sprejmemo v izmenjavo in jih vrnemo obiskovalcu.
• Ne bomo izmenjevali spodnjega perila in čevljev, reklamne majice z logotipi bomo sprejeli, vendar obiskovalec zanje ne bo dobil cunjamijev, uporabili pa jih bomo za izdelavo drugih predmetov v delavnicah.
• Na dogodku mora biti vsak obiskovalec pozoren na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želi menjati), saj zanje organizator ne prevzema odgovornosti.
• Sistem točkovanja:
1 cunjami: nogavice, kopalke, majice z naramnicami, kratkimi ali dolgimi rokavi, pižame, modni dodatki (kape, šali, rokavice, nakit, pasovi).
2 cunjamija: bluza, srajca, hlače, krilo, obleka, pulover, jopica, trenirka, jakna, suknjič.
3 cunjamiji: ženski kostum, moška obleka, zimske jakne (dolge), bunde, plašči, zimska športna jakna/hlače/kombinezon, druga vrednejša športna oblačila, priložnostna svečana oblačila.
4 ali 5 cunjamijev: posebna vrednejša svečana oblačila, plašči in jakne.
• Dogodek bomo snemali in fotografirali za objavo in promocijo na družabnih omrežjih in spletni strani ZPM Maribor.

 

Misli eko, izmenjaj si obleko!

 

View Event →
Konferenca "Govoriš kohezijsko?"
Oct
23
to Oct 24

Konferenca "Govoriš kohezijsko?"

 • Mercure Maribor City Center (map)
 • Google Calendar ICS
 
frog-kohezija (1).jpg
 

CNVOS (Zavod za informiranje, sodelovanje in razvoj NVO) v sodelovanju z Radiom Študent 23.10.2018 v Mariboru (ob 10.00-14.00) organizira konferenco "Govoriš kohezijsko?", na kateri bodo obravnavali ključne pretekle izkušnje in dosežke kohezijske politike, novosti, ki se nam obetajo v naslednji perspektivi, ter dobre prakse izvajanja kohezijskih projektov na terenu. 

Vabljeni k aktivni udeležbi in razpravi o tem, kakšno kohezijsko politiko bi si želeli po letu 2020.

Program dogodka in prijava:
https://www.cnvos.si/novice/2161/govoris-kohezijsko/

View Event →
12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST
Oct
22
to Nov 9

12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST

 • Zveza prijateljev mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
42586775_1959277257468085_1220259045550587904_o.jpg
 

Vsi mladi vabljeni k sodelovanju pri 12. NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2018) na temo ODVISNOST

Vsi smo od česa odvisni (družabna omrežja, kava, sladkarije, cigareti, igre na srečo, alkoholne pijače …). Kje je meja, ko te drugi označijo, da si »odvisnik« in kako si takrat drugačen? 

Na dvo-dnevnih delavnicah na petih lokacijah boste:

-prvi dan
iz "prve roke" spoznali zgodbo ozdravljenega odvisnika Mitja Duha, ki je napisal motivacijsko knjigo »Tek za življenjem« (https://www.facebook.com/MITJA-Duh-Tek-ZA-%C5%BDivljenjem-Naro%C4%8Dilo-1618670061509035/

-drugi dan 
si ogledali predstavo Forum teatra (metoda z elementi psihodrame v obliki interaktivne predstave, ki prikazuje konkretno situacijo, v kateri se odvisniki znajdejo ter preko sodelovanja občinstva išče boljše možne reakcije posameznika v težkih situacijah). Predstavo so pod mentorstvom Jelena Jokic- Grobler pripravili talentirani mladi igralci iz različnih srednjih šol (Biotehniška šola MariborDruga GimnazijaSrednja šola za oblikovanje Maribor).

Slogan lahko oddate na tej povezavi: https://goo.gl/forms/Ov56nWUlgSNGxhDC2)

Da boste lažje napisali zmagovalni slogan, pa se pridružite na eni izmed naslednjih lokacij:

Prometna šola – 23. (ob 12:00) in 24. oktober (ob 10.00)
Tehniški šolski center – 25. in 26. oktober, ob 10.00

Slogane proti nestrpnosti lahko do 9. novembra 2018 oddaš:
– v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16), vsak dan med 8. in 19. uro ali
- kadarkoli in kjerkoli preko te povezave: https://goo.gl/forms/Ov56nWUlgSNGxhDC2.

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad avtorjem najboljših sloganov bo v petek, 16. novembra 2018 (mednarodni dan strpnosti), ob 18. uri, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor.

Natečaj je namenjen mladostnikom od 15. leta dalje.

DODATNE INFORMACIJE: Maša Dobrina, 059 177 799, 040 745 568, masa.dobrina@zpm-mb.si. 

View Event →
(ne)moč odnosa
Oct
17
7:00 PM19:00

(ne)moč odnosa

Salezijanski mladinski center Maribor vas v sredo, 17. oktobra ob 19.00 uri vabi v Don Boskov center Maribor na tematski večer "(ne)moč odnosa".

Gost večera bo teolog, pedagog in psiholog dr. Stanko Gerjolj, ki vam bo spregovoril o značaju in kako se ta kaže v medosebnih odnosih.

image.png
 
View Event →
Delavnica: DRUŽBENO PODJETNIŠTVO
Oct
10
4:00 PM16:00

Delavnica: DRUŽBENO PODJETNIŠTVO

Fundacija Prizma in Mestna občina Maribor (NewGenerationSkills partnerstvo) vas v sodelovanju s projektom Social(i) Makers vabi na DELAVNICO NA TEMO DRUŽBENO PODJETNIŠTVO / Podjetništvo za družbeno dobro, 10. 10. 2018, 16.00 – 19.00, Tkalka, Tkalski prehod 4, 2000 Maribor. 

Z namenom krepitve potencialov posameznikov, iniciativ in skupnosti za razmah socialne ekonomije bodo v FEJS(T)SPEJS-u v sodelovanju z Akademijo družbenih inovacij izvedli delavnico, na kateri boste pridobili osnovno znanje o temeljih družbenega inoviranja, socialne ekonomije in socialnega podjetništva, različnih modelih socialnih podjetij, vodili vas bodo skozi osnovne korake za ustanovitev socialnega podjetja ter vas seznanili s primeri iz prakse. 

Z vami bodo izkušeni predavatelji, ki se že vrsto let ukvarjajo z družbenim podjetništvom in podjetništvom nasploh ter raziskovanjem in razvojem alternativnih družbenih in gospodarskih praks. 

Delavnica je brezplačna; organizatorji bodo poskrbeli tudi za osvežitev. 

Na delavnico se lahko prijavite do vključno 8. oktobra 2018 oz. do zapolnitve prostih mest. Prijavnica se nahaja na spodnji povezavi:

https://docs.google.com/forms/d/1upTcLevikvwVxvQ5zEn3nWZ71CaQhzSGijlCcmwk56Q/edit


 PROGRAM DELAVNICE:  

 • Predstavitev ključnih elementov projekta Social (i) Makers, Družbeni inovatorji, ki poteka v okviru programa Interreg Srednja Evropa, zlasti Akademije družbenih inovacij in Fejs(t)Spejsa – Družbeno inovacijskega laboratorija za mlade in program prihajajočih dogodkov

 • Natalija Žunko in Aljaž Brodnjak iz Fundacije Prizma vam bosta osvetlila družbeno inoviranje, socialno ekonomijo in socialno podjetništvo.

 • Mateja Karničnik iz Fundacije Prizma vas bo vodila skozi pripravljalne faze zagona socialnega podjetja, ki vključujejo razvoj ideje, razvoj poslovnega modela in tržni preizkus.

 • Mag. Vida Perko iz Academie vas bo seznanila s praktičnimi koraki pri ustanovitvi socialnega podjetja.

 • Spoznali boste primere iz prakse / socialna podjetja iz slovenskega in mednarodnega okolja.

View Event →
Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade
Oct
10
7:30 AM07:30

Rok prijave: AKADEMIJA 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade

 • Karierni center Univerze v Mariboru (map)
 • Google Calendar ICS

POZOR! POZOR! POZOR!

Inštitut IRDO skupaj s partnerji, Univerzo v Mariboru in Štajersko gospodarsko zbornico letos prvič izvaja projekt Akademija 2018 – družbena odgovornost z mladimi in za mlade. Projekt sofinancirata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Vljudno te vabijo, da postaneš del nove zgodbe.

Kako?

Prijavi se v 3 – dnevno usposabljanje učinkovitega vodenja, trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Med usposabljanjem boš imel/-a možnost sodelovanja z odličnimi mariborskimi podjetji, na koncu usposabljanja pa boš pridobil/-a certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj in nove ideje, kako pridobljeno znanje čim koristneje uporabiti. Program usposabljanja se nahaja v prilogi pod besedilom.

Kdaj?

Usposabljanje v obliki seminarjev in delavnic bo potekalo tri petke, 12.10., 19.10. in 9.11. od 9. do 15. ure, zaključna prireditev s podelitvijo certifikatov bo v petek, 16.11. od 9. do 11. ure. Potem pa vam 23.11. od 9. do 15. ure samo še približajo, kako pridobljeni certifikat praktično uporabiti pri iskanju zaposlitve oziroma pri delodajalcih.

Kje?

Karierni center Univerze v Mariboru, Mansarda jug, Slomškov trg 15, Maribor.

Koliko?

Usposabljanje je za vse mlade med 15. in 29. letom brezplačno. Prijavnica se nahaja spodaj. Za več informacij pokliči Anito (031 344 883) in Martino (051 365 443). Prijave sprejemajo do srede, 10.10.2018 na e-naslov: info@irdo.si!


View Event →
Rok za predloge: COM'ON MARIBOR #bodizravn
Oct
9
1:00 AM01:00

Rok za predloge: COM'ON MARIBOR #bodizravn

42573065_2114442278574759_742097308534964224_o.png

COM'ON MARIBOR VABI K SODELOVANJU

Kampanja "Bodi zrav'n!", vabi mlade, da predlagajo svoje ideje za izboljšanje mesta Maribor, in izglasujejo najboljše predloge, ki bodo dobile do 1000 € podpore za izvedbo.

MKC Maribor pričenja z izvedbo projekta COM'ON Maribor, ki bo skozi poskusno uvedbo participatornega proračuna za mlade le-tem ponudil možnost soustvarjati in soodločati o tem, kakšne in katere vsebine se bodo v prihodnjem letu finančno podprle na področju mladine.

S partnerskimi mesti razvijamo metodo dela z mladimi v urbanem okolju, kjer mlade spodbujamo in jih hkrati učimo prepoznavati in artikulirati izzive lokalnega okolja in njihove lastne izzive. Prek projektnega terenskega dela in delavnic jim skupamo pokazati, kako poiskati rešitve za te izzive.

Tako želimo doseči, da bi bili mladi tesneje vpeti v sprejemanje odločitev na lokalni ravni, tudi kar zadeva porabo javnih sredstev. Konkretno v Mariboru se osredotočamo na sodelovanje mladih pri izvajanju participativnega proračuna, ki smo ga v mestu poskusno že uvedli. Želimo doseči, da bodo mladi znali uporabiti mehanizme, ki so jim na voljo za to, da lahko vplivajo na lastno okolje. Da torej, če imajo ideje, znajo te ustrezno artikulirati in jih tako lažje uresničiti.

V sklopu projekta se bo med najboljše predloge razdelilo sofinanciranje v skupni vrednosti 8.000€, zmagovalne ideje pa bodo ob strokovni komisiji z glasovanjem pomagali izbrati - mladi.

Svoj predlog lahko oddaš na spletni strani COM’ON MARIBOR.

Projekt se je pričel izvajati avgusta 2017 in bo trajal do julija 2019, vanj pa se vključujejo mladi in mladinski delavci iz mreže mest, ki so ali še bodo nosila naziv Evropska prestolnica mladih.

View Event →
9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo
Oct
5
6:00 PM18:00

9. Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

 
37530103_2252515961457605_6817658157402161152_o.jpg
 

Tradicionalni tek po stopnicah na Kalvarijo. Brezplačni dogodek, kjer ni toliko važen rezultat, šteje že udeležba.
454 stopnic vodi na grič na severni strani Maribora, predstavljajo pa vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom.

Dogodek je brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne, prijavite se lahko uro pred startom samega teka na licu mesta na prijavni službi. Tekači startajo eden za drugim z nekajsekundim razmikom. Sistem "prvi prijavljeni - prvi teče".

Pa prijetno treniranje :)

View Event →
Teden duševnega zdravja z MKC Maribor
Oct
5
to Oct 11

Teden duševnega zdravja z MKC Maribor

V sklopu tedna duševnega zdravja (5. - 11. oktober) MKC Maribor vabi na ogled filma The Danish girl in na Živo knjižnico Maribor.

59483f71-305e-4bc6-8a62-14977f5cc36e.jpg
 

V sodelovanju z Mariboxom v okviru Kako si? Maribor, za Vas pripravljajo ogled filma The Danish Girl, z novimi informacijami in s kokicami v rokah. Projekciji bo sledil strokovni komentar in pogovor, ki ga bo vodila Lea Aymard, snemalka in trans aktivistka, rojena v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka.

0bb9f861-d878-478d-89d4-67d8b5f8c5f1.jpg
 

Ker v okviru letošnjega Kako si? Maribor, nikakor ne moremo spregledati zakladnice znanja, ki jo na temo spola in spolnosti premorejo soljudje vas, v sodelovanju z Živo knjižnico Maribor MKC Maribor vabi na popoldan prežet z izjemnimi zgodbami "živih knjig", ki se skrivajo v posameznikih. Pridite in si izposodite, izkušnjo ali dve.

View Event →
Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec
Sep
30
8:00 AM08:00

Rok prijave: Postani mladi mestni poročevalec

Si star/a med 15 in 29 let? Te zanima položaj mladih v Mestni občini Maribor? Bi se rad/a preizkusil/a pri delu novinarja?

Zavod za raziskave in razvoj BIT je oblikoval projekt Mladi mestni poročevalci, v okviru katerega bodo usposobili 10 mladih, ki bodo pripravljali novinarske prispevke o mladih za mlade. S projektom želijo prispevati k dvigu ravni interesa mladih za sooblikovanje javnih politik, še posebej tistih, ki se v največji meri dotikajo ravno njih samih. Gre za vsebine, ki jih lahko poimenujemo »prihodnost mladih v MOM«, saj obsegajo področja zaposlovanja, izobraževanja, stanovanjske problematike, participacije mladih in zagotavljanja socialne vključenosti mladih z manj priložnostmi. 

Postani mladi mestni poročevalec

Udeležencem bodo omogočili izobraževanje, v okviru katerega se bodo seznanili s prioritetami Lokalnega programa mladih v MOM, seveda pa bodo deležni usposabljanja s področja novinarskega dela. Po izobraževanju bodo imeli udeleženci priložnost svoje kompetence nadgrajevati pod mentorstvom novinarjev spletnega medija Mariborinfo.com, kjer bodo njihovi prispevki tudi objavljeni. V program bo vključenih 10 mladih. Dobrodošli so tudi vsi tisti, ki ne prihajajo iz MO Maribor, pa se vendar v Mariboru nahajajo zaradi šolskih/študijskih obveznosti. 

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor (Urad za kulturo in mladino).

Prijava je možna preko obrazca v članku https://mariborinfo.com/novica/lokalno/priloznost-postani-mladi-mestni-porocevalec/180273 oziroma na telefonsko številko 031 237 952.

View Event →
Retorika za pravnike
Sep
28
11:00 AM11:00

Retorika za pravnike

Kdaj: petek, 28. september 2018, ob 11:00

 • Traja: 90 min

 • Kje: Pravna fakulteta UM, Mladinska ulica 9, 2000 Maribor, predavalnica Auditorium Maximum

 • Izvajalec: Ana Aleksandra Zupančič, magistrica govora

 • Univerza/fakulteta: Pravna fakulteta

Karierni center UM v sodelovanju s Pravno fakulteto UM v sklopu uvajalnega tedna za bruce organizira delavnico na temo Retorika za pravnike.

Na delavnici se boste posvetili okoliščinam, v katerih se lahko znajde vsak pravnik – odvetnik. Spoznali boste kako: 

- se spontano obnašati na sodišču, v javnosti, na poslovnih sestankih, srečanjih, konferencah in kongresih,
- spoznati uporabnost retorike kot veščine prepričevanja v praksi,
- odkriti moč izrečene besede in moč drugih sporočil,
- osvojiti orožja v bojevanju za pozornost poslušalcev in jih ves čas držati v napetosti,
- prepoznati svoj lastni, izvirni govorni slog,
- najti v sebi voljo do govorjenja in nastopanja,
- obvladovati tremo in druge težave pri izpostavitvah oziroma javnem govorjenju in nastopanju,
- govoriti jasno, razločno, čisto, prijetno, s poudarki, z naravno govorico telesa, vključevanjem humorja in izločanjem mašil,
- ustvariti prijeten in verodostojen prvi vtis z izborom pravih besed v pravem trenutku,
- dobro odgovarjati na neprijetna, nepričakovana in vsaka druga vprašanja na sodišču ali drugje,
- se izuriti v iznajdljivosti, veščini premisleka in se pravilno odzivati brez zadrege,
- obvladovati nasilne, žaljive ali pretirano razburjene sogovornike,
- skrbeti za svoj videz v javnosti in osvojiti osnove seznanitve (rokovanje, vizitke, kako si zapomniti ime stranke ali sogovornika)
- učinkovito predstaviti in zagovarjati  druga gradiva, prikaze, grafe, slike, dokaze,
- se dobro pripraviti na nastop, sestanek, predstavitev, govor, zaključni govor,  poročanje ali poverjanje ter kako vaditi za nastop,
- osvojiti osnove govornih tehnik, artikulacije, dikcije, dihanja in sproščenega pripovedovanja,
- prisluhniti stranki in ji vzbuditi zaupanje z enakopravnostjo,
- ustvariti sproščeno  vzdušje pogovora,
- prepoznati tip stranke in ustrezen izbor besed,
- vešče poslušati sogovornike (uravnavanje selektivnega sluha).

 
View Event →
Festival Borštnikovo srečanje išče nove prostovoljce
Sep
28
7:00 AM07:00

Festival Borštnikovo srečanje išče nove prostovoljce

 
prostovoljci_by_arhiv festivala.jpg
 

Postanite del festivalskega dogajanja 53. Borštnikovega srečanja – pridruži se kot prostovoljec, prostovoljka

Festival Borštnikovo srečanje je osrednja slovenska prireditev na področju predstavitve gledališke ustvarjalnosti, ki na mariborskih gledaliških odrih in drugih mestnih prizoriščih v drugi polovici oktobra vsako leto gosti najbolj kakovostne, zanimive in izzivalne gledališke predstave, koncerte, filmske projekcije, strokovni program in še kaj. Priprava in izvedba prireditve ponuja številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, z vsem tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc. Zato tudi letos k sodelovanju vabijo prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni postati del festivalskega dogajanja in okrepiti festivalsko ekipo, s tem pa dobiti vpogled v skrivnosti zaodrja ter festivalskih priprav in izvedbe.

Letošnji festival se bo odvijal med 15. in 28. oktobrom, na različnih lokacijah po Mariboru, področja, na katerih boste lahko prostovoljci in prostovoljke pomagali, pa se med seboj razlikujejo tako po naravi dela kot po času dela (npr. delo v dopoldanskem času, delo v večernem času, delo na info točki festivala, spremljanje in pomoč tujim gostov festivala, pomoč pri pripravi prizorišč, pomoč strokovni žiriji festivala ...), pri tem pa bodo kolikor se da upoštevali želje vključenih prostovoljcev in prostovoljk.

Pogoj za sodelovanje je starost nad 18 let, zaželeno je, da sodeluješ vsaj 6 dni festivala.

Kaj ti ponujajo? Sklenjen dogovor o prostovoljskem delu, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu z navedbo ur in opisa del, ki ga lahko uporabiš kot referenco, povrnjene potne stroške v višini mesečne vozovnice za mestni avtobusni prevoz, ogled gledaliških predstav ter udeležbo na ostalih aktivnostih festivala, druženja ter zagotovo kakšno festivalsko izkušnjo, ki ti bo še leta ostala v spominu.

Prijave zbirajo do petka, 28. 9. 2018, nato pa akcija! Prijaviš se lahko na obrazcu objavljenem pod besedilom na tej povezavi.

Uvodno srečanje za vse prostovoljce in prostovoljke bo organizirano v petek in soboto, 5. – 6. 10. 2018; v petek v popoldanskih urah, v soboto pa v dopoldanskih urah. Točne ure ter prostor bodo sporočili naknadno. Udeležba na enem izmed uvodnih srečanj je za vključitev v ekipo festivala, obvezna.

Za vsa morebitna vprašanja in informacije smo z veseljem na voljo. Kontaktirate lahko koordinatorko prostovoljcev in prostovoljk, Marjo Guček, na elektronski naslov prostovoljci@borstnikovo.si.

Dodatne informacije o festivalu ter program festivala lahko prebereš na: https://www.borstnikovo.si/.

 

View Event →
Učinkovita predstavitev delodajalcem
Sep
27
2:00 PM14:00

Učinkovita predstavitev delodajalcem

 • Univerza v Mariboru, predavalnica 1 (map)
 • Google Calendar ICS

Kdaj: četrtek, 27. september 2018, ob 14:00

 • Traja: 90 minut

 • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, predavalnica 1

 • Izvajalec: Mateja Hanžurej, karierna svetovalka KC UM

 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Delavnica je namenjena študentom in diplomantom, ki so opravljali praktično usposabljanje v tujini ali bili na izmenjavi z namenom študija v tujini. Okvirne teme:

 • Splošne kompetence, ki jih študenti/diplomanti pridobijo s prakso ali študijem v tujini

 • Kako delodajalci gledajo na pridobljene izkušnje v tujini

 • Učinkovita predstavitev delodajalcem na podlagi v tujini pridobljenih delovnih izkušenj (v času opravljanja praktičnega usposabljanja)

 • Kako najustrezneje umestiti in pokazati dodano vrednost v tujini pridobljenih kompetenc (v življenjepisu, spremnih dokumentih, na zaposlitvenih razgovorih ipd.)

 • Pričakovanja delodajalcev

Festival-Mladi-Maribor-FB-Cover.jpg
 


View Event →