13. natečaj za najboljši slogan proti nestrpnosti
Oct
9
to Oct 24

13. natečaj za najboljši slogan proti nestrpnosti

slika-za-splet.jpg

13. NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI SLOGAN PROTI NESTRPNOSTI (2019)

na temo

ŽIVLJENJE NA KOLESIH

Stereotip: »Invalidna oseba je vredna usmiljenja in pomilovanja, ker je nezmožna za delo in vključevanje v vsakdanje življenje«. Pa je res tako?

Na delavnicah bomo spoznali člane Zavoda Vozim, ki jim je nesreča spremenila življenje ter se pomerili v igri košarke s člani Društva paraplegikov Podravja. Potekale bodo na naslednjih lokacijah:

Trg svobode (Teden otroka) – 9. oktober, ob 13.30
Biotehniška šola in Škofijska gimnazija AMS – 14. in 15. oktober, ob 10.00
Tehniški šolski center – 17. oktober, ob 9.15 in 18. oktober, ob 10.15
Prometna šola – 21. oktober, ob 11.00 in 22. oktober, ob 10.00
Srednja šola za oblikovanje – 23. oktober, ob 14.15 in 24. oktober, ob 11.45

Slogane proti nestrpnosti lahko do 8. novembra 2019 oddaš:
– v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16), vsak delovni dan med 8. in 19. uro ali
– preko spletnega obrazca 

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad avtorjem najboljših sloganov bo 15. novembra 2019 (dan pred mednarodnim dnevom strpnosti), ob 18. uri, v prostorih Društva paraplegikov Podravja (Lackova cesta 43, Maribor).

Natečaj je namenjen mladostnikom od 15. leta dalje.

DODATNE INFORMACIJE: Maja Marinček Kanop, 059 177 799, 051 363 351, maja@zpm-mb.si

View Event →
Akademija 2019: Družbena odgovornost z mladimi in za mlade na področju hotelirstva
Oct
17
to Oct 25

Akademija 2019: Družbena odgovornost z mladimi in za mlade na področju hotelirstva

 • Hotel Betnava, Hotel Tabor, Hotel Bau (map)
 • Google Calendar ICS
akademija 2019 MOM logo.png

 

Vabljeni na brezplačno izobraževanje za mlade – Akademija 2019: Družbena odgovornost z mladimi in za mlade na področju hotelirstva

25 mladih bo oktobra in novembra v Mariboru brezplačno pridobilo certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, ki ga podeljuje Inštitut za razvoj družbene odgovornosti IRDO. Pridružila sta se jim je Kooperativa mariborskih hotelirjev in Univerza v Mariboru, projekt pa je podprla Mestna občina Maribor. 

(Maribor, 9. oktober 2019) Akademija 2019 - Družbena odgovornost z mladimi in za mlade letos že drugič poteka v Mariboru, tokrat se celoten projekt osredotoča na družbeno odgovornost na področju hotelirstva. Partnerji v projektu so Inštitut IRDO, Kooperativa hotelirjev v Mariboru in Univerza v Mariboru. Namen projekta je mlade seznaniti z družbeno in osebno odgovornostjo na področju hotelirstva ter jih na brezplačnih usposabljanjih povezati s praktičnim delom in priznanimi mariborskimi hoteli. Projekt je sofinanciran v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor za leto 2019.

Na brezplačno izobraževanje o družbeni odgovornosti na področju hotelirstva organizatorji vabijo 25 mladih, ki bodo po koncu usposabljanje tudi prejeli Certifikat vodja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja podjetja. Pripravljenih je 40 ur usposabljanja s kakovostnimi predavatelji predvsem iz področja družbene in osebne odgovornosti, družbene in osebne odgovornosti na področju hotelirstva, trajnostnega razvoja, osebnega in poslovnega načrtovanja, pa tudi kariernega svetovanja, prepoznavanja lastnih sposobnosti in pridobivanja ustreznih kompetenc za razvoj in kariero. S projektom »Akademija 2019 na področju hotelirstva« želijo prispevati k dvigu zavedanja o družbeni odgovornosti med mladimi in družbeni odgovornosti na področju hotelirstva, lahko pa se pridružijo tudi mladi iz drugih področij. Organizatorji vabijo podjetja, da se priključijo projektu, saj se bodo le tako mladi lahko na primerih iz prakse dodatno usposobili za vodenje projektov na to temo.

Usposabljanje se prične v četrtek, 17. oktobra 2019 v Hotelu Betnava, nadaljuje v torek, 22. oktobra v Hotelu Tabor in  v petek, 25. oktobra v Hotelu Bau. Po jesenskih počitnicah bo sledil praktičen del in zaključni dogodek s podelitvijo certifikatov. Prijave so še mogoče do torka, 15.10.2019, več informacij in prijavnice na spletnih straneh inštituta IRDO.

Kaj je družbena odgovornost? Družbena odgovornost je odgovornost organizacije za vplive svojih odločitev in dejavnosti na družbo in okolje, da s preglednim in etičnim ravnanjem prispeva k trajnostnemu razvoju, vključno z zdravjem in blaginjo družbe, upošteva pričakovanja deležnikov, deluje v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi normami poslovanja ter je integrirana v celotno organizacijo in jo izvaja v vseh svojih odnosih.

Kaj je trajnostni razvoj? Trajnostni razvoj je razvoj, ki zadovolji sedanje potrebe generacij brez ogrožanja možnosti naslednjih generacij, da bodo lahko zadovoljevale svoje potrebe.

View Event →
Oktober - mesec brezplačnega športa
Oct
18
to Oct 31

Oktober - mesec brezplačnega športa

stuk6.jpg

❗OKTOBER – MESEC BREZPLAČNEGA ŠPORTA❗

Mesec oktober je pri nas mesec brezplačnega športa! Zato te vabimo, da se oglasiš pri nas na kar dveh lokacijah!

👉V Športni dvorani Vrbanska (le-ta se nahaja pri stopnicah pod Kalvarijo) se lahko preizkusiš v badmintonu, košarki, odbojki, futsal in namiznemu tenisu.💪 Na Vrbansko prihaja letos tudi funkcionalna vadba! 🙌

👉V UŠC Leona Štuklja bo od ponedeljka do četrtka potekala vodena vadba pod profesionalnim BODIFIT vodstom, ki se bo začela 7.10. ob 19:00. 🙌

❗Urnike najdeš na naši spletni strani 👉https://www.zdravazabava.com/❗

Pripravljamo tudi brezplačni maraton vadbe skupaj z BODIFITom, ki bo 23. oktobra v dvorani UŠC Leona Štuklja.💪

#bodizraven

View Event →
Projekt Abonma: Micka
Oct
19
8:00 PM20:00

Projekt Abonma: Micka

gt.jpg

Kako nas besedilo Županove Micke nagovarja danes?

Micka je tretja epizoda projekta Abonma in prva v seriji epizod, ki na novo uprizarjajo že obstoječe gledališke predstave iz repertoarjev institucionalnih gledaliških hiš - tokrat iz ljubljanske Drame.

Abonma Micka se odvije na Intimnem odru GT22. Avtorji kolektiva Abonma skupaj s publiko - na sposojeni originalni scenografiji, ob spremljavi originalne glasbe ter skupaj z originalnim režiserjem - razstavljajo in rekonstruirajo uprizoritev Županove Micke v produkciji SNG Drama Ljubljana iz sezone 2017/2018. Publika dobi vpogled v nekatera dejstva o nastajanju izvorne predstave, vidi del originalne predstave v interpretaciji režiserja in je soočena z vprašanjem, kako nas besedilo Županove Micke nagovarja danes.

Koncept in režija:
KOLEKTIV ABONMA (Nika Bezeljak, Miha Horvat, Eva Nina Lampič, Minca Lorenci, Luka Martin Škof, Aleš Zorec)

Nastopajoči:
Luka Martin Škof, Eva Nina Lampič, Minca Lorenci, Aleš Zorec

Županova Micka, SNG Drama Ljubljana (2017/18):
režija – Luka Martin Škof, scenografija – Miha Horvat, avtorska glasba – Ivan Mijačević

Zahvale:
Alain Frank, Fabian Löwenbrück, Ivan Mijačević, Igor Samobor, Nina Valič, Špela Zorn

Produkcija: Moment Maribor
www.moment.si/projekt-abonma

Vstopnina: rezervacije@moment.si
7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.

View Event →
Projekt Abonma: Zagrnitev (kostanjev piknik)
Oct
20
to Oct 21

Projekt Abonma: Zagrnitev (kostanjev piknik)

gt1.jpg

Zagrnitev je sklepni dogodek sezone projekta Abonma. Če je Razgrnitev povzemala običaj praznovanja s premierskimi tortami, Zagrnitev praznuje s kostanjevim piknikom (v času Borštnika v spomin nekdanji festivalski tradiciji praznovanja Dneva igralca s kostanji).

Gledališka folklora slovenske institucionalne krajine sicer ne pozna skupnega formata sklepanja sezone; nekateri praznujejo s koncerti, festivali, zabavami ali uradnimi napovedmi prihodnje sezone. Abonma Zagrnitev združuje vse v šesturnem kostanjevem pikniku. Vsako polno uro se začne zdravica člana kolektiva Abonma v čast gledališkim ustvarjalcem, projektu, kolektivnemu avtorskemu ustvarjanju, alternativam, statističnim uspehom ... K replikam so vabljeni vsi navzoči; tako Zagrnitev pomeni tudi subjektivno evalvacijo projekta.

Vabljeni na vogal GT22! Pridružite se lahko za ves čas trajanja performansa ali za uro ali dve, lahko pa tudi samo za petnajst minut!
VSTOP JE PROST.

KOLEKTIV ABONMA: Nika Bezeljak, Miha Horvat, Eva Nina Lampič, Minca Lorenci, Luka Martin Škof, Aleš Zorec
Produkcija: Moment Maribor

Več o vsebini projekta najdete na arhivski spletni strani projekta Abonma [www.moment.si/projekt-abonma]. Vabljeni k prebiranju, razmišljanju, poglabljanju in raziskovanju!

View Event →
Stop nasilju
Oct
21
to Oct 29

Stop nasilju

epeka.png

Združenje EPEKA, so. p., išče udeležence, ki bi se udeležili izmenjave STOP nasilju.

POVZETEK PROJEKTA

Da bi sploh lahko razumeli nasilje v družini nad otroki in skupnostjo, moramo najprej vstopiti v svet družinskega nasilja. Družinsko nasilje privzema številne oblike fizične in čustvene zlorabe ter zapostavljanja s strani družinskih članov. Lahko vključuje eno samo nasilno dejanje ali številna dejanja, ki tvorijo vzorec zlorabe. Nasilje v družini ima lahko resne, včasih celo smrtne posledice za žrtve, še posebej otroke in tiste, ki vidijo ali slišijo nasilje. Za otroke, ki odraščajo v takem okolju, je razvoj njihove osebnosti otežen. Otroci, ki odraščajo v takem okolju, se pogosto prestopniško vedejo. V projektu so načrtovane aktivnosti, ki omogočajo udeležencem, da se podučijo o tej temi. Z zavedanjem problema bomo doprinesli k zgodnjemu zaznavanju primerov družina v nasilja in ga skušali preprečiti. Zlorabljeni otroci se počutijo izolirani in ranljivi in iščejo pozornost, naklonjenost in odobravanje. Ker se mati bori za svoje preživetje, otroku ne more nuditi podpore, ki jo rabi. Ker je oče tako obseden z nadziranjem vseh, prav tako ni prisoten za otroka. Ti otroci postanejo fizično, čustveno in psihološko zapuščeni. Glavni cilj tega projekta je dvigniti zavedanje med mladimi o teh problemih v naši družbi. Makedonska nevladna organizacija Sumnal nagovarja izkušnjo romskih žensk z družinskim nasiljem in vednostjo, ki jo imajo o storitvah za žrtve. S to raziskavo so ugotvoili, da je v romskih družinah družinsko nasilje bolj zastopano. Zato smo se odločili, da poudarek na tem projektu prestavimo na preprečevanje in prepoznavanje družinskega nasilja v romski skupnosti.

PROFIL UDELEŽENCA

– evropski mladinski delavci, ki redno delajo z Romi ali drugimi manjšinami, programi za mlade, neformalnimi aktivnostmi
– prednost bodo imeli učitelji, ki delajo v šolah z mladimi otroki s posebnim poudarkom na otrokih iz manjšinskih skupnosti
– ljudje, ki delajo z otroki
– motivirani ljudje, ki bodo prispevali k projektu s svojim znanjem in bodo prispevali k povečanju razvoja ciljnih skupin
– dobrodošli so tudi ljudje, ki nimajo veliko izkušenj, vendar želijo delati s temi ciljnimi skupinami
– pripravljenost sodelovati pri diseminaciji in razmnoževanju rezultatov projekta v pripadajočih skupnostih
– biti prisoten in aktivno sodelovati v vseh dejavnostih
– pokazati inciativo in interes za temo in aktivnosti, ki sledijo
– 30 udeležencev, 3 na državo
– jezik: B stopnja angleščine
– starost: 20+

Infopack – STOP Violence

Za več podatkov oziroma prijavo pišite na: jera@epeka.si.

View Event →
Enimation school: Šola animiranega filma
Oct
21
4:30 PM16:30

Enimation school: Šola animiranega filma

mars.jpg

ENIMATION school: Šola animiranega filma, 8+, mladi, odrasli
Vsak ponedeljek, razen med počitnicami, 16.30–18.00, do 18. maja 2020
Marsova izba, Vetrinjski dvor

Zavod MARS Maribor skupaj z Društvom za razvoj filmske kulture že od leta 2014 v Mariboru izvaja celoletno šolo animiranega filma, ki je v taki obliki edinstvena v Sloveniji. Namen šole je spodbuditi zanimanje otrok, mladih in odraslih za kakovostne animirane filme.

Delavnice potekajo 1x tedensko in ponujajo raziskovanja različnih tehnik animiranega filma, snemanje gibljivih slik, zvoka ter »pripovedovanje« zgodb in kratkih idej v obliki animacije.

Preko različnih aktivnosti, iger, ogledov in pogovorov ter praktičnega dela celovito spoznavamo umetnost animiranja in animiranih filmov. Udeležence spodbujamo h kritičnemu mišljenju, z aktivnostmi pa pripomoremo tudi k razvijanju empatije, radovednosti in ustvarjalnosti. Pri samem delu povezujemo klasične likovne tehnike z uporabno novih medijev. Na ta način ustvarjamo vez med novimi in klasičnimi orodji, preko katerih ohranjamo in spodbujamo razvoj ročnih spretnosti in finomotorike. Delo poteka v skupinah, ker je za kvalitetni končni izdelek potrebno veliko dela, ki zahteva paleto znanj iz različnih umetniških, znanstvenih in tehničnih področij. Na ta način spodbujamo tudi kakovostno komunikacijo in krepimo socialne kompetence.

Šola je namenjena otrokom, mladim in odraslim, ki se želijo izobraževati v umetnosti animiranega filma. Zahtevnost je prilagojena starosti udeleženca. Z animiranimi filmi, ki jih ustvarjamo v ENIMATION school, se udeležujemo filmskih, tekmovalnih in ljubiteljskih, festivalov širom po svetu.

Šolo vodi izkušena mentorica animiranih filmov mag. Hana Repše, delavnice vodijo še Brina Fekonja, Nina Kojc, Vojka Miklavc in Lucija Smodiš, mentorice animiranih filmov in pedagoginje različnih pedagoških smeri.

Naučimo se ustvarjati animirane filme. Ja, čisto zaresne!

Šoli animiranega filma se lahko priključite vsak mesec.

Število udeležencev je omejeno.
CENA ŠOLE: 30 €/mesec
OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 041 556 332 (Hana).

ENIMATION school se izvaja pod okriljem Društva za razvoj filmske kulture v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Sofinancirano s strani Ministrstva za javno upravo, Center za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

View Event →
Brezplačni Fotografski Tečaj
Oct
21
to Oct 25

Brezplačni Fotografski Tečaj

 • Srednja šola za oblikovanje Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
zpm.jpg

Zveza prijateljev mladine Maribor v sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje Maribor organizira BREZPLAČEN FOTOGRAFSKI TEČAJ ZA MLADE.

Tečaj bo potekal v foto studiu (v kleti) Srednje šole za oblikovanje, Park mladih 8 (Tabor).

Datum: 21. - 25. oktobra
Ura: 17:00 - 20:00

Na tečaju boste spoznali:
osnove fotografije in tehnike fotografiranja,
spoznavanje lastnega fotoaparata ali aparata na telefonu, praktično fotografiranje,
praktično uporabo zaslonke, ISO, osvetlitve in časa,
kompozicijo in pristop k fotografiji,
obdelavo fotografij z različnimi orodji,
kako postaviti lastno razstavo ali napisati razpis.

Na tečaj se prijavite na tel. št. 051 363 351 (Maja) ali na maja@zpm-mb.si

Tečaj sofinancira Mestna občina Maribor

View Event →
Veš, kaj ješ?
Oct
21
5:00 PM17:00

Veš, kaj ješ?

 • KMš - Klub mariborskih študentov (map)
 • Google Calendar ICS
kms.jpg

Si se kdaj vprašal/-a, kaj vse zajema tvoja hrana v enem dnevu? Kolikokrat pica prevlada nad solato? Kolikokrat se med odmori odpraviš kar do avtomata za hrano po čokolado?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija (MZBIS) in Ministrstvo za zdravje izvaja projekt "Študent – veš, kaj ješ"! Kjer izvajajo ukrepe, ki vodijo k bolj zdravemu prehranjevanju od najzgodnejšega obdobja življenja do pozne starosti.

V ponedeljek, 21. 10., si bomo ogledali nacionalno raziskavo o študentski prehrani na bone. Velikokrat je ta zelo nezdrava oz. neustrezna, sami pa se ob natrpanih študijskih obveznosti niti ne zavedamo, kaj vse v dnevu zaužijemo.

Kaj vse se torej skriva za študentsko prehrano? Pridi in izvedi. 😉

PRIJAVA: https://forms.gle/ur1WXmSNhPCyozmD8

View Event →
Pomen gliv in jesenske gobe - predavanje
Oct
21
6:00 PM18:00

Pomen gliv in jesenske gobe - predavanje

zpm2.jpg

V okviru Večgeneracijskega centra Štajerska pri ZPM Maribor vsem generacijam ponujamo tudi vsebine, ki poglabljajo znanje o pomenu varovanja okolja in ohranjanja narave, zato tokrat
vabimo na predavanja POMEN GLIV IN JESENSKE GOBE, ki bodo:

– v sredo, 2. oktobra 2019, ob 18. uri, v Medgeneracijskem centru Duplek (Dvorjane 38),

– v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 18. uri, v Medgeneracijskem centru Rače–Fram (Nova ulica 3, Rače).

– v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18. uri, v Hiši vseh generacij Kungota (Zg. Kungota 5).

Na predavanju bomo osvetlili različne vidike pomena gliv (označba za gobe s podgobjem vred) v ekosistemu – glive kot hrana in zdravilo, mikoremediacija, glive, ki povzročajo obolenja, predpisi o gobah v Sloveniji …), posebej pa se bomo posvetili jesenskim gobam – kako jih pravilno nabiramo, katerim vrstam se je treba izogibati, kateri so sindromi ob morebitni zastrupitvi …

Predaval bo g. Slavko Šerod, predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor, ki velja za enega najboljših poznavalcev gliv v Sloveniji.

Udeležba na predavanju je brezplačna, prijave zbiramo na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslovu info.dum@zpm-mb.si.

DODATNE INFORMACIJE: Tadeja Dobaj, 041 532 119, tadeja@zpm-mb.si.

View Event →
Imago wanderlust: Škotska
Oct
21
6:30 PM18:30

Imago wanderlust: Škotska

mkc.jpg

Dobrodošli na domišljijsko potovanje po pokrajini Škotske skozi objektiv dveh perspektivnih mariborskih fotografinj, Urške Lukovnjak in Nine Medved!

Ob projekciji avtorskih fotografij se bomo podali na potovanje po Škotski, ki se v resničnem življenju z izzivi, ki jih prinaša Brexit, vse bolj odmika. Fotografije so nastale na njunih potovanjih po škotski krajini, na dogodku pa jih bosta oživeli s pripovedmi o škotski pregovorni prijaznosti, kulinariki in naravnih ter kulturnih znamenitostih. Na dogodku se jima bo pridružil prevajalec in voditelj kvizov v Piafu Boštjan Kmetec, ki bo zaokrožil pripovedi s svojimi vtisi.

Začarali bomo tudi brbončice obiskovalk in obiskovalcev – s pogostitvijo v škotskem stilu ter z degustacijo viskija (za polnoletne obiskovalce).

Vabljeni vsi, ki vas zanima ulična, popotna fotografija, lokalna fotografska umetnost, potovanja ali škotska kultura. Urško, Nino in Boštjana boste lahko povprašali tudi o izkušnjah z organizacijo, logistiko in povezanimi stroški, v kolikor nameravati na podobno potovanje v samoorganizaciji odriniti tudi sami.

Dogodek organizira Nina Medved, samozaposlena v kulturi, v sodelovanju s članico Fotografskega kluba Maribor Urško Lukovnjak (Knofla), Boštjan Kmetec in MKC MariborHostel Pekarna ter s finančno podporo MKC Maribor in Urad RS za mladino.

View Event →
Največji kostanjev piknik na svetu!
Oct
21
7:00 PM19:00

Največji kostanjev piknik na svetu!

stuk.jpg

Jesen je letni čas, ko nas narava obdari s svojimi plodovi. Zato se ob tej priložnosti podržimo na največjem kostanjev pikniku na svetu, ki bo v ponedeljek 21. oktobra na Štuku v Mariboru s pričetkom ob 19. uri!

Da, prav ste prebrali. Na Štuku bomo postavljali nov svetovni rekord. Zato bi bil skoraj zagotovo greh, če manjkaš ob postavitvi tega mejnika. Da pa ne prideš za "brez veze" pa bomo zastonj delili pečen kostanj, ki ga bo za vas vrhunsko pripravljal Kostanj Bedrač. Kar pa moraš storiti je, da se spletno pred prijaviš ter ob prihodu na lokacijo narediš "check-in" in tako prejmeš bon za porcijo kostanja: https://forms.gle/sfG7EDTX1GAA1av38

Pa ne samo to! Z nami bo tudi Laško Pivo, kateri bo skrbel, da bo kostanj lažje potoval po naših grlih do vaših želodcev. Pripravljajo različne akcijske cene pijač.

Poleg tega pa ponujamo tudi možnost, da si kostanj spečete sami. Prejmete žar, drva in pa seveda kostanj. Na vas je samo, da ga narežete, spečete in pojeste. Žarov imamo 15, vsaka ekipa pa naj šteje vsaj 5 članov, za katere smo prijavili praktična darila naših sponzorjev. Aja, še to: Vsaka ekipa prejme kar 2kg kostanja.
Prijavi ekipo: https://forms.gle/NYitqFHqgBaR6wp76

Za koledarček: Največji kostanjev piknik na svetu, 21. 10. 2019, od 19:00 v Atriju Štuka.

View Event →
Umetnost danes: Šola novomedijske umetnosti
Oct
22
4:00 PM16:00

Umetnost danes: Šola novomedijske umetnosti

mars1.jpg

UMETNOST DANES: Šola novomedijske umetnosti, 10+, mladi, odrasli
Vsak torek, razen med počitnicami, 16.00–18.00, do 19. maja 2020
Marsova izba, Vetrinjski dvor

V želji spodbuditi mlade in odrasle k spoznavanju in ustvarjanju novomedijske umetnosti, Zavod MARS Maribor že drugo leto zapored organizira Šolo novomedijske umetnosti (prej Arduino). Izraz novomedijska umetnost zajema različna umetniška dela in prakse, ki se ukvarjajo z novomedijskimi tehnologijami ob svojem nastanku.

V celoletnem programu se bomo 1x tedensko srečevali v manjši skupini do 5 udeležencev, saj delo zahteva veliko individualnega pristopa. Začeli bomo z uvodom v novomedijsko umetnost s primeri, nadaljevali z uvodom v delovanje mikrokontrolerja Arduino, nato pa se ukvarjali s praktičnim delom z mikrokontrolerjem in s preprostimi primeri elektrotehnike ter s snovanjem in z realizacijo lastnega projekta, ki ga bomo predstavili na zaključni razstavi.

Aktivnosti v šoli vzpodbujajo kreativno mišljenje, iskanje rešitev, urjenje ročnih spretnosti in finomotorike, povabijo k izmenjavi mnenj, znanj in vedenj ter tako krepijo tudi socialne kompetence.

Arduino je odprtokodno razvojno okolje, ki nudi preproste in različne tehnološke, umetniške in oblikovne rešitve. Primeren je za raziskovanje in učenje, preprost za uporabo in je namenjen predvsem začetnikom, ki se želite pobliže spoznati s področji programiranja in elektrotehnike.

Šola novomedijske umetnosti Umetnost danes je namenjen vsem tistim, ki vas zanimata umetnost in tehnologija ter njuno združevanje v povezano celoto in izdelek.

Tečaj vodi profesorica likovne vzgoje in izkušena mentorica umetniških delavnic Irena Pamič.

Morda se sliši zapleteno, pa ni! Oči in ušesa na stežaj, akcija, tri štiri zdaj!


Število udeležencev je omejeno (največ 5).

CENA: 103,70 EUR/mesec, ki vključuje strokovno mentorstvo, vse materiale in orodja
OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 040 261 931 ali na e-naslovu irenapamic.kulturnik@gmail.com (Irena).


Organizira Zavod MARS Maribor.

View Event →
Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade
Oct
22
to Nov 26

Cunjami - Izmenjevalnica oblačil za mlade

 • Zveza Prijateljev Mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
zpm3.jpg

CUNJAMI - Kaj te to je?!

Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepe in modne? Hkrati pa ste se naveličali trgovskih zvijač, ki vam želijo iz žepa iztisniti čim več denarja, ne glede na to, kako slabo so plačani in v kakšnih razmerah živijo delavci, ki oblačila izdelujejo? Vsak dan bolj razmišljate o tem, kako dolgo bo planet Zemlja še trpel zapravljive in brezvestne Zemljane na svoji obli?


Naš slogan je: MISLI EKO – IZMENJAJ SI OBLEKO!


V novem letu 2019 smo si zaobljubili, da bomo več menjavali. Oblačila seveda! Prvi CUNJAMI – IZMENJEVALNICA OBLAČIL bo v torek, 29. 1. 2018, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova 16).

DATUMI PRIHAJAJOČIH MENJALNIC 2019:
26.2., 26.3., 23.4., 28.5., 24.9., 22.10., 26.11.


DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, kornelija@zpm-mb.si.

View Event →
Uvodno srečanje za prostovoljsko delo
Oct
22
5:00 PM17:00

Uvodno srečanje za prostovoljsko delo

ip.jpg

Ponovno je prišel čas za novo generacijo prostovoljk_cev v Pekarni Magdalenske mreže. Letos smo za vas pripravile_i kar nekaj zanimivih in kreativnih programov.

Vabljen_a na UVODNO INFORMATIVNO SREČANJE v torek, 22. 10. 2019, ob 17.00 uri v naše prostore, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela.

V novem šolskem/študijskem letu lahko deluješ na naslednjih področjih prostovoljskega dela:

* PEKARNA DOBIŠ DAŠ – aktivno preživljanje prostega časa z otroci in mladostnicami_ki

* Nudenje brezplačne učne pomoči

* Brezmejni svet – socialno, kulturno vključevanje otrok in mladih priseljenk_cev v lokalno okolje

* RUBRIKA: FILMOPEKA – kreativno pisanje filmskih kritik, ogled filmov, organizacija filmskih večerov

* Gledališka šola Mlada pest – spoznavanje različnih gledaliških tehnik, soustvarjanje celotnega umetniškega procesa, ki mu bo sledila tudi zaključna produkcija.

Program “Prostovoljsko delo mladih za mlade” je namenjen vsem mladim med 14. in 29. letom starosti. Vabljene_i dijakinje_i, študentke_i, zaposlene_i, brezposelni mladi, ki ste pripravljene_i skozi šolsko/študijsko leto kot prostovoljke_ci nuditi pomoč, vzpodbudo in podporo vrstnikom, aktivno sodelovati pri oblikovanju in izvajanju mladinskih aktivnosti ali načrtovati in izpeljati projekt.

Zagotavljamo ti:

Ustrezno usposabljanje pred pričetkom dela, možnost individualnih in skupinskih konzultacij, usposabljanje ob delu, podporo in spremljanje, povračilo potnih stroškov, prost vstop na vse prireditve, ki jih organizira Pekarna Magdalenske mreže, brezplačno udeležbo na usposabljanjih za mladinsko delo na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu, možnost razvijanja in uresničevanja lastnih idej, spoznavanje novih prijateljic_ev itd.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

View Event →
Plant swap
Oct
22
6:00 PM18:00

Plant swap

kms3.jpg

Zdravo, rastlinoljubci!

Kot ste najbrž že opazili, imamo v Pisarni res res res radi rastline in zato smo se odločili, da jih z veseljem izmenjamo!

Z Janom Robinom (ki ga lahko na Instagramu spremljate pod @botanistbyheart) organiziramo prvi pisarniški PLANT SWAP!

Kdaj? 22. 10. ob 18. uri.
Predpriprava? Da!

Da boš lahko kaj izmenjal/-a, potrebuješ svoje potaknjence, zato pridno na delo!

Kako narediš potaknjenec?

Izbereš zdrav poganjek in ga odrežeš tik pod tretjim kolencem, pod rastnim vršičkom.

Na poganjku pustiš dva zgornja lista, druge odstraniš. Na koncu potaknjenec namočiš samo še v vodo in počakaš, da na dan pokukajo korenine.

Če pa ti ne uspe pravočasno narediti potaknjencev, pa brez skrbi. Dobrodošel je prav vsak, z rastlino ali brez. ;)

Še nekaj nasvetov pred dogodkom:

- Potaknjence lahko prineseš v vodi ali v zemlji. Ne pozabi jih opremiti z imenom, da bomo vedeli za katere rastline gre, prav tako pa dodaj še svoje ime, da bomo vedeli od koga so!

- S seboj prinesi kakšno papirnato vrečko ali manjšo škatlo, da boš rastline lažje pretransportiral/-a domov.

Zelene nasvete bodo na dogodku delili tudi OrganicsNutrients.

Prijavi se: http://bit.ly/2IoIlir

Do kmalu!

View Event →
Risba in slika: Šola likovne umetnosti
Oct
23
4:00 PM16:00

Risba in slika: Šola likovne umetnosti

mars2.jpg

RISBA IN SLIKA: Šola likovne umetnosti, 12+, mladi, odrasli
Vsako sredo, razen med počitnicami, 16.00–19.00
Marsova izba, Vetrinjski dvor

Šola likovne umetnosti je celoletno izobraževanje, ki začetnikom in tistim s predznanjem nudi celovito in poglobljeno obravnavo likovne teorije, spoznavanja različnih risarskih in slikarskih pristopov, osnove in nadgradnjo risanja, slikanja, viziranja, prostorskih ključev, krokijev, skic, mešanja barv, risanja in slikanja po modelu ter krajine.

Pod strokovnim vodstvom bomo spoznavali dela in življenje mojstrov in mojstric likovne umetnosti skozi zgodovino, obiskovali razstave in se učili vrednotiti likovna dela. Umetniško izražanje zahteva celega človeka in poznavanje mnogoterih področij, ki jih bomo odkrivali skozi pogovore. Anatomija, filozofija, fizika, matematika, poezija ... naša šola so poglobljena druženja, ki odpirajo nove svetove in povezujejo.

Tečaj je namenjen mladini in odraslim, začetnikom in tistim, ki želijo svoje znanje risbe in slike nadgraditi oziroma se pripraviti na sprejemne izpite na likovnih šolah ali Akademiji.

Šolo vodi likovna pedagoginja Irena Pamič.

Vsaka sreda je likovna sreda!

Začetek Šole likovne umetnosti je 2. 10. 2019 in traja do maja 2020.

CENA: 115,90 EUR/mesec, ki vključuje vse materiale in orodja, model ter znanje in vedenje, ki ga delimo z vami

OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na informativnih dnevih in na telefonski številki 040 261 931 ali na e-naslovu irenapamic.kulturnik@gmail.com (Irena).

Zavod MARS Maribor

View Event →
Filmopeka: The Bitter Tears of Petra von Kant
Oct
24
6:00 PM18:00

Filmopeka: The Bitter Tears of Petra von Kant

ip2.jpg

// eng below //

V četrtek, 24. 10. 2019, ob 18:00 vas vabimo v prostore INFOPEKE na ogled filma nemškega režiserja Rainerja Wernerja Fassbindra, Grenke solze Petre Von Kant z diskusijo.

Petra Von Kant (Margit Carstensen) je izjemna modna oblikovalka, ki nima sreče v ljubezenskem in zakonskem življenju. Osamljena, izčrpana in naveličana življenja, biva skupaj z oblikovalko Marlene (Irm Hermann), ki je njena služabnica in tajnica. Ko Petra sreča Karin Thimm (Hanna Schygulla), osupljivo privlačno in ambiciozno žensko, ki si želi postati model in se uveljavila v svetu mode, se njeno življenje popolnoma spremeni. Karin razkrije svojo tragično preteklost in Petra se začne zavedati, da bo njena ljubezen do te privlačne ženske morda ostala neuslišana.

Rainer Werner Fassbinder je bil filmski in gledališki režiser, pisatelj ter igralec, čigar dela so pomembno zaznamovala povojno zahodnonemško kinematografijo. V 16 letih je posnel osupljivih 44 filmov, ki obsegajo več različnih zvrsti od melodrame do znanstvene fantastike. Njegovi filmi so politično in družbeno angažirani, pogosto obravnavajo teme zatiranja in obupa. Kot glavni liki pogosto nastopajo migrantke_i, lezbijke, geji in transeksualke_ci.

Po ogledu filma bo sledila razprava, ki jo bo povezoval Arman Fatić, svobodni novinar in filmski kritik, ki piše za več filmskih revij in filmskih festivalov v jugovzhodni Evropi. Zanimajo ga eksperimentalni pristopi v filmih, ki so jih režirali znani režiserji, pa tudi sociološka vloga filma v sodobnem svetu. Razprava bo potekala v angleškem jeziku.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.
Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

//

Petra von Kant (Margit Carstensen) is an outstanding fashion designer who has had the worst of luck when it comes to love and marriage. Alone, exhausted and disillusioned with life, the businesswoman lives with a fellow designer named Marlene (Irm Hermann), who also happens to be her maid and secretary.
When Petra meets Karin Thimm (Hanna Schygulla), an astonishingly attractive woman with an ambitious spirit, striving to become a model and to fully immerse herself in the fashion world, everything in her life changes However, as Karin reveals more about her tragic past, Petra realizes that her love for this young, desirable woman might be unrequited.

Rainer Werner Fassbinder, was motion-picture and theatre director, writer, and actor who was an important force in postwar West German cinema. In the span of a mere sixteen years, he made an astonishing forty-four movies that run the gamut from melodramas to period pieces to science fiction. His socially and politically conscious films often explore themes of oppression and despair, often showcasing migrants, lesbian, gay and transexual characters.

Moderator of the event will be Arman Fatić, a freelance journalist and film critic who works for several film magazines and festivals in the South-east Europe region. He is interested in experimental approaches to the film made by popular filmmakers as well as in the sociological role that film plays in the contemporary world.

View Event →
All for rainbow - Maribor
Oct
25
11:00 AM11:00

All for rainbow - Maribor

 • Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS
mkc2.jpg

Pridite in pokažite svojo podporo LGBTQIA+ skupnosti. Oglasite se 25. oktobra med 11.00 in 17.00 na Grajskem trgu. 🏳️‍🌈

Osebe iz LGBTQIA+ (lezbijke, geji, biseksualne, transspolne,
kvir, interspolne, aseksualne in druge osebe) skupnosti so zatirana skupina v družbi, se pogosto soočajo z diskriminacijo na različnih področjih življenja in doživljajo sovraštvo zaradi svoje spolne usmerjenosti, spolne identitete ali spolnega izraza na podlagi
neutemeljenega strahu in nerazumevanja. S podporo in jasnim izražanjem spoštovanja tej skupnosti lahko naredite zelo veliko spremembo. S projektom All for Rainbow / Vse_i za mavrico želimo
informirati slovensko splošno javnost o položaju LGBTQIA+ oseb in temah, povezanih s to skupnostjo.

Se vam zdi, da v vašem kraju ni LGBTQIA+ oseb?

V manjših krajih LGBTQIA+ skupnost ostaja splošni javnosti nevidna, člani_ce skupnosti so pogosto osamljene in ne čutijo povezanosti ter opore drugih članic_ov skupnosti, kar lahko močno poslabša njihovo duševno zdravje. Jasna in glasna podpora s strani
poznanih je tako lahko izjemno pomembna. ❤️

Objavite sliko z napisom #allforrainbow ali #vseizamavrico in dajte vedeti, da spoštujete človekove pravice ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz.


Projekt All for Rainbow / Vse_i za mavrico je solidarnostni projekt Evropske solidarnostne enote, ki poteka v okviru aktivnosti Društva DIH – Enakopravni pod mavrico. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije.

View Event →
Predpremiera gledališke predstave Calais, Calais
Oct
25
1:00 PM13:00

Predpremiera gledališke predstave Calais, Calais

calaiscalais.png

V petek, 25. 10. 2019, ob 13.00 skupina ZIZ v Lutkovnem gledališču Maribor za dijake_inje, predpremierno uprizarja gledališko predstavo “Calais, Calais”.

Za begunsko krizo in aktivizem na mejah gre.
Po eni strani za izkušnje, podobe.
Po drugi pa za raziskovanje, iskanje.
Ter za vprašanja – odprta.
Pa spet za posledice – nepredvidljive.
Na koncu pa gre za upor zoper nevzdržno stanje.

Danes je na svetu 45 milijonov beguncev. V Evropi je za azil zaprosilo 300 000 ljudi. 300 000 ljudi od 45 milijonov, to je 0,6 odstotka. Na poti iz Sirije do Srbije prehodijo 2300 kilometrov v 50ih dneh, to je povprečno 40 kilometrov na dan, osem ur hoje dnevno, petdeset zaporednih dni.

Gledališka predstava Calais, Calais razpira različne poglede na življenje beguncev, begunk in aktivistov, aktivistk. Izhaja iz dnevniških zapisov aktivistke pod anonimom Amy Non, ki je več mesecev preživela v enem večjih evropskih taborišč v mestu Calais v Franciji. Iz mesta Calais se ob jasnih dnevih vidijo Dovrski beli klifi Anglije, kamor se številni odpravijo vsak večer. Zgodba je prežeta z upanjem in resignacijo, jezo proti oblastem in uporom. Kaj lahko v nastali situaciji storimo? Calais, Calais je občutek, da vsaka rešitev ustvari deset novih problemov, vsak odgovor sto novih vprašanj. Ljudje pa živijo v vmesnem prostoru, na nikogaršnjem ozemlju, v čakalnici življenja.

You go England?
Yes.
Good luck!
Yes.
See you tomorrow…

Režija: Jaša Jenull
Nastopajoči: Barbara Polajnar, Tomaž Podbevšek, Anastazija Leščak
Dramaturgija: Urša Adamič
Likovna podoba: Nina Šulin
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbau
Stiki z javnostjo: Anja Koleša
Oblikovanje: Urša Rahne, Borut Wenzel
Izvajalec: Kolektiv ZIZ
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže
Soorganizator: Lutkovno gledališče Maribor, Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor, KUD Transformator
Financerji: Mestna občina Maribor, Urad Vlade RS za komuniciranje, Urad RS za mladino

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

“Predstava Calais, Calais je del projekta Na polovici poti. Vsebine izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.”

View Event →
Usposabljanje za samostojno uporabo 3D tiskalnikov
Oct
25
5:00 PM17:00

Usposabljanje za samostojno uporabo 3D tiskalnikov

kreator.jpg

Udeležite se usposabljanja za samostojno uporabo 3D tiskalnikov v delavnici KreatorLab (Fab Lab Maribor), Tkalski prehod 4, usposabljanje bo potekalo v petek, 25. 10. 2019.
Usposabljanje se bo začelo ob 17. uri in bo trajalo predvidoma 2 uri.
Ker je število mest omejeno, se na usposabljanje prijavite vsaj dva dneva pred pričetkom in sicer na http://www.kreatorlab.si/prijava/.

Cena usposabljanja je 25 €, s čimer pridobite tudi mesečno članarino v delavnici KreatorLab. Usposabljanje lahko plačate neposredno pred pričetkom dogodka.

Za več informacij pokličite 068/684-671, nam pišite na FB ali na info@kreatorlab.si.

View Event →
Speed friending: locals meet Erasmus
Oct
25
7:00 PM19:00

Speed friending: locals meet Erasmus

kms1.jpg

Have you ever wondered how does a life of a local student in Maribor actually look like? 🤔

If yes, there is good news for you: Association of Maribor's students has joined forces with ESN to organise an event that will enable you to come in contact with Maribor's students, make friends with them and discover what they do in their regular lifes.🗺

The title of the event is Speed-Friending, which means you will be seated in pairs with locals and after few minutes of conversation switched to another.

But that is not it! After speed-friending you will also be able to taste some of the traditional cousine and groove to a young local band.

The event will be happening in Pisarna, which is a coffee shop / co-working space runned by Association of Maribor's students, at 19.00 - 23.00 on 25th of October (Friday).

The event is free, but the number of participants is limited, so you must apply 👉 Registration for Erasmus students: https://forms.gle/1XHiDcw3yHz7awxDA

Welcome!

***SLO OPIS***

Si se že kdaj spraševal/a kako izgleda življenje Erasmusov v Mariboru … kaj jih sploh pritegne v to majhno mesto? 🤔

Erasmus študentje so tuji študentje, ki preko izmenjave vsako leto v velikem številu (ok. 500) obiščejo Maribor – za 1 semester ali celo leto. K nam prihajajo iz vseh Evropskih držav – Španije, Italije, Poljske, Slovaške, Nemčije itd., pa tudi iz Indije in Egipta! 🗺

Če te zanima kaj tukaj počnejo, kako se zabavajo, kam vse potujejo in če si morda z njimi želiš navezati prijateljstva ter se jim na njihovih dogodivščinah pridružiti, je to zate edinstvena priložnost!

Klub mariborskih študentov v sodelovanju z ESN Maribor (društvom, ki skrbi za tuje študente), prireja dogodek z naslovom Speed-friending (»hitro prijateljevanje«), kjer se bomo posedeni v parih pogovarjali z Erasmus študenti in po le nekaj minutah izmenjali. Po tem sledi druženje ob bandu »Low Budget« in pogostitev z domačimi dobrotami.

Dogodek se bo odvijal v Pisarni, 25. oktobra (petek), ob 19.00 - 23.00.

Vstopnine ni, potrebna je le prijava zaradi omejitve mest 👉 Prijava za slovenske študente: https://forms.gle/4P1NTPkXhchofCuo7

View Event →
Koncert: YGT (Your Gay Thoughts)
Oct
25
to Oct 26

Koncert: YGT (Your Gay Thoughts)

mcp.jpg

V MC Pekarno prihaja skupina YGT / Your Gay Thoughts!

YGT je samooklicani post-pop trio iz Ljubljane, ki ustvarja glasbo že od leta 2011. Ustvarjajo eklektično mešanico dreamy-indie elektronike, jazza, hip-hopa in synth-popa. Močan poudarek dajejo na vizualno reprezentacijo svoje glasbe, ki bogati njihove nastope v živo s projekcijami vizualne umetnice Mine Fine, njihovi priznani videospoti pa nastajajo v kolaboraciji z animatorji iz celega sveta.

Po njihovem prvem albumu "The Watercolors" iz 2016 so na začetku letošnjega leta predstavili nov album z naslovom "Sinking Ship", ki je bil izdan pri založbah King Deluxe in Youngbloods.

Band sestavljajo Gregor Kocijančič (vokali, klaviature, sintetizatorji, bas kitara), Fejzo Košir (bobni, ritmi) in Mina Fina (video projekcije).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Povezave:
Sinking Ship short film by Sam Mason & YGT:
https://vimeo.com/311945364

Website:
http://yourgaythoughts.com/

Sinking Ship LP:
http://smarturl.it/sinking-ship
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vstopnina:
5€ v predprodaji
8€ na dan dogodka
6€ na dan dogodka z rezervacijo na pekarna.net

//Dogodek organizira Društvo IndiJanez v sklopu cikla Besede v notah. Namen cikla je izpostaviti izjemna besedila v glasbi slovenskih avtorjev.

Delovanje Društva IndiJanez podpirata: Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.\\

View Event →
Open Class - Jaka Nardin
Oct
26
to Oct 27

Open Class - Jaka Nardin

center.jpg

EJ YO 👋🏻

MMNT v sodelovanju s Center plesa Maribor predstavlja:

Jaka Nardin 🕺🏻
"Hip hop me spremlja celo življenje. Zadnja tri leta pa se intenzivno ukvarjam s housom, saj že od nekdaj v meni vzbuja mravljince in všeč mi je njegov socialni vidik - torej klubi, jami, izmenjava vajba in energije.
Na workshopu želim predstaviti, kako lahko variacije osnov vključite v interakcijo z nekom drugim in kako iz tega nastane sveža struktura, ki jo lahko vsak uporabi za razvoj svojega freestyla ali svoje koreografije."

URNIK:
14:00-14:30 check in
14:30-16:00 class
16:00-16:30 lecture

PLESNI STIL:
house

CENA:
15€

LOKACIJA:
Tkalski prehod 7, 2000 Maribor

PRIJAVE:
center.plesa@gmail.com

#Ples #MMNT #CenterPlesa #OpenClass

View Event →
Calais, Calais - premiera
Oct
26
6:00 PM18:00

Calais, Calais - premiera

ip3.jpg

Calais, Calais – premiera (15+)

sobota, 26. oktober 2019, ob 18.00, Lutkovno gledališče Maribor, Mala dvorana


Za begunsko krizo in aktivizem na mejah gre.
Po eni strani za izkušnje, podobe,
Po drugi pa za raziskovanje, iskanje.
Ter za vprašanja – odprta.
Pa spet za posledice – nepredvidljive.
Na koncu pa gre za upor zoper nevzdržno stanje.

Danes je na svetu 45 milijonov beguncev. V Evropi je za azil zaprosilo 300 000 ljudi. 300 000 ljudi od 45 milijonov, to je 0,6 odstotka. Na poti iz Sirije do Srbije prehodijo 2300 kilometrov v 50ih dneh, to je povprečno 40 kilometrov na dan, osem ur hoje dnevno, petdeset zaporednih dni.

Gledališka predstava Calais, Calais razpira različne poglede na življenje beguncev, begunk in aktivistov, aktivistk. Izhaja iz dnevniških zapisov aktivistke pod psevdonimom Amy Non, ki je več mesecev preživela v enem večjih evropskih taborišč v mestu Calais v Franciji. Iz mesta Calais se ob jasnih dnevih vidijo Dovrski beli klifi Anglije, kamor se številni odpravijo vsak večer. Zgodba je prežeta z upanjem in resignacijo, jezo proti oblastem in uporom. Kaj lahko v nastali situaciji storimo? Calais, Calais je občutek, da vsaka rešitev ustvari deset novih problemov, vsak odgovor sto novih vprašanj. Ljudje pa živijo v vmesnem prostoru, na nikogaršnjem ozemlju, v čakalnici življenja.

You go England?
Yes.
Good luck!
Yes.
See you tomorrow...

Režija: Jaša Jenull
Natopajoči: Barbara Polajnar, Tomaž Podbevšek, Anastazija Leščak
Dramaturgija: Urša Adamič
Likovna podoba: Nina Šulin
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer
Stiki z javnostjo: Anja Koleša
Oblikovanje: Urša Rahne, Borut Wenzel
Izvajalec: Kolektiv ZIZ
Produkcija: Pekarna Madgalenske mreže
Soorganizator: Lutkovno gledališče Maribor, Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor, KUD Transformator
Financerji: Mestna občina Maribor, Urad vlade RS za komuniciranje, Urad RS za mladino


Predstava traja 50 minut in nima odmora.

Vstop prost!
Obvezne rezervacije brezplačnih vstopnic na info@kolektiv-ziz.com.

***

"Predstava Calais, Calais je del projekta Na polovici poti. Vsebine izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov."

View Event →
Kalejdoskop - Kaléidoscope | poetično razvajanje
Oct
26
8:00 PM20:00

Kalejdoskop - Kaléidoscope | poetično razvajanje

kms5.jpg

Vabljeni na edinstven poetičen užitek v živo: štiri mlade prevajalke bodo z živo intepretacijo na obisk pripeljale sodobno francosko poezijo v glasbenem objemu!

Nastopajo: Nina Medved, Živa Čebulj, Ksenija Mravlja in Maša Jazbec
Glasba: Matic & Metka

Pesmi, ki jih bomo slišali, so izšle v prevodu Nine Medved, Žive Čebulj, Ksenije Mravlja in Maše Jazbec v dvojezični zbirki Kalejdoskop | Kaléidoscope (Center za otroško umetnost v Tinqueuxu, 2019). Knjiga prinaša izbor kar 13 sodobnih frankofonih pesnic in pesnikov na več kot 200 straneh, ki so bili v večini prvič prevedeni v slovenščino. Uredila jo je Nina Medved.

Poezija: Joséphine Bacon, Laure Morali, Albane Gellé, Pierre Soletti, Serge Pey, Maram al-Masri, Liliane Giraudon, Vincent Tholomé, Frédéric Forte, Étienne Lécroart, Bernard Bretonnière, Laurence Vielle, Fabienne Swiatly, Dorothée Volut.

Dogodek bo potekal v slovenščini in francoščini (poznavanje jezika ni pogoj).

Vstop prost. V zameno za simbolično donacijo boste lahko prejeli tudi svoj izvod pesniške zbirke, ki je sicer ni možno dobiti v knjigarnah.

Dogodek pripravlja Nina Medved, samozaposlena v kulturi, v sodelovanju s Centrom za otroško umetnost v Tinqueuxu, MKC Maribor - MKC Črka in Pisarna (KMŠ - Klub Mariborskih Študentov).

View Event →
Športanje: JUDO
Oct
28
to Oct 30

Športanje: JUDO

 • Zveza Prijateljev Mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
zpm4.jpg

Judo je športna disciplina, ki temelji na uporabi nasprotnikove sile, zato jo lahko obvladajo tudi najšibkejši. (Judo klub Branik Broker Maribor).

----------------------------------
Dejavnosti niso namenjene varstvu otrok, udeležba je na lastno odgovornost.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
DUM Maribor (Razlagova 16) – pisarna INFO-DUM: od ponedeljka do petka, 8.00–16.00
Tel. št.: 02 229 94 50, 040 433 511, 041 532 119
E-pošta: info.dum@zpm-mb.si.

View Event →
Importdance (brezplačne delavnice)
Oct
28
to Nov 1

Importdance (brezplačne delavnice)

71828249_107400980673335_5685820733150724096_n.jpg

“importdance” uvaža ples v Maribor, tako kot tudi neplesne medije.

Delavnice plesa, fotografije, DJ-janja in sitotiska so namenjene mladini mesta Maribor (starim 12-18 let). Plesalcem in ne plesalcem, mladim z zanimanjem. Pod mentorstvom mladih mentorjev, Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek (Alien Express , Urbana Scena Ljubljana), YNGFirefly, Nejc Pucko (Lantern Collective), Janez Klenovsek.

V okviru projekta Com’On Maribor (MKC Maribor), na lokaciji Transnational Guerrilla Art School (GT22).

VSE DELAVNICE SO BREZPLAČNE!


PRIJAVI SE !!!
https://importdancemb.wixsite.com/dance/prijava-1

VEČ na :
https://importdancemb.wixsite.com/dance


// O projektu Com'On Maribor //
Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov in izglasovali so 5 projektov, ki so dobili finančno podporo za realizacijo.

“importdance” je projekt, ki je bil v okviru Comon Maribor izbran za realizacijo.

// Več o Com'On Maribor //
https://maribor.comoneurope.org/vec-o-projektu

View Event →
Za mlade: Zdrava kuhinja
Oct
28
to Oct 30

Za mlade: Zdrava kuhinja

 • Zveza Prijateljev Mladine Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
zpm4.jpg

V KNEDLovi kuhinji se prepletajo kulinarika, ustvarjalnost in starodavne modrosti. Tečaj je namenjen mladim od 15. leta dalje. (Knedl).

----------------------------------
Dejavnosti niso namenjene varstvu otrok, udeležba je na lastno odgovornost.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
DUM Maribor (Razlagova 16) – pisarna INFO-DUM: od ponedeljka do petka, 8.00–16.00
Tel. št.: 02 229 94 50, 040 433 511, 041 532 119
E-pošta: info.dum@zpm-mb.si.

View Event →
ŠtudenTeater: In, predstava bo?
Oct
28
8:00 PM20:00

ŠtudenTeater: In, predstava bo?

gt2.jpg

Leta 2004 smo Slovenci prestopili prag Evropske unije. Naslednji omembe vreden korak je bil vstop v Evroobmočje leta 2007. Generacije novega tisočletja se tega spominjajo le bežno in zabrisano. Je nekaj samoumevnega. In v tej (anti)demokraciji odraščamo v kapitalističnem krematoriju in nepismeno in slepo in utopično verjamemo vsem informacijam, ki pridejo do nas. Naša sposobnost selekcije je umrla. Požiramo in požremo vse. Še zadnja mikrodrobtinica nas bo nasitila in zadostila. Naj nas vodijo lutkarji. Naj naredijo predstavo. Predstavo? Kaj to pomeni? Kje bo? Kaj se dogaja okoli nas? Kaj se bo dogajalo?

Igralka: Mila Kotnik
Režiser: Domen Šuman
Mentorica: Nika Bezeljak
Tehnik: Jaka Zupanc Kuhar
Fotograf: Gregor Salobir
Produkcija: Moment Maribor, ŠtudenTeater
Projekt so finančno podprli Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vstopnina: 7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

View Event →
ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo
Oct
29
8:00 PM20:00

ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo

gt3.jpg

Sedem mladih ljudi prepleta spomine svojih staršev, dedkov, babic, literature in popkulture s svojo sodobnostjo. Z morda naivno radovednostjo iščejo stičišča in odmike od vsebin zgodovinskih učbenikov, časopisov in političnih debat. Razmišljajo o tem, kar slišimo, beremo in česa se učimo, pa tudi o vsem drugem z zavedanjem, da realnega stanja ne morejo več sestaviti. Sami se do dogodkov težko opredelijo, a imajo ti nanje kot vztrajen predmet najrazličnejših debat še vedno vpliv, kar jih spodbuja, da izrazijo svoje vtise o zgodovini, ki naj ne bi bila njihova.

Člani skupine: Davorin Juhart, Lucija Klauž, Anastazija Leščak, Pia Maruša Rak, Zala Reich, Nina Slanič, Gal Tišler
Mentor: Matevž Biber
Foto: Gregor Salobir
Premiera: 19. 2. 2019
Produkcija: Moment Maribor, ŠtudenTeater
Projekt so finančno podprli Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vstopnina:
7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si

View Event →
Evropa in mladinski kreativni turizem
Oct
30
to Nov 6

Evropa in mladinski kreativni turizem

rajzefiber.jpg

Društvo Hiša! bo v sklopu Erasmus+ projekta med 30. oktobrom in 6. novembrom v Mariboru gostila 25 mladih, ki bodo v okviru projekta spoznavali kreativni turizem in razvijali nove kreativne turistične produkte.

V ta namen v Društvu Hiša! iščemo 5 mladinskih udeležencev, starih med 18. in 30. let, ki bi se udeležili projekta ter skupaj z ostalimi mladimi iz Evrope spoznavali področje mladinskega kreativnega turizma.

Anketni vprašalnik, ki ga morajo izpolniti udeleženci

Priključite pa se lahko tudi FB skupini

Za dodatna vprašanja in več informacij o projektu lahko pošljete mail na mateja@drustvo-hisa.si!

Partnerji projekta:

 1. Kulturalis Kapcsolatokert Alapitvany, Hungary

 2. Associazione Culturale Di Promozione Sociale Gentle Giant, Italy

 3. United Socienties of Balkans Astiki Etaireia, Greece

 4. Asociacion Juvenil Intercambia, Spain

View Event →
Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost
Oct
30
6:00 PM18:00

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

Renesansa-družba-kultura-umetnost.jpg

V sredo, 30. 10. 2019, ponovno začenjamo z brezplačnim ciklom predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se bodo dva meseca odvijali vsako sredo ob 18.00 uri v Galeriji K18. Posamično predavanje, ki bo trajalo dve šolski uri, bo izvajal uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič. Rok prijave je do 28. 10. 2019 na infopeka@infopeka.org.

Ker je umetnostna zgodovina ogromno polje, smo ga v lanskem letu predstavili na obvladljiv način, na predavanjih se nismo poglabljali v detajle, ampak spoznavali pregled umetnosti v strnjeni obliki s poudarki na bistvu in temeljnih delih umetnostnozgodovinskega kanona. Letos smo v skladu z željami lanskoletnih udeleženk_cev oblikovali modul, ki bo pobližje spoznal enega izmed odločilnih obdobij umetnostne zgodovine – renesanso.

Zainteresirana javnost, bo tako pridobila poglobljeno znanje na področju renesančne umetnosti in družbe, ki je ključnega pomena za razumevanje starejše umetnosti, kot tudi sodobnih umetniških praks.

Predavanja so zastavljena po principu eno srečanje ena tema. Skozi 8 sklopov bomo tako spoznali: konec srednjega veka, predrenesanso, zgodnjo renesanso, visoko renesanso, manierizem, severno renesančno umetnost, renesanso v Sloveniji in zgodnji barok.

Vljudno vabljene_i!

View Event →
Roar! 35 let slam poezije
Oct
30
7:00 PM19:00

Roar! 35 let slam poezije

mkc3.jpg

👅🎤👅🎤👅🎤
Ob 35. obletnici slam poezije želimo razširiti znanje s področja slam poezije in primerno obeležiti prepotovano pot vse do danes, ko v Mariboru slamamo vsak mesec. Zato bomo v Infopeki predvajali dokumentarni film SlamNation. Po ogledu filma bodo člani društva Slam zverine na voljo za diskusijo, poskrbljeno pa bo tudi za prigrizke.

🎉🎉🎉🎉🎉🎉
Gibanje slam poezije je ustanovil Marc Kelly Smith leta 1984 v Chicagu, ZDA, prvi dogodek se je odvil novembra 1984, torej skoraj natanko pred 35 leti. Od tedaj se je gibanje razširilo po vsem planetu.
V Sloveniji so pesniki prvič zaslamali že pred več kot 15 leti, v zadnjih nekaj letih pa se je pojavila nova, vitalna generacija, ki se posveča predajanju poezije živi publiki in kateri pripadamo tudi mariborski slamerji.

🎬🎬🎬SlamNation🎬🎬🎬
Z Emmyjem nagrajeni producent Paul Devlin vam nudi sedež v prvi vrsti na najbolj prepričljivem verbalnem boju stoletja.

SlamNation je celovečerni dokumentarec, ki nas popelje na potovanje skozi fenomen slam poezije, pri čemer umetniki govorjene besede (adrenalinski narkomani literarnega sveta) svoje moči pomerijo na odru.
Spremljamo novinarsko ekipo New Yorka, ki se pridruži več 120-im umetnikom govorjene besede iz 27-ih skupin različnih mest Združenih držav Amerike na njihovi poti na državno prvenstvo v Slam poeziji v Portlandu, v zvezni državi Oregon.
SlamNation ne odkriva samo surove energije in čistega talenta nekaterih največjih pesnikov v ZDA, ampak tudi dobre stare zgodbe o junakih in zlikovcih skozi dramatično napetost ostre konkurence.
Iz neizogibnega rivalstva tekmovalcev izhajajo zelo nabite polemike in nenavadni liki nekaterih klasičnih bojev, kot sta umetnost proti egu in samoizražanje proti samonapredovanju.
Vzdušje je izjemno: navdušenje občinstva in veličastni aplavzi, ki jih bo le malo pesnikov kdaj doživelo.
(Povzeto po http://devlinpix.com/slamnation/)

✨✨✨✨✨
Ogled filma je brezplačen, prijave na dogodek niso potrebne.
Film je posnet v angleškem jeziku, z angleškimi podnapisi, diskusija bo potekala v slovenščini.

Dogodek pripravljajo pesniško društvo Slam zverine, Mkc Črka in Pekarna Magdalenske Mreže s finančno podporo MKC Maribor in Urad RS za mladino.

Slam je fajn!

Roar,
Slam zverine

View Event →
Stand up Avtmigeci - Gost: Marko Žerjal
Oct
30
8:00 PM20:00

Stand up Avtmigeci - Gost: Marko Žerjal

 • KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog) (map)
 • Google Calendar ICS
72222375_798673720545901_8023901706758651904_n.jpg

Nova sezona Avtmigecov je tu !

Aja - kaj sploh smo Avtmigeci ? Smo mladi Štajerski komiki, se nam pa pridružijo na odru tudi ostali iz drugih koncev Slovenije. Vedno torej vidiš nove ljudi na odru, vedno slišiš nove fore, lahko pa se nam pred mikrofonom pridružiš tudi ti ;)

Povezoval bo tokrat Marko Žerjal, skupaj z njim pa bomo na odru: David Gorinšek, Rok Škrlep, Matej Pušnik in Matic Ačko.

Pridi se smejat z nami :) 30.10. ob 20:00 v KGB.

View Event →
Vokalna delavnica balkanskega tradicionalnega petja
Oct
31
10:00 AM10:00

Vokalna delavnica balkanskega tradicionalnega petja

mkc4.jpg

SPREMLJEVALNI PROGRAM SUM UP MASTERCLASS
Delavnice z mentorico ZVEZDANO NOVAKOVIČ
___
učenje grlenega petja, ornamentov in drugih specifik balkanske glasbe
teoretično in praktično spoznavanje različnih regij
spoznavanje in izvajanje neparnih ritmov
učenje in izvajanje bolgarskih in balkanskih pesmi (avtentičnih in aranžiranih za zbor)
učenje in izvajanje raznih plesov: elenino horo, parvo horo, dunavsko horo
___
Zvezdana je umetnica nove generacije, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu in drugih glasbenih in performativnih zvrsteh. Več na spletni strani!
___
CENA: 35 eur
Prijavite se na: info@sum-up.si
___
NAGRADNA IGRA!
V sodelovanju z MKC Maribor podarjamo 5 brezplačnih mest za delavnico, mladim od 15 - 29 let. Prijavite se na info@sum-up.si z zadevo Zvezdana. Pohitite, saj se bo štelo prvih 5 prijavljenih!

View Event →
Halloween
Oct
31
to Nov 1

Halloween

peka.jpg

Čarovnice so spet uročile MC, da poskrbi za rastur na HALLOWEEN. To pa itak obvladamo! Maske zaželene - bonus pike za bolj strašne - izzivamo vas, presenetite nas! Da ne bo kot v nekih šmizo diskotekah, kjer se gredo noč čarovnic oblečeni v zajčke pa muce.

Namig za masko: Noč čarovnic ali Halloween ali "All Hallow's Eve" - ko Freddy spozna Jasona in gre na pijačo s Frankensteinom, čarovnice zmedejo zombije, zna se oglasit tudi Emily Rose, pa Samara Moran, Poltergeist, Chucky, Jack Torrance, Pennywise, Pinhead, Leather Head in ostala družba. Izganjalci duhov pa delajo dvojni šiht.

Vstop prost.

View Event →
Heroj 2.0 - Predstava vseh predstav
Nov
2
8:00 PM20:00

Heroj 2.0 - Predstava vseh predstav

gt4.jpg

Danes šteje samo zmaga. Zgodovina si zapomni zgolj tiste, ki so na vrhu. Ostali so le statisti.

Predstava vseh predstav, zdaj ali nikoli!

Vse kar imata, vse kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela.

Naslov Predstava vseh predstav je zamišljen kot vodilo raziskave. Narediti predstavo, ki je v osnovi namenjena temu, da postavi igralca na goli oder in ga izrabi, do zadnje kapljice znoja. Njegovo bistvo, vse kar zna in kar zmore. Na kakšen način dokazati svojo vrhunskost, svojo vrednost, svoj talent? Igralec današnjega časa mora obvladati vse prvine in veščine umetniškega ustvarjanja bolj kot kadarkoli prej. Znati mora vse in to dobro. Kot je človek v sodobnem času "multitasker", je tudi igralec soočen s tem, da svoje polje razmišljanja in umetniškega izraza širi na vse strani. V vseh formah in zmožnostih. Psihološko preigravanje vloge in ponotranjenje teksta je premalo. Razumevanje konteksta predstave, situacije, lika ne zadostujejo več. Transgresivna dejanja in subverzivni prijemi niso dovolj. Če nimaš te širine te povozi čas. Brez tega si povprečnež, prinašalec pisem, gužva.

Če ne misliš, da si najboljši igralec, nehaj igrati. Če ne misliš, da delaš najboljšo predstavo, je ne delaj. Če misliš, da razpisa ne boš dobil, ga ne piši. Heroj 2.0 govori točno o tem, ne gre za vprašanje vere ampak za popolno in slepo prepričanje, da Heroj 2.0 JE Predstava vseh predstav.

OPOZORILO: v predstavi je uporabljen stroboskop.

Avtorja in nastopajoča: Uroš Kaurin, Vito Weis
Dramaturginja: Katarina Stegnar
Video: Boris Bezic
Avtorica glasbe in korepetitorka: Lea Čehovin
Avtorica fotografij: Nada Žgank
Produkcija: Moment Maribor in Zavod En-Knap

Vstopnina: 7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

View Event →
Tečaj hitrega branja
Nov
5
4:00 PM16:00

Tečaj hitrega branja

stuk3ž.jpg

ŠOUM organizira tečaj hitrega branja. Ta bo potekal v obsegu 4 srečanj, in sicer predvidoma ob naslednjih terminih: 5.11., 6.11., 12.11. in 13.11. med 16. in 19. uro.

Na tečaju boš lahko osvojil naslednje veščine:
• testiranje hitrosti branja;
• praktični napotki ter nasveti za hitro branje;
• strategije za razvijanje razumevanja;
• vaje za uspešnejše branje;
• odpravljanje ostankov glasnega branja;
• pospeševanje gibanja oči in odpravljanje regresivnih gibov;
• širjenje bralnega polja;
• »scanning in skimming« tehnika.

Prispevek za udeležbo znaša 20,00€. Prijave so možne do 25.10. oz. do zapolnitve mest. Število mest je omejeno, zato pohiti s prijavo!

Prijave sprejemamo preko spletne strani tutorsoum.si. Najdete jih pod zavihkom "tečaji" oziroma tukaj ->http://bit.ly/Tecaj_Branja

View Event →
Spoznaj organizacijo BEST! / Get to know BEST!
Nov
5
7:00 PM19:00

Spoznaj organizacijo BEST! / Get to know BEST!

best.jpg

Si študent, željan novega znanja in izkušenj? Rad potuješ poceni in spoznavaš nove ljudi?

Kot član našega društva si lahko pridobiš praktične izkušnje s področja organizacije, vodenja, promocije, dela v skupini, javnega nastopanja, trženja, zbiranja sredstev, prav tako pa boš spoznal ali izpopolnil tuje jezike, predvsem angleškega.

Vse to dosegamo tako, da čez leto po vsej Evropi organiziramo različne sezonske tečaje (poletne, jesenske, zimske in pomladne), kulturne izmenjave, inženirska tekmovanja, dogodke za uživanje, simpozije in še mnoge ostale zabavne dogodke.

Vabljen na naš uvodni sestanek, ki bo 5.11.2019 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko (FNM). Zbor bo ob 19:00 pred Štukom (Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor), nato pa se bomo skupaj odpravili do predavalnice.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za popestritev vaših študijskih let !
______________________________________________________

Are you a student hungry for new experiences? Would you like to travel cheaply and meet new people ?

As a member of BEST you can try your hand at organizing events, leadership, promotion, teamwork, public speaking, fundraising and marketing.

We achieve all of this by organising courses, cultural exchanges, engineering competitions, leisure events, symposiums and many other interesting events across Europe.

We invite you to join us on our introductory meeting on the 5.11.2019 at the Faculty of Natural sciences and Mathematics (FNM). We will gather infront of Štuk (Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor) at 19:00.

Don't miss this opportunity to spice up your college years !

View Event →
Potopis - Skrivnostna Južna Amerika
Nov
6
7:00 PM19:00

Potopis - Skrivnostna Južna Amerika

stuk4.jpg

Kakšna je tvoja najbolj nora dogodivščina s potovanj? Razmišljaš kdaj o totalnem odklopu in potovanju v divjino za potešitev tvoje avanturistične duše? Te že dlje časa mika Južna Amerika, pa ne veš, kako se sploh lotiti načrtovanja potovanja? Bi se upal sam podati na drug konec sveta?

V sredo, 6. 11., ob 19:00, bomo v dvorani ŠTUK gostili študentko Heleno, ki nam bo pripovedovala o svojem enomesečnem potovanju po Južni Ameriki. Tam je z motorjem skupaj z znanim slovenskim novinarjem, fotografom in popotnikom Zvonetom Šerugo obiskala Bolivijo, Peru in Ekvador. Na motorju sta skupaj prepotovala več kot 6000 kilometrov v dežju, snegu in soncu ter v dobrih štirih tednih izkusila vse letne čase, prisostvovala pri obredu tradicionalne bolivijske poroke, dočakala novo leto med odmaknjeno skupnostjo šamanov in na 5000 metrih nadmorske višine srkala čaj iz kokinih listov. Pot, ki je potekala vzdolž Andov, po perujskih vasicah in mestih se je po enem mesecu zaključila v glavnem mestu Ekvadorja – Quito, znanem po plantažah banan in vrhunski kavi. Kaj vse sta na poti še doživela, kakšna je bila organizacija potovanja, kako primerja potovanje po Južni Ameriki z drugimi že obiskanimi destinacijami po svetu ter še več bo izdala na potopisnem predavanju.

Ob potopisnem predavanju bo v kavarni ŠTUK potekala mednarodna tržnica, kjer bodo študente pričakala številna mariborska društva. Ta bodo predstavila svoje delovanje in možnosti, ki jih imajo študenti, ki si želijo odhoda v tujino. Z nami bodo predstavniki Mednarodne pisarne Univerze v Mariboru, Best, AuPair, Pekarna Magdalenske mreže (EVS), AEGEE, Nomago Travel in AIESEC.

View Event →
Ftrgatev SK8 contest
Nov
8
to Nov 9

Ftrgatev SK8 contest

kms2.jpg

💥FTRGATEV SK8 CONTEST💥

▪▪▪ ENG info below ▪▪▪

“Padeš, vstaneš, nova runda.” - pune ftrgani

Za naše ftrgane skaterje ne obstajajo stopnice, klopi in ograje, ki bi lahko ustavile njihovo željo po novih izzivih.

Pred stotimi očmi, z najboljšimi slovenskimi DJ-i oddaljenimi le nekaj metrov od njih, začutijo pravi pomen ftrganosti. Obdaja jih adrenalin, zagretost in ambicija, da rampo SK8parka ftrgatve dodajo na svoj seznam premaganih izzivov.

Skejtanje je več kot le šport. Je pogum, spretnost in vztrajnost. Na Ftrgatev 2019, 8. 11. 2019, bomo že drugo leto zapored vzpodbujali prav to.

Udeleži se tekmovanja SK8 contest Ftrgatev, dodaj ga na svoj seznam dosežkov in se poteguj za nagradni sklad v skupni vrednosti 1500 EUR ter odlične praktične nagrade.

PRIJAVI SE: https://forms.gle/5T6Gno4Rkzx37qLQ8

Prijave možne do 4. 11. 2019

Prijavnine ni. Udeležba na tekmovanju na lastno odgovornost.

KONTAKT: sebastijan.farkas@klub-kms.si

PROGRAM
18:00 - 18:30 - Zbor
19:00 - 21:30 - Tekmovanje
22:00 - 3:00 SK8 contest after @ Štuk

▪▪▪ ENG description ▪▪▪

“You fall, you get back up, and do it again.”
- pune ftrgani

No challenge is hard enough, no handrail, no bench, no staircase can keep our skilled skateboarders from achieving their goals.

In front of hundreds of people, with the best Slovenian DJs playing just a few meters from them, they experience what it means to be truly “ftrgan”. They feel the rush, the excitement, the adrenaline and ambition to make this ramp, the ramp of SK8park Ftrgatev, one to put on their list of achievements.

Skateboarding is more than a sport, it’s a skill, courage, and perseverance. At Ftrgatev 2019, the second year in a row, we encourage exactly that.

Join our indoor rail skate contest SK8 park Ftrgatev, put it on your list of achievements and compete for 1500 EUR worth of cash prizes and awesome practical prizes.

REGISTER HERE: https://forms.gle/5T6Gno4Rkzx37qLQ8

Registration is open till 4. 11. 2019

Free registration. Participation in the contest is at your own risk!

CONTACT: sebastijan.farkas@klub-kms.si

PROGRAM
18:00 - 18:30 - MeetUp
19:00 - 21:30 - Indoor rail skate contest
21:30 - 3:00 - SK8 contest after @ Štuk

AFTERPARTY: Ftrgatev 2019

View Event →
Ftrgatev 2019
Nov
8
to Nov 9

Ftrgatev 2019

💥FTRGATEV 2019 💥

Poznaš tisti občutek, ko slišiš bitje svojega srca in vznemirjenje ob pričakovanju nečesa pune ftrganega? 🍇

Ko slišiš glasbo skozi zaprta vrata in veš, da so na drugi strani ljudje polni energije.😉

Tam je okolje, kjer je vse in vsak sprejet, je družba, ki te sprejme za svojega. Občutek, ki ga ne pozabiš in ga vedno (znova) iščeš.

Ljudje kot si ti, si zaslužijo prostor, kjer se lahko sprostijo, proslavijo vsako preseženo mejo, uživajo v družbi, glasbi in so ponosni na to, kar so ter na to kar so dosegli!

Ftrgatev Klub mariborskih študentov letos prireja že četrto leto zapored in kot vsakič do sedaj si lahko prepričan, da bo 8. november tvoj najbolj ftrgan dan!

Zato bodi ti in bodi ftrgan/-a!

-----

NASTOPAJOČI :

🔥S.A.R.S.
🔥MI2
🔥VLADO KRESLIN

-----

VSTOPNICE SO V PRODAJI! 🎉

CENA:

ČLANSKA 👉6 EUR

"EARLY BIRD" 👉10 EUR (OMEJENA KOLIČINA)
REDNA PRODAJA 👉15 EUR
NA DAN DOGODKA 👉20 EUR

Prodajna mesta:
- mBills
- Pisarna
- Štuk
- Eventim SI

Če vstopnico kupiš preko aplikacije mBills, ti bo na dan mBills dogodka v mBills denarnico povrnil 5 EUR!

Članske vstopnice so na voljo SAMO preko aplikacije mBills do 25. 10. 2019!

Vse kaj moraš storiti je:
1. Prenesti aplikacijo mBills
2. Naložiti dobroimetje (6 EUR)
3. V Pisarna slikati člansko QR kodo

Prav tako bo na dogodeku na voljo poseben mBilss vhod! 😉

-----

✨VIP VSTOPNICE ✨

👉 1x VIP karta = 30 EUR (welcome drink, garderoba, ločen vhod, pogostitev, boljša vidljivost na oder)

👉 4x VIP karte = 120 EUR (boat po izbiri + welcome drink, garderoba, ločen vhod, pogostitev, boljša vidljivost na oder)

👉6x VIP karte = 160 EUR (boat po izbiri + welcome drink, garderoba, ločen vhod, pogostitev, boljša vidljivost na oder)

-----

🔥PAKET FTRGANI ŠTIRJE 🔥
3+1 vstopnica GRATIS 😎

-----

STAROSTNA OMEJITEV: 16 +

View Event →
After SK8 party
Nov
8
to Nov 9

After SK8 party

kms4.jpg

Ftrgatev SK8 contest se bo ob 22.00 prelevil v hip hop, house, trap večer, kjer bomo z najboljšimi DJ-i proslavili vsak trick, flip in slide, ki bodo ga skejterji na naši rampi izvedli! 💪

DJ Polner/Filip Polner je 18 – letnik, ki se z vrtenjem glasbe ukvarja že dobrih pet let. Je Roosterjeva “stalnica” na Lentu, nastopal pa je tudi na Štuku, v Kaosu, Rožmarinu, KMŠ-ju in Satchmu.

Njegova primarna zvrst glasbe je house, vendar se odlično znajde tudi v hip-hopu in trap ritmih. Vrtel je tudi na Crushu v Satchmu, prav tako pa je že večkrat rolal glasbo popularnemu Emkeju.

OYGN (Egon Mito & YNGFirefly)

...eni pravijo, da sta z drugega planeta, kjer se noben več ničesar ne spomni... eni pravijo, da je med njima preskočila močna ustvarjalna iskra... eni pravijo, da sta združila moči v grilanju in grajndanju slovenskega repa... eni pravijo, da se smodi od emsijevskih akrobacij do najprodornejših beatmakerjev pri nas.. dosti jih pravi čisti ojgn. Če hočeš zvedet, kaj pravita onadva (Mito & YNGFirefly = OYGN), enostavno vleti na njune koncerte...

👉Vstopnice bodo do 19:00 pri vhodu ŠTUKa do začetka SK8 Contesta na voljo BREZPLAČNO!

👉Po začetku tekmovanja bodo na voljo za 3 EUR, in po polnoči za 5 EUR.

STAROSTNA OMEJITEV: 16 +

View Event →
Raprezentanca: MRIGO & GHET
Nov
8
to Nov 9

Raprezentanca: MRIGO & GHET

mcp1.jpg

Raprezentanca 001:

---
Zvok ulic je nazaj v našem betonskem mestu!

Preveč časa je minilo, odkar smo lahko celo noč bengali ob dobrem hip hop-u stare šole. Nujno je, da v naše vikende spet vnesemo udarne podlage, preko katerih svoj um nizajo sposobni emsiji.

Zato bo prvi zbor vseh, ki vam je mehko na trdem asfaltu in toplo ob trdih beatih s surovimi najavami, v MC-ju v Pekarni 8.11.2019 ob 21.00.

Sezono bosta otvorila dobro poznana Mrigo & Ghet. Ju je treba predstavljati? Ni treba! Pubeca sta v samem vrhu kvalitetne slovenske rap scene in sta za njo naredila veliko več kot samo občasen album. Če ju ne poznaš nam prosim pokaži kamen, pod katerim si ležal do zdaj, in se spravi izpod njega na parti.

Na odru bo tudi Majki Di Majk, radgonski reper, ki bo predstavil nekaj štiklov iz prihajajoče plate.

Za oldschool bangere bodo poskrbeli DJ Toljo, DJ Boki Batina in DJ Urbadur!

Z bloka snajper? Dobrodošli v Maribor!

---
//MRIGO & GHET
//MAJKI DI MAJK
//TOLJO
//BOKI BATINA
//URBADUR

//KLUB MC, PEKARNA
8.11.2019
21:00

Vstopnina: 7 €
Predprodaja: 5€
Rezervacije: 6 €

Info in rezervacije:
www.pekarna.net

//Dogodek organizira Društvo IndiJanez v sklopu cikla Besede v notah. Namen cikla je izpostaviti izjemna besedila v glasbi slovenskih avtorjev.

Delovanje Društva IndiJanez podpirata: Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.\\
---
Support:
Besede v notah
Indijanez
GT22
Youreup Radio

View Event →
Uvodna dvodnevna delavnica nenasilne / povezovalne komunikacije
Nov
9
to Nov 10

Uvodna dvodnevna delavnica nenasilne / povezovalne komunikacije

mkc5.png

Ustvarjanje skrbnih, spoštljivih in opolnomočenih odnosov v domačem in poslovnem okolju
_______________________
Kadar naše potrebe niso izpolnjene, se zaradi nesoglasij ali celo razprtij v odnosih slabo počutimo, doživljamo jezo, nemoč, frustriranost, posledično pa je s tem kakovost našega življenja slabša.
V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja, učinkovitosti in opolnomočenja v komunikaciji, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na razumevanju sebe, vzpostavljanju poglobljenega stika s sabo, sočutnim odnosom do drugih in pristnim izražanjem v skladu s svojo edinstvenostjo, s svojimi potrebami in vrednotami na način, ki ohranja spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Ko jasno in iskreno komuniciram na povezovalen način, si povečam možnosti, da bodo drugi spremenili svoje vedenje, ne glede na to ali poznajo metode povezovalne komunikacije. Naš namen bo, da raziskujemo in odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki lažje in pogosteje izpolnijo potrebe vseh udeleženih in s tem prispevajo h konstruktivnemu obvladovanju konfliktov.

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli vrsto interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako model deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. Poseben poudarek bomo namenili delovanju in uporabi v skupnostih in sledili, kam nas raziskovanje življenja popelje.

Udeleženci boste spoznali in vadili naslednje veščine povezovalne komunikacije:
- opazovanje, kako nevtralno slišati/videti/zaznati sebe, drugega in okoliščine,
- zavedanje svojih predpostavk, prepričanj in sodb, vživljanje vase in v druge,
- prepoznavanje občutkov in potreb pri sebi in drugih,
- vzpostavljanje sočutnega stika s sabo in drugimi, pristno povezovalno izražanje.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku.

Delavnica je primerna za popolne začetnike, saj za udeležbo ni potrebno nobeno predznanje. V kolikor ste se s povezovalno/nenasilno komunikacijo že srečali, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici imeli možnost znanje še poglobiti in vaditi.

Kotizacija:
V primeru, da je plačnik organizacija ali podjetje je cena delavnice 155,00 EUR.
Za samoplačnike / fizične osebe je cena delavnice 115,00 EUR.
Za fizične osebe je možno plačilo na do 3 mesečne obroke brez obresti.

V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Kotizacija vključuje izvedbo dogodka, gradiva in okrepčila med odmori.

Z namenom zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnic omejeno na največ 16 udeležencev.

več info na: https://dobrobit.si/uvodnamaribornov19/

prijave: https://forms.gle/wvY5s7eqndpgGWb78

#komunikacija
#odnosi
#sočutje
#izobraževanje
#delavnica
#osebnirazvoj
#nenasilnakomunikacija

View Event →
Brass Band Slovenija - Glasbeni mozaik / klasika danes? jutri?
Nov
9
7:00 PM19:00

Brass Band Slovenija - Glasbeni mozaik / klasika danes? jutri?

 • Lutkovno gledališča Maribor - Minoritska cerkev (map)
 • Google Calendar ICS
epeka.jpg

Vljudno vabljeni na prvi koncert letošnjega cikla "klasika danes? jutri?"!

Pisalo se je leto 2006, ko je mlad glasbeni entuziast Aleksander Čonč, takrat še srednješolec, začel uresničevati idejo o orkestru, sestavljenem izključno iz trobil. Brass Band Slovenija velja za prvi tovrstni ansambel v Sloveniji. Sestavljajo ga večinoma študenti glasbe in akademsko izobraženi glasbeniki. Njihova zagnanost in mladostniški entuziazem sta dodobra podprta z virtuoznostjo sodelujočih glasbenikov, kar ustvari energično, dinamično in zvočno polno koncertno izkušnjo. Predstavili bodo raznolik program z naslovom »Glasbeni mozaik«, ki poleg klasične med drugim vključuje tudi filmsko glasbo in odlomke iz najbolj znanih muzikalov.

preostali koncerti koncertnega cikla "klasika danes? jutri?"

~ 12.11.19 Simon Širec: More Than Just Sax @KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog)

~ 23.11.19 Hans-Peter Steiner & Rudi Katholnig: First Inspiration @KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog)

~ 27.11.19 Pihalni Kvintet Vivus: Vivus! Minoritska cerkev

Vstopnice za posamezni koncert stanejo 5€ in se lahko kupijo na blagajni prizorišča.
Paket štirih vstopnic za celoten cikel lahko dobite pri ekipi Epeke po ceni 15€.

______________________________________________________
klasika danes? jutri?
-------------------------------------------------------------------------------------------

Pred letom dni smo pilotsko izvedli koncertni cikel klasika danes? jutri? in pričeli z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Iskanje se je s tremi koncerti šele zares začelo, zato letos izvajamo drugo edicijo cikla, kjer bomo z razširjenim programom odprli nekaj novih skrinjic.

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Na poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.
A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.
Letošnji cikel je v več pogledih razširjen, tako stilsko kot lokacijsko. K sodelovanju smo tokrat povabili glasbenike iz sveta klasične glasbe, ki pa svoje znanje in razmišljanje uporabljajo v najrazličnejših stilih. Tudi takih, ki bi naj po definiciji bili nasprotje resni glasbi. Dva koncerta sta umeščena v Minoritsko cerkev, ki se je že lani izkazala kot čudovito okolje za tovrstne koncerte. Dvakrat pa bomo uživali v legendarnem mariborskem »Kulturno-Glasbenem Brlogu« oziroma Klubu KGB, kjer bo glasba odzvenela v sproščeni kletno-barski atmosferi. (Sašo Fekonja)

Koncertni cikel podpira Mestna občina Maribor.

View Event →
Šola Gledališča zatiranih
Nov
15
to Dec 5

Šola Gledališča zatiranih

ip4.jpg

Angažirano, gledališko, izvirno, kolektivno, transformativno, humorno, družbenokritično – ŠOLA GLEDALIŠČA ZATIRANIH

KDAJ?
Izobraževalni del
15.-17. 11. 2019
22.-24. 11. 2019
2.-3. 12. 2019
Zaključna produkcija
5. 12. 2019

KJE?
Vetrinjski dvor Maribor in Narodni dom Maribor

KAJ:
Šola Gledališča zatiranih je 10-dnevno intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik Gledališča zatiranih v teoriji in praksi. Poudarek bo na forumskem, časopisnem in slikovnem gledališču ter estetiki gledališča zatiranih, obravnavali bomo tudi osnove gledališke pedagogike in jokeringa.

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. Režiser, politik in pisec Augusto Boal je metodo začel razvijati v 60ih letih 20. stoletja v rodni Braziliji, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu. Z uporabo Gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

KDO:
Tehnike Gledališča zatiranih so prijazne do ne-igralk_cev, zato predhodne gledališke izkušnje niso pogoj za udeležbo.
Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se želijo spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

MENTORJA:
Barbara Polajnar – performerka in pedagoginja
Jaka Andrej Vojevec – gledališki režiser in performer


STROŠKI UDELEŽBE:
Šola GZ je brezplačna, vendar je zahtevana večinska udeležba na delavnicah (85%), saj so sklopi povezani ter jih ni možno obiskovati zgolj posamezno.


PRIJAVA:
Prijave zbiramo do 5. 11. 2019 oziroma do zapolnitve razpoložljivih mest.
Prijavnico najdeš tukaj: http://tiny.cc/mdc4dz.
Za več informacij piši na: info@kolektiv-ziz.com


Producent: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Izvajalec: Kolektiv ZIZ in KUD Transformator
Soorganizatorja: Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor
Projekt sofinancirata: Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

View Event →
Slovenci, ki spreminjajo svet
Nov
18
5:00 PM17:00

Slovenci, ki spreminjajo svet

stuk5.jpg

Hej ti! Ja, ti! Si kdaj razmišljal/a, kako so znani Slovenci uspeli? Kakšni so bili začetki njihove poslovne poti? 💭💭

Pred nami je nov večer poln izkušenj iz prve roke, praktičnih napotkov ter izjemnih zgodb ljudi okoli nas!

Na prvem večeru 🌍 Slovencev, ki spreminjajo svet 🌍 bomo gostili kar štiri prepoznavne Slovenke od katerih se lahko prav vsak posameznik nekaj nauči - to je lahko podjetnost, inovativnost, domiselnost ali pa zgolj kako sočloveku podariti topel nasmeh. 💌💌

Pridružile se nam bodo: Tanja Skaza, Ula Furlan, Tanja Kocman in Katja Grudnik,.

Vrsti red predavateljic naj bo zaenkrat še skrivnost. 😉 Stisni "going", da ne boš zamudil katerega od naslednjih namigov o nepozabnem večeru!

Se vidimo! :)

View Event →

Veganska večerjica
Oct
17
7:30 PM19:30

Veganska večerjica

infopeka.jpg

V četrtek, 17. 10. 2019, ob 19.30 vas ZaŽivali in Pekarna Magdalenske mreže vabimo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico. Prisluhnile_i bomo predavanju Igorja Dragišiča z naslovom Osvoboditev v 22 slikah – skica za revolucijo.

Kaj nam v aktualnem trenutku, ko strmo narašča zavest o omejenosti našega planeta in pogubnem delovanju ideologije in prakse nenehne rasti na ekosistem zaradi nenehne rasti same, lahko pove marksistična teorija? Kakšen je njen resničen in vsebinski odnos do vprašanja osvoboditve drugih živali? Katere vzporednice lahko povlečemo med Marxovo in Engelsovo in drugo marksistično doktrino revolucionarne poti v brezrazredno družbo na eni strani ter destabilizacijo speciesizma kot ideologije, izgrajene na konstruktu drugosti in podrejenosti vsake živalske vrste, ki ni človeška, na drugi? Predavanje bo sestavljeno iz petih delov. V prvem delu bodo z vidika marksizma predstavljeni pojmi, kot so narava, položaj živali in posebni položaj človeka kot tiste živali, ki želi sebe in družbo udejanjati ter oplemenititi na način izpolnjevanja najglobljega notranjega vzgiba – čutenja osebnega in občečloveškega poslanstva. V drugem delu bodo podrobno razloženi štirje temeljni pojmi, pomembni za razumevanje in razvoj Marxove in Engelsove misli, in sicer: zgodovina, država, kapital in blago. Predavanje se bo v tem delu dotaknilo tudi konstrukta nacije, v preciznem kontekstu kritike aktualnih desničarskih in ultradesničarskih infiltracij v vegansko gibanje, tako pri nas kot v tujini. Temeljna pojma kapital in blago bosta podrobneje osvetljena predvsem v luči kritike liberalnega veganstva in ideje ‘glasovanja z denarnico’, pri čemer bo sodobna referenca filozof John Sanbonmatsu. V tretjem in osrednjem delu bo fokus na ideji dekonstrukcije koncepta vladajoče biološke vrste v analogiji z marksistično doktrino preseganja koncepta vladajočega družbenega razreda. Vodilna nit četrtega strukturnega sklopa bodo prve štiri izmed enajstih slovitih tez o Feuerbachu, ki jih je po Marxovi smrti uredil in objavil Engels. V tem poglavju bo aktualna kritična animalistična referenca Dinesh Wadiwel. Peti in zadnji del bo kontekstualiziral revolucionarnost in analogno ranljivost veganskega gibanja.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

View Event →
Brezplačen modul Šole glasbene produkcije / Ableton Live
Oct
15
4:00 PM16:00

Brezplačen modul Šole glasbene produkcije / Ableton Live

ZOOM0026.00_01_09_19.Still013.png

 Če si DJ in si želiš da tvoja glasbena kariera napreduje, če si producent in bi rad stopil nivo višje in izdajal na večjih založbal ali pa imaš kreativne ideje, ki jih ne znaš preslikati v glasbeni program - vabimo te, da se nam pridružiš na brezplačnem modulu Šole glasbene produkcije, kjer te bo Tomy Declerque predstavil osnovne funkcije najbolj razširjenega glasbenega programa Ableton Live! 

Organizacija: Kreativni inštitut Maribor

KDAJ: 15. 10. 2019 / 16:00

KJE: Predavalnica 2, Hostel Pekarna, Ob železnici 16

View Event →
Dan odprtih vrat Centra eksperimentov Maribor in potopisno predavanje "Sprehod po Gruziji in Armeniji"
Oct
14
5:00 PM17:00

Dan odprtih vrat Centra eksperimentov Maribor in potopisno predavanje "Sprehod po Gruziji in Armeniji"

kolo.JPG

V okviru festivala Mladi Maribor se bodo lahko obiskovalci preizkusili v proizvodnji električne energije skozi kolesarjenje: ali imajo dovolj moči, da lahko poganjajo televizor ali računalnik? S pomočjo eksperimenta jim bomo predstavili, kako deluje koleno. S pomočjo posebnih očal bodo lahko udeleženci spoznali, kako upade koordinacija pri različnih stopnjah pijanosti in tako izkustveno potrdili, da alkohol in šport ne sodita skupaj.

Ob 17. uri pa boste lahko prisluhnili potopisnemu predavanju "Sprehod po Gruziji in Armeniji".

EKTC-Armenija.png
View Event →
Kostanjev piknik z glasbeno šolo KUD Coda
Oct
12
4:00 PM16:00

Kostanjev piknik z glasbeno šolo KUD Coda

KUD coda.png

Mariborsko Kulturno umetniško društvo Coda bi najlažje opisali z dvema besedama: glasbena šola. Ampak Coda ni le glasbena šola, Coda je način življenja, kjer glasba ne pozna meja in so vrata odprta vsem.

Tradicionalni kostanjev piknik je odlična priložnost, da ob kitari, vročih kostanjih, moštu in domačem soku spoznate in se podružite z mladimi glasbenimi junaki in njihovimi mentorji. Spoznali in preizkusili pa boste lahko tudi številne inštrumente, ki polnijo prostore Codovcev v Mestnem parku.

Organizacija: KUD Coda

KDAJ: 12. 10. 2019

KJE: Mestni park

View Event →
RESET! Prej ali slej... / EYE-Net
Oct
11
9:00 PM21:00

RESET! Prej ali slej... / EYE-Net

reset2.jpg

2030. Nekje na Zemlji. Končno je napočil konec sveta. Sevanja, ki so prešla iz nuklearnih bomb med tretjo svetovno vojno, so vzela skoraj vsa življenja. A obstaja mesto, ki sevanju ni bilo izpostavljeno, zato je edino varno območje na celem svetu. Preživeli prihajajo. To je začetek naše zgodbe, masovne migracije v prihodnosti, šest ljudi z istim ciljem na poti do obljubljene dežele, ki prestajajo zahrbtno potovanje: odrešenje! Zgodba o neutopični migraciji v prihodnosti, ki se lahko zgodi prej ali slej tudi nam.
Ste pripravljeni?
Prej ali slej … lahko se zgodi tebi!

RESET! Prej ali slej je predstava v italijanski produkciji GEA – SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE na temo krize beguncev v sklopu projekta European Youth Engagement Network. Projekt poskuša spodbujati mlade državljane k aktivnosti in vključevanju v dogajanje v Evropski Uniji, o razmisleku o temah kot so evroskepticizem, pravice žensk, antifašistična tradicija, solidarnost ... Projekt poteka med petimi državami – Srbijo, Italijo, Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško, katerega glavne aktivnosti so gledališke predstave na teme, ki jih poudarja EU. Slovenski partnerji projekta so Moment, MKC Maribor in Mestna občina Novo mesto.

Organizacija: Moment, EYE-Net, MKC Maribor

KDAJ: 11. 10. 2019 / 21.00

KJE: Knjižnica GT 22, Glavni trg 22


Po predstavi sledi moderirana diskusija.

Predstava je nastala v sklopu projekta EYE-Net, ki ga podpira program Evropa za državljane.

Režija: Eros Emmanuil Papadakis
Scenografija: Bruno Erica
Avtor rap besedila: Moustaid Salah
Tema: kriza beguncev
Produkcija: GEA - SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE Italija
Igralci in soavtorji:
Baldini Camilla, Cañada Lapuerta Pedro, Moustaid Salah, Oladun West, Kingway Gilbert, Romito Martina

View Event →
S pijanimi očali skozi dan / Dan odprtih vrat Združenja Drogart
Oct
11
2:00 PM14:00

S pijanimi očali skozi dan / Dan odprtih vrat Združenja Drogart

Drogart copy.png

Del Drogartovih prostorov bo za namene predstavitve njihovih projektov spremenjen v manjši poligon, kjer se boste lahko poskusili orientirati s "pijanimi očali". Lahko boste sestavljali piramido, prebirali sporočila v vzratnem ogledalu, metali na koš, hodili po stezi… Ne skrbite, poskrbeli bodo, da nikjer v prostoru ne bo ostrih robov in da bo izkušnja predvsem zabavna, kljub temu pa nam bo dala tudi misliti kako zaznavamo svet v različnih “zamaknjenih” stanjih.

Organizacija: DrogArt

KDAJ: 11. 10. 2019 / 14:00 - 16:00

KJE: Jurčičeva ulica 8

View Event →
Komični četrtek: Jan Kreuzer - Pušenje v dolini šentflorjanski
Oct
10
8:00 PM20:00

Komični četrtek: Jan Kreuzer - Pušenje v dolini šentflorjanski

SOUM-PRAVI.PNG

Pušenje v Dolini šentflorjanski je predstava, v kateri vas stand up komik Jan Kreuzer popelje skozi bizarne dogodivščine človeka, ki po treh desetletjih življenja, nekaj propadlih zvezah in nekaj skajenih jointih stopa v svet odraslosti.

Razgibano avtobiografsko humorno popotovanje se na svoji poti dotakne marsikatere tematike - vse od medosebnih odnosov, slovenceljstva, malomeščanstva do spolnosti in problematike (ne)legalizacije konoplje.

O komiku:

Jan Kreuzer je stand-up komik, ki publiki na svojih nastopih podaja svojevrstno videnje tematik kot so medosebni odnosi, odraščanje, človeška neumnost in seks. Predvsem seks. V polnem sijaju zasije pred svobodomiselno študentsko publiko, z veseljem pa nasmeji tudi zrelejše ljudi ter otroke in njihove mamice. Predvsem mamice.

Organizacija: ŠOUM

KDAJ: 10. 10. 2019 / 20.00

KJE: Kavarna ŠTUK, Maribor

View Event →
ČUZA ART dan
Oct
10
6:00 PM18:00

ČUZA ART dan

Zajeta slika.JPG

Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor (zapori Maribor) in MKC Maribor vas v četrtek, 10. oktobra, ob 18:00, vabita na otvoritev razstave izdelkov, ki so nastala v okviru delovne terapije zaporov Maribor. Po otvoritvi in ogledu razstave (ob cca. 19:30 uri) bomo druženje nadaljevali ob zvokih mlade rokovske skupine Buržuazija, v prostorih MC Pekarna.

Vabimo vas na otvoritev razstave del, ki so nastala na delovni terapiji v zaporih Maribor. Skozi spremljevalni program vam bomo poizkusili pričarati osebne občutke zaprtih oseb ter vam dali priložnost, da tudi sami naredite izdelek, ki ga zaprte osebe izdelujejo na delovni terapiji.
Z dogodkom želimo širši javnosti sporočiti, da v zaporu nastajajo številna ustvarjalna dela, ki navadno niso predstavljena širši javnosti in da imajo tudi zaprte osebe številne talente, ki pa pogosto ostanejo skriti.

Vabljeni in vabljene.

Dodatne informacije:
V drugi polovici leta 2016 je Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij začela z izvajanjem projekta »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Namen projekta je uvedba in izvedba različnih programov za obravnavo zaprtih oseb s ciljem, da se zaprte osebe usposobi za življenje na prostosti s pridobivanjem delovnih kompetenc in hkrati z odpravo tveganj, ki pogojujejo ponavljanje kaznivih dejanj. V roku treh let je bilo v zaporu Maribor v delovne terapije vključenih 79 obsojencev. Skozi možnost delovne terapije si posamezniki krepijo samopodobo, razvijajo lastne talente, izražajo stiske in raziskujejo nove poti.

 

View Event →
Predstavitev projektov ZPM Maribor za mlade z delavnicami
Oct
10
4:00 PM16:00

Predstavitev projektov ZPM Maribor za mlade z delavnicami

ZPM-pravi copy.png

Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM Maribor) je samostojna, prostovoljska, nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki deluje od leta 1953 in je članica Zveze prijateljev mladine Slovenije. Otrokom in mladostnikom ponuja ustvarjalne, zabavne in poučne prostočasne dejavnosti med počitnicami in šolskim letom, skrbi za zaščito njihovih pravic ter pomaga družinam v stiski.

V okviru festivala Mladi Maribor bodo na Trgu svobode v četrtek, 10. 10. 2019 predstavili svoje projekte in izvajali delavnice za mlade.

Organizacija: Zveza prijateljev mladine Maribor

KDAJ: 10. 10. 2019

KJE: Trg svobode

View Event →
Festival znanosti
Oct
10
10:00 AM10:00

Festival znanosti

Festival znanosti banner.jpg

Center eksperimentov Maribor organizira v sodelovanju z Mestno občino Maribor FESTIVAL ZNANOSTI v četrtek, 10. 10. 2019, v prostorih Maribox-a v Mariboru.

 K sodelovanju vabimo šole, društva in organizacije, da predstavijo znanstveno in raziskovalno delo ali projekte ter tehnološko napredne tehnologije, ki potekajo na šolah ali v podjetjih in tako skupaj poudarimo pomen znanosti za razvoj sodobne družbe in seznanimo širšo javnost z aktivnostmi,ki potekajo.

 Projekt sofinancira Mestna občina Maribor.

Število sodelujočih na Festivalu znanosti bo omejeno. Podrobnejše informacije o programu dobite na 05 90 80 286.

Uradne prijave za udeležbo na dogodku sprejemamo najkasneje do 13. 9. 2019 na cem@ektc.si

Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, so.p.

Na dogodku bodo mladi lahko v sproščenem okolju izmenjevali informacije o naslednji akademski stopnji šolanja in o poteku raziskovalnih dejavnosti na posameznih izobraževalnih ustanovah ter o najnovejših tehnoloških dosežkih in aktualnem dogajanju ter različnih zanimivih projektih.

»Odprt delovni prostor« bo tako ob glasbeni spremljavi omogočil druženje s starejšimi kolegi in dosegli bomo pretok prepotrebnih informacij ter res zanimive prikaze dela študentov strojništva, elektrotehnike, naravoslovja in drugih.

S kratkimi predavanji o obnovljivih virih energije, tehnologijah polimerov in krožnem gospodarstvu bodo obiskovalci dobili informacije o aktualnem dogajanju na tehnološkem področju ter spoznali še mnogo zanimivih dosežkov.

Študenti lahko v prijetnem kotičku prikažejo svoje projektno udejstvovanje in uživajo med sovrstniki v zabavnem druženju ter skupaj obujajo spomine na dijaške dni.

Dogodek bo tudi edinstvena priložnost za nadarjene učence in dijake, da uresničijo svoje sanje.

Presenečenj ne bo manjkalo.

View Event →
Dan odprtih vrat Centra plesa / Brezplačne delavnice
Oct
9
6:00 PM18:00

Dan odprtih vrat Centra plesa / Brezplačne delavnice

Center_Plesa_9_feb_2019_2 -PRAVI.png

Obiščite Center plesa - plesno društvo, katerega poslanstvo je vzgajanje plesalcev z odprtimi očmi in telesi ter ustvarjanje spodbudnega okolja, v katerem imajo mladi umetniki možnost zoreti v osveščene posameznike, ki bodo morda nekoč temeljno prispevali k razvoju sodobne plesne scene.

Center plesa je mesto, kjer se izvajajo kakovostne delavnice, ki jih vodijo izobraženi in izkušeni plesni pedagogi, kjer se pripravlja in predstavlja dovršena plesna produkcija, kjer vlada prijazno, sproščeno in kreativno plesno vzdušje, ter kjer lahko mladi ustvarjalci izkoristijo možnost strokovnega svetovanja. V Centru plesa verjamejo v vzgajanje plesnega duha, spoštovanje soplesalcev in vseh, ki plesno ustvarjajo.

V okviru festivala Mladi Maribor vas vabijo na tri delavnice, udeležba na njih pa je brezplačna!

18:00 - 19:30- ACRO YOGA (pedagoginja Živa Stojanovič)

18:30 - 19:30 PILATES (pedagoginja Špela Paskolo)

19:30 - 21:00 - SODOBNA/MODERN ODRASLI (pedagoginja Ana Germ)

Več informacij:

https://www.centerplesa.si/slo/delavnice/sodobna

https://www.centerplesa.si/slo/delavnice/acroyoga-yoga-pilates-feldenkreis

Organizacija: Center plesa

KDAJ: 9. 10. 2019 / 18:00

KJE: Tkalski prehod 7

View Event →
Otvoritev E-klopce pred SERŠ
Oct
9
12:00 PM12:00

Otvoritev E-klopce pred SERŠ

e-klopca.png

V sredo, 9. 10. 2019 bomo pred Srednjo elektro-računalniško šolo otvorili E-klopco, projekt dijakov, ki so opazili, da se v mestu mnogim velikokrat izprazni prenosna elektronska naprava, v bližini ni polnilca in vtičnice, kjer bi jo lahko napolnili. Zato so se odločili izdelati »E-klopco«, ki bo uporabljala sončno energijo za brezplačno polnjenje mobilnih naprav tudi takrat, ko uporabniki s seboj ne bodo imeli polnilca. Hkrati bo zaradi svojega namena predstavljala odlično mesto za druženje in posedanje v senci. Predlog združuje reševanje funkcionalnega vsakdanjega problema s konceptom povezovanja in ustvarjanja novih družbenih vezi.

Otvoritev bo ob zvokih kitare in looperja pospremil Alien Andrej Partljič iz KUD Coda!

E-klopca: http://www.popravimo.ga/e-klopca

O projektu Comon Maribor:

Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov in izglasovali so 5 projektov, ki so dobili finančno podporo za realizacijo.
E-klopca je projekt, ki je bil v okviru Comon Maribor izbran za realizacijo.
Več o Comon Maribor: https://maribor.comoneurope.org/vec-o-projektu

View Event →
Prazen koš, polna denarnica
Oct
8
7:00 PM19:00

Prazen koš, polna denarnica

prazenkos.jpg

Na predavanju “Prazen koš, polna denarnica’ boste izvedeli, kako imeti manj navlake, več časa zase in pri tem še prihraniti denar v vsakem gospodinjstvu. Spoznali boste, kje vse nastajajo odpadki v naših domovih in zakaj. Izvedeli pa boste tudi, kje v Mariboru lahko nakupujemo brez embalaže, kje si lahko izposodimo vrtalnik, ki ga potrebujemo le nekajkrat letno ter kam se lahko odpravimo na izmenjave oblačil.

Brezplačno predavanje poteka v Tednu brez embalaže, ki ga pripravlja Radio Maribor, in je prva postojanka naše ‘mini turneje’ po Sloveniji. Po predavanju bo na voljo čas za pogovor in izmenjave idej ob prigrizkih. Obvezne prijave sprejemamo na tej povezavi: https://forms.gle/FrPkahUcSCCvKD2n6. Število udeležencev je omejeno.

Predava: Katja Sreš
Hvala: MKC Maribor, C&A

View Event →
Ožuljeni jezik z gostjo Lidijo Dimkovsko
Oct
8
7:00 PM19:00

Ožuljeni jezik z gostjo Lidijo Dimkovsko

Ožuljen jezik-PRAVI.png

V začetku oktobra se pričenja peta sezona Ožuljenega jezika, serija mesečnih literarnih dogodkov, na katerih se v odrskih nastopih z avtorsko poezijo vsak drugi torek v mesecu pomerijo prijavljeni nastopajoči. Literarna gostja prvega dogodka, ki bo v klubu Wetrinsky v Vetrinjskem dvoru 8. oktobra 2019 ob 19. uri in ga bo moderirala Mojca Frim, bo uveljavljena pesnica in pisateljica Lidija Dimkovska.

Kot je zdaj že utečeno, bodo na odru v treh krogih nastopile prijavljene pesnice in pesniki, ki jih bo ocenjevala žirija, sestavljena iz občinstva. Za nastopajoče velja, da so na odru brez rekvizitov, zaželjena je intepretacija brez listov in zaslonov. Za nastop se je mogoče prijaviti na naslovu ozuljenijezik@gmail.com, preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverin ali pa na prizorišču pred pričetkom dogodka.

Tokratno gostjo, Lidijo Dimkovsko, nadarjeno in uveljavljeno pesnico in pisateljico makedonskega rodu, ki od leta 2001 živi v Ljubljani, nam bo v kratkem pogovoru predstavila pesnica in kritičarka Helena Zemljič.

Organizacija: MKC Črka, Slam zverine

KDAJ: 8. 10. 2019 / 19:00

KJE: Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30

O AVTORICI

Lidija Dimkovska (1971) je končala študij primerjalne književnosti v Skopju in doktorirala iz romunske književnosti na Univerzi v Bukarešti, kjer je delala kot lektorica za makedonski jezik. Izdala je pet pesniških zbirk in tri romane, od leta 2016 je predsednica žirije za mednarodno literarno nagrado Vilenica, je dobitnica številnih pesniških nagrad ter domačih in tujih nagrad za svoja prozna dela. Udeležila se je številnih literarnih srečanj in branj doma in po svetu in prejela vrsto literarnih štipendij. Njena dela so prevedena v številne tuje jezike. V slovenščino so prevedeni njeni pesniški zbirki Nobel proti Nobelu in pH nevtralna za življenje in smrt ter vsi trije romani. Prevaja slovensko in romunsko književnost v makedonski jezik. V Makedoniji je uredila antologijo mlade makedonske poezije in prevedla ter uredila antologijo sodobne slovenske poezije, v Sloveniji pa antologijo sodobne manjšinske priseljenske književnosti Iz jezika v jezik.

View Event →
Predstavitev projekta Ljubezen in spolnost
Oct
8
2:00 PM14:00

Predstavitev projekta Ljubezen in spolnost

seksinstruktorji.png

Primarni cilj projekta je na eni strani zmanjševanje tabujev, ki so povezani s spolnostjo, po drugi strani pa tudi želja po zmanjšanju negativnih posledic v povezavi s spolnostjo, kot so nezaželena nosečnosti ali spolno prenosljive okužbe. Izobraževanje poteka v okviru neformalnega izobraževanja in podajanja informacij med vrstniki, kar za učence ustvari sproščeno okolje, v katerem lahko brez zadržkov govorijo o spolnosti in si razjasnijo vprašanja. 90-minutno delavnico vodita praviloma dva inštruktorja, ki skozi PowerPoint predstavitev razvijata diskusijo o izbranih temah, povezanih s spolnostjo. Pri tovrstnih predavanjih izhajamo iz stališča, da je izobraževanje učencev in dijakov o odgovornem spolnem vedenju in pravilni rabi kontracepcije, predvsem kondomov, lahko zelo učinkovita metoda za zmanjševanje rizičnega spolnega vedenja, ki je povezano s spolno prenosljivimi boleznimi in nezaželenimi nosečnostmi.

Organizacija: Seks inštruktorji, Comon Marbor, MKC Maribor

KDAJ: 8. 10. 2019 / 14:00

KJE: Trg svobode

O projektu Comon Maribor:

Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov in izglasovali so 5 projektov, ki so dobili finančno podporo za realizacijo.
Seks inštruktorji je projekt, ki je bil v okviru Comon Maribor izbran za realizacijo.
Več o Comon Maribor: https://maribor.comoneurope.org/vec-o-projektu

View Event →
Častim ½ litra!
Oct
7
to Oct 8

Častim ½ litra!

castim.jpg

(ŠOUM) bo v sklopu »Študentskih krvodajalskih akcij«, ki potekajo po vseh Sloveniji, zopet izvedla krvodajalsko akcijo pod sloganom »Častim ½ litra!«.

Pridruži se nam:
- v ponedeljek, 7. oktobra 2019, od 9. do 14. ure, na Štuk-u in
- v torek, 8. oktobra 2019, od 8. do 14. ure, na Centru za transfuzijsko medicino, UKC Maribor.
......................
Kot darovalec/ka krvi moraš biti:

• star/a od 18 do 65 let,
• imeti vsaj 50 kg telesne teže,
• biti dobrega zdravja in počutja,
• imeti zdravo srce,
• ne smeš biti tešč/a,
• biti brez povišane telesne temperature,
• živeti dovolj zdravo, da tvoj način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo.

..................

Tudi letos bo v sodelovanju z Društvom Študentov medicine Maribor možen vpis za darovanje kostnega mozga, v sodelovanju z Rdečim križem pa bodo na voljo pristopne izjave za darovanje organov ter tkiv po smrti. V kolikor se želite vpisati, imejte s sabo zdravstveno izkaznico.

Oba dneva bo organiziran brezplačen prevoz krvodajalcev do mesta odvzema krvi. Vsi, ki bodo sodelovali v študentski krvodajalski akciji, bodo prejeli tudi simbolično darilce, ki ga zagotovi ŠOUM.

…………..

Krvodajalsko akcijo organizira Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami Univerz v Ljubljani (ŠOU v LJ), Mariboru (ŠOUM), na Primorskem (ŠOUP) in Zvezo študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) ter v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino. V Mariboru se organizaciji pridružuje tudi Klub mariborskih študentov.

View Event →
Dan odprtih vrat Popotniškega združenja Slovenije
Oct
7
9:00 AM09:00

Dan odprtih vrat Popotniškega združenja Slovenije

popotnisko zdruzenje-pravi.png

Popotniško združenje Slovenije (PZS) je nevladna organizacija s ciljem promovirati mir skozi potovanja in kulturne izmenjave. Naša ciljna skupina so mladi, ki želijo izkusiti naravo in druge kulture skozi potovanja – in verjamemo, da to vodi k večjemu razumevanju in posledično bolj mirnem svetu. 

POZOR! V času trajanja festivala Mladi Maribor (med 30. 9. in 15. 10. 2019) bo Popotniško združenje Slovenije vsem mladim, ki se bodo oglasili v njihovih prostorih podarilo brezplačno HI člansko izkaznico: https://www.youth-hostel.si/si/page/clanstvo/digitalno-clanstvo#Youth, v vrednosti 12,50 EUR!

Z njo lahko dostopaš do mnogih popustov v hostlih, s katerimi bo tvoje potovanje še ugodnejše!

Organizacija: Popotniško združenje Slovenije

KDAJ: 7. 10. 2019 / 9:00 - 14:00
KJE: Gosposvetska cesta 86

View Event →
Stoptrik / Okrogla miza: Feministično stanje duha. Možnost. Panelna razprava o feminističnih perspektivah na animacijski sceni Vzhodne in Srednje Evrope
Oct
5
4:30 PM16:30

Stoptrik / Okrogla miza: Feministično stanje duha. Možnost. Panelna razprava o feminističnih perspektivah na animacijski sceni Vzhodne in Srednje Evrope

70706305_3010268882381873_4803929068128960512_n.jpg

Festival mladi Maribor priporoča:

Panelna razprava o feminističnih perspektivah na animacijski sceni Vzhodne in Srednje Evrope.

V Mariboru bomo slišali štiri različne perspektive govork, ki predstavljajo širok spekter angažiranosti znotraj scene umetniške animacije. Studijsko delo, eksperimentalne filmske prakse, kuratorstvo, filmsko novinarstvo in akademska refleksija – vse to so pomembni dejavniki, ki določajo delovanje in sprejem sodobnega evropskega animiranega filma. Zato smo Antonijo Veljačić (Hrvaška), Rebecco Akoun (Avstrija), Dóro Bartal in AnnaIdo Orosz (Madžarska) povabili, da poskusijo mapirati feministično stanje duha znotraj scene. Pridružite se razpravi in z nami delite svoje izkušnje, dvome in razmišljanja.

Organizacija: Pekarna Magdalenske mreže

Dogodek je del festivala StopTrik.

KDAJ: 5. 10. 2019 / 16:30

KJE: Knjižnica GT22 / Glavni trg 22

View Event →
Stoptrik / Predavanje: Razbijanje celuloidnega stropa. Spopad z industrijo
Oct
5
3:00 PM15:00

Stoptrik / Predavanje: Razbijanje celuloidnega stropa. Spopad z industrijo

70706305_3010268882381873_4803929068128960512_n.jpg

Festival mladi Maribor priporoča: Predavanje: Razbijanje celuloidnega stropa. Spopad z industrijo

Predavanje Razbijanje celuloidnega stropa bo zasledovalo vlogo žensk v industriji animacije, od Disneyevih ‘Ink and Paint’ deklet pa do danes, ter razpravljalo o sedanjih možnostih žensk, da v industriji razvijejo svoj polni potencial... Predavanje, ki bo močno ilustrirano s filmskimi odlomki, bo pripravila in izvedla Nancy Denney-Phelps, ameriška novinarka, ki živi in dela v Belgiji, ena najvplivnejših opazovalk in komentatork sodobnega sveta animacije.

Dogodek je del festivala StopTrik.

Organizacija: Pekarna Magdalenske mreže

KDAJ: 5. 10. 2019 / 15:00

KJE: Knjižnica GT22, Glavni trg 22

View Event →
BEREMO, SE IGRAMO, SLIKAMO – MEJE PREMIKAMO
Oct
5
11:00 AM11:00

BEREMO, SE IGRAMO, SLIKAMO – MEJE PREMIKAMO

Zavod MARS Maribor_Festival Mladi Maribor_4.png

Prazna platna na slikarskih stojalih povabijo na slikarsko delavnico na čudovitem dvorišču Vetrinjskega dvora sredi mesta, ki jo bo vodila izkušena likovna pedagoginja Irena Pamič. Knjige za branje v udobnih blazinah, glasno branje poezije za male in velike in igra, ki povezuje.

Vabljeni v svet ustvarjalnosti, vabljeni na druženje!

Organizacija: Zavod MARS

KDAJ: 5. 10. 2019 / 11:00

KJE: Vetrinjski dvod, Vetrinjska ulica 30

View Event →
3D modeliranje s Sketchup-om za začetnike
Oct
5
10:00 AM10:00

3D modeliranje s Sketchup-om za začetnike

Kreator+Lab+-+pravi.png


Kreator Lab te vabi na brezplačen tečaj uporabe 3D programa SKETCHUP!

Posebno predznanje za udeležbo na tečaju ni potrebno, zaželen pa je lasten računalnik. Če ga nimaš/ne moreš prinesti, nam to prosim sporoči ob prijavi.

Svojo udeležbo je potrebno vsaj en dan pred pričetkom sporočiti na povezavi: http://www.kreatorlab.si/prijava/

Sobota, 5.10. 2019 (10.00 - 12.00)
- Na prvem delu se spozna programsko okolje, osnovna orodja ter izdela enostaven 3D model in osnovna geometrijska telesa.

Sobota, 5. 10. 2019 (13.00 - 15.00)
- Na drugem delu se spozna še osnovne funkcije ter na koncu pripravi datoteko za fabrikacijo dejanskega izdelka s pomočjo enega od strojev v delavnici KreatorLab (Fab Lab Maribor).

Organizacija: Kreator Lab

KDAJ: 5. 10. 2019 / 10:00

KJE: Tkalski prehod 4

View Event →
Nočni tek na Kalvarijo
Oct
4
6:00 PM18:00

Nočni tek na Kalvarijo

NochniTek-73.jpg

Tradicionalni tek po stopnicah na Kalvarijo je brezplačni dogodek, kjer ni toliko važen rezultat, šteje že udeležba.

454 stopnic vodi na grič na severni strani Maribora, predstavljajo pa vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom.

Dogodek je brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne, prijavite se lahko uro pred startom samega teka na licu mesta na prijavni službi. Tekači startajo eden za drugim z nekajsekundim razmikom. Sistem "prvi prijavljeni - prvi teče".

STARTNINA: startnine ni

PRIJAVE
Prijava je možna na dan prireditve od 18.00 naprej do zapolnitve mest.

Organizacija: Zdrava Zabava

KDAJ: 4. 10. 2019 / 18:00

KJE: Stopnice na Kalvarijo

View Event →
Glej! Panorama (otvoritev panoramske točke na Kalvariji)
Oct
3
5:00 PM17:00

Glej! Panorama (otvoritev panoramske točke na Kalvariji)

panoramarke - pravi.png

Prisrčno vabljeni na otvoritveni dogodek zaključene pobude projekta Com'On Maribor ekipe Panoramark, kjer Vas bomo posedli v prvo klop prav po štajersko, na domačem mestnem griču - Kalvariji.

Z najlepšim pogledom na mesto, se bomo prepustili druženju in vse skupaj obeležili skozi panoramski foto-okvir. Otvoritev trajnostnega kotička bo potekla v četrtek, 3. oktobra 2019, s pričetkom ob 17. uri.

Pozdravimo jesen nad mestom!

P.S. priporočljiva je športna obutev

Organizacija: Panoramarke, Comon Maribor, MKC Maribor

KDAJ: 5. 10. 2019 / 17:00
KJE: Razgledišče sedmih hrastov na Kalvariji

Razgledišče sedmih hrastov na Kalvariji predstavlja čudovit potencial za ureditev točke panoramskega oddiha. Leta 2014 je bil eden izmed hrastov posekan zaradi žledoloma. Štor, ki ostaja, bi želele spremeniti v središče lesenega razgledišča oziroma sedišča. Tako bi pridobili prijetno točko oddiha nad mestom, s čimer bi se posredno spodbujalo Mariborčane k obisku Kalvarije kot rekreativno-družabne lokacije. Vsak obiskovalec Kalvarije bo imel povečano možnost, da si vzame minutko dlje zase in svojo sprehajalno družbo tako, da spočije noge in oči - da naredi nekaj zase, užije pogled na domače mesto in preprosto posedi v miru in dobri družbi. Obenem bi urejena točka obiska lahko predstavljala tudi privlačnost za turiste.

O projektu Comon Maribor:

Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov in izglasovali so 5 projektov, ki so dobili finančno podporo za realizacijo.
Glej! Panorama je projekt, ki je bil v okviru Comon Maribor izbran za realizacijo.
Več o Comon Maribor: https://maribor.comoneurope.org/vec-o-projektu

View Event →
Predstavitev Cirkuške skupine - mladinski in socialni cirkus
Oct
2
5:00 PM17:00

Predstavitev Cirkuške skupine - mladinski in socialni cirkus

SMC-pravi.png

Se želiš preizkusiti v cirkuških vragolijah pod nadzorom izkušenih cirkuških mojstrov? V cirkuški skupini SMC lahko preizkusiš v večini cirkuških aktivnosti, srečanja pa potekajo enkrat tedensko! Žongliranje (žogice, diabolo, keglji, kitajski krožnik, itd.), obvladovanje ravnotežja (monocikel, hodulje in hoja po vrvi), partnerska akrobatika, partnersko žongliranje, itd…

Organizacija: Salezijanski mladinski center Maribor

KDAJ: 2. 10. 2019 / 17:00

KJE: Salezijanski mladinski center, Engelsova ulica 66

View Event →
7 kratkih kariernih nasvetov
Oct
2
1:00 PM13:00

7 kratkih kariernih nasvetov

KC UM slika 1-PRAVI.png

Karierni center Univerze v Mariboru vas v sredo, 2. 10. 2019 ob 13. uri v okviru festivala Mladi Maribor 2019 vabi na kratko brezplačno delavnico o ključnih kariernih korakih, s pomočjo katerih boste lažje in hitreje tlakovali svojo uspešno karierno pot. Delavnica bo na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor, v dvorani Južni stolp. Predstavili vam bomo spletna orodja, s katerimi si boste lažje odgovorili, kakšne so vaše prevladujoče lastnosti, kakšno delovno okolje vam ustreza in kateri poklici so primerni za vas.

Delavnica je namenjena dijakom, študentom in diplomantom ter traja eno šolsko uro. Svetovalci Kariernega centra Univerze v Mariboru organiziramo in izvajamo brezplačna individualna in skupinska karierna svetovanja, predavanja in delavnice ter raznovrstne druge dogodke s področja karierne orientacije za dijake, študente in diplomante Univerze v Mariboru.

Aktivnosti so izvedene v okviru projekta »Nadgradnja dejavnosti Kariernega centra Univerze v Mariboru«, ki je financiran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Organizacija: Karierni center Univerze v Mariboru

KDAJ: 2. 10. 2019 / 13:00

KJE: Rektorat UM, dvorana Južni stolp, Slomškov trg 15

View Event →
Na poti do uspeha: Komotar minuta
Oct
1
6:00 PM18:00

Na poti do uspeha: Komotar minuta

KMŠ-pravi.png

Pravijo, da pametni pišejo, mi pravimo, da pametnejši vloggajo.📹
Vsaka slika je vredna tisoč besed. Ste se kdaj vprašali koliko je vreden video? 1,8 milijona besed!

Video vsebine tako dosežejo in se dotaknejo največ ljudi. V današnjem svetu pa je vedno bolj popularen VLOG, ki zaobjame video in besedo – video blog. Vsebine so ponavadi podane sproščeno in zabavno, hkrati pa do informacij pridemo hitreje.

Le kdo je lahko boljši sogovornik v razpravi o vlogganju kot Ciril Komotar, eden najbolj znanih vloggerjev v Sloveniji, bolje poznan kot “Komotar Minuta".

Ciril nam bo predstavil začetke v vloggerstvu, s kakšnimi izivi se je srečeval, kako jih je reševal in kaj je tista prava sestavina za uspeh.

Njegov YouTube kanal ima do danes že več kot 27.000 naročnikov!
👉http://bit.ly/2kxrIbO

Pridružite se nam na zabavnem in poučnem torkovem dogodku, 1. 10, ob 18:00, kjer bomo ugotovili kako stopiti iz povprečja.

Vabljeni!

Število mest je omejeno. Prosimo, če se na dogodek prijavite.

PRIJAVA: http://bit.ly/2ku2KtM

View Event →
Dan odprtih vrat MC Postaja z glasbeno delavnico
Oct
1
4:00 PM16:00

Dan odprtih vrat MC Postaja z glasbeno delavnico

epeka-PRAVI.png

V okviru odprtih vrat MC Postaja se boste lahko poleg igranja “old school” analognih iger, ki so v prostoru postavljene ves čas (biljard, ročni nogomet, ping-pong, pikado), z mentorjem preizkusili tudi v igranju inštrumentov!

Organizacija: EPEKA

KDAJ: 1. 10. 2019 / 16:00

KJE: MC Postaja, Preradovičeva 1

View Event →
Turnir v Bubble nogometu
Sep
30
4:00 PM16:00

Turnir v Bubble nogometu

 • Salezijanski mladinski center Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
BUBBLE-PRAVI-pravi.PNG

Pridružite se nam v eni najbolj zabavnih iger - Bubble nogometu.

Igralci se lahko preizkusite v enem najbolj zanimivih športov, kjer nogomet igrate oblečeni v ogromno napihljivo žogo! 

Brezplačen turnir bo potekal v ponedeljek, 30. 9. 2019 ob 16:00 na igrišču Salezijanskega mladinskega centra na Engelsovi ulici Maribor na kvalitetni umetni travi.

PRIJAVE: https://sites.google.com/view/bubble-nogomet-turnir/

Bubble (zorbing) nogomet je moderen urbani šport, ki v Sloveniji še ni zelo razširjen. Igra je preprosta, glavni cilj pa je zabava! Vsak izmed udeležencev ima oblečeno napihljivo kroglo - zorb, igralci se odbijajo, zabijajo, naletavajo, divjajo in se borijo s ostalimi tekmovalci s ciljem zadeti nasprotnikov gol. 

Organizacija: Priji špilat, Comon Maribor, MKC Maribor, SMC Maribor

KDAJ: 30. 9. 2019 / 16:00

KJE: Salezijanski mladinski center Maribor

Projekt je bil izbran v okviru natečaja Comon Maribor, pilotnega projekta participatornega proračuna za mlade.

COM'ON Maribor je pilotna izpeljava evropskega projekta, ki od leta 2018, ki ga je Komisija za mladinska vprašanja Mestne občine Maribor skladno določila za leto politične participacije mladih, poteka v sodelovanju s Festivalom Mladi Maribor.

Cilj projekta COM'ON Europe je prispevati k izboljšanju participacije mladih v lokalnem okolju skozi participativne mehanizme oblikovanja proračuna na lokalni ravni. S tem želimo spodbuditi ustvarjalnost mladih, povezovalnost, podjetništvo in razvoj skupnosti, ki zagotavlja okolje za načrtovanje varne prihodnosti mladih.

View Event →
 Kitariada 2019
Sep
28
to Sep 29

Kitariada 2019

mc.jpg

Glasbena šola Sama Šalamona Takt Ars, Društvo IndiJanez in glasbena trgovina Hartman organizirajo KITARIADO 2019*, ki bo potekala v soboto, 28. septembra 2019 v MC Pekarna ob 21.00!!! Vabimo vse kitariste, da se prijavijo na KITARIADO 2019! Prijavnico lahko najdete tukaj: http://pekarna.net/novica/kitariada-2019

Vsak sodelujoči ima 10 minut časa, da se predstavi – skladbe si določi po lastnem izboru. Kitaristi lahko nastopijo s svojo ritem sekcijo, uporabijo hišno ritem sekcijo (basist/bobnar) ali celo uporabijo matrico. Člani komisij, ki bo ocenjevala nastopajoče, bodo: Samo Šalamon - jazz kitarist in skladatelj, Darinko Kores Jacks – novinar iz Večera, Vasja Bajde - kitarist, Niki Stojanovič – kitarist, Denis Jančič – bobnar, Danijel Rajh – predstavnik trgovine Hartman.

Tri kitariste, katerih nastopi bodo najbolj izjemni, čakajo lepe nagrade s strani glasbene šole Sama Šalamona Takt Ars, MC Pekarna in glasbene trgovine Hartman. Naslov iz lanskega leta brani odlični Dominik Širovnik!

View Event →
Filmski TransFormator: Happy Bi Day in Skrivnostni Obisk
Sep
27
8:00 PM20:00

Filmski TransFormator: Happy Bi Day in Skrivnostni Obisk

 • Mladinski kulturni center Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
70435333_2382677968446098_9214380273712496640_o.jpg

Vračamo se s svežim Filmskim TransFormatorjem, na katerem bomo gostile_i ekipo, ki je to poletje na biseksualnih filmskih delavnicah v okviru društva Kvartir pod mentorstvom slovenske biseksualne filmske režiserke Hanne Szentpeteri ustvarila dva kratka filma. Napisale_i, zrežirale_i in posnele_i so ju v celoti člani_ce lokalne biseksualne skupnosti.

Vabljene_i, da se nam pridružite na predvajanju in odkrijete, kaj se zgodi, ko ima skupina (malo preveč) ambicioznih biseksualnih oseb popoln nadzor nad filmsko upodobitvijo biseksualnosti.

🎂 HAPPY BI DAY (12 min)
Mišo ne ve, kako naj se razkrije kot biseksualec v bifobnem okolju, a s pomočjo prijateljice skuje načrt. Mu bo uspelo?

👽 SKRIVNOSTNI OBISK V LJUBLJANI: RESNIČNA ZGODBA (20 min)
Skrajno resen dokumentarec o zgodovinskem dnevu, ko je vesoljska ladja strmoglavila v Ljubljani.

Filmi bodo podnaslovljeni v angleščini. Projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci_kami.


🎂 HAPPY BI DAY (12 min)
Mišo is struggling to come out as bisexual in a biphobic environment but his friend comes up with a plan. What could possibly go wrong?

👽 THE MYSTERY OF THE VISITATION IN LJUBLJANA: A TRUE STORY (20 min)
An incredibly serious documentary about the historical day a space ship crash landed in Ljubljana, Slovenia!

The film screening will be followed by a discussion with the creators of the films.

Filmski TransFormator je projekt programa Maribor skozi rožnata očala, v okviru katerega pripravljamo projekcije filmov, v katerih osrednjo temo predstavljajo teme povezane z LGBTIQ+ vsebinami.

Filmski TransFormator is a project within a programm Maribor skozi rožnata očala, where we are preparing screenings of films in which the main topic represents LGBTIQ+ content.

View Event →